De 'totale' mens


Publicatie datum:

Over de werking van de homepathie

Gesponsorde koppelingen

De homeopathie heeft recent een enorme vlucht genomen. Hoewel de scepsis van de verenigingen tegen kwakzalvers nog niet uit de lucht is, lijken steeds meer mensen zich open stellen voor deze alternatieve geneeswijze van welk zijn nut en waarde inmiddels is bewezen.

De homeopathie werd ontdekt door een Duitse arts genaamd Samuel Hahnemann in 1790. Hij ontdekte dat een klacht kon worden genezen door een stof die hetzelfde symptoom veroorzaakte. Het woord homeopathie komt dan ook van het Griekse omeos en pathos dat het ‘gelijksoortige lijden’ betekent. Een klacht kan dus worden opgeheven door een stof die dit symptoom teweegbrengt. Simpelweg gesteld: iemand die last van hoofdpijn heeft, kan van zijn klachten afkomen door een stof tot zich te nemen die hoofdpijn veroorzaakt. Iemand die net een nieuw homeopathisch middel heeft gekregen, zal daarom soms in eerste instantie zijn klachten zien verergeren. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval te zijn aangezien de homeopathische middelen in sterke mate verdund zijn.

De homeopathie gaat, in tegenstelling tot de traditionele geneeskunde, van de stelling uit dat klachten niet alleen een fysieke oorzaak hebben, maar dat ook de mentale gesteldheid een grote rol speelt in het ziekteproces. In andere woorden: de homeopathie gelooft dat lichaam en geest samen gaan en dus niet los van elkaar kunnen worden bestudeerd. Om een klacht weg te kunnen nemen is een onderzoek van de psyche dus onontbeerlijk: alleen op die manier kan de diepere oorzaak worden achterhaald en is volledige genezing (dus niet tijdelijke onderdrukking) mogelijk. Homeopathie onderscheidt zich in die zin van de traditionele geneeswijzen in het feit dat lichamelijk en psychologisch onderzoek hand in hand gaan. Voorbeelden van vragen die tijdens een homeopathisch consult worden gesteld zijn: wat is het eetgedrag van de cliënt? Hoe is zijn slaapgedrag? Hoe reageert hij op warmte en kou? Heeft de cliënt angsten of zorgen die hem veel bezig houden?

Maar hoe vindt je het juist middel voor je klachten? De homeopathie gaat er vanuit dat er een onderscheidt mogelijk is tussen verschillende soorten types mens. Er is immers ontdekt dat bepaalde karaktertrekken vaak voortkomen in de beschrijving van een bepaald ziektebeeld.

Homeopaat en arts Frans Kusse maakt in zijn (zeer nuttiig) boek Wat voor type bent u? onderscheid tussen 52 middelen. Bij elk van deze middelen geeft Kusse een beschrijving van het type mens dat hier bij hoort. Hoewel ieder mens natuurlijk uniek is en iemand zich zal kunnen identificeren met meerdere karakterbeschrijvingen, is er vaak toch 1 beschrijving die op dat moment overheerst. Natuurlijk is het de (niet eenvoudige)  taak van de homeopaat om het middel te vinden dat het beste aansluit bij uw beschrijving.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

basisregels EHBO

Wat moet je doen als er een ongeluk gebeurt

FitBit activity tracker - De fitness gadget van het jaar!

Je kent het vast wel, je zit de hele dag op kantoor en ’s avonds ben je te moe om nog te sporten. Je hebt chronisch bewegingstekort. Met de FitBit Flex is dit verleden tijd.

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Afvallen met een operatie ja of nee?

afvallen met een operatie ja of nee?

Wat te doen tegen brandend maagzuur?

brandend maagzuur is een irritante kwaal maar met de juiste aanpassingen kun je er wat aan doen.

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Behandeling van psoriasis

Informatie over de behandeling van psoriasis

Alles over BMI

Een gezond gewicht is belangrijk. Lees hier alles over een gezond gewicht.

Vitamine B6: Pyridoxine

Informatief artikel over Pyridoxine (vitamine B6)

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

Chronische Sinusitis (neusbijholte(n)ontsteking)

Ontsteking in de neusbijholten

Verlies 4 kilo in 3 dagen

Met dit (tonijn) crashdieet is het mogelijk.

Goede nachtrust

tips voor een goede nachtrust

Alles over carpaal tunnel syndroom

Informatie over het capale tunnel syndroom

Azijn tegen kwaaltjes en ongemakjes

Azijn bestrijdt bacteriën en schimmels, werkt verzachtend bij zonnebrand, doet uw haar meer glanzen, enz...

Kruiden maken je gezond

Het gebruik van verse kruiden in de keuken pept niet enkel smaakloze gerechten op, maar betekent ook een ware energieboost voor je lichaam.

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Hoe kom je aan een sixpack

Heel veel mensen wil graag een sixpack maar hoe boks je dat nu voor elkaar.

Dyslexie

Wat is dyslexie? Hoe herken in het? Wat kan ik er aan doen?

Mensen met overgewicht of obesitas lopen een hoger risico op een vitamine D tekort.

Mensen met overgewicht hebben vaak een vitamine D tekort. Hoe komt dat?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven II

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Wat is regeneratie therapie, hoe werkt regeneratie therapie

Geheel nieuwe behandelwijze die het zelf herstellend vermogen van de mens activeert en gestagneerde energie in het lichaam terug vrij maakt…

Waar let ik op bij het Cambridge Dieet?

Alles wat je maar moet weten over het zogenaamde Cambridge dieet. Is dit een effectieve en gezonde manier van afvallen..?

Is Artemisinine een Chinees wonder kruid tegen kanker?

Regelmatig lees je berichten dat Artemisinine een Chinees wonderkruid tegen kanker is, wat is daar van waar?