Diagnose ‘De ziekte van Crohn’, wat nu?


Publicatie datum:

Wat te doen bij de ziekte van Crohn.

Gesponsorde koppelingen

Als je na extreme periodes van ziek zijn, veel buikpijn hebben en vaak enorm afvallen de diagnose ‘de ziekte van Crohn’ te horen krijgt, kan je hele wereld instorten. In het artikel staat beschreven hoe je er mee om kan gaan, zowel privé als werk gerelateerd.

Als de ziekte is vastgesteld wordt er medicatie (in het begin vaak Prednison, Entocort en/of Pentasa) gegeven in combinatie met een persoonlijk afgesteld dieet. Maar voor de specialist is dit veel makkelijker om te zeggen dan voor jou als patiënt om te doen. Omdat Crohn een auto-immuunziekte is de kans groot dat je ook veel sneller moe bent dan gebruikelijk en wordt er aangeraden om je energie goed te verdelen en op te passen met besmettelijke infecties zoals een verkoudheid. De ziekte wordt vaak tussen de 16 en 35 jaar geconstateerd, wat ervoor zorgt dat veel patiënten te maken krijgen met een geestelijke klap, doordat ze plotseling veel minder aan kunnen dan voorheen. Iemand met de ziekte van Crohn die 40 uur per week werkt komt erachter dat hij/zij niet meer in staat is om in de avonden en weekenden iets voor zichzelf te doen, men is simpelweg te moe. Als de persoon over die moeheidsgrens gaat is de kans dat de ziekte toe slaat vele malen groter, net als mensen die veel stress hebben of roken. Om in de tegenwoordige maatschappij mee te kunnen draaien moet je wel veel werken, een behoorlijk sociaal leven hebben en vooral niet zeuren. Veel Crohn-patienten kunnen hier niet mee omgaan en vallen vaak in een depressie, wat voor de ziekte alles behalve bevorderlijk is. Om het voor jezelf en de personen om je heen makkelijker te maken kun je het volgende doen:

  • Neem iemand in vertrouwen die je alles kunt vertellen over je ziekte, die persoon weet dan ook wat er aan de hand is als je je wat minder voelt en zal je (meestal) helpen om de vervelende tijd door te komen. Neem deze persoon ook zo veel mogelijk mee naar je specialist. Zorg er wel voor dat je je niet afhankelijk maakt van deze persoon.
  • Houd je aan je dieet en probeer zo min mogelijk te roken (en drugs of alcoholgebruik te minderen). Gaat dit goed, probeer dan te stoppen.
  • Zorg voor een goede hygiëne in je huis, zorg goed voor jezelf en was meerdere malen per dag je handen in verband met bacteriën. Door je slechte weerstand wordt je gegarandeerd veel sneller ziek dan een ‘gezond’ persoon.
  • Neem op tijd je medicijnen in, dit voorkomt veel pijntjes en nare misselijkheden.
  • Vertel het je baas, of bij je sollicitatiegesprek. Vertel er duidelijk bij dat je de ziekte vervelend is, maar dat je het zelf voor 90% in de hand hebt (als je goed voor jezelf zorgt natuurlijk). Wanneer je baas en/of collegae er van weten, zullen ze je ook helpen als het minder met je gaat, of respecteren als je een keer ziekt bent.
  • Werk je 40 uur per week, maar merk je dat je dit echt niet meer aankunt en kun je om financiële redenen niet minder gaan werken? Ga dan na overleg met je baas naar het UWV en bespreek met een arts of je in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering.
  • Probeer je sociale uitjes te verdelen over je vrije tijd en zorg dat je genoeg rust neemt tussendoor, het kan zijn dat je je op een dag geweldig voelt en veel doet, maar dat je de dagen erna ziek bent en weinig tot niks kan ondernemen, omdat je dus eigenlijk die ene dag teveel hebt gedaan.
  • Ga naar buiten, sport genoeg en probeer zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, ga desnoods af en toe naar de zonnebank (neem wel een door de overheid gekeurde salon).

Foobie gebruiker Sandin

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Top vijf redenen voor het innemen van vitamine C

vitamine C voor je gezondheid

Ziekte van Pfeiffer

Informatie over de ziekte van Pfeiffer

Vitamine B6: Pyridoxine

Informatief artikel over Pyridoxine (vitamine B6)

Alles over het mortons neuroom

Hier kunt u alles lezen over het mortons neuroom

Vetweefsel: houdt het onder controle !

Vetcellen zetten uit en krimpen onder invloed van de levensstijl. De grootte van de vetcellen is mede van invloed op het ontstaan van diabetes type 2.

Alles over epilepsie

Informatie over epilepsie, wat is het, hoe kun je het herkennen en wat is de behandeling

Navelpiercing levensgevaarlijk!!!

Navelpiercing blijkt LEVENSGEVAARLIJK

Alles over haaruitval

Lees hier alles over haaruitval en kaal worden (en wat je er tegen kunt doen).

Slaapapneu

Gevaarlijk syndroom dat tijdens het slapen optreedt

Alles over baarmoederhalskanker en hoe het te voorkomen

in dit artikel word verteld wat baarmoederhalskanker is, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het heel simpel kan voorkomen doormiddel van 3 gratis prikjes

Hoe ontstaat huidkanker en is dit te detecteren met RFLP?

Huidkanker is een groot probleem. In Groot Brittanië bijvoorbeeld zijn er jaarlijks 9500 nieuwe gevallen van huidkanker en komen er 2300 mensen aan te overlijden.

Maaltijdvervangers

Een maaltijdvervanger is een gezonde en verantwoorde maaltijd op zich

Tabak

uitleg over tabak

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Alles over malaria

informatie over malaria

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?

Depressie aanpakken

hoe ga je om met een depressie?

Hoogbegaafdheid, een aangeboren geschenk of probleem?

Wat de kenmerken, voor- en nadelen zijn van hoogbegaafdheid.

Krampen, ze kunnen een nachtmerrie zijn.

Veel mensen hebben last van kramp. Wat is het en wat kun je doen.

Alles over endometriose

Informatie over endometriose

Suikerziekte

Wat is suikerziekte? Vind hier de antwoorden!

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Alles over alcoholverslaving

Informatie over alcoholverslaving

Ooglaseren: na de behandeling

Wat moet je wel en niet doen na een ooglaserbehandeling