Chronische Sinusitis (neusbijholte(n)ontsteking)


Publicatie datum:

Ontsteking in de neusbijholten

Gesponsorde koppelingen

Een bijholte(n)ontsteking (sinusitis) is een klacht die veel mensen kennen. Een bijholte(n)ontsteking gaat vaak gepaard met koorts en barstende hoofdpijn. Een chronische bijholteonsteking gaat niet gepaard met koorts, maar geeft veel klachten zoals vermoeidheid, aangezichtspijn en zeurende hoofdpijn. Men kan er zeer prikkelbaar van worden.

Eerst een stukje uitleg over de neusbijholten. De neusbijholten komen allemaal op hetzelfde punt uit; de neus. We hebben maar liefst zestien verschillende neusbijholten. We hebben twee voorhoofdsholten, twee kaakholten, tussen de neus en de oogkassen zitten de zeefbeenholten en dan zijn er nog de wiggebeensholten, deze laatsten liggen bij de neusamandel. Een klinkklaar antwoord over de functie van de bijholten, dat kan niet omdat er geen harde feiten over bekend zijn. Over de functie van de neusbijholten wordt gezegd dat ze fungeren als een soort bescherming (airbag) van het gezicht. Ook wordt beweerd dat het van invloed is op de resonantie van onze stem en dat de lucht die we inademen door de bijholten wordt gefilterd en op de juiste temperatuur wordt gebracht. Ook maakt het ons hoofd wat lichter; er zit immers lucht in de neusbijholten.

Een ontsteking in de neusbijholten kan flinke hoofdpijn veroorzaken. Hier komt vaak ook koorts bij. We hebben het nu over een acute bijholteontsteking. De oorzaak is meestal een verkoudheid. De meeste ellende komt door het (te hard) snuiten van de neus. Hierdoor schiet secretie (snot) in de neusbijholten en veroorzaakt een ontsteking. Zolang er nog waterig tot dik snot uitkomt met een normale kleur (dus niet groen of geel) is de kans groot dat het vanzelf geneest. Door te stomen met heet water en de neus te spoelen met een zoutoplossing kan het slijm de neus verlaten. Zo komt er weer lucht in de neusbijholten en is het drukkende gevoel weg.

In onze neusbijholten zitten allemaal trilhaartjes met slijmklieren die ervoor zorgen dat allergenen, bacteriën en verontreinigingen buiten de deur blijven. Als we een virus oplopen dan werken deze trilhaartjes minder effectief. Zo gebeurd het dat er toch bacterieën blijven hangen in de neusbijholten. Als er secretie met bacterieën (door bijvoorbeeld het te hard snuiten van de neus) in de neusbijholten schiet dan is het een stuk lastiger om er vanaf te komen. Er vormt zich een ontstekingshaard in de bijholte(n). De verkoudheid blijft maar doorzeuren en de vermoeidheid slaat toe. U heeft weliswaar geen koorts, maar u voelt zich constant niet fit, zeurende hoofdpijn en dat drukkende gevoel door de verstopte neusbijholte(n).....nu is er sprake van een chronische sinusitis en komt u zeer waarschijnlijk bij de K.N.O. arts terecht.

Wat is er aan te doen? U zult waarschijlijk denken aan een antibiotica kuur. Helaas is dat een misverstand. U zult zich zeker beter voelen na een antibiotica kuur omdat deze veel bacterieën zal uitroeien. Maar antibiotica wordt vervoerd door het bloed, op plaatsen waar geen bloed zit, zoals in de neusbijholten, kan de antibiotica dus ook geen bacterieën doden. En het effect van een kuur zal dan ook van korte duur zijn. Een effectievere oplossing zijn kaakspoelingen. Deze worden uitgevoerd door een K.N.O. arts. Dit heeft ook alleen effect wanneer er met regelmaat gespoeld wordt zodat het slijmvlies weer langzaam kan genezen. Als ook dit niet helpt dan kan de K.N.O. arts besluiten het zieke weefsel operatief te verwijderen.

Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken voor het ontstaan van chronische sinusitis. Door bijvoorbeeld allergieën kunt u hier veel last van hebben. Ook een scheef tussenschot in de neus kan zorgen voor deze ongemakken. Een ontsteking van een kies in de bovenkaak kan ook zorgen voor een onsteking in de neusbijholten. Een chronische sinusitis is een erg vervelende kwaal die vaak onderschat wordt door anderen die het niet kennen. U zult zich hierdoor soms moedeloos en onbegrepen voelen. Soms is het dan fijn om met lotgenoten te praten en ervaringen te delen. Op internet zijn verschillende forums te vinden die over dit onderwerp gaan.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

De donkere kant van wetenschap

Er is een discussie over de wetenschappers, zijn ze verantwoordelijk voor de negatieve gevolgen voor hun werk?

Extra vitamines tijdens de zwangerschap

Heb ik tijdens mijn zwangerschap extra vitamines nodig? Welke vitamines heb ik nodig?

Winterdip / Winterdepressie

Sommige mensen hebben in de winter (dan alleen) last van een dip of depressie.

ADHD in de adolescentie: Druktemakers en Dagdromenr

Heldere, wetenschappelijke beschrijving van ADHD

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

Verschillende soorten slechthorendheid

er zijn verschillende soorten slechthorendheid, hier een aantal soorten weergegeven.

Sigaretten tegen de stress?

Stress onder rokers blijkt veel meer voor te komen als bij niet-rokers

Makkelijk stoppen met roken, eenvoudig stoppen met roken

Lees hier hoe je in drie eenvoudige stappen heel makkelijk kunt stoppen met roken.

Een bittere smaak in je mond

Is een bittere smaak schadelijk? Waar komt die bittere smaak eigenlijk vandaan en hoe kom ik er vanaf?

Is Artemisinine een Chinees wonder kruid tegen kanker?

Regelmatig lees je berichten dat Artemisinine een Chinees wonderkruid tegen kanker is, wat is daar van waar?

Spraakontwikkeling in de eerste levensjaren

Dit artikel beschrijft de spraakontwikkeling bij kleine kinderen en hoe je ze hierbij kunt helpen.

Zelfbevrediging goed voor de gezondheid, masturberen goed voor de gezondheid

Uit onderzoek is gebleken dat masturberen buitengewoon goed is voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

Plastische chirurgie en borstverkleining

De voordelen en nadelen van borstverkleining overzichtelijk op eem rij.

Eczeem

Alles over eczeem

Rugklachten

Hoe ontstaan lage rugklachten? En, hoe kom je er vanaf?

Afvallen met een operatie ja of nee?

afvallen met een operatie ja of nee?

Eet jezelf mooi

Eet je mooi door te kiezen voor voedingmiddelen die je lichaam goed doen.

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Oefeningen om pijn in schouders en nek te verminderen

Bij pijn en vastzittende spieren veroorzaakt door stress

Mag Ik Mijn Puisten Uitknijpen?

Mijn naam is Lieven Nouwynck. Mijn doel is de mensen te laten kennismaken met onze fantastische productlijn! Huidverzorging, parfum, minerale make-up enzovoort....

Bieslook makkelijk en heel erg lekker

Bieslook heel erg mooi in de kruidentuin en lekker in gebruik

Vergeten in het lange termijn geheugen

In dit artikel wordt besproken hoe vergeten op de lange termijn verloopt

Actonel

Beschrijving van het medicament Actonel.

Een vrouw met lipoedeem is dik met een reden...en die reden is niet te veel eten!

Wat is lipoedeem?