Cera, de derde generatie epo.


Publicatie datum:

Wat is cera?

Gesponsorde koppelingen

Doping bestaat al sinds het begin van de sport, het meest bekend de afgelopen twee decennia was epo, maar dit wordt minder en minder gebruikt wegens te gemakkelijk opspoorbaar. Maar de wetenschap staat niet stil, en zo werd cera ontworpen, de derde generatie epo.

Gesponsorde koppelingen

Ontwikkeling en gebruik

Cera (of officeel Mircera) is de afkorting van continuous erythropoiesis receptor activator. Het werd ontwikkeld door Hoffmann-La Roche en wordt sinds 2007 verkocht. Het is net zoals alle andere soorten erytropoëtine een hormoon, maar is wel kunstmatig gemaakt. Normaal gezien wordt dit soort hormoon door de nieren aangemaakt en stimuleert het de vorming van rode bloedcellen. Het wordt toegepast als geneesmiddel bij bloedarmoede of bij kankerpatiënten wordt het tijdens een chemokuur gegeven om bloedarmoede te voorkomen. Het voordeel van deze soort epo was dat het slechts één keer om de 3-4 weken zou moeten worden toegediend.

Gebruik als doping

Net zoals de twee andere varianten van epo wordt cera ook gebruikt in de sportwereld. Het was in eerste instantie niet opspoorbaar via de urine, wat er voor zorgde dat veel sporters het gebruikten. Ook het feit dat men slechts één keer om de zoveel weken dit middel moest toedienen was natuurlijk een groot voordeel. Ondertussen zijn de dopingjagers natuurlijk ook vindingrijker geworden, en kan men het zowel in urine als bloed vrij makkelijk detecteren. De eerste sporter die werd betrapt op het gebruik van cera, was de Italiaanse wielrenner Riccardo Rico. Hij werd betrapt tijdens de Tour de France van 2008 na enkele glansprestaties. Hierna werden ook veel oude bloedstalen met de nieuwe technieken opnieuw onderzocht en zo liepen nog een aantal sporters tegen de lamp. De meest bekende namen onder hen waren Stefan Schumacher, Leonardo Piepoli en Bernhard Kohl. Hierna besliste ook het IOC om alle dopingmonsters die werden afgenomen tijdens de Olympische Spelen in Peking, ook opnieuw te onderzoeken. Hierdoor werden ook nog wielrenner Davide Rebellin en atleet Rashid Ramzi betrapt en werden hun Olympische medailles afgenomen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 46
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Wat is het down syndroom?

Alles over het down syndroom

Stoppen met Roken?

Wil je stoppen met roken? Begin hier!

Suiker, geraffineerde boosdoener

Waarom geraffineerde suiker slecht voor je is en wat je eraan kunt doen

Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?