Diabetes 2


Publicatie datum:

Een heftige stofwisselingsziekte.

Gesponsorde koppelingen

In principe kan iedereen Diabetes 2 kan iedereen krijgen. Wat is het en wat maakt, dat de een het wel krijgt en de ander niet. Wat kun je er tegen doen?

Diabetes is een stofwisselingsziekte, die ontstaat, omdat het lichaam niet voldoende insuline produceert, om de voedingssuikers (glucose) in het bloed te verwerken. Daardoor hopen deze suikers zich op en vergiftigen langzaam het lichaam. Het gevolg is niet een plotselinge dood, door een te hoog gehalte vergif, maar het lichaam wordt langzaam gesloopt, waardoor uiteindelijk levensbedreigende complicaties ontstaan.

Soorten Diabetes

Er zijn 2 soorten diabetes. heel toepasselijk diabetes 1 en diabetes 2 genoemd. De eerste is een aangeboren vorm en leidt er altijd toe, dat er dagelijks insuline moet worden geìnjecteerd. De oorzaak van deze vorm is het feit, dat het lichaam in het geheel niet in staat is insuline te produceren.

Diabetes 2 ontstaat meestal op latere leeftijd en heeft te maken met aangeboren oorzaken, maar ook met levensstijl. Bij deze vorm is de alvleesklier uiteindelijk niet meer in staat, om voldoende insuline te produceren, waarmee volledig aan de behoefte wordt voldaan. Vaak kan Diabetes 2 worden aangepakt met medicijnen, maar het kan er uiteindelijk ook toe leiden, dat injecteren van insuline noodzakelijk wordt. Dit artikel gaat over deze vorm van diabetes

Oorzaken

Als we jong zijn produceren de eilandjes van Langerhans, die in de alvleesklier liggen, voldoende insuline, om onze behoefte in te vullen. Bij het ouder worden neemt de productiecapaciteit echter langzaam af. In het algemeen is dat voor de meeste mensen niet zo´n probleem, omdat de afname beperkt is en de kritische ondergens niet of pas zeer hoge leeftijd bereikt wordt.

Bij sommige mensen is echter de afname veel sterker. Deze omstandigheid is nagenoeg altijd genetisch bepaald en daarom zie je diabetes 2 generatie op generatie in dezelfde families terugkomen. Deze mensen kunnen dus uiteindelijk te maken krijgen met deze ziekte. Echter alleen deze oorzaak is er niet vaak de oorzaak van, of pas op hogere leeftijd.

Een 2e oorzaak maakt, dat deze oorzaak nog veel eerder tot diabetes leidt, en dat is overgewicht. Het lichaam heeft bij overgewicht relatief veel meer insuline nodig, om alle glucose in het bloed tot een aanvaardbaar niveau te verlagen.  et andere woorden, op een moment dat de productie afneemt, wordt de behoefte groter.

Daardoor ontstaat er een tekort, wat tot diabetes type 2 leidt. Het lichaam maakt nog wel insuline aan, maar te weinig.  In eerste instantie is behandeling met medicijnen voldoende om de gevolgen in te perken. Deze medicijnen vervangen niet de natuurlijke insuline, maar ondersteunen het lichaam om de nog aanwezige insuline zo effectief mogelijk hun werk te laten doen. Pas als het niveau zo laag is geworden, dat ook de medicijnen niet meer genoeg resultaat geeft, zal injecteren noodzakelijk zijn.

Wat kun je doen?

Voordat er sprake is van diabetes, is het van belang te weten, of je tot de risicogroep hoort. Dat kun je het beste doen in overleg met je huisarts. Ook de kennis over de aanwezigheid van diabetes 2 in de familie, kan een aanwijzing zijn.

Is diabetes 2 eenmaal vastgesteld (of eerder natuurlijk), dan kun je proberen je gewicht onder controle te gouden. Het lichaam ondersteunen, zodat het toch nog steeds insuline produceert, is niet mogelijk. De enige mogelijkheid is dus gewichtscontrole. Voor niemand is exact aan te geven welk gewicht noodzakelijk is, maar het gangbare ideale gewicht (informatie daarover is op het WWW uitgebreid beschikbaar) is een goede leidraad.

Een 2e mogelijkheid, aanvullend op gewichtsbeheersing,  is het aankweken van spierweefsel. Meer spieren wil zeggen een permanente hogere behoefte aan glucose (spieren verbranden glucose) en dus een lagere behoefte aan insuline. Dit kan het beste onder strenge begeleiding gebeuren, bijvoorbeeld onder bij een fysiotherapeut.

Tot slot

Diabetes is een gevaarlijke ziekte. In eerste instantie lijkt het allemaal mee te vallen, maar doe je er niets tegen, dan zal je levensverwachting sterk dalen. Het tast verschillende onderdelen van je lichaam aan, waaronder de bloedvaten. Hierdoor is de kans op vaatleiden (infarcten!!) veel groter. Een andere gevaarlijk gevolg is fegeneratie van zenuwweefsel. Hierdoor kan een heel scala van klchten ontstaan (blindheid) en ontstaat het gevaar dat ontstekingen te laat wordt herkend en het gevaar er van wordt onderkend.

Het devies is dus : weet wie je bent, wat je risico is en doe er wat aan.


Foobie gebruiker graadje

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Koorts

Koorts , wijzigen er meestal op dat ons lichaam een infectie aan het bestrijden is.

Stoppen met roken hoe doe je dat nu het beste

Iedereen wil stoppen met roken maar hoe gaat dat nu het beste en makkelijkste.

Autisme bij jonge kinderen

Autisme word steeds vaker vastgesteld, ook bij jonge kinderen.

Alles over dieetpillen

De zin en onzin van dieetpillen

De cel in het menselijk lichaam.

Een beschrijving van wat een cel is, welke soorten er zijn, de onderdelen van een cel en de celcyclus.

BMI berekenen

U wilt de BMI berekenen van uzelf of uw gezin? Onze BMI Meter is de snelste en meest betrouwbare op het internet. Meteen inzicht. Klik hier! Let op: uw BMI berekenen met onze BMI meter kan vandaag nog

Gezonde voeding is een gezonder leven!

Een goede voeding zorgt voor een gezonder leven, ervaar het zelf!

SOA's

Bescherm je!

34 benodigdheden voor de nieuwe mama en baby

benodigdheden voor de toekomstige moeder en baby

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

Alles over haaruitval

Lees hier alles over haaruitval en kaal worden (en wat je er tegen kunt doen).

Sigaret

Algemene informatie over sigaret

Help, mijn kleintje stottert

Informatief artikel over stotteren

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.

Spraakontwikkeling in de eerste levensjaren

Dit artikel beschrijft de spraakontwikkeling bij kleine kinderen en hoe je ze hierbij kunt helpen.

Waarom kan zonnen schadelijk zijn?

Zonnen is niet alleen goed voor een bruin kleurtje; het kan ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het schadelijk kan zijn.

De voor- en nadelen van antidepressiva

de voor- en nadelen van antidpressiva

Ontbijten

Waarom ontbijten we? Hoe verschilt het ontbijt van land tot land?

Goede nachtrust

tips voor een goede nachtrust

Bloedvergiftiging

Wat is bloedvergiftiging? Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak?

Alles over baarmoederhalskanker en hoe het te voorkomen

in dit artikel word verteld wat baarmoederhalskanker is, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het heel simpel kan voorkomen doormiddel van 3 gratis prikjes

Leven met de ziekte van Crohn

Van deze ziekte kom je de rest van je leven niet meer af, maar is dit het einde van de wereld?

Borderline, wat is het eigenlijk?

Borderline-stoornis

Een goed werkend dieet (getest!)

Met dit dieet ben ik zelf 20kg in 4 maanden afgevallen!

Alles over depressie

Informatie over depressies, soorten depressie, symptomen en behandeling