De kijk op verslaving door de jaren heen


Publicatie datum:

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Gesponsorde koppelingen

Verslaving is een maatschappelijk probleem in onze samenleving. Vaak zijn verslaafden moeilijk te behandelen. Over de manier waarop verslaving ontstaat en hoe het te behandelen is, zijn door de jaren heen veel verschillende ideeën geweest. Hier gaan we in op deze modellen.

Moreel model: eerst gezien als morele zwakte à verslaafden werden opgesloten in gevangenissen of heropvoedingsgestichten. Het gata hier vooral over a-sociaal gedrag.

Farmacologisch: mid 19e eeuw: schuld verslaving verschuift van verslaafde naar verslavend middel. Niet langer de zwak amorele verslaafde, maar de sterk verslavende stof. Dus je moet er voor zorgen dat mensen die niet meer bij die stof kunnen komen.

drooglegging n Amerika (1920- 1933) war on drugs

Psychoanalytisch geïnspireerd model= symptomatisch model: na 1930. Verslaving is geen opzichzelfstaande aandoening, maar slechts een symptoo van een onderliggende persoonlijkheidsstoornis

Ziektemodel: 1940 – 1960. Idee dat er fundamentele (premorbide) biologische en psychische verschillen tussen verslaafden en niet-verslaafden bestaan, waardoor de eersten niet in staat zijn om alcohol en andere drugs met mate te gebruiken. Kenmerken van de ziekte alcoholisme zijn volgens dit model: ongecontroleerd gebruik en lichamelijke afhankelijkheid (tolerantie, onthoudingsverschijnselen) die behandelt kan worden met methodieken die erop gericht zijn volledig abstinent te blijven door middel van bijvoorbeeld AA of NA of met behulp van medicatie (disulfiram). Gaat over controleverlies en lichamelijke afhankelijkheid.

Leermodel: vanaf 1960. Bemoeienis van psychologie. Zij zien verslaving als onaangepast geleerd gedrag dat ook weer moet kunnen worden afgeleerd. Vormen van therapie zijn de cue-exposuretherapie (minder effectief dan verwacht) en de cognitieve gedragstherapie (nog steeds belangrijk in interventies met bewezen effectiviteit). Controleverlies en psychische afhankelijkheid.

Biopsychosociale ontwikkelingsmodel: 1970-1980. Absolute verschil verslaafden en niet verslaafden is niet houdbaar. Er bestaan volgens dit model slechts relatieve verschillen tussen verslaafden en niet-verslaafden en zijn er vloeiende overgangen tussen gebruik, overmatig gebruik, excessief gebruik, misbruik, schadelijk gebruik en verslaving. Model gaat niet eenzijdig uit van de stof (farmacologisch model) of het individu (moreel, symptomatisch, ziekte of leermodel) als oorzaak van de verslaving. Zowel ontstaan als beëindiging van verslaving zijn het resultaat van de continue interactie tussen aangeboren kwetsbaarheid (biologisch), persoonlijke ontwikkeling en leerervaringen (psychologisch) en omstandigheden (sociaal). Controleverlies en psychische afhankelijkheid.

Hersenziektemodel: na 1980. verslaving als hersenziekte. Aangeboren kwetsbaarheid vormt de onmisbare basis voor herhaald gebruik van psychoactieve middelen, terwijl dit herhaaldelijk gebruik van deze middelen op zijn beurt ook weer leidt tot vaak moeilijk terug te draaien veranderingen in het brein. Veranderingen in het brein kunnen leiden tot craving (hunkering: psychische afhankelijkheid) die de kern vormt van het ongecontroleerde gebruik en de terugval in het gebruik na ene periode van abstinentie. Controleverlies en psychische afhankelijkheid.

Tegenwoordig is er steeds vaker integratie van modellen. Toegenomen kennis over onderliggende processen maakt het mogelijk meer verbindingen te leggen tussen genen (genotype) en symptomatologie (fenotype).


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 53
Leden aangebracht: 3

Meer uit de categorie gezondheid

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Tandpasta: wie gebruikt het niet?

Informatie over tandpasta

Kruiden maken je gezond

Het gebruik van verse kruiden in de keuken pept niet enkel smaakloze gerechten op, maar betekent ook een ware energieboost voor je lichaam.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven IV

Samenstelling van voedingsmiddelen en de rol van koolhydrater

reuma en de gevolgen voor het dagelijks leven

hoe reuma je leven beinvloed en totaal kan veranderen

darmklachten

tips om darmklachten te verlichten en verminderen.

Slaapproblemen en hypnose

Slaapproblemen zijn vervelend en zorgen voor gezondheidsklachten. Hypnose kan een oplossing zijn.

De donkere kant van wetenschap

Er is een discussie over de wetenschappers, zijn ze verantwoordelijk voor de negatieve gevolgen voor hun werk?

De invloed van de persoonlijkheid van ouders op de opvoeding

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken in hoeverre de persoonlijkheid van ouders invloed heeft op de manier waarop zij hun kinderen opvoeden.

Angststoornissen

alles over angsstoornissen en fobiën

Meloenen zijn gezonde en lekkere dorstlessers

Meloenen zijn de ideale dorstlessers op warme zomerdagen en bevatten bovendien nauwelijks calorieën.

Slapeloosheid en slaapproblemen

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid en wat kan je er tegen doen?

Nuchter voor een operatie

Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie? Lees het hier!

Inzicht meditatie

Verander uw levenshouding door inzicht meditatie

Gezondheidsgeheimen uit Okinawa

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!

over smaak valt niet te twisten

over smaak valt niet te twisten. Maar wat is smaak nu eigenlijk

Hoe voorkom je rugproblemen met een waterbed

Heb je ook last van je rug door het slapen op een waterbed? Meestal komen deze rugklachten door bepaalde slaapposities, vooral het buigen van je rug terwijl je slaapt.

Genderdysforie

Alles over de aandoenining genderdysforie

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede komt vaker voor dan u denkt.

Massage zin en onzin

Massage en het nut ervan

Hooikoorts

ieder jaar hebben weer veel mensen last van de klachten van hooikoorts.

Levende bloed analyse

Op zoek naar een alternatieve manier van genezing van gezondheidsklachten?

Vetweefsel in het menselijke lichaam.

Een inzicht in vetweefsel in het lichaam, de taken van vet, soorten en percentage in het lichaam.

Alles over chlamydia

Informatie over chlamydia

Obesitas bij kinderen - een gevolg van te weinig bewegen?

leidt een inactieve levensstijl tot obestias of juist andersom?