Dementie bij jonge mensen


Publicatie datum:

Een artikel over Frontotemporale dementie en het belangrijkste verschil met de ziekte van Alzheimer. Met name afstotend gedrag zijn de eerste symptomen van deze ziekte. Hoe uit zich deze ziekte en welke invloed heeft het op de omgeving van iemand die eraan lijdt.

Gesponsorde koppelingen

Bijna iedereen kent wel iemand die op de één of andere manier te maken heeft met dementie.  Het merendeel van de mensen denkt bij dementie aan vergeetachtigheid en verwardheid. Er zijn waarschijnlijk weinig mensen die denken aan lui, ongeïnteresseerd en afstotend gedrag. Bij frontotemporale dementie zijn dat echter de eerste symptomen. Frontotemporale dementie is eigenlijk niet te vergelijken met de ziekte van Alzheimer.
Wat zijn nu de verschillen tussen de ziekte van Alzheimer en frontotemporale dementie ofwel FTD en hoe openbaart frontotemporale dementie zich.

- de leeftijd wanneer de ziekte zich openbaart;
De gemiddelde leeftijd van mensen waarbij de ziekte van Alzheimer wordt geconstateerd is tussen de zestig en zeventig jaar. Frontotemporale dementie daarentegen openbaart zich gemiddeld al bij mensen die tussen de veertig en vijftig jaar oud zijn.

- Het belangrijkste verschil hoe de beide vormen van dementie zich openbaren;
Bij alzheimerpatiënten valt vooral op dat zij vergeetachtig en warrig worden. Zij vragen bij herhaling naar hetzelfde en vertonen verward en vergeetachtige gedrag.

Bij ftd patiënten verandert zijn of haar karakter heel sluipend en hij of zij gaat langzamerhand gedrag vertonen waardoor vrienden en familie bij iemand die eraan lijdt liever wegblijven. Onverschillig, bot, roekeloos en dwangmatig gedrag. Bij mensen die aan FTD lijden verdwijnt langzamerhand zorgzaam en vriendelijk gedrag doordat de voorste hersens - de zg. frontale kwab -krimpen. Iemand gaat in de loop der jaren steeds meer bot en eigenlijk onvriendelijk tot zelfs afstotend gedrag vertonen. Iemand met deze ziekte zal bijvoorbeeld steeds onverschilliger reageren op emotionele gebeurtenissen zoals overlijden of geboorte. Het beledigen van mensen is ook een voorbeeld. Hier komt bij dat patiënten steeds minder tot geen initiatief meer nemen iets te ondernemen. Er worden geen plannen voor de toekomst gemaakt waardoor iemand ronduit lui lijkt te zijn geworden. Vooral in een gezin met jonge kinderen zorgt dat voor veel irritatie en onbegrip. Daarbij komt ook nog eens excessief en dwangmatig eet-, drink en rookgedrag. De patiënt gaat zich steeds rustelozer gedragen en weet geen beslissing te nemen. Seksueelgetinte opmerkingen worden steeds vaker gemaakt en zijn over het algemeen afstotend. Langzamerhand krijgt de omgeving steeds meer het idee dat er iets mis is maar zullen zij misschien nog eerder denken aan zware overspannenheid, depressiviteit of een midlife-crisis. De patiënt zelf zal nooit met een hulpvraag komen of aangeven dat hij of zij zich depressief of overspannen voelt. Eén van de symptomen van FTD is namelijk ook dat er geen zelfreflectie is. Dit maakt het zo moeilijk voor de omgeving omdat iemand die eraan lijdt alleen onder dwang naar een dokter zal gaan en vervolgens bij de dokter niet kan aangeven hoe hij of zij zich voelt en kortom niet aan kan geven wat er mis is. Een alzheimer patiënt zal familie en vrienden niet meer als zodanig herkennen en dat is tevens ook een verschil met een FTD patiënt. Een FTD patiënt zal ook in een vergevorderd stadium nog steeds familie en vrienden kunnen herkennen en bij naam noemen. Een FTD patiënt gaat steeds minder woorden gebruiken maar kan nog lange tijd de juiste namen benoemen van mensen en dingen. Uiteindelijk overlijden mensen na constatering van FTD na vijf tot vijftien jaar, afhankelijk van het stadium van de ziekte bij diagnose.

-progressieve ziekte
Uiteindelijk zal in beiden gevallen de familie moeten beslissen. In de meeste gevallen zal in een vergevorderd stadium van de ziekte de patiënt worden opgenomen omdat er intensieve zorg nodig is en omdat het voor de gezinssituatie thuis onhoudbaar is geworden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

Slapeloosheid - deel 2

aanvullende informatie over slapeloosheid

Hoge bloeddruk

Informatief artikel over hoge bloeddruk.

Alles over baarmoederhalskanker en hoe het te voorkomen

in dit artikel word verteld wat baarmoederhalskanker is, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het heel simpel kan voorkomen doormiddel van 3 gratis prikjes

Omgaan met chronische pijn

hoe omgaan met chronische pijn

Zweethanden, iets voor te schamen?

Zweethanden zijn vreselijk, veel mensen schamen zich hiervoor. Maar is dit terecht?

Hoe behandel je hielspoor

Hielspoor veroorzaakt veel pijn onder je hiel. Hoe kun je de blessure voorkomen of genezen?

Slechte adem

Help ik hem een slechte adem! wat nu?

Het Humaan Cytomegalovirus als belangrijk target in kankertherapie

Het HCMV virus wordt steeds vaker geopperd als target in de bestrijding van kanker. Hier leg ik uit wat dit virus precies is en hoe het kanker kan veroorzaken.

Alles over diabetes

Informatie over diabetes mellitus, type 1 en type 2

stoppen met roken

De eerste dagen na het stoppen met roken zijn het moeilijkst en denk je vaak constant aan roken. Het stoprokenblog biedt uitkomst en een prettig samenzijn met mede stoppers.

darmklachten

tips om darmklachten te verlichten en verminderen.

Levens redden met je smartphone door gratis reanimatie app.

De gratis reanimatie app van de Hartstichting is er voor iedereen die een reanimatie- en een AED-cursus heeft gevolgd?

Zwangerschapstest en ovulatie test

Zwangerschapstesten en ovulatie test geven duidelijk aan wanneer je vruchtbaar bent.

Alles over rode hond

Informatie over de ziekte rode hond (rubella)

Huiduitslag

Wat zijn de verschillende oorzaken van huiduitslag

Fit met Manon 1 - strakke billen

Strak in vorm-billen

Oefentherapie = bewegen

De oefentherapeut, de specialist in bewegen en het bewegingsapparaat.

Wie komt oma douchen?

Wie komt oma douchen wanneer ouderenzorg door de gemeente wordt georganiseerd?

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

Wat zijn de oorzaken van longkanker?

Roken is de bekendste oorzaak van longkanker, wat zijn nog meer oorzaken van longkanker.

Tips voor een gezond leven

Dit is een artikel die u tips geeft over hoe u gezond kunt leven.

Alles over liposculpture en liposuctie

De opvolger van liposuctie is liposculpture, lees er hier alles over!

Alzheimer uitgelicht

wat is alzheimer en wat is het verloop van de ziekte

Hoe overleef je een hittegolf?

Hulp bij een goede nachtrust in extreme hitte