Chronische Sinusitis (neusbijholte(n)ontsteking)


Publicatie datum:

Ontsteking in de neusbijholten

Gesponsorde koppelingen

Een bijholte(n)ontsteking (sinusitis) is een klacht die veel mensen kennen. Een bijholte(n)ontsteking gaat vaak gepaard met koorts en barstende hoofdpijn. Een chronische bijholteonsteking gaat niet gepaard met koorts, maar geeft veel klachten zoals vermoeidheid, aangezichtspijn en zeurende hoofdpijn. Men kan er zeer prikkelbaar van worden.

Eerst een stukje uitleg over de neusbijholten. De neusbijholten komen allemaal op hetzelfde punt uit; de neus. We hebben maar liefst zestien verschillende neusbijholten. We hebben twee voorhoofdsholten, twee kaakholten, tussen de neus en de oogkassen zitten de zeefbeenholten en dan zijn er nog de wiggebeensholten, deze laatsten liggen bij de neusamandel. Een klinkklaar antwoord over de functie van de bijholten, dat kan niet omdat er geen harde feiten over bekend zijn. Over de functie van de neusbijholten wordt gezegd dat ze fungeren als een soort bescherming (airbag) van het gezicht. Ook wordt beweerd dat het van invloed is op de resonantie van onze stem en dat de lucht die we inademen door de bijholten wordt gefilterd en op de juiste temperatuur wordt gebracht. Ook maakt het ons hoofd wat lichter; er zit immers lucht in de neusbijholten.

Een ontsteking in de neusbijholten kan flinke hoofdpijn veroorzaken. Hier komt vaak ook koorts bij. We hebben het nu over een acute bijholteontsteking. De oorzaak is meestal een verkoudheid. De meeste ellende komt door het (te hard) snuiten van de neus. Hierdoor schiet secretie (snot) in de neusbijholten en veroorzaakt een ontsteking. Zolang er nog waterig tot dik snot uitkomt met een normale kleur (dus niet groen of geel) is de kans groot dat het vanzelf geneest. Door te stomen met heet water en de neus te spoelen met een zoutoplossing kan het slijm de neus verlaten. Zo komt er weer lucht in de neusbijholten en is het drukkende gevoel weg.

In onze neusbijholten zitten allemaal trilhaartjes met slijmklieren die ervoor zorgen dat allergenen, bacteriën en verontreinigingen buiten de deur blijven. Als we een virus oplopen dan werken deze trilhaartjes minder effectief. Zo gebeurd het dat er toch bacterieën blijven hangen in de neusbijholten. Als er secretie met bacterieën (door bijvoorbeeld het te hard snuiten van de neus) in de neusbijholten schiet dan is het een stuk lastiger om er vanaf te komen. Er vormt zich een ontstekingshaard in de bijholte(n). De verkoudheid blijft maar doorzeuren en de vermoeidheid slaat toe. U heeft weliswaar geen koorts, maar u voelt zich constant niet fit, zeurende hoofdpijn en dat drukkende gevoel door de verstopte neusbijholte(n).....nu is er sprake van een chronische sinusitis en komt u zeer waarschijnlijk bij de K.N.O. arts terecht.

Wat is er aan te doen? U zult waarschijlijk denken aan een antibiotica kuur. Helaas is dat een misverstand. U zult zich zeker beter voelen na een antibiotica kuur omdat deze veel bacterieën zal uitroeien. Maar antibiotica wordt vervoerd door het bloed, op plaatsen waar geen bloed zit, zoals in de neusbijholten, kan de antibiotica dus ook geen bacterieën doden. En het effect van een kuur zal dan ook van korte duur zijn. Een effectievere oplossing zijn kaakspoelingen. Deze worden uitgevoerd door een K.N.O. arts. Dit heeft ook alleen effect wanneer er met regelmaat gespoeld wordt zodat het slijmvlies weer langzaam kan genezen. Als ook dit niet helpt dan kan de K.N.O. arts besluiten het zieke weefsel operatief te verwijderen.

Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken voor het ontstaan van chronische sinusitis. Door bijvoorbeeld allergieën kunt u hier veel last van hebben. Ook een scheef tussenschot in de neus kan zorgen voor deze ongemakken. Een ontsteking van een kies in de bovenkaak kan ook zorgen voor een onsteking in de neusbijholten. Een chronische sinusitis is een erg vervelende kwaal die vaak onderschat wordt door anderen die het niet kennen. U zult zich hierdoor soms moedeloos en onbegrepen voelen. Soms is het dan fijn om met lotgenoten te praten en ervaringen te delen. Op internet zijn verschillende forums te vinden die over dit onderwerp gaan.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Vitamine D gebrek een sluipmoordenaar

Veel mensen heb een tekort aan vitamine D zonder dat ze het door hebben.

Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en Desintegratiestoornis

Wat houdt Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en het Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd eigenlijk in.

Het verloop van cocaïneverslaving

Dit artikel geeft een schematische weergave van een mogelijk verloop van experimenteel naar geïntegreerd cocaïnegebruik

Alles over aambeien

Informatie over aambeien, de oorzaken, de symptomen en de behandeling

Eczeem

Geeft een omschrijving van eczeem, de oorzaken, symtomen en behandeling van eczeem

Verhalen over kanker: Deel I

Verhalen over kanker in de media

Waar komt het Ebola virus vandaan?

Opeens is er weer een uitbraak van het Ebola virus, waar komt het Ebola virus vandaan?

Wat moet je weten over de overgang?

Verschijnselen van de overgang, tips om er mee om te gaan.

Omgaan met een gekneusde pols

Wat is een gekneusde pols? Wat zijn de klachten? Hoe ga je er mee om?

Alles over rugpijn

Informatie over oorzaken, diagnostiek en behandeling van rugpijn

Calorieën

Een duidelijke uitleg over wat calorieën zijn, waar ze voor staan en hoe ze te gebruiken.

Goede voornemens en dan?

Je hebt eindelijk het goede voornemen om meer te gaan sporten maar dan?

Zwangerschapsklachten

Omschrijving van de zwangerschapsklachten die je kunt krijgen.

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Levens redden met je smartphone door gratis reanimatie app.

De gratis reanimatie app van de Hartstichting is er voor iedereen die een reanimatie- en een AED-cursus heeft gevolgd?

Hoge bloeddruk hoe kom je eraan en hoe kom je eraf

Hoge bloeddruk kan van invloed zijn op de rest van je gezondheid

Kruidenthee en zijn toepassingen voor de gezondheid

Kruidenthee heeft heilzame eigenschappen en smaakt verrassend lekker van smaak

Vitaminesupplementen, noodzaak of overbodige luxe?

Informatief artikel over het gebruik van voedingssupplementen.

Mama moet ook slapen!

Slaapproblemen bij je peuter de baas

Asbest

algemene informatie over asbest

Detoxen,ontslakken lichaam reinigen

informatie over het steeds bekender wordende detoxen.

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Werken in de thuiszorg als bijbaan

Een bijbaan in de thuiszorg, wat kun je ervan verwachten?

Wat beter niet eten bij darmklachten?

aangepaste voeding helpt bij darmklachten