Automutilatie


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over de ziekte/verslaving automutilatie, ook wel bekend als zelf beschadiging

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel wordt informatie gegeven over de ziekte automutilatie. Dit is een geestelijke ziekte/verslaving waarbij mensen zichzelf beschadigen om zich beter te voelen.

Wat is automutilatie?

Automutilatie staat ook wel bekend als zelfbeschadiging. De ernst van deze beschadiging varieert heel erg. Zo kan het zijn dat iemand zichzelf slaat of schopt, maar het kan ook zo zijn dat iemand zich snijdt, brandt of zelfs zijn botten breekt. De ernst van de zelfbeschadiging is bij iedereen verschillend en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er wordt door velen gedacht dat alleen pubers aan automutilatie lijden. Dit is niet zo, het komt net zo goed voor bij volwassenen en schoolkinderen.

Wat zijn oorzaken voor automutilatie?

Iemand die aan zelfbeschadiging doet heeft vaak een minderwaardigheidscomplex of haat aan zichzelf. Hierdoor kan het zijn dat diegene zichzelf niets waard vindt en zich hierdoor gaat pijnigen. Deze oorzaak heeft vaak een dieper liggende oorzaak, wat kan variëren van een persoonlijkheidsstoornis tot een grote ruzie thuis of pesten op school.

Ook kan het zo zijn dat iemand iets over automutilatie heeft gelezen, gezien of gehoord. Dit kan ervoor zorgen dat diegene dit ook gaat uitproberen.

Vaak is het zo dat deze mensen niet goed weten hoe ze met hun gevoelens om moeten gaan, of erg onzeker zijn. Het probleem hierbij is dat automutilatie verslavend werkt en deze mensen er niet gemakkelijk weer vanaf zijn.

Is automutilatie een verslaving?

Een verslaving is een verschijnsel waarbij iemand iets nodig heeft om zich daar beter van te voelen. Automutilatie kan een fysieke verslaving zijn of een mentale verslaving.

Als je huid beschadigd is, of je hebt ergens pijn maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een pijnstillende stof die ook in chocola zit, maar die ook vrijkomt als je sport. Elke keer als je jezelf snijdt komt dit stofje vrij, wat ervoor zorgt dat je hier afhankelijk van kunt raken. In dit geval is het een fysieke verslaving.

Veel mensen beschadigen zichzelf omdat ze zich hier beter van voelen. De emotionele ‘pijn’ die ze in het dagelijks leven tegenkomen stoppen ze weg en door zichzelf pijn te doen voelt dit als een soort opluchting. Zo krijgt het hoofd en de gedachtes een beetje rust. Deze rust willen ze het liefst zo vaak mogelijk voelen, waardoor het de drang geeft tot vaker doen.

Vaak is het een combinatie van beide verslavingen, zowel fysiek als mentaal. De achterliggende oorzaak hiervan is dat mensen beginnen met zelfbeschadiging omdat ze verdrietig, boos of gefrustreerd zijn, maar uiteindelijk doorgaan omdat het een goed gevoel geeft. Dit goede gevoel is dan vaak de combinatie van emotionele rust en de endorfine die je lichaam goed laten voelen.

Wat voor gevoelens hebben mensen met die aan automutilatie doen?

Over het algemeen is niemand die aan automutilatie doet blij dat hij/zij het doet. Een veel voorkomend argument om ermee te beginnen is omdat het te druk is in hun hoofd, ze zich verdrietig, boos of radeloos voelen of hun emoties niet kunnen of willen uiten naar de buitenwereld. Tijdens het beschadigen vinden ze dan een moment van rust, uiting en positieve emotie. Dit lijkt misschien een geweldige oplossing, maar het is van korte duur. Veel slachtoffers laten weten dat vaak, al enkele minuten hierna, ze zich nog verdrietiger of bozer gaan voelen. Dit is omdat er na het pijnigen een schuldgevoel loskomt, omdat ze zich hebben gepijnigd.

 

Andere artikelen:

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

Het is uit, en nu?

In dit artikel staan 9 tips om over liefdesverdriet heen te komen.

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Help! Ik ben onzeker!

In dit artikel staan tips om met onzekerheid om te gaan en er af te komen


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie gezondheid

Borderline, wat is het eigenlijk?

Borderline-stoornis

Augmentin

Beschrijving van het medicament Augmentin.

Leven met Chronisch Vermoeidheids Syndroom

Is er te leven met het Chronisch Vermoeidheids Syndroom?

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

Amoxicilline

Beschrijving van het medicament Amoxicilline.

UV-straling op de huid

De positieve gevolgen

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

Geluk

Wat is geluk? Waar is geluk van afhankelijk?

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

Neefjes of muggen, wat maakt ze zo vervelend?

Ieder jaar opnieuw, zijn ze er weer; die irritante zoemende muggen. Ze prikken je lek en houden je uit je slaap. Wat maakt hen zo vervelend en wat kun je ertegen doen?

Allergie

Wat is een allergie en wat kunt u eraan doen

Psoriasis een vervelende huidziekte

Een beschrijving van de huidziekte psoriasis

Alles over brandend maagzuur

Informatie over zuurbranden en de behandeling hiervan

Alles over ADHD

Informatie over ADHD

Wat is Hyperventilatie / Paniek aanval

Hier kun je lezen wat hyperventilatie is + Paniek aanval

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen

Snel afvallen, top dieet en ideaal gewicht bereiken en behouden

Overgewicht is een groot probleem, hier een aantal tips om goed af te vallen.

ADHD: Ritalin of gedragstherapie?

Het is soms moeilijk om te beslissen of een kind met ADHD beter ritalin kan krijgen of gedragstherapie.

Instabiel SI-gewricht

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

alles over zorgverzekeringen

Hier vindt u alle informatie die u nodig hebt om een ziektekostenverzekering af te kunnen sluiten

behandeling hoog cholesterol

informatie over de behandeling van cholesterol

In 3 stappen op weg naar een slank figuur!

Afvallen is heeft alles te maken met overtuiging en doorzettingsvermogen. Lees hier 3 stappen die je op weg zullen helpen naar een gezond gewicht

Eczeem

Geeft een omschrijving van eczeem, de oorzaken, symtomen en behandeling van eczeem

Alles over hielspoor

Informatie over hielspoor

Cellulitis - anti-cellulitis behandelingen - getest - oplossingen

Het komt er bijna op neer dat 9 op de 10 vrouwen geconfronteerd wordt met cellulitis of sinaasappelhuid. Verschillende oplossingen worden aangeboden, maar werken ze ook?