De afweer van het lichaam.


Publicatie datum:

Een kort overzicht over hoe de 1ste lijns afweer van het lichaam werkt.

Gesponsorde koppelingen

De 'innate immunity' ofwel de aangeboren immuniteit is de zogenaamde 1ste lijns afweer van het lichaam tegen ziekte. We zullen kort bespreken hoe de aangeboren immuniteit werkt en wat immuniteit is.

Immuniteit.

Immuniteit wil zeggen dat het lichaam weerstand kan bieden tegen ziekte en dan vooral tegen besmettelijke ziekte. Hierbij zijn cellen, weefsels en moleculen betrokken en dat geheel dat zorgt voor weerstand tegen ziekte is het immuunsysteem.

Aangeboren immuniteit.

De aangeboren immuniteit is altijd aanwezig in gezonde personen. Het is in te delen in 2 verdedigingslinies.

De 1ste linie: 

De epitheliale barrière --> Alle oppervlakken waarmee het lichaam van de mens in contact staat met de omgeving zijn bedekt met een epitheellaag, deze zorgt dat microben ( ziekmakende beestjes ) niet het lichaam kunnen binnendringen. Het kan zijn dat de eerste linie tekortschiet en dan komt de 2de linie van het aangeboren immuunsysteem in actie.

De 2de linie:

Als de 2de linie in actie met komen dan is de microbe al door de epitheel barrière heen het lichaam binnengedrongen. Nu komen cellen in het lichaam in actie. De cellen die betrokken zijn bij de 2de linie van het aangeboren immuunsysteem zijn: fagocyten ( neutrofielen en monocyten/macrofagen ) en NK cellen ( Natural Killer cellen ).

  • Fagocyten: dit zijn bloedcellen die rondcirculeren in het lichaam totdat ze in actie moeten komen. Wanneer er infectie plaatsvind, dus wanneer de microbe het lichaam is binnengedrongen, worden de fagocyten aangetrokken naar de plaats van infectie. De fagocyten slikken de microbe dan als het ware in en als de microbe dan in de fagocyt zit dan breekt de fagocyt de microbe af zodat deze niet meer schadelijk is.
  • NK cellen: deze cellen worden geactiveerd wanneer er een infectie is gedetecteerd, wanneer deze cellen dan geactiveerd zijn dan laten ze eiwitten ( proteïne ) vrij uit blaasjes die in de cel zitten. Deze eitwitten gaan naar geïnfecteerde lichaam toe en bevatten moleculen die gaten maken in de celwand van de geïnfecteerde cel. Daarnaast bevatten de eiwitten ook moleculen die ervoor zorgen dat de geïnfecteerde cel zichzelf dood.

De fagocyten en NK cellen werken dus samen om de microbe onschadelijk te maken. Ze werken coöperatief, want een macrofaag ( een vorm van een fagocyt ) die slikt de microbe in en produceert dan een stofje dat interleukine-12 ( IL-12 ) heet, interleukine-12 zorgt er op zijn beurt weer voor dat NK cellen worden geactiveerd om een stofje uit te scheiden dat interferon-gamma heet ( IFN-gamma ). En als laatste stap activeert interferon-gamma de macrofaag weer om de ingeslikte microbe te doden. En zo is de cirkel van de afweer dus rond.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hormonen van de Hypofyse

De Hypofyse zorgt voor de afscheiding van veel hormonen, waaronder het groeihormoon. Maar dit onderdeel van de hersenen werkt niet uit zichzelf, het wordt namelijk aangestuurd door de hypothalamus ( onderdeel van de hersenen).

Het verloop van cocaïneverslaving

Dit artikel geeft een schematische weergave van een mogelijk verloop van experimenteel naar geïntegreerd cocaïnegebruik

basisregels EHBO

Wat moet je doen als er een ongeluk gebeurt

Wat is Hyperventilatie / Paniek aanval

Hier kun je lezen wat hyperventilatie is + Paniek aanval

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

Mens erger je niet!

5 tips voor minder stress in je leven.

Eenvoudig stoppen met roken, gratis stoppen roken

Lees hier hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken.

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

FitBit activity tracker - De fitness gadget van het jaar!

Je kent het vast wel, je zit de hele dag op kantoor en ’s avonds ben je te moe om nog te sporten. Je hebt chronisch bewegingstekort. Met de FitBit Flex is dit verleden tijd.

Leven met epilepsie

Het leven met epilepsie, epilepsie en beperkingen

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Het Schoonheidsideaal van het hebben van Witte Tanden

Dit is een artikel over het schoonheidsideaal van het hebben van mooie witte tanden.

Xenotransplantatie, levendsreddend of dodelijk?

xenotransplantatie houdt in dat organen van dieren gebruikt worden ter vervanging van kapotte organen

Dementie bij jonge mensen

Een artikel over Frontotemporale dementie en het belangrijkste verschil met de ziekte van Alzheimer. Met name afstotend gedrag zijn de eerste symptomen van deze ziekte. Hoe uit zich deze ziekte en welke invloed heeft het op de omgeving van iemand die eraan lijdt.

Chronische Sinusitis (neusbijholte(n)ontsteking)

Ontsteking in de neusbijholten

Alles over Bellse parese

Hier kunt u alles lezen over de Bellse parese

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

Alles over gordelroos

Informatie over gordelroos (herpes zoster)

Fibromyalgie

Een uitleg over de chronische ziekte fibromyalgie

Hou je tanden gezond

Hoe u uw tanden gezond houdt

Poep weetjes: Kan jouw maag het aan?

Een artikel vol met uitgewerkte weetjes over het alledaagse tafereel: Poepen!

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe