De kijk op verslaving door de jaren heen


Publicatie datum:

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Gesponsorde koppelingen

Verslaving is een maatschappelijk probleem in onze samenleving. Vaak zijn verslaafden moeilijk te behandelen. Over de manier waarop verslaving ontstaat en hoe het te behandelen is, zijn door de jaren heen veel verschillende ideeën geweest. Hier gaan we in op deze modellen.

Moreel model: eerst gezien als morele zwakte à verslaafden werden opgesloten in gevangenissen of heropvoedingsgestichten. Het gata hier vooral over a-sociaal gedrag.

Farmacologisch: mid 19e eeuw: schuld verslaving verschuift van verslaafde naar verslavend middel. Niet langer de zwak amorele verslaafde, maar de sterk verslavende stof. Dus je moet er voor zorgen dat mensen die niet meer bij die stof kunnen komen.

drooglegging n Amerika (1920- 1933) war on drugs

Psychoanalytisch geïnspireerd model= symptomatisch model: na 1930. Verslaving is geen opzichzelfstaande aandoening, maar slechts een symptoo van een onderliggende persoonlijkheidsstoornis

Ziektemodel: 1940 – 1960. Idee dat er fundamentele (premorbide) biologische en psychische verschillen tussen verslaafden en niet-verslaafden bestaan, waardoor de eersten niet in staat zijn om alcohol en andere drugs met mate te gebruiken. Kenmerken van de ziekte alcoholisme zijn volgens dit model: ongecontroleerd gebruik en lichamelijke afhankelijkheid (tolerantie, onthoudingsverschijnselen) die behandelt kan worden met methodieken die erop gericht zijn volledig abstinent te blijven door middel van bijvoorbeeld AA of NA of met behulp van medicatie (disulfiram). Gaat over controleverlies en lichamelijke afhankelijkheid.

Leermodel: vanaf 1960. Bemoeienis van psychologie. Zij zien verslaving als onaangepast geleerd gedrag dat ook weer moet kunnen worden afgeleerd. Vormen van therapie zijn de cue-exposuretherapie (minder effectief dan verwacht) en de cognitieve gedragstherapie (nog steeds belangrijk in interventies met bewezen effectiviteit). Controleverlies en psychische afhankelijkheid.

Biopsychosociale ontwikkelingsmodel: 1970-1980. Absolute verschil verslaafden en niet verslaafden is niet houdbaar. Er bestaan volgens dit model slechts relatieve verschillen tussen verslaafden en niet-verslaafden en zijn er vloeiende overgangen tussen gebruik, overmatig gebruik, excessief gebruik, misbruik, schadelijk gebruik en verslaving. Model gaat niet eenzijdig uit van de stof (farmacologisch model) of het individu (moreel, symptomatisch, ziekte of leermodel) als oorzaak van de verslaving. Zowel ontstaan als beëindiging van verslaving zijn het resultaat van de continue interactie tussen aangeboren kwetsbaarheid (biologisch), persoonlijke ontwikkeling en leerervaringen (psychologisch) en omstandigheden (sociaal). Controleverlies en psychische afhankelijkheid.

Hersenziektemodel: na 1980. verslaving als hersenziekte. Aangeboren kwetsbaarheid vormt de onmisbare basis voor herhaald gebruik van psychoactieve middelen, terwijl dit herhaaldelijk gebruik van deze middelen op zijn beurt ook weer leidt tot vaak moeilijk terug te draaien veranderingen in het brein. Veranderingen in het brein kunnen leiden tot craving (hunkering: psychische afhankelijkheid) die de kern vormt van het ongecontroleerde gebruik en de terugval in het gebruik na ene periode van abstinentie. Controleverlies en psychische afhankelijkheid.

Tegenwoordig is er steeds vaker integratie van modellen. Toegenomen kennis over onderliggende processen maakt het mogelijk meer verbindingen te leggen tussen genen (genotype) en symptomatologie (fenotype).

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 53
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie gezondheid

Stress

Wat is stress en wat kun je er zelf aan doen.

Hoge bloeddruk hoe kom je eraan en hoe kom je eraf

Hoge bloeddruk kan van invloed zijn op de rest van je gezondheid

Alles over beroertes

Lees hier alles over beroertes: TIA's en CVA's wat is het en wat kun je eraan doen.

'Man without a memory'

Het geheugenverlies van Clive Wearing

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XII

Oppassen met suikers

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

De onderdelen van een elektrische sigaret

In dit artikel wordt uitgelegd over welke onderdelen een e-sigaret beschikt.

HELLP syndroom

wat is het HELLP syndroom?

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijna iedereen eet weleens te veel. Maar er zijn mensen die last hebben van onbeheersbare eetbuien.

Vitamine B8: Biotine

Informatief artikel over Biotine (vitamine B8)

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding.

Verlies 4 kilo in 3 dagen

Met dit (tonijn) crashdieet is het mogelijk.

Winterdip / Winterdepressie

Sommige mensen hebben in de winter (dan alleen) last van een dip of depressie.

De 'totale' mens

Over de werking van de homepathie

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Alles over endometriose

Informatie over endometriose

Lastige babykwaaltjes en kinderziektes.

Wat heeft mijn kind, en wat nu?!!

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

Alles over voetschimmel

Informatie over voetschimmel (zwemmerseczeem)

Psychiatrie

informatie over Psychiatrie

Wie komt oma douchen?

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Een bittere smaak in je mond

Is een bittere smaak schadelijk? Waar komt die bittere smaak eigenlijk vandaan en hoe kom ik er vanaf?

Herrie... In hoeverre is dit schadelijk voor je oren?

Je oren krijgen vaak te maken met een oorverdovend geluid. Welke impact kan dit hebben op je gehoor?

Azijn tegen kwaaltjes en ongemakjes

Azijn bestrijdt bacteriën en schimmels, werkt verzachtend bij zonnebrand, doet uw haar meer glanzen, enz...

Calorieën

Een duidelijke uitleg over wat calorieën zijn, waar ze voor staan en hoe ze te gebruiken.