Chronische Sinusitis (neusbijholte(n)ontsteking)


Publicatie datum:

Ontsteking in de neusbijholten

Gesponsorde koppelingen

Een bijholte(n)ontsteking (sinusitis) is een klacht die veel mensen kennen. Een bijholte(n)ontsteking gaat vaak gepaard met koorts en barstende hoofdpijn. Een chronische bijholteonsteking gaat niet gepaard met koorts, maar geeft veel klachten zoals vermoeidheid, aangezichtspijn en zeurende hoofdpijn. Men kan er zeer prikkelbaar van worden.

Eerst een stukje uitleg over de neusbijholten. De neusbijholten komen allemaal op hetzelfde punt uit; de neus. We hebben maar liefst zestien verschillende neusbijholten. We hebben twee voorhoofdsholten, twee kaakholten, tussen de neus en de oogkassen zitten de zeefbeenholten en dan zijn er nog de wiggebeensholten, deze laatsten liggen bij de neusamandel. Een klinkklaar antwoord over de functie van de bijholten, dat kan niet omdat er geen harde feiten over bekend zijn. Over de functie van de neusbijholten wordt gezegd dat ze fungeren als een soort bescherming (airbag) van het gezicht. Ook wordt beweerd dat het van invloed is op de resonantie van onze stem en dat de lucht die we inademen door de bijholten wordt gefilterd en op de juiste temperatuur wordt gebracht. Ook maakt het ons hoofd wat lichter; er zit immers lucht in de neusbijholten.

Een ontsteking in de neusbijholten kan flinke hoofdpijn veroorzaken. Hier komt vaak ook koorts bij. We hebben het nu over een acute bijholteontsteking. De oorzaak is meestal een verkoudheid. De meeste ellende komt door het (te hard) snuiten van de neus. Hierdoor schiet secretie (snot) in de neusbijholten en veroorzaakt een ontsteking. Zolang er nog waterig tot dik snot uitkomt met een normale kleur (dus niet groen of geel) is de kans groot dat het vanzelf geneest. Door te stomen met heet water en de neus te spoelen met een zoutoplossing kan het slijm de neus verlaten. Zo komt er weer lucht in de neusbijholten en is het drukkende gevoel weg.

In onze neusbijholten zitten allemaal trilhaartjes met slijmklieren die ervoor zorgen dat allergenen, bacteriën en verontreinigingen buiten de deur blijven. Als we een virus oplopen dan werken deze trilhaartjes minder effectief. Zo gebeurd het dat er toch bacterieën blijven hangen in de neusbijholten. Als er secretie met bacterieën (door bijvoorbeeld het te hard snuiten van de neus) in de neusbijholten schiet dan is het een stuk lastiger om er vanaf te komen. Er vormt zich een ontstekingshaard in de bijholte(n). De verkoudheid blijft maar doorzeuren en de vermoeidheid slaat toe. U heeft weliswaar geen koorts, maar u voelt zich constant niet fit, zeurende hoofdpijn en dat drukkende gevoel door de verstopte neusbijholte(n).....nu is er sprake van een chronische sinusitis en komt u zeer waarschijnlijk bij de K.N.O. arts terecht.

Wat is er aan te doen? U zult waarschijlijk denken aan een antibiotica kuur. Helaas is dat een misverstand. U zult zich zeker beter voelen na een antibiotica kuur omdat deze veel bacterieën zal uitroeien. Maar antibiotica wordt vervoerd door het bloed, op plaatsen waar geen bloed zit, zoals in de neusbijholten, kan de antibiotica dus ook geen bacterieën doden. En het effect van een kuur zal dan ook van korte duur zijn. Een effectievere oplossing zijn kaakspoelingen. Deze worden uitgevoerd door een K.N.O. arts. Dit heeft ook alleen effect wanneer er met regelmaat gespoeld wordt zodat het slijmvlies weer langzaam kan genezen. Als ook dit niet helpt dan kan de K.N.O. arts besluiten het zieke weefsel operatief te verwijderen.

Er zijn natuurlijk meerdere oorzaken voor het ontstaan van chronische sinusitis. Door bijvoorbeeld allergieën kunt u hier veel last van hebben. Ook een scheef tussenschot in de neus kan zorgen voor deze ongemakken. Een ontsteking van een kies in de bovenkaak kan ook zorgen voor een onsteking in de neusbijholten. Een chronische sinusitis is een erg vervelende kwaal die vaak onderschat wordt door anderen die het niet kennen. U zult zich hierdoor soms moedeloos en onbegrepen voelen. Soms is het dan fijn om met lotgenoten te praten en ervaringen te delen. Op internet zijn verschillende forums te vinden die over dit onderwerp gaan.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Acne.

De oorzaak van Acne.

Gezondheidszorg in Nederland

Een samenvatting van de gezondheidszorg in Nederland

Hoe wordt je gezond oud? Tips om lichamelijk en geestelijk gezond oud te worden.

Iedereen wil wel oud worden maar dan wel gezond maar hoe wordt je gezond oud?

Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en Desintegratiestoornis

Wat houdt Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en het Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd eigenlijk in.

Psychosociale Ontwikkeling bij Broertjes en Zusjes van Kankerpatiëntjes

De positieve en negetieve gevolgen worden beschreven van het hebben van een brusje met kanker

Suikerziekte

Wat is suikerziekte? Vind hier de antwoorden!

Keratosis Pilaris

Een uitleg over die irritante rode bultjes op je bovenarmen

Alles over kanker

Informatie over kanker (maligniteiten): uitleg, soorten en behandeling

Oorzaken van angst, risicofactoren en protectieve factoren

Dit artikel bespreekt oorzaken van angstproblemen en angststoornissen, alsmede de risico- en protectieve factoren.

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

De voor- en nadelen van antidepressiva

de voor- en nadelen van antidpressiva

Prenataal Onderzoek

Omschrijft de mogelijkheden voor onderzoek naar afwijkingen bij een zwangerschap

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Stoppen met roken

Iedereen die ooit begonnen is met roken weet ook hoe moeilijk het is om weer te stoppen. Hier een goede methode die echt werkt.

UV-straling op de huid

De negatieve gevolgen

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

Leven met Borderline

psychologie,borderline

Reumatoïde Artritis

Het biosociaal probleem: Reumatoïde Artritis

ADHD volksziekte nummer 1

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig ADHD heeft of een variant hierop, maar is dit ook zo..

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

Ziekte van Pfeiffer

Informatie over de ziekte van Pfeiffer

Allergie

Wat is een allergie en wat kunt u eraan doen

Huilbabies en hechtingsproblemen

Overal kan je lezen dat ouders met huilbabies hun babies te veel verwennen. Maar is dit eigenlijk wel waar of is het net omgekeerd?

Astma

Een beschrijving over wat astma is, waarom het behandeld wordt en welke therapiemogelijkheden er zijn.