de lintworm


Publicatie datum:

wat is een lintworm precies hoe ziet hij eruit en waarom leeft hij in menselijke darmen?

Gesponsorde koppelingen

De lintworm (Castoda) behoord tot de paalwormen en is een parasiet die voorkomt in darmen van dieren waaronder ook mensen.

opbouw

Lintwormen hebben een witte of geelachtig kleur en zijn verdeelt in segmenten (gledingen of proglotten genaamd) die zich achter de kop (scolex) bevinden. Een volwassen lintworm kan een lengte hebben van 10 meter (sommigen zelfs tot 30 meter). Wanneer een lintworm zich nestelt in de darmen van zijn gastheer (een mens dier), groeien achter de kop van de lintworm, in het halsgebied, nieuwe proglotten. De kop hecht zich aan darmwand, waarna de lintworm zichzelf kan bevruchten, lintwormen zijn namelijk tweeslachtig. Beiden geslachtsorganen bevinden zich aan de proglotten. De proglotten bevatten ook de eitjes die door de lintworm geproduceerd worden waarna deze losgelaten en via de uitwerpselen van de gastheer de buitenwereld tegemoet treden.

levenscyclus

De levensloop van een lintworm is vrij ingewikkelde. Bij de verspreiding van de lintworm zijn twee of meer gastheren betrokken die beiden geïnfecteerd zijn op een andere manier. Als eerste is er gastheer die een lintworm in de darmen heeft die eitjes via de ontlasting naar buiten brengt. Wanneer deze ontlasting (hetzij in vorm van mest op planten of anderzijds) wordt opgegeten door een andere gastheer (bijvoorbeeld een koe die bemest gras eet) zullen daarmee ook de eitjes meegaan die zich in lichaamsholten (cysten) van de tweede gastheer nestelen (bijvoorbeeld in de lever). Wanneer de tweede gastheer weer wordt opgegeten door een derde (bijvoorbeeld een mens die een geïnfecteerde koe opeet), zal de lintworm weer via het spijsverteringskanaal in de darmen terecht komen van de derde gastheer waarmee het cirkeltje weer rond is.

soorten

Er zijn verschillende soorten lintwormen, afhankelijk bij welk dier ze worden gevonden kunnen we de volgende indeling maken.

 • varkenslintworm(Taenia solium)
  Deze lintworm kan bij mensen en varkens voorkomen. Bij mensen kan deze lintworm zowel in lichaamsholten als in de darmen voorkomen. Door een goede hygeane komen deze soorten lintwormen in westerse landen vrij zelden voor. Ook in islamitische landen (zoals Tuskije, Irak of Iran) komen deze lintworen niet veel voor aangezien men daar geen varkenvlees eet.
 • Vislintworm (Diphyllobothrium latum)
  Dit is een lintworm die bij vissen en visetende zoogdieren voorkomt (dus ook de mens). De voortplantingscyclus is bij deze lintworm wat complexer en daarmee een stuk interessanter dan andere soorten lintwormen. Een visetende gastheer heeft deze lintworm in de darmen en scheid de eitjes (via de proglotten) uit in het water. Daar terechtgekomen komen uit de eitjes vrijzwemende larven uit, die weer worden opgegeten door watervlooien, in de watervlo ontwikkeld de larf zich tot een tussenvorm (procercoïde). Vervolgens wordt de watervlo opgegeten door een vis zodat de ontwikkelde larf zich weer verder kan ontwikkelen in het spierweefsel van de vis (tot een plerocercoïde). Eventueel kan de vis nog gegeten worden door een andere vis maar wanneer uiteindelijk een geïnfecteerde vis onvoldoende verwarmt wordt gegeten, zullen de plerocercoïde zich in de darmen van de eindgastheer verder ontwikkelen tot een lintworm, die al na twee weken eitjes kan aanmaken om de cirkel te herhalen.
 • Runderlintworm (Taenia saginata)
  Deze lintworm kan zowel runderen als mensen infecteren, voor zover bekent is de mens de enige gastheer die de runderlintworm in de darmen mee kan dragen, door het eten van rauw of onvoldoende verwarm rundvlees.
 • Hondenlintworm (Dipylidium caninum)
  Deze lintworm komt zowel bijkattenals bij hondenvoor. Het is de meest voorkomende lintworm bij huisdieren wereldwijd en ook in Nederland komt komt de hondenlintworm regelmatig voor. Hoewel de hondenlintworm ook mensen kan besmetten (wanneer ze een hondenvlo inslikken) komt dit echter vrij zelden voor.
 • kattenlintworm(Taenia taeniaeformis)
  Dit is een lintworm die bij ratten en muizen voorkomt en daarom ook bij katachtigen en andere roofdieren zoals vossen, marters, bunzingen of honden, die knaagdieren vangen en opeten. Hoewel de misleidend kan zijn, wordt bij katten vaker een hondenlintworm gevonden omdat deze zich verspreid via vlooien.

voorkomen bij mensen

Er zijn verschillende lintwormen die mensen kunnen infecteren, sommige alleen in de darmen, zoals bijvoorbeeld door het eten van rauw of niet goed verwarmt rund- of varkensvlees of door het inslikken van een hondenvlo. Ook vislintworm kan bij mensen voorkomen, in veel gevallen gaat het om een toevallige gastheer. Verspreiding van lintworm van mensen op mens komt heel zelden voor. Dit is met name te danken aan de goede hygiëne en leefomstandigheden van westerse mensen. Sommige lintwormen, zoals de varkenslintworm, kunnen echter ook in lichaamsholtes komen bij mensen, bijvoorbeeld door het eten van rauw of slecht verwarmt varkensvlees. Dit kan tot levensgevaarlijke situaties leiden wanneer de lintworminfectie zich bijvoorbeeld in de hersenen, lever of longen manifesteert. Het is dus raadzaam vlees eerste goed te verwarmen alvorens het te nuttigen.

klachten en symptomen

Een infectie blijft vaak onopgemerkt de gastheer vermagert over het algemeen niet en vage maag en darmklachten worden vaak al “iets verkeerds gegeten” aangedaan. Soms komen er echter proglotten mee in ontlasting, die zien eruit als witte slierten of puntjes in de ontlasting. Infecties in lichaamsholten zijn een stuk gevaarlijker aangezien er zwellingen in hersenen, long of lever kunnen opreden. Ook bij het verwijderen van deze infecties mag er niets fout gaan, aangezien dit gevaarlijke allergische reacties teweeg kan brengen. Op de Balkan worden nog geregeld van dit soort infecties waargenomen, in Nederland zijn ze echter zeldzaam zodat met een wormdodend middel (zoals praziquantel,niclosamide en mebendazol) een infectie kan worden tegengegaan.

Preventie

Om te voorkomen zelf geïnfecteerd te raken door een lintworm is het raadzaam eten eerst goed te koken alvorens het te eten. Uitkijken voor rauw (dieprood) rundvlees en een goede hygiëne is ook zeker geen overbodig advies voor een gezond, lintwormvrij bestaan.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Slapeloosheid en slaapproblemen

Wat zijn de oorzaken en gevolgen van slapeloosheid en wat kan je er tegen doen?

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij burgers en militairen.

PTSS is een angststoornis die ontstaat omdat iemand een bepaald trauma niet kan verwerken. Wat gebeurt er met iemand die PTSS krijgt en kan het iedereen gebeuren? Dat lees je in dit artikel.

De invloed van ouders op alcoholgebruik en roken bij jongeren

Een artikel over de invloed van ouders en vrienden op het drink- en rookgedrag van jongeren.

Vrouwen met een dikke kont leven langer.

Uit wetenschappelijk blijkt dat een dikke kont het geheim is van een lang leven.

IVF

Ook jouw gevoelens zijn belangrijk in het IVF-proces.

Anafylactische shock

Wat is een anafylactische shock en wat kun je eraan doen?

Invloed van licht (lichttherapie op slaapritme).

Een informerend artikel over de invloed van licht op het slaap en waakritme.

COPD: De ziekte uitgelicht.

Pathogenese, epidemiologie, prognose, klinische beeld, complicaties en therapie van COPD op een rijtje.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XI

Metabolisch voordeel

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

reuma en de gevolgen voor het dagelijks leven

hoe reuma je leven beinvloed en totaal kan veranderen

jaja, 18 jaar, volwassen, in de bloei van je leven, maar niet voor mij.

Een ervaring van iemand met een gebroken rug.

Werken in de thuiszorg als bijbaan

Een bijbaan in de thuiszorg, wat kun je ervan verwachten?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XV

Het Koolhydraatarm dieet Fase 2

Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?

Cera, de derde generatie epo.

Wat is cera?

Handhaving rookverbod in de horeca

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

Dromen verklaard; zwanger

wat betekent het als jij droomt dat jij zwanger bent?

Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Gezond afvallen

Een artikel over hoe je kunt beginnen met afvallen en hoe je dat het best vol kunt houden.

Van volledig verlamd tot prima prestaties op de golfbaan

Hoe iemand met een ernstig herseninrfarct en behoorlijk hartproblemen met een enorme wilskracht tot behoorlijke prestaties komen kan.

Neefjes of muggen, wat maakt ze zo vervelend?

Ieder jaar opnieuw, zijn ze er weer; die irritante zoemende muggen. Ze prikken je lek en houden je uit je slaap. Wat maakt hen zo vervelend en wat kun je ertegen doen?

Alles over mazelen

Informatie over de mazelen

Waarom chiropraxie DE oplossing kan zijn

Chiropraxie of chiropractie is een groeiende behandelmethode die misschien nog weinig bekend is onder de meeste mensen. Dit artikel geeft inzicht over het doel van chiropraxie en of het misschien iets voor jou is!