De kracht van centreren


Publicatie datum:

Centreren of gronden is de basis voor de ontwikkeling van gezondheid, persoonlijkheid en spiritualiteit.

Gesponsorde koppelingen

Gronden of centreren is dé basis voor een gezonde geest, een gezond lichaam en de verhouding tussen deze twee. Centreren, gronden en aarden zijn synoniemen en betekenen respectievelijk 'met je focus naar het midden van je lichaam en de aarde gaan', 'met beide voeten op de grond komen' en 'stevig op en in de aarde staan'. Het gaat hierbij eigenlijk om het creëren van een stevige basis, een fundament als conditio sine qua non wanneer je je bezighoudt met de ontplooiïng van je fysieke welzijn, je persoonlijkheid en je spiritualiteit.  

De hoogste bomen hebben de diepste wortels. Er is geen hoge groei mogelijk zonder een minstens even stevige basis. Het gaat allemaal om het evenwicht. Zonder wortels zouden deze bomen omwaaien bij het minste zuchtje wind én zouden ze geen voeding kunnen opnemen uit moeder aarde. Wij als menselijke wezens verschillen van bomen in de zin dat wij fysiek mobiel zijn. Wij zijn niet 'verankerd' op één bepaalde plek, maar hebben bewegingsvrijheid en de keuze om te gaan naar waar we willen. Door de vele mogelijkheden die wij als mens met een ingenieus lichaam hebben en de westerse vooruitgang op vlak van technologie, mobiliteit en informatieverstrekking zijn vele van ons echter de band met moeder aarde verloren. Ik vraag me af hoeveel van ons niet letterlijk 'verloren' zouden lopen zonder gps.

Waar het bij gronden of centreren om gaat is het terugkeren naar het centrum van je lichaam en naar het midden van de aarde. In ons lichaam hebben we zeven energiepunten, chakra's of wielen genaamd. De eerste chakra is de wortelchakra en is gelegen ter hoogte van je stuitbeentje. Deze chakra heeft een donkerrode kleur. De tweede chakra ligt ter hoogte van je seksuele organen en heeft een oranje kleur. De derde chakra ligt ter hoogte van je maag, ofwel zonnevlecht en heeft een gele kleur. Deze drie 'basischakra's' zijn sterk gerelateerd aan gronden en centreren. De eerste chakra haalt energie uit de aarde via gronding, en wanneer deze geblokkeerd is kan de aarde-energie niet doorstromen naar de volgende hogergelegen chakra's, waardoor hun werking uitermate belemmerd of verstoord kan worden. Dit is echter maar één van de vele redenen waarom een degelijke gronding aan te raden is.

Om te gronden kan je best rechtstaan in een ontspannen houding of rechtop zitten op een gemakkelijke stoel. Zorg dat je recht zit, zodat de energie vrij doorheen je lichaam kan stromen. Doe eerst een volledige 'body checkup' om te voelen waar nog eventuele spanning is. Plaats je voeten evenwijdig en stevig op de grond. Zeker wanneer je rechtstaat is het raadzaam je voeten te plaatsen in het verlengde van je schouders. Adem eerst een paar keer diep in en uit tot je je meer ontspannen voelt. Ga dan met je aandacht naar je voetzolen en ga na hoe ze aanvoelen. Visualiseer nu dat je voeten wortels krijgen en dat deze wortels en hun vertakkingen tot diep in de aarde dringen. Stel je daarna voor dat er vanuit je stuit, waar je basischakra gelegen is, een koord naar de grond loopt en net als de wortels tot diep in de aarde dringt. Adem nu diep in en wanneer je uitademt visualiseer je dat alle spanning die in je aanwezig is afgevoerd wordt langs deze koord tot diep in de aarde. Je laat als het ware alle spanning afvloeien. Tegelijkertijd beeld je je in dat er langs je voeten nieuwe, krachtige, rode aarde-energie je lichaam binnenstroomt. Als je dit vaak oefent kom je snel in de circulatie van inademen/aarde-energie en uitademen/afvloeien in de aarde.

Gronden of centreren geeft je meer kracht, energie en vitaliteit. Het zorgt er ook voor dat er een betere verbinding is tussen je logisch redeneren en intuïtief aanvoelen. Voor ieder die bezig is met bewustzijnsverruiming is een degelijke gronding een vereiste om het belangrijke evenwicht te behouden tussen aarde en kosmos.

"Het lichaam mediteert toch ook niet in de lucht?"


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Overweegt u Chiropractie?

Informatief artikel over Chiropractie

Hyperventilatie

Vragen en antwoorden over hyperventilatie. Wat gebeurt er en wat kun je doen?

Alles over retinoblastoom

Informatie over het retinoblastoom (oogtumor bij kinderen)

Vitaminesupplementen, noodzaak of overbodige luxe?

Informatief artikel over het gebruik van voedingssupplementen.

Syndroom van Asperger.

Er is nog te weinig algemene bekendheid over het syndroom van Asperger. Om het wat duidelijker te krijgen zal ik hier wat uitleg geven.

Vergeten in het lange termijn geheugen

In dit artikel wordt besproken hoe vergeten op de lange termijn verloopt

Snel afvallen en op gewicht blijven

Hoe je snel en effectief kunt afvallen en op je streefgewicht kunt blijven

Zwangere vrouwen met de griep

A-griep kan voor zware complicaties zorgen bij zwangere vrouwen.

IVF

Ook jouw gevoelens zijn belangrijk in het IVF-proces.

Seroquel, de effecten en bijwerkingen

Over seroquel en wat niet in de bijwerkingen staat

Massage zin en onzin

Massage en het nut ervan

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.

Wordt je voor altijd high door een trepanatie?

Een trepanatie wordt meestal gebruikt bij een hersenoperatie, kun je er ook voor altijd high mee worden?

De gevoelens van de mens

Wat is een gevoel ? En hoe kun je het beste met gevoelens omgaan ?

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.

Leven met een ingezakte ruggenwervel

Een ingezakte ruggenwervel is een behoorlijk probleem, lees hier meer.

Help, mijn kleintje stottert

Informatief artikel over stotteren

Een andere waarheid achter hart- en vaatziekten

De relatie tussen vitamine C tekort en hart- en vaatziekten.

Afvallen

Afvallen doe je maar op een manier en dat is bewegen.

Vet-oplosbare en water-oplosbare vitaminen

Het verschil

Hoe voorkom je rugproblemen met een waterbed

Heb je ook last van je rug door het slapen op een waterbed? Meestal komen deze rugklachten door bepaalde slaapposities, vooral het buigen van je rug terwijl je slaapt.

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Top vijf redenen voor het innemen van vitamine C

vitamine C voor je gezondheid

Gezondheidszorg in Nederland

Een samenvatting van de gezondheidszorg in Nederland

Alles over de maagband

Informatie over de maagband