Anesthesie


Publicatie datum:

Anesthesie: het hoe en waarom.

Gesponsorde koppelingen

Anesthesie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het toedienen van verdovingsmiddelenbij ziekenhuis-patiënten. Verdoving heeft als doel de patiënten op een veilige en gevoelloze manier door de operatie of onderzoek heen te helpen. De anesthesisten zijn medische specialisten die de verdoving toedienen en erop toe zien dat de conditie van de patiënten tijdens de operatie op peil blijft.

Anesthesie is een geneeskundig specialisme dat alleen in ziekenhuizen wordt toegepast. Anestheseren is het toedienen van een verdoving bij patiënten die gevoelloos door een operatie of onderzoek dienen te worden begeleid. De specialist die de verdoving toedient wordt anesthesist genoemd. De verdoving die de anesthesist toedient brengt gevoelloosheid teweeg voor temperatuur, pijn en aanraking. De voornaamste verantwoordelijkheid van een anesthesist is om de soort verdoving toe te dienen die het best aansluit bij de operatie of het soort onderzoek die de patiënt dient te ondergaan. De verdoving dient tevens het best aan te sluiten bij de leeftijd en de lichamelijke conditie van de patiënt.

De gevoelloosheid wordt tegengegaan door receptoren te blokkeren die zich in de huid en de organen van het lichaam bevinden. De receptoren hebben de functie bij elke aanraking een signaal af te geven aan de hersenen via de gevoelszenuwen dat onderdeel is van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel is een stelsel dat onder andere het ruggenmerg en de zenuwcellen bevat. De hersens die het signaal van aanraking ontvangt heeft onder andere de functie, bescherming te bieden tegen aanrakingen die schadelijk zijn voor het lichaam. Wanneer de aanraking schadelijk is voor het lichaam geven de hersenen de bewegingszenuwen de opdracht de spieren terug te trekken van de ledemaat die wordt aangetast.

De anesthesist kan drie vormen van verdovingen toedienen namelijk de algehele anesthesie, de lokale anesthesie en de regionale anesthesie.

De algehele anesthesie is een volledige verdoving dat inhoudt dat de gevoeligheid van het lichaam van de patiënt wordt verdoofd en het bewustzijn wordt ontnomen. De patiënt wordt door medicatie verdoofd. De medicatie beïnvloeden de hersencellen zodanig dat de patiënt (gedurende de operatie of het onderzoek) buiten bewust zijn is.

De lokale anesthesie is een verdoving waarbij de patiënt alleen wordt verdoofd op de plek dat dient te worden behandeld. De patiënt kan via een spray of een injectie plaatselijk worden verdoofd.

De regionale anesthesie is een verdoving dat een gedeelte van het lichaam verdoofd. De patiënt blijft gedurende de operatie of onderzoek bij bewustzijn. De te verdoven lichaamsdeel wordt verdoofd via het toedienen van een ruggenprik. De ruggenprik is een prik in het ruggenmerg waarmee de anesthesist de zenuwen verdoofd die met het te verdoven lichaamsdeel in verbinding staan.

De anesthesist heeft tijdens de operatie de taak de patiënt te bewaken. De conditie van de patiënt wordt als het ware bewaakt door het vochtgehalte, de polsslag, het zuurstofgehalte, de bloeddruk en de temperatuur op peil te houden en deze indien nodig bij te sturen. Het kan zijn dat de anesthesist bijvoorbeeld een bloedtransfusie dient aan te leggen wanneer de patiënt teveel bloed verliest of dat hij of zij de verdoving dient bij te stellen indien de toegediende verdoving niet sterk genoeg is.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Goede nachtrust

tips voor een goede nachtrust

Alcohol en de effecten op je lichaam.

De korte en lange termijn effecten van alcohol op je lichaam.

COPD: De ziekte uitgelicht.

Pathogenese, epidemiologie, prognose, klinische beeld, complicaties en therapie van COPD op een rijtje.

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijna iedereen eet weleens te veel. Maar er zijn mensen die last hebben van onbeheersbare eetbuien.

EHEC-Bacterie

Vooruitgang onderzoek EHEC-bacterie

Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Werkstuk over AIDS

Alles over AIDS (acquired immune deficiency syndrome) en HIV (Human immunodeficiency virus).

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Alles over EHEC

Informatie over EHEC: symptomen, behandeling, preventie

Overgewicht en zelfwaardering

Hier wordt de invloed van overgewicht op de zelfwaardering besproken.

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?

Klimaatbeheersing in huis

Lees hier alles over klimaatbeheersing in huis.

Wordt je voor altijd high door een trepanatie?

Een trepanatie wordt meestal gebruikt bij een hersenoperatie, kun je er ook voor altijd high mee worden?

Wat te doen tegen brandend maagzuur?

brandend maagzuur is een irritante kwaal maar met de juiste aanpassingen kun je er wat aan doen.

Dingen die je niet moet doen om af te vallen

Dingen die je niet moet doen om af te vallen...

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

Slaapapneu

Gevaarlijk syndroom dat tijdens het slapen optreedt

Makkelijk stoppen met roken, eenvoudig stoppen met roken

Lees hier hoe je in drie eenvoudige stappen heel makkelijk kunt stoppen met roken.

Stoppen met roken, gaat vanzelf door dit geheime plan.

Stoppen met roken wordt in de toekomst heel gemakkelijk, lees hier hoe.

Donoren

Donoren en de overheid

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

stoppen met roken

De eerste dagen na het stoppen met roken zijn het moeilijkst en denk je vaak constant aan roken. Het stoprokenblog biedt uitkomst en een prettig samenzijn met mede stoppers.

Leven met een ingezakte ruggenwervel

Een ingezakte ruggenwervel is een behoorlijk probleem, lees hier meer.

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik