Diabetes 2


Publicatie datum:

Een heftige stofwisselingsziekte.

Gesponsorde koppelingen

In principe kan iedereen Diabetes 2 kan iedereen krijgen. Wat is het en wat maakt, dat de een het wel krijgt en de ander niet. Wat kun je er tegen doen?

Diabetes is een stofwisselingsziekte, die ontstaat, omdat het lichaam niet voldoende insuline produceert, om de voedingssuikers (glucose) in het bloed te verwerken. Daardoor hopen deze suikers zich op en vergiftigen langzaam het lichaam. Het gevolg is niet een plotselinge dood, door een te hoog gehalte vergif, maar het lichaam wordt langzaam gesloopt, waardoor uiteindelijk levensbedreigende complicaties ontstaan.

Soorten Diabetes

Er zijn 2 soorten diabetes. heel toepasselijk diabetes 1 en diabetes 2 genoemd. De eerste is een aangeboren vorm en leidt er altijd toe, dat er dagelijks insuline moet worden geìnjecteerd. De oorzaak van deze vorm is het feit, dat het lichaam in het geheel niet in staat is insuline te produceren.

Diabetes 2 ontstaat meestal op latere leeftijd en heeft te maken met aangeboren oorzaken, maar ook met levensstijl. Bij deze vorm is de alvleesklier uiteindelijk niet meer in staat, om voldoende insuline te produceren, waarmee volledig aan de behoefte wordt voldaan. Vaak kan Diabetes 2 worden aangepakt met medicijnen, maar het kan er uiteindelijk ook toe leiden, dat injecteren van insuline noodzakelijk wordt. Dit artikel gaat over deze vorm van diabetes

Oorzaken

Als we jong zijn produceren de eilandjes van Langerhans, die in de alvleesklier liggen, voldoende insuline, om onze behoefte in te vullen. Bij het ouder worden neemt de productiecapaciteit echter langzaam af. In het algemeen is dat voor de meeste mensen niet zo´n probleem, omdat de afname beperkt is en de kritische ondergens niet of pas zeer hoge leeftijd bereikt wordt.

Bij sommige mensen is echter de afname veel sterker. Deze omstandigheid is nagenoeg altijd genetisch bepaald en daarom zie je diabetes 2 generatie op generatie in dezelfde families terugkomen. Deze mensen kunnen dus uiteindelijk te maken krijgen met deze ziekte. Echter alleen deze oorzaak is er niet vaak de oorzaak van, of pas op hogere leeftijd.

Een 2e oorzaak maakt, dat deze oorzaak nog veel eerder tot diabetes leidt, en dat is overgewicht. Het lichaam heeft bij overgewicht relatief veel meer insuline nodig, om alle glucose in het bloed tot een aanvaardbaar niveau te verlagen.  et andere woorden, op een moment dat de productie afneemt, wordt de behoefte groter.

Daardoor ontstaat er een tekort, wat tot diabetes type 2 leidt. Het lichaam maakt nog wel insuline aan, maar te weinig.  In eerste instantie is behandeling met medicijnen voldoende om de gevolgen in te perken. Deze medicijnen vervangen niet de natuurlijke insuline, maar ondersteunen het lichaam om de nog aanwezige insuline zo effectief mogelijk hun werk te laten doen. Pas als het niveau zo laag is geworden, dat ook de medicijnen niet meer genoeg resultaat geeft, zal injecteren noodzakelijk zijn.

Wat kun je doen?

Voordat er sprake is van diabetes, is het van belang te weten, of je tot de risicogroep hoort. Dat kun je het beste doen in overleg met je huisarts. Ook de kennis over de aanwezigheid van diabetes 2 in de familie, kan een aanwijzing zijn.

Is diabetes 2 eenmaal vastgesteld (of eerder natuurlijk), dan kun je proberen je gewicht onder controle te gouden. Het lichaam ondersteunen, zodat het toch nog steeds insuline produceert, is niet mogelijk. De enige mogelijkheid is dus gewichtscontrole. Voor niemand is exact aan te geven welk gewicht noodzakelijk is, maar het gangbare ideale gewicht (informatie daarover is op het WWW uitgebreid beschikbaar) is een goede leidraad.

Een 2e mogelijkheid, aanvullend op gewichtsbeheersing,  is het aankweken van spierweefsel. Meer spieren wil zeggen een permanente hogere behoefte aan glucose (spieren verbranden glucose) en dus een lagere behoefte aan insuline. Dit kan het beste onder strenge begeleiding gebeuren, bijvoorbeeld onder bij een fysiotherapeut.

Tot slot

Diabetes is een gevaarlijke ziekte. In eerste instantie lijkt het allemaal mee te vallen, maar doe je er niets tegen, dan zal je levensverwachting sterk dalen. Het tast verschillende onderdelen van je lichaam aan, waaronder de bloedvaten. Hierdoor is de kans op vaatleiden (infarcten!!) veel groter. Een andere gevaarlijk gevolg is fegeneratie van zenuwweefsel. Hierdoor kan een heel scala van klchten ontstaan (blindheid) en ontstaat het gevaar dat ontstekingen te laat wordt herkend en het gevaar er van wordt onderkend.

Het devies is dus : weet wie je bent, wat je risico is en doe er wat aan.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker graadje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

Gezond bruin worden

De voor en nadelen van een tintje kweken.

Overgewicht en zelfwaardering

Hier wordt de invloed van overgewicht op de zelfwaardering besproken.

Hyperventilatie

Vragen en antwoorden over hyperventilatie. Wat gebeurt er en wat kun je doen?

Gezonde voeding + afvallen

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, hier geef ik een aantal tips en voorbeelden van gezonde voeding.

IVF

Ook jouw gevoelens zijn belangrijk in het IVF-proces.

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Galactosemie

het gaat over een erfelijke stofwisselingsziekte.

Koken voor personen met een eierallergie

Recepten voor personen met een eierallergie.

Alles over voetschimmel

Informatie over voetschimmel (zwemmerseczeem)

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Waarom ben ik dik?

Dit verklaard een hoop over overgewicht.

Wintermoeheid

Winterse invloeden op uw humeur

Stoppen met roken

Iedereen die ooit begonnen is met roken weet ook hoe moeilijk het is om weer te stoppen. Hier een goede methode die echt werkt.

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij burgers en militairen.

PTSS is een angststoornis die ontstaat omdat iemand een bepaald trauma niet kan verwerken. Wat gebeurt er met iemand die PTSS krijgt en kan het iedereen gebeuren? Dat lees je in dit artikel.

Geneesmiddelenverkoop op internet

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen

Homeopathische behandeling candida/schimmelinfectie

Homeopathisch geneesmiddel tegen candida

Ziekte van Pfeiffer

Informatie over de ziekte van Pfeiffer

Maaltijdsalade besmet met salmonellazalm

Maaltijdsalade met gerookte zalm besmet met salmonella

Afvallen met een operatie ja of nee?

afvallen met een operatie ja of nee?

Pathologisch liegen wat is het en hoe ga je er als buitenstaander mee om

Wat is nu een pathologische leugenaar en wat voor effecten heeft het op zijn of haar omgeving.

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.