Anesthesie


Publicatie datum:

Anesthesie: het hoe en waarom.

Gesponsorde koppelingen

Anesthesie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het toedienen van verdovingsmiddelenbij ziekenhuis-patiënten. Verdoving heeft als doel de patiënten op een veilige en gevoelloze manier door de operatie of onderzoek heen te helpen. De anesthesisten zijn medische specialisten die de verdoving toedienen en erop toe zien dat de conditie van de patiënten tijdens de operatie op peil blijft.

Anesthesie is een geneeskundig specialisme dat alleen in ziekenhuizen wordt toegepast. Anestheseren is het toedienen van een verdoving bij patiënten die gevoelloos door een operatie of onderzoek dienen te worden begeleid. De specialist die de verdoving toedient wordt anesthesist genoemd. De verdoving die de anesthesist toedient brengt gevoelloosheid teweeg voor temperatuur, pijn en aanraking. De voornaamste verantwoordelijkheid van een anesthesist is om de soort verdoving toe te dienen die het best aansluit bij de operatie of het soort onderzoek die de patiënt dient te ondergaan. De verdoving dient tevens het best aan te sluiten bij de leeftijd en de lichamelijke conditie van de patiënt.

De gevoelloosheid wordt tegengegaan door receptoren te blokkeren die zich in de huid en de organen van het lichaam bevinden. De receptoren hebben de functie bij elke aanraking een signaal af te geven aan de hersenen via de gevoelszenuwen dat onderdeel is van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel is een stelsel dat onder andere het ruggenmerg en de zenuwcellen bevat. De hersens die het signaal van aanraking ontvangt heeft onder andere de functie, bescherming te bieden tegen aanrakingen die schadelijk zijn voor het lichaam. Wanneer de aanraking schadelijk is voor het lichaam geven de hersenen de bewegingszenuwen de opdracht de spieren terug te trekken van de ledemaat die wordt aangetast.

De anesthesist kan drie vormen van verdovingen toedienen namelijk de algehele anesthesie, de lokale anesthesie en de regionale anesthesie.

De algehele anesthesie is een volledige verdoving dat inhoudt dat de gevoeligheid van het lichaam van de patiënt wordt verdoofd en het bewustzijn wordt ontnomen. De patiënt wordt door medicatie verdoofd. De medicatie beïnvloeden de hersencellen zodanig dat de patiënt (gedurende de operatie of het onderzoek) buiten bewust zijn is.

De lokale anesthesie is een verdoving waarbij de patiënt alleen wordt verdoofd op de plek dat dient te worden behandeld. De patiënt kan via een spray of een injectie plaatselijk worden verdoofd.

De regionale anesthesie is een verdoving dat een gedeelte van het lichaam verdoofd. De patiënt blijft gedurende de operatie of onderzoek bij bewustzijn. De te verdoven lichaamsdeel wordt verdoofd via het toedienen van een ruggenprik. De ruggenprik is een prik in het ruggenmerg waarmee de anesthesist de zenuwen verdoofd die met het te verdoven lichaamsdeel in verbinding staan.

De anesthesist heeft tijdens de operatie de taak de patiënt te bewaken. De conditie van de patiënt wordt als het ware bewaakt door het vochtgehalte, de polsslag, het zuurstofgehalte, de bloeddruk en de temperatuur op peil te houden en deze indien nodig bij te sturen. Het kan zijn dat de anesthesist bijvoorbeeld een bloedtransfusie dient aan te leggen wanneer de patiënt teveel bloed verliest of dat hij of zij de verdoving dient bij te stellen indien de toegediende verdoving niet sterk genoeg is.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Culturele variatie in psychische gezondheid

Culturele variatie in psychische gezondheid

Alles over facelifts

Informatie over facelifts

Hoofdluis

Wat is hoofdluis en hoe behandel je hoofdluis?

Burnout

Invloed van werkstress op de geestelijke gezondheid

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.

Alcoholische drankjes en kanker

Alcoholische drankjes kunnen leiden tot allerlei soorten kanker

Azijn tegen kwaaltjes en ongemakjes

Azijn bestrijdt bacteriën en schimmels, werkt verzachtend bij zonnebrand, doet uw haar meer glanzen, enz...

Wordt je voor altijd high door een trepanatie?

Een trepanatie wordt meestal gebruikt bij een hersenoperatie, kun je er ook voor altijd high mee worden?

Diabetes.

Over diabetes, wat het is, de types en de gevolgen.

Alles over Bellse parese

Hier kunt u alles lezen over de Bellse parese

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Alles over abortus

Alles over abortus. Welke methodes zijn er en hoe werkt het, wat is de wetgeving.

Verschillende soorten slechthorendheid

er zijn verschillende soorten slechthorendheid, hier een aantal soorten weergegeven.

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

reuma en de gevolgen voor het dagelijks leven

hoe reuma je leven beinvloed en totaal kan veranderen

Wandelen een simpele maar effectieve manier om je conditie te verbeteren

Wandelen is een goedkope en makkelijke manier om sportief bezig te zijn.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XI

Metabolisch voordeel

PLN-gen Deel 2

Drager PLN-gen en nu?

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijna iedereen eet weleens te veel. Maar er zijn mensen die last hebben van onbeheersbare eetbuien.

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

Mooie goedkope bril, mooie voordelige bril

Is er echt voor iedereen een mooie goedkope bril of mooie voordelige bril.

Waarom kan zonnen schadelijk zijn?

Zonnen is niet alleen goed voor een bruin kleurtje; het kan ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het schadelijk kan zijn.

Wat is PDS en wat kan je er aan doen?

Wat is pds (prikkelbare darm syndroom) en wat kun je er aan doen?