De kracht van centreren


Publicatie datum:

Centreren of gronden is de basis voor de ontwikkeling van gezondheid, persoonlijkheid en spiritualiteit.

Gesponsorde koppelingen

Gronden of centreren is dé basis voor een gezonde geest, een gezond lichaam en de verhouding tussen deze twee. Centreren, gronden en aarden zijn synoniemen en betekenen respectievelijk 'met je focus naar het midden van je lichaam en de aarde gaan', 'met beide voeten op de grond komen' en 'stevig op en in de aarde staan'. Het gaat hierbij eigenlijk om het creëren van een stevige basis, een fundament als conditio sine qua non wanneer je je bezighoudt met de ontplooiïng van je fysieke welzijn, je persoonlijkheid en je spiritualiteit.  

De hoogste bomen hebben de diepste wortels. Er is geen hoge groei mogelijk zonder een minstens even stevige basis. Het gaat allemaal om het evenwicht. Zonder wortels zouden deze bomen omwaaien bij het minste zuchtje wind én zouden ze geen voeding kunnen opnemen uit moeder aarde. Wij als menselijke wezens verschillen van bomen in de zin dat wij fysiek mobiel zijn. Wij zijn niet 'verankerd' op één bepaalde plek, maar hebben bewegingsvrijheid en de keuze om te gaan naar waar we willen. Door de vele mogelijkheden die wij als mens met een ingenieus lichaam hebben en de westerse vooruitgang op vlak van technologie, mobiliteit en informatieverstrekking zijn vele van ons echter de band met moeder aarde verloren. Ik vraag me af hoeveel van ons niet letterlijk 'verloren' zouden lopen zonder gps.

Waar het bij gronden of centreren om gaat is het terugkeren naar het centrum van je lichaam en naar het midden van de aarde. In ons lichaam hebben we zeven energiepunten, chakra's of wielen genaamd. De eerste chakra is de wortelchakra en is gelegen ter hoogte van je stuitbeentje. Deze chakra heeft een donkerrode kleur. De tweede chakra ligt ter hoogte van je seksuele organen en heeft een oranje kleur. De derde chakra ligt ter hoogte van je maag, ofwel zonnevlecht en heeft een gele kleur. Deze drie 'basischakra's' zijn sterk gerelateerd aan gronden en centreren. De eerste chakra haalt energie uit de aarde via gronding, en wanneer deze geblokkeerd is kan de aarde-energie niet doorstromen naar de volgende hogergelegen chakra's, waardoor hun werking uitermate belemmerd of verstoord kan worden. Dit is echter maar één van de vele redenen waarom een degelijke gronding aan te raden is.

Om te gronden kan je best rechtstaan in een ontspannen houding of rechtop zitten op een gemakkelijke stoel. Zorg dat je recht zit, zodat de energie vrij doorheen je lichaam kan stromen. Doe eerst een volledige 'body checkup' om te voelen waar nog eventuele spanning is. Plaats je voeten evenwijdig en stevig op de grond. Zeker wanneer je rechtstaat is het raadzaam je voeten te plaatsen in het verlengde van je schouders. Adem eerst een paar keer diep in en uit tot je je meer ontspannen voelt. Ga dan met je aandacht naar je voetzolen en ga na hoe ze aanvoelen. Visualiseer nu dat je voeten wortels krijgen en dat deze wortels en hun vertakkingen tot diep in de aarde dringen. Stel je daarna voor dat er vanuit je stuit, waar je basischakra gelegen is, een koord naar de grond loopt en net als de wortels tot diep in de aarde dringt. Adem nu diep in en wanneer je uitademt visualiseer je dat alle spanning die in je aanwezig is afgevoerd wordt langs deze koord tot diep in de aarde. Je laat als het ware alle spanning afvloeien. Tegelijkertijd beeld je je in dat er langs je voeten nieuwe, krachtige, rode aarde-energie je lichaam binnenstroomt. Als je dit vaak oefent kom je snel in de circulatie van inademen/aarde-energie en uitademen/afvloeien in de aarde.

Gronden of centreren geeft je meer kracht, energie en vitaliteit. Het zorgt er ook voor dat er een betere verbinding is tussen je logisch redeneren en intuïtief aanvoelen. Voor ieder die bezig is met bewustzijnsverruiming is een degelijke gronding een vereiste om het belangrijke evenwicht te behouden tussen aarde en kosmos.

"Het lichaam mediteert toch ook niet in de lucht?"

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Ayurveda: Basisbeginselen en de persoonlijke constitutie

Wat is Ayurveda? Wat kan kennis over de 'persoonlijke constitutie' voor mij betekenen ter bevordering van 'gezondheid'?

Wat is de goedkoopste ziektekostenverzekering?

De regering heeft ooit bedacht dat we ieder jaar moeten kunnen wisselen van ziektekostenverzekering maar wat is de goedkoopste ziektekostenverzekering?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven X

De glycemische index

Innerlijke rust

Hoe kun je innerlijke rust bereiken?

Hoofdpijn

Hoofdpijn, wat is dat precies? En wat kan ik eraan doen?

Wat is het oorgasme en hoe kun je dat bereiken met oorstimulatie?

Het spreekwoord luidt, wie niet horen wil moet maar voelen, maar hoe gevoelig zijn je oren?

Stamcellen en stamcelonderzoek de toekomst?

Antwoorden op vragen over stamcellen, stamcelonderzoek en klonen.

Omgaan met chronische pijn

hoe omgaan met chronische pijn

Wat moet er in mijn huisapotheek?

Een overzicht wat er in de huisapotheek moet zitten.

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Hoe voorkom je rugproblemen met een waterbed

Heb je ook last van je rug door het slapen op een waterbed? Meestal komen deze rugklachten door bepaalde slaapposities, vooral het buigen van je rug terwijl je slaapt.

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Sydroom, wat is dit nu precies??

Prenataal onderzoek, kort beschreven.

Prenataal onderzoek het hoe en wat.

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

Emotional Freedom Techniques – eerste hulp bij pijn en angst

Een eenvoudige techniek die je zelf kan leren en toepassen

Aambeien

Hoe je met de aanpassing van je voeding aambeien kunt vermijden / genezen

Overgewicht/obestitas bij kinderen: wat kan je eraan doen? (2)

Enkele tips voor hoe je iets kan doen aan het overgewicht van je kind.

Een plat buikje of een sixpack? Tips voor het trainen van je buikspieren

Tips voor het trainen van je buikspieren vindt je hier! Misschien handig om je buikje kwijt te raken!?

Herinneringstape. Dé truc voor een rechte houding

Bukken, zitten, staan….je buigt je rug veel vaker dan je denkt. Met deze tape zal je je bewust worden van alle “foute” bewegingen die je maakt. Ideaal voor het corrigeren van je houding

Het gevaar van spastische darm klachten

tot wat de klachten van een spastische darm kunnen leiden

Help, mijn kind heeft RSV!

10 vragen over het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV)

Syndroom van Asperger en ADHD, ´Hoe om te gaan, met meerdere speciale kinderen, in één gezin`

Voor gezinnen waar beide autismestoornissen aanwezig zijn is dit een intressant artikel.

Borderline, wat is het eigenlijk?

Borderline-stoornis

Ziekte van crohn

darmaandoening

Alles over blaasontsteking

Informatie over blaasontstekingen, oorzaken, symptomen en behandeling