Automutilatie


Publicatie datum:

Dit artikel gaat over de ziekte/verslaving automutilatie, ook wel bekend als zelf beschadiging

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel wordt informatie gegeven over de ziekte automutilatie. Dit is een geestelijke ziekte/verslaving waarbij mensen zichzelf beschadigen om zich beter te voelen.

Wat is automutilatie?

Automutilatie staat ook wel bekend als zelfbeschadiging. De ernst van deze beschadiging varieert heel erg. Zo kan het zijn dat iemand zichzelf slaat of schopt, maar het kan ook zo zijn dat iemand zich snijdt, brandt of zelfs zijn botten breekt. De ernst van de zelfbeschadiging is bij iedereen verschillend en iedereen doet het op zijn eigen manier. Er wordt door velen gedacht dat alleen pubers aan automutilatie lijden. Dit is niet zo, het komt net zo goed voor bij volwassenen en schoolkinderen.

Wat zijn oorzaken voor automutilatie?

Iemand die aan zelfbeschadiging doet heeft vaak een minderwaardigheidscomplex of haat aan zichzelf. Hierdoor kan het zijn dat diegene zichzelf niets waard vindt en zich hierdoor gaat pijnigen. Deze oorzaak heeft vaak een dieper liggende oorzaak, wat kan variëren van een persoonlijkheidsstoornis tot een grote ruzie thuis of pesten op school.

Ook kan het zo zijn dat iemand iets over automutilatie heeft gelezen, gezien of gehoord. Dit kan ervoor zorgen dat diegene dit ook gaat uitproberen.

Vaak is het zo dat deze mensen niet goed weten hoe ze met hun gevoelens om moeten gaan, of erg onzeker zijn. Het probleem hierbij is dat automutilatie verslavend werkt en deze mensen er niet gemakkelijk weer vanaf zijn.

Is automutilatie een verslaving?

Een verslaving is een verschijnsel waarbij iemand iets nodig heeft om zich daar beter van te voelen. Automutilatie kan een fysieke verslaving zijn of een mentale verslaving.

Als je huid beschadigd is, of je hebt ergens pijn maakt je lichaam endorfine aan. Dit is een pijnstillende stof die ook in chocola zit, maar die ook vrijkomt als je sport. Elke keer als je jezelf snijdt komt dit stofje vrij, wat ervoor zorgt dat je hier afhankelijk van kunt raken. In dit geval is het een fysieke verslaving.

Veel mensen beschadigen zichzelf omdat ze zich hier beter van voelen. De emotionele ‘pijn’ die ze in het dagelijks leven tegenkomen stoppen ze weg en door zichzelf pijn te doen voelt dit als een soort opluchting. Zo krijgt het hoofd en de gedachtes een beetje rust. Deze rust willen ze het liefst zo vaak mogelijk voelen, waardoor het de drang geeft tot vaker doen.

Vaak is het een combinatie van beide verslavingen, zowel fysiek als mentaal. De achterliggende oorzaak hiervan is dat mensen beginnen met zelfbeschadiging omdat ze verdrietig, boos of gefrustreerd zijn, maar uiteindelijk doorgaan omdat het een goed gevoel geeft. Dit goede gevoel is dan vaak de combinatie van emotionele rust en de endorfine die je lichaam goed laten voelen.

Wat voor gevoelens hebben mensen met die aan automutilatie doen?

Over het algemeen is niemand die aan automutilatie doet blij dat hij/zij het doet. Een veel voorkomend argument om ermee te beginnen is omdat het te druk is in hun hoofd, ze zich verdrietig, boos of radeloos voelen of hun emoties niet kunnen of willen uiten naar de buitenwereld. Tijdens het beschadigen vinden ze dan een moment van rust, uiting en positieve emotie. Dit lijkt misschien een geweldige oplossing, maar het is van korte duur. Veel slachtoffers laten weten dat vaak, al enkele minuten hierna, ze zich nog verdrietiger of bozer gaan voelen. Dit is omdat er na het pijnigen een schuldgevoel loskomt, omdat ze zich hebben gepijnigd.

 

Andere artikelen:

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

Het is uit, en nu?

In dit artikel staan 9 tips om over liefdesverdriet heen te komen.

Reiki, volgens het Usui Shiki Ryoho systeem

In dit artikel staat Reiki beschreven volgens het Usui Shiki Ryoho systeem. Hierin staat onder andere de geschiedenis, de leefregels en wat het is.

Help! Ik ben onzeker!

In dit artikel staan tips om met onzekerheid om te gaan en er af te komen

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 2

Meer uit de categorie gezondheid

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijna iedereen eet weleens te veel. Maar er zijn mensen die last hebben van onbeheersbare eetbuien.

Runningtherapie voor groepen

Runningtherapie met groepen. Inzichtgevende of ondersteunende therapie?

Stress

Wat is stress en wat kun je er zelf aan doen.

Hoe te handelen bij een beroerte?

Beknopte handleiding om een beroerte te herkennen en adequaat te handelen

De voor- en nadelen van antidepressiva

de voor- en nadelen van antidpressiva

Wat moet er in mijn huisapotheek?

Een overzicht wat er in de huisapotheek moet zitten.

Flauwvallen: oorzaken en symptomen

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

Bubbelbaden en je gezondheid

Bubbelbaden en goede gezondheid, gaat dat samen?

Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?

Zonnepanelen

Zonnepanelen zijn heel voordelig in België, hier vind je meer info over dit topic.

De invloed van de persoonlijkheid van ouders op de opvoeding

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken in hoeverre de persoonlijkheid van ouders invloed heeft op de manier waarop zij hun kinderen opvoeden.

Bach bloesem therapie

Bach therapie werkt in op het mentale gestel van mens en dier.

Hou je tanden gezond

Hoe u uw tanden gezond houdt

Slapen met rug-, en/of bekkenpijn.

Het vervelende van rug- of bekkenpijn is dat iedere houding pijnlijk is. Maar een goede nachtrust is zó belangrijk! Dus hoe kan je dan het beste liggen om de pijn zo draaglijk mogelijk te houden…

Voeding en Diabetes

Informatief artikel over voeding bij Diabetes type 2

De hik.

Wat gebeurt er precies in het lichaam als je de hik hebt?

Ontwikkeling van ToM bij kinderen met autisme

in hoeverre kunnen kinderen volgens verscheidene onderzoeken een Theory of Mind ontwikkelen?

34 benodigdheden voor de nieuwe mama en baby

benodigdheden voor de toekomstige moeder en baby

Mag Ik Mijn Puisten Uitknijpen?

Mijn naam is Lieven Nouwynck. Mijn doel is de mensen te laten kennismaken met onze fantastische productlijn! Huidverzorging, parfum, minerale make-up enzovoort....

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Alcoholverslaving - Hoe weet je of je verslaafd bent?

Alcohol kan een probleem worden voor sommigen. Lees meer over alcoholverslaving en kom te weten of jij misschien uit moet kijken.

Verschillende nierziekten

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Mogelijke gevolgen bij het afbouwen en stoppen van anti-depressivagebruik

Mogelijke gevolgen bij het afbouwen en stoppen van anti-depressivagebruik

Stoppen met roken

Iedereen die ooit begonnen is met roken weet ook hoe moeilijk het is om weer te stoppen. Hier een goede methode die echt werkt.

Vitamine B3: Niacine

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)