Anesthesie


Publicatie datum:

Anesthesie: het hoe en waarom.

Gesponsorde koppelingen

Anesthesie is een medisch specialisme dat zich bezighoudt met het toedienen van verdovingsmiddelenbij ziekenhuis-patiënten. Verdoving heeft als doel de patiënten op een veilige en gevoelloze manier door de operatie of onderzoek heen te helpen. De anesthesisten zijn medische specialisten die de verdoving toedienen en erop toe zien dat de conditie van de patiënten tijdens de operatie op peil blijft.

Anesthesie is een geneeskundig specialisme dat alleen in ziekenhuizen wordt toegepast. Anestheseren is het toedienen van een verdoving bij patiënten die gevoelloos door een operatie of onderzoek dienen te worden begeleid. De specialist die de verdoving toedient wordt anesthesist genoemd. De verdoving die de anesthesist toedient brengt gevoelloosheid teweeg voor temperatuur, pijn en aanraking. De voornaamste verantwoordelijkheid van een anesthesist is om de soort verdoving toe te dienen die het best aansluit bij de operatie of het soort onderzoek die de patiënt dient te ondergaan. De verdoving dient tevens het best aan te sluiten bij de leeftijd en de lichamelijke conditie van de patiënt.

De gevoelloosheid wordt tegengegaan door receptoren te blokkeren die zich in de huid en de organen van het lichaam bevinden. De receptoren hebben de functie bij elke aanraking een signaal af te geven aan de hersenen via de gevoelszenuwen dat onderdeel is van het centrale zenuwstelsel. Het centrale zenuwstelsel is een stelsel dat onder andere het ruggenmerg en de zenuwcellen bevat. De hersens die het signaal van aanraking ontvangt heeft onder andere de functie, bescherming te bieden tegen aanrakingen die schadelijk zijn voor het lichaam. Wanneer de aanraking schadelijk is voor het lichaam geven de hersenen de bewegingszenuwen de opdracht de spieren terug te trekken van de ledemaat die wordt aangetast.

De anesthesist kan drie vormen van verdovingen toedienen namelijk de algehele anesthesie, de lokale anesthesie en de regionale anesthesie.

De algehele anesthesie is een volledige verdoving dat inhoudt dat de gevoeligheid van het lichaam van de patiënt wordt verdoofd en het bewustzijn wordt ontnomen. De patiënt wordt door medicatie verdoofd. De medicatie beïnvloeden de hersencellen zodanig dat de patiënt (gedurende de operatie of het onderzoek) buiten bewust zijn is.

De lokale anesthesie is een verdoving waarbij de patiënt alleen wordt verdoofd op de plek dat dient te worden behandeld. De patiënt kan via een spray of een injectie plaatselijk worden verdoofd.

De regionale anesthesie is een verdoving dat een gedeelte van het lichaam verdoofd. De patiënt blijft gedurende de operatie of onderzoek bij bewustzijn. De te verdoven lichaamsdeel wordt verdoofd via het toedienen van een ruggenprik. De ruggenprik is een prik in het ruggenmerg waarmee de anesthesist de zenuwen verdoofd die met het te verdoven lichaamsdeel in verbinding staan.

De anesthesist heeft tijdens de operatie de taak de patiënt te bewaken. De conditie van de patiënt wordt als het ware bewaakt door het vochtgehalte, de polsslag, het zuurstofgehalte, de bloeddruk en de temperatuur op peil te houden en deze indien nodig bij te sturen. Het kan zijn dat de anesthesist bijvoorbeeld een bloedtransfusie dient aan te leggen wanneer de patiënt teveel bloed verliest of dat hij of zij de verdoving dient bij te stellen indien de toegediende verdoving niet sterk genoeg is.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Veel klachten na vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep.

wel of niet om de tweede inenting tegen de Mexicaanse Griep?

Alles over het uitstrijkje

Hier kunt u alles lezen over het uitstrijkje en over de betekenissen van de resultaten.

Tandheelkunde: Elektrisch tandenpoetsen

We doen het allemaal: tandenpoetsen, maar hoe krijg je witte tanden? En is elektrisch poetsen wel echt beter?

KIDD Syndroom

U heeft een kind dat ander gedrag vertoont dan andere kinderen. Vaak hoofdpijn, is onrustig, problemen met haren wassen, wil vaak niet mee doen aan spelletjes, is laat met allerlei normale zaken zoals fietsen, lopen, hinkelen, praten, moeite met leren.

Wandelen een simpele maar effectieve manier om je conditie te verbeteren

Wandelen is een goedkope en makkelijke manier om sportief bezig te zijn.

Extra vitamines tijdens de zwangerschap

Heb ik tijdens mijn zwangerschap extra vitamines nodig? Welke vitamines heb ik nodig?

Bieslook makkelijk en heel erg lekker

Bieslook heel erg mooi in de kruidentuin en lekker in gebruik

Zwangere vrouwen met de griep

A-griep kan voor zware complicaties zorgen bij zwangere vrouwen.

Haargroei bevorderen

Weg met die kale plekken op je hoofd!

Het verband tussen stress en andere ziektes

fysiologische gevolgen van stress

Puistjes bestrijden

Acne is een vervelende aandoening waar veel mensen last van hebben. In dit artikel zijn tips te lezen over hoe het ontstaat en hoe jij het kan voorkomen.

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van

Afvallen met sporten

Steeds meer mensen willen afvallen, maar hoe pak je dit goed aan? Een goede manier als je af wilt vallen is afvallen met sporten. J

Alles over psp

Informatie over de ziekte PSP: oorzaak, symptomen, behandeling en erfelijkheid

Een ouder met borderline...

Gevolgen voor de opvoedingssituatie bij een psychiatrische stoornis

Allergie voor ei / eieren

Allergie voor eieren

Bevolkingsonderzoek

Informatief artikel over bevolkingsonderzoeken.

Succesvol afvallen heb je in eigen hand

Hoe moet je succesvol afvallen? Waar moet je aan denken? Hoe bereken ik kcal? Wat heb ik nodig?

Hongercrises in de vroegmoderne tijd

Het artikel beschrijft de verschillende theoriën over hongercrissisen in de 17e en 18e eeuw.

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Voorwaardelijke machtiging

De

Het Schoonheidsideaal van het hebben van Witte Tanden

Dit is een artikel over het schoonheidsideaal van het hebben van mooie witte tanden.

Donoren

Donoren en de overheid

Stoppen met roken hoe doe je dat nu het beste

Iedereen wil stoppen met roken maar hoe gaat dat nu het beste en makkelijkste.