Bach bloesem therapie


Publicatie datum:

Bach therapie werkt in op het mentale gestel van mens en dier.

Gesponsorde koppelingen

In dit artikel wil ik u kennis laten maken met de ervaringen en de werkwijze van de Bach bloesem essences. Het kan zowel op mensen als op dieren worden toegepast. Het enige wat ervoor nodig is, zijn de Bach bloesem druppels en eventueel een partner of een andere manier om te kunnen testen welke Bach essences voor u (of diegene die u wilt behandelen) van toepassing zijn.

Algemeen

Dr. Edward Bach was een arts en een homeopaat. Zijn hele leven is hij op zoek geweest naar eengeneeswijze die zuiver en holistisch zijn inwerking moest hebben. Door zijn overtuiging dat een bepaalde levenshouding en gedachten een grote rol kunnen spelen bij het ontstaan vanklachten en ziekte, kwam hij uiteindelijk uit op 38 bloesem essences die inspelen op de persoonlijkheid van iemand en niet (slechts) de klachten/ziektesymptomen behandelen.

Dr. Bach besloot om de remedies in de natuur te zoeken. Tijdens een vroege ochtend wandeling besefte hij dat elke dauwdruppel die door de zon werd verwarmd, de eigenschappen van de plant waarop deze lag moest bezitten. Dit heeft geleid tot het bereiden van de remedies m.b.v. zuiver water.

Categorieën

De 38 remedies zijn door dr. Bach ingedeeld in 7 categorieën, waarbij iedere groep een belemmering in een gezond en evenwichtig functioneren kan vormen.

  1. angst
  2. onzekerheid
  3. onvoldoende interesse in het hier en nu
  4. eenzaamheid
  5. overgevoeligheid voor invloeden en ideeën
  6. moedeloosheid of wanhoop 
  7. overbezorgdheid voor het welzijn van anderen

Oorzaak van de problemen opsporen 

Het is niet altijd makkelijk om op een eerlijke en soms confronterende wijze naar jezelf te kijken. Toch is het voor het kiezen van de juiste remedie noodzakelijk om de dieper liggende oorzaak te erkennen. 

Het beste resultaat kan worden behaald wanneer er sprake is van een persoon die de kennis heeft om de juiste Bach remedies te testen en toe te passen. In diverse situaties wordt gebruik gemaakt van de Touch for Health methode (spiertesten). Via deze methode geeft het lichaam van de persoon die wordt getest aan, op welke remedie hij/zij positief reageert en welke remedies geen effect zullen hebben. Bij de behandeling van dieren wordt er in de meeste gevallen van een derde persoon gebruik gemaakt om de remedies op het dier te testen. 

Omdat directe hulp niet altijd voor de hand liggend is, kunt u de Bach remedies bij diverse drogisterijen verkrijgen. Er is voldoende informatieve literatuur betreffende dit onderwerp, waarmee u zelf met de Bach remedies aan de slag kunt.

Maar straks neem ik de verkeerde druppels in!

Gelukkig kunt u hierin direct gerust worden gesteld. Wanneer u een remedie neemt die niet van u op toepassing is, of een verkeerde dosering inneemt, zult u geen enkel effect (en dus ook geen nadelig effect) merken.

Daarom is het van belang dat de juiste remedie wordt gekozen en de juiste dosering wordt aangehouden. De druppels kunnen verdund met water, maar ook onverdund worden ingenomen. Bij onverdunde inname kunt u alcohol proeven, dit om de essences langer te kunnen bewaren.

Toepassing

Bij wisselende stemmingen (tijdelijke vermoeidheid, frustratie) kunnen de benodigde druppels in een kopje water, vruchtensap, thee of andere (niet koolzuurhoudende) drank gedurende de dag met kleine slokjes worden ingenomen. Bij dieren kunnen de druppels door het drinkwater worden vermengd.

De rescue remedie kan als een eerste hulp remedie worden gezien en bestaat uit een cocktail van 5 bloesem remedies. Deze remedie kan in veel verschillende situaties worden toegepast (tandarts, examen, eerste kennismaking, sollicitatiegesprek)

Het is persoonsafhankelijk hoe lang men de druppels moet innemen. Bij acute situaties voelt en ziet men soms al na enkele minuten verschil en verbetering. Bij meer chronische problemen kan dit variëren van enkele dagen tot weken. De remedies werken op milde wijze en men kan zich op natuurlijke wijze aanpassen.

Risico's

Er zijn geen meldingen geweest van nadelige bijverschijnselen van de Bach remedies. Het kan wel zijn dat er onderdrukte symptomen zichtbaar worden in het kader van het genezingsproces. Bijvoorbeeld huiduitslag, hoofdpijn, maar het is van groot belang dat deze symptomen zichtbaar worden zodat het lichaam compleet van alle klachten (indien mogelijk) kan genezen.

Het spreekt natuurlijk voor zich dat de Bach remedies geen vervanging kunnen zijn voor een reguliere behandeling. Daarom geldt ook bij het gebruik van de Bach remedies, dat u bij klachten en symptomen altijd eerst een huisarts of een specialist dient te consulteren.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

De invloed van ouders op alcoholgebruik en roken bij jongeren

Een artikel over de invloed van ouders en vrienden op het drink- en rookgedrag van jongeren.

Rauwe of gekookte groenten? Wat is gezonder?

De voordelen en nadelen van het eten van rauwe groenten en gekookte groenten.

ADHD in de adolescentie: Druktemakers en Dagdromenr

Heldere, wetenschappelijke beschrijving van ADHD

Alles over rughernia

Alle informatie over een rughernia

De ziekte: Huntington

Informatie over de ziekte Huntington

Oefeningen om pijn in schouders en nek te verminderen

Bij pijn en vastzittende spieren veroorzaakt door stress

Een basismodel van het geheugen

In dit artikel wordt een basismodel van het werken van het menselijk geheugen gegeven

Xenotransplantatie, levendsreddend of dodelijk?

xenotransplantatie houdt in dat organen van dieren gebruikt worden ter vervanging van kapotte organen

Hoe reageer jij op stress?

Kan jij stress bij jezelf herkennen? Weet jij hoe je jezelf weer onder controle kan krijgen? In dit artikel leg ik het je uit,

Stress

Wat is stress en wat kun je er zelf aan doen.

Diabetes.

Over diabetes, wat het is, de types en de gevolgen.

ADHD: Ritalin of gedragstherapie?

Het is soms moeilijk om te beslissen of een kind met ADHD beter ritalin kan krijgen of gedragstherapie.

Alles over herpes

Informatie over herpes genitalis

Alles over epilepsie

Informatie over epilepsie, wat is het, hoe kun je het herkennen en wat is de behandeling

Keratosis Pilaris

Een uitleg over die irritante rode bultjes op je bovenarmen

Gezond bruin worden

De voor en nadelen van een tintje kweken.

Alles over kanker

Informatie over kanker (maligniteiten): uitleg, soorten en behandeling

Alcohol en de effecten op je lichaam.

De korte en lange termijn effecten van alcohol op je lichaam.

Ga eens goed achter je bureau zitten!

Zitten op je werk valt niet mee, tenminste niet om het goed te doen. Hoe voorkom je RSI-klachten?

Graviola, wondermiddel uit het regenwoud ?

Steeds meer in de belangstelling staat de tropische boom Graviola of Guanábana.

Slaappillen

de medicamenteuze behandeling van slaapproblemen

FitBit activity tracker - De fitness gadget van het jaar!

Je kent het vast wel, je zit de hele dag op kantoor en ’s avonds ben je te moe om nog te sporten. Je hebt chronisch bewegingstekort. Met de FitBit Flex is dit verleden tijd.

De ambulance

Dit is een informatieve uiteenzetting over de ambulance.

Tandpasta: wie gebruikt het niet?

Informatie over tandpasta

Vetverbranding en lichaamsbeweging

Een vergelijking tussen trainingen van vroeger en nu om vet te verbranden.