Borderline persoonlijkheidsstoornis


Publicatie datum:

Psychische aandoening meest voorkomend bij vrouwen

Gesponsorde koppelingen

Borderline persoonlijkheidsstoornis : wat zijn de 9 kenmerken? Bezit je 5 van de 9 kenmerken dan bestaat de kans dat je Borderline hebt.

Gesponsorde koppelingen

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Er zijn 9 typische kenmerken voor iemand met Borderline. Heb je 5 van de 9 kenmerken dan is de kans groot dat je Borderline hebt.
Hier zijn de kenmerken :

  1. Verlatingsangst : angst om in de steek gelaten te worden (letterlijk of figuurlijk). Iemand met Borderline test als het ware de mensen uit hun directe omgeving. Ze stellen graag hun partner op proef om "zeker" te zijn van hun liefde voor hen. Simpele uitspraken nemen ze vaak heel persoonlijk alsof ze daarin een bewijs zoeken van de al dan niet aanwezige liefde van de partner. Aantrekken en afstoten. Alleen zijn is voor hen een ramp en doet hen panikeren. Ze hebben zo een behoefte aan een relatie maar zijn er tegelijkertijd bang voor. Ze eisen iemands aandacht en liefde op, daardoor zijn hun liefdes vaak kort maar zeer intens, heftig.
  2. Impulsief gedrag : dat kan gaan om snel wisselen van job, van partner. Vol enthousiasme aan iets beginnen maar niet afmaken. Eerst doen, daarna denken. Kicks zoeken : te snel rijden, teveel drinken, drugs. Veel mensen met Borderline hebben ook eetstoornissen (boulemie, anorexia).
  3. Stemmingswisselingen : van droefheid tot angstig tot boosheid, nervositeit, euforie. Dit kan elkaar snel opvolgen. Uitbarstingen kunnen opeens gebeuren zonder een daadwerkelijke oorzaak.
  4. Zwart-wit denken : bij iemand met Borderline bestaat geen grijs : je bent goed of slecht, het is mooi of lelijk, alles of niets. De gedachte over een persoon kan in korte tijd totaal omslaan.
  5. Vaak een leeg gevoel.
  6. Een negatief zelfbeeld daardoor is iemand met Borderline heel gevoelig over opmerkingen. Ze nemen dit heel persoonlijk op, ze zien dit als kritiek. Ze twijfelen over van alles en nog wat.
  7. Woede-aanvallen. Moeite om zich te beheersen.
  8. Auto-mutulatie (zichzelf pijnigen). Poging tot zelfmoord of zelfmoord komen vaak voor.
  9. Dissociatieve en/of psychotische verschijnselen. Dissociatie : er niet altijd bij zijn met de gedachten, soms niet meer weten wat men net heeft gedaan of hoe men dit heeft gedaan of hoe men ergens is gekomen.

Het is heel moeilijk om tot een juiste diagnose te komen. Daarom bij de minste twijfel praat erover met uw arts.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Morbide obesitas, dodelijke vetzucht.

Er komen steeds meer gevallen van dodelijk overgewicht, zwaarlijvigheid, corpulentie en adipositas?

De voor- en nadelen van antidepressiva

de voor- en nadelen van antidpressiva

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

Antibiotica

Hoe werken antibiotica en welke soorten zijn er?

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.