Dementie bij jonge mensen


Publicatie datum:

Een artikel over Frontotemporale dementie en het belangrijkste verschil met de ziekte van Alzheimer. Met name afstotend gedrag zijn de eerste symptomen van deze ziekte. Hoe uit zich deze ziekte en welke invloed heeft het op de omgeving van iemand die eraan lijdt.

Gesponsorde koppelingen

Bijna iedereen kent wel iemand die op de één of andere manier te maken heeft met dementie.  Het merendeel van de mensen denkt bij dementie aan vergeetachtigheid en verwardheid. Er zijn waarschijnlijk weinig mensen die denken aan lui, ongeïnteresseerd en afstotend gedrag. Bij frontotemporale dementie zijn dat echter de eerste symptomen. Frontotemporale dementie is eigenlijk niet te vergelijken met de ziekte van Alzheimer.
Wat zijn nu de verschillen tussen de ziekte van Alzheimer en frontotemporale dementie ofwel FTD en hoe openbaart frontotemporale dementie zich.

- de leeftijd wanneer de ziekte zich openbaart;
De gemiddelde leeftijd van mensen waarbij de ziekte van Alzheimer wordt geconstateerd is tussen de zestig en zeventig jaar. Frontotemporale dementie daarentegen openbaart zich gemiddeld al bij mensen die tussen de veertig en vijftig jaar oud zijn.

- Het belangrijkste verschil hoe de beide vormen van dementie zich openbaren;
Bij alzheimerpatiënten valt vooral op dat zij vergeetachtig en warrig worden. Zij vragen bij herhaling naar hetzelfde en vertonen verward en vergeetachtige gedrag.

Bij ftd patiënten verandert zijn of haar karakter heel sluipend en hij of zij gaat langzamerhand gedrag vertonen waardoor vrienden en familie bij iemand die eraan lijdt liever wegblijven. Onverschillig, bot, roekeloos en dwangmatig gedrag. Bij mensen die aan FTD lijden verdwijnt langzamerhand zorgzaam en vriendelijk gedrag doordat de voorste hersens - de zg. frontale kwab -krimpen. Iemand gaat in de loop der jaren steeds meer bot en eigenlijk onvriendelijk tot zelfs afstotend gedrag vertonen. Iemand met deze ziekte zal bijvoorbeeld steeds onverschilliger reageren op emotionele gebeurtenissen zoals overlijden of geboorte. Het beledigen van mensen is ook een voorbeeld. Hier komt bij dat patiënten steeds minder tot geen initiatief meer nemen iets te ondernemen. Er worden geen plannen voor de toekomst gemaakt waardoor iemand ronduit lui lijkt te zijn geworden. Vooral in een gezin met jonge kinderen zorgt dat voor veel irritatie en onbegrip. Daarbij komt ook nog eens excessief en dwangmatig eet-, drink en rookgedrag. De patiënt gaat zich steeds rustelozer gedragen en weet geen beslissing te nemen. Seksueelgetinte opmerkingen worden steeds vaker gemaakt en zijn over het algemeen afstotend. Langzamerhand krijgt de omgeving steeds meer het idee dat er iets mis is maar zullen zij misschien nog eerder denken aan zware overspannenheid, depressiviteit of een midlife-crisis. De patiënt zelf zal nooit met een hulpvraag komen of aangeven dat hij of zij zich depressief of overspannen voelt. Eén van de symptomen van FTD is namelijk ook dat er geen zelfreflectie is. Dit maakt het zo moeilijk voor de omgeving omdat iemand die eraan lijdt alleen onder dwang naar een dokter zal gaan en vervolgens bij de dokter niet kan aangeven hoe hij of zij zich voelt en kortom niet aan kan geven wat er mis is. Een alzheimer patiënt zal familie en vrienden niet meer als zodanig herkennen en dat is tevens ook een verschil met een FTD patiënt. Een FTD patiënt zal ook in een vergevorderd stadium nog steeds familie en vrienden kunnen herkennen en bij naam noemen. Een FTD patiënt gaat steeds minder woorden gebruiken maar kan nog lange tijd de juiste namen benoemen van mensen en dingen. Uiteindelijk overlijden mensen na constatering van FTD na vijf tot vijftien jaar, afhankelijk van het stadium van de ziekte bij diagnose.

-progressieve ziekte
Uiteindelijk zal in beiden gevallen de familie moeten beslissen. In de meeste gevallen zal in een vergevorderd stadium van de ziekte de patiënt worden opgenomen omdat er intensieve zorg nodig is en omdat het voor de gezinssituatie thuis onhoudbaar is geworden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en Desintegratiestoornis

Wat houdt Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en het Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd eigenlijk in.

Alles over rughernia

Alle informatie over een rughernia

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Behandeling van acné (jeugdpuistjes)

Lees hier alles over de behandeling van acné

Zwanger: wordt het een jongetje of een meisje

zwanger, hoe weet je of het een jongetje of een meisje wordt?

Extra verzorging voor uw gebit en het gebit van uw kinderen.

Een stukje extra verzorging voor het gebit

Waterpokken

Geeft een omschrijving wat waterpokken is. Wat de oorzaak is, symptomen zijn en hoe te behandelen.

Heeft mijn kind ADHD?

wat moet je als ouders doen als je denkt dat je kind ADHD heeft?

Kan ik leren leven met een Angststoornis?

leren leven met Angst is zeer goed mogelijk

De paniekstoornis bij adolescenten: symptomen en diagnostiek

Dit artikel geeft inzicht in de symptomen, het verloop en de diagnosticering van de paniekstoornis bij adolescenten. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Mobiele telefoons en gezondheid

Gezondheidsrisico's van mobiele telefoons

Een goed werkend dieet (getest!)

Met dit dieet ben ik zelf 20kg in 4 maanden afgevallen!

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Leven in de waan van een psychose

Artikel over mogelijke oorzaken en gevolgen van een (postnatale) psychose.

Alles over rode hond

Informatie over de ziekte rode hond (rubella)

Vrouwen met een dikke kont leven langer.

Uit wetenschappelijk blijkt dat een dikke kont het geheim is van een lang leven.

Eenvoudig stoppen met roken, gratis stoppen roken

Lees hier hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken.

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede komt vaker voor dan u denkt.

De invloed van ouders op alcoholgebruik en roken bij jongeren

Een artikel over de invloed van ouders en vrienden op het drink- en rookgedrag van jongeren.

De invloed van de persoonlijkheid van ouders op de opvoeding

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken in hoeverre de persoonlijkheid van ouders invloed heeft op de manier waarop zij hun kinderen opvoeden.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Dromen verklaard; tanden

in dit artikel geeft ik enkele verklaringen voor dromen die gaan over tanden

Oefentherapie = bewegen

De oefentherapeut, de specialist in bewegen en het bewegingsapparaat.

Alles over rsi

Informatie over rsi (muisarm)

Stoppen met Roken?

Wil je stoppen met roken? Begin hier!