Een andere waarheid achter hart- en vaatziekten


Publicatie datum:

De relatie tussen vitamine C tekort en hart- en vaatziekten.

Gesponsorde koppelingen

Schrik niet, de grootste doodsoorzaak in de westerse wereld - hart- en vaatziekten - is niets meer dan een variatie op de klassieke, vrijwel vergeten ziekte: scheurbuik. Juist ja, een ziekte gerelateerd aan vitamine C tekort en dit feit zit al zo'n 60 jaar in de doofpot.

 

Eind jaren 40 van de vorige eeuw, niet lang nadat de structuur van vitamine C bekend was, onderzocht een Canadees team de relatie tussen vitamine C tekort en hart- en vaatziekten. Deze wetenschappers vonden dat bij proefdieren die net als mensen niet hun eigen vitamine C aanmaken, in 100% van de gevallen atherosclerose (aderverkalking) ontstond wanneer deze dieren geen vitamine C toegediend kregen. Het omgekeerde bleek ook het geval: toediening van vitamine C bij de dieren met atherosclerose zorgde ervoor dat deze genazen. Vergelijkbare studies zijn ook bij mensen gedaan, hetzij met een relatief lage dosis van slechts 1500 mg per dag. Ondanks de lage dosis verdween de atherosclerose nog steeds bij een derde van de proefpersonen.

Na de eerste publicaties van deze grote ontdekking in het begin van de jaren 50 zijn er lange tijd geen artikelen over de invloed van vitamine C op hart- en vaatziekten in medische tijdschriften verschenen. Sterker nog, cardiologen in opleiding werd geleerd dat er geen relatie is tussen vitamine C en hart- en vaatziekten. Eind jaren 80 werden de bevindingen van het Canadese team echter bevestigd door Nobelprijswinnaar Linus Pauling. Hij heeft tot aan zijn dood geprobeerd zijn experimenten onder de aandacht van de media te brengen, maar is hierin nooit volledig geslaagd. Pauling ontwikkelde een therapie voor hart- en vaatziekten die bestaat uit de dagelijkse toediening van een grote hoeveelheid vitamine C (6000-18000 mg) om de aderen sterker te maken samen met toediening van het aminozuur lysine (2000-6000 mg) om bestaande atherosclerotische plaques op te lossen. Pauling heeft in een hoorcollege ook uitgelegd waarom dit werkt. Wanneer de dosis correct is, lijkt zijn voorgeschreven therapie bij de meeste mensen binnen tien dagen te werken.

Men zou verwachten dat er na deze ontdekking vele experimenten gedaan zijn en artikelen gepubliceerd zijn die de door Pauling voorgestelde therapie testen. Het tegendeel is echter het geval. In de belangrijke medische tijdschriften zijn er helemaal geen artikelen over verschenen. Zoals professor Dr. Hickey in 2004 schreef: "Vijanden van Pauling en de grote farmaceutische industrie zouden graag zien dat de hypothese van Pauling verworpen moet worden, dus waarom zijn de experimenten (die er naar alle waarschijnlijkheid dus wel geweest zijn) niet gerapporteerd geworden?"

Het antwoord op deze vraag moet waarschijnlijk gezocht worden in het volgende: de Amerikaanse Hartstichting schat dat er zo'n 63 miljoen Amerikanen lijden aan cardiovasculaire ziekten. Meer dan een miljoen ondergaan een vorm van hartoperatie en meer dan 15 miljoen mensen slikken cholesterolverlagende medicijnen. Deze medicijnen brachten in 2002 in de Verenigde Staten 12,5 miljard dollar op. De opbrengst van de verkoop van vitamine C, dat dezelfde cholesterolverlagende eigenschap heeft, bleef steken op 180 miljoen. Vitamine C zal de farmaceutische industrie altijd minder opbrengen, omdat hierop geen patent aangevraagd kan worden.

Oorzaken en mogelijke oplossingen voor verschillende vormen van hart- en vaatziekten:

- Hartfalen: cholesterolverlagende medicijnen worden massaal ingenomen, terwijl deze de lichaamseigen productie van het co-enzym CoQ10 blokkeren. Minstens 35 klinische studies hebben laten zien dat CoQ10 grote voordelen heeft voor hartpatiënten en het blokkeren ervan waarschijnlijk hartfalen veroorzaakt. Hiermee hebben cholesterolverlagende medicijnen dus een averechts effect. Pauling vond dat patiënten met hartfalen baat hebben bij de vitamine C/lysine therapie.

- Hoge bloeddruk: de vitamine C/lysine therapie lijkt effectief te zijn bij mensen met een hoge bloeddruk, evenals andere nutriënten zoals magnesium, vitamine B6 en het aminozuur aginine.

- Kalkaderen: de meest waarschijnlijke oorzaak van de opbouw van calcium in de aderen, is het gebruik van bloedverdunners. Deze blokkeren de werking van vitamine K. Vitamine K reduceert de hoeveelheid calcium in zacht weefsel en verplaatst het naar het botweefsel. Een hoge dosis vitamine K zou dus kunnen helpen.

- Hartaanval: een hartaanval (hartinfarct) wordt meestal veroorzaakt doordat zich op de plaats van een atherosclerotische plaque in een kransslagader een bloedpropje vormt dat de bloedtoevoer naar het hart blokkeert. Vitamine C (samen met lysine) maakt de aderen sterk waardoor er geen atherosclerotische plaques ontstaan en de kans op een hartaanval dus heel klein wordt.

Zolang deze theoriën niet verder getest zijn, zijn het slechts hypothesen die door artsen niet verder gebruikt kunnen worden in de dagelijkse praktijk. De vitamine C/lysine therapie van Pauling verdient het zeker om nader onderzocht te worden. Tot op heden leveren zoekopdrachten met betrekking tot dit onderwerp op bijvoorbeeld Medline en Pubmed (grote, wereldwijde databases voor wetenschappelijke artikelen) geen resultaten op. In andere woorden, er is nog steeds vrijwel niets over gepubliceerd en grootschalig, onafhankelijk onderzoek is nog steeds nodig.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 8
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Slechte adem

Help ik hem een slechte adem! wat nu?

Extra vitamines tijdens de zwangerschap

Heb ik tijdens mijn zwangerschap extra vitamines nodig? Welke vitamines heb ik nodig?

Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Samsung ziet toekomst in gezondheidsmarkt

Samsung wil investeren in technologieën met betrekking tot gezondheid

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Coeliakie, een dunne darmziekte.

Een beschrijving van de ziekte Coeliakie, wat het is, diagnose en meer.

Tips voor een stralende huid

Tips om een stralende huid te krijgen, of te behouden!

Koken voor personen met een eierallergie

Recepten voor personen met een eierallergie.

Wat zijn de oorzaken van Anorexia?

Er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van Anorexia Nervosa. Wel zijn er factoren die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen vergroten.

Chlorella! Het wonder algje!

Chlorella heeft met zijn vele bijzondere eigenschappen een herstellende en reinigende invloed op het menselijk lichaam.

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

Makkelijk stoppen met roken, eenvoudig stoppen met roken

Lees hier hoe je in drie eenvoudige stappen heel makkelijk kunt stoppen met roken.

Kruidenthee en zijn toepassingen voor de gezondheid

Kruidenthee heeft heilzame eigenschappen en smaakt verrassend lekker van smaak

Fibromyalgie

Fybromyalgie ziekte pijn spieren gewrichten. Waarom is fibromyalgie zo bekend? en wat is ervan bekend?

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Alles over een hartinfarct

Informatie over een hartinfarct en angina pectoris. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Seroquel, de effecten en bijwerkingen

Over seroquel en wat niet in de bijwerkingen staat

Hoe werkt zonnebrandcreme?

Het mechanisme van zonnebrandcreme

Dieetpillen, te mooi om waar te zijn?

Dieetpillen lijkt de oplossing om af te vallen zonder al te veel moeite, maar wat is nou de waarheid hierachter?

Alles over parkinson

Informatie over de ziekte van parkinson: oorzaken, symptomen en behandeling

Asbest

algemene informatie over asbest

Aangezichtsverlamming op jonge leeftijd

Hoe ontstaat een aangezichtsverlamming precies, wat is het verloop en wat kan je er tegen doen?

Vitamine A

The night sight vitamine

Waarheid over suiker

Veel is al geschreven over suiker, is het gezond of schadelijk voor de gezondheid? Wat is suiker precies?