De 'totale' mens


Publicatie datum:

Over de werking van de homepathie

Gesponsorde koppelingen

De homeopathie heeft recent een enorme vlucht genomen. Hoewel de scepsis van de verenigingen tegen kwakzalvers nog niet uit de lucht is, lijken steeds meer mensen zich open stellen voor deze alternatieve geneeswijze van welk zijn nut en waarde inmiddels is bewezen.

De homeopathie werd ontdekt door een Duitse arts genaamd Samuel Hahnemann in 1790. Hij ontdekte dat een klacht kon worden genezen door een stof die hetzelfde symptoom veroorzaakte. Het woord homeopathie komt dan ook van het Griekse omeos en pathos dat het ‘gelijksoortige lijden’ betekent. Een klacht kan dus worden opgeheven door een stof die dit symptoom teweegbrengt. Simpelweg gesteld: iemand die last van hoofdpijn heeft, kan van zijn klachten afkomen door een stof tot zich te nemen die hoofdpijn veroorzaakt. Iemand die net een nieuw homeopathisch middel heeft gekregen, zal daarom soms in eerste instantie zijn klachten zien verergeren. Dit hoeft echter lang niet altijd het geval te zijn aangezien de homeopathische middelen in sterke mate verdund zijn.

De homeopathie gaat, in tegenstelling tot de traditionele geneeskunde, van de stelling uit dat klachten niet alleen een fysieke oorzaak hebben, maar dat ook de mentale gesteldheid een grote rol speelt in het ziekteproces. In andere woorden: de homeopathie gelooft dat lichaam en geest samen gaan en dus niet los van elkaar kunnen worden bestudeerd. Om een klacht weg te kunnen nemen is een onderzoek van de psyche dus onontbeerlijk: alleen op die manier kan de diepere oorzaak worden achterhaald en is volledige genezing (dus niet tijdelijke onderdrukking) mogelijk. Homeopathie onderscheidt zich in die zin van de traditionele geneeswijzen in het feit dat lichamelijk en psychologisch onderzoek hand in hand gaan. Voorbeelden van vragen die tijdens een homeopathisch consult worden gesteld zijn: wat is het eetgedrag van de cliënt? Hoe is zijn slaapgedrag? Hoe reageert hij op warmte en kou? Heeft de cliënt angsten of zorgen die hem veel bezig houden?

Maar hoe vindt je het juist middel voor je klachten? De homeopathie gaat er vanuit dat er een onderscheidt mogelijk is tussen verschillende soorten types mens. Er is immers ontdekt dat bepaalde karaktertrekken vaak voortkomen in de beschrijving van een bepaald ziektebeeld.

Homeopaat en arts Frans Kusse maakt in zijn (zeer nuttiig) boek Wat voor type bent u? onderscheid tussen 52 middelen. Bij elk van deze middelen geeft Kusse een beschrijving van het type mens dat hier bij hoort. Hoewel ieder mens natuurlijk uniek is en iemand zich zal kunnen identificeren met meerdere karakterbeschrijvingen, is er vaak toch 1 beschrijving die op dat moment overheerst. Natuurlijk is het de (niet eenvoudige)  taak van de homeopaat om het middel te vinden dat het beste aansluit bij uw beschrijving.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 12
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

De cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid denken

Hoe omgaan met een chronische ziekte?

Hoe leer je leven met een chronische ziekte?

Premenstrueel syndroom

PMS, menstruatieklachten, premenstrueel syndroom

Opdrukken

Opdrukken doe je zo? De effectieve manier, probeer het!

Alles over facelifts

Informatie over facelifts

het rijksvaccinatieprogramma

Informatie over het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma

Afvallen zonder gewicht kwijt te raken?

een beter figuur krijgen door spiermassa op te bouwen in plaats van strict te lijnen.

De paniekstoornis bij adolescenten: symptomen en diagnostiek

Dit artikel geeft inzicht in de symptomen, het verloop en de diagnosticering van de paniekstoornis bij adolescenten. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

De oorzaken van een hartinfarct

Wanneer iemand een hartinfarct krijgt betekent dit dat er een deel van het hart afsterft. Dit veroorzaakt een verminderde pompkracht, soms zoveel dat je eraan kunt overlijden.

Wat beter niet eten bij darmklachten?

aangepaste voeding helpt bij darmklachten

Hoe kom je aan een sixpack

Heel veel mensen wil graag een sixpack maar hoe boks je dat nu voor elkaar.

Alles over carpaal tunnel syndroom

Informatie over het capale tunnel syndroom

Het elektronisch patiëntendossier

Lees hier alles over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Kan men zich 'dood'schrikken?!

Men kan zich doodschrikken op 3 manieren.

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

Asbest

algemene informatie over asbest

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Alles over spataderen

Informatie over spataderen, de oorzaken, symptomen en behandeling

Slaapproblemen

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt. Je moet de volgende ochtend vroeg op, bent hartstikke moe, maar je valt niet in slaap of je wordt steeds weer wakker.

Wil je ook de laagste zorgpremie van Nederland, kies dan voor Anderzorg.

Bij Anderzorg stel je zelf je zorgverzekering gemakkelijk samen met de laagste premie van Nederland!

HSP

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

De huid

Anatomie van de huid

hoe kom je het snelst van je kater af

een paar tips die je helpen om snel van je kater af te komen.

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte