Diagnose ‘De ziekte van Crohn’, wat nu?


Publicatie datum:

Wat te doen bij de ziekte van Crohn.

Gesponsorde koppelingen

Als je na extreme periodes van ziek zijn, veel buikpijn hebben en vaak enorm afvallen de diagnose ‘de ziekte van Crohn’ te horen krijgt, kan je hele wereld instorten. In het artikel staat beschreven hoe je er mee om kan gaan, zowel privé als werk gerelateerd.

Als de ziekte is vastgesteld wordt er medicatie (in het begin vaak Prednison, Entocort en/of Pentasa) gegeven in combinatie met een persoonlijk afgesteld dieet. Maar voor de specialist is dit veel makkelijker om te zeggen dan voor jou als patiënt om te doen. Omdat Crohn een auto-immuunziekte is de kans groot dat je ook veel sneller moe bent dan gebruikelijk en wordt er aangeraden om je energie goed te verdelen en op te passen met besmettelijke infecties zoals een verkoudheid. De ziekte wordt vaak tussen de 16 en 35 jaar geconstateerd, wat ervoor zorgt dat veel patiënten te maken krijgen met een geestelijke klap, doordat ze plotseling veel minder aan kunnen dan voorheen. Iemand met de ziekte van Crohn die 40 uur per week werkt komt erachter dat hij/zij niet meer in staat is om in de avonden en weekenden iets voor zichzelf te doen, men is simpelweg te moe. Als de persoon over die moeheidsgrens gaat is de kans dat de ziekte toe slaat vele malen groter, net als mensen die veel stress hebben of roken. Om in de tegenwoordige maatschappij mee te kunnen draaien moet je wel veel werken, een behoorlijk sociaal leven hebben en vooral niet zeuren. Veel Crohn-patienten kunnen hier niet mee omgaan en vallen vaak in een depressie, wat voor de ziekte alles behalve bevorderlijk is. Om het voor jezelf en de personen om je heen makkelijker te maken kun je het volgende doen:

  • Neem iemand in vertrouwen die je alles kunt vertellen over je ziekte, die persoon weet dan ook wat er aan de hand is als je je wat minder voelt en zal je (meestal) helpen om de vervelende tijd door te komen. Neem deze persoon ook zo veel mogelijk mee naar je specialist. Zorg er wel voor dat je je niet afhankelijk maakt van deze persoon.
  • Houd je aan je dieet en probeer zo min mogelijk te roken (en drugs of alcoholgebruik te minderen). Gaat dit goed, probeer dan te stoppen.
  • Zorg voor een goede hygiëne in je huis, zorg goed voor jezelf en was meerdere malen per dag je handen in verband met bacteriën. Door je slechte weerstand wordt je gegarandeerd veel sneller ziek dan een ‘gezond’ persoon.
  • Neem op tijd je medicijnen in, dit voorkomt veel pijntjes en nare misselijkheden.
  • Vertel het je baas, of bij je sollicitatiegesprek. Vertel er duidelijk bij dat je de ziekte vervelend is, maar dat je het zelf voor 90% in de hand hebt (als je goed voor jezelf zorgt natuurlijk). Wanneer je baas en/of collegae er van weten, zullen ze je ook helpen als het minder met je gaat, of respecteren als je een keer ziekt bent.
  • Werk je 40 uur per week, maar merk je dat je dit echt niet meer aankunt en kun je om financiële redenen niet minder gaan werken? Ga dan na overleg met je baas naar het UWV en bespreek met een arts of je in aanmerking komt voor een (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheidsuitkering.
  • Probeer je sociale uitjes te verdelen over je vrije tijd en zorg dat je genoeg rust neemt tussendoor, het kan zijn dat je je op een dag geweldig voelt en veel doet, maar dat je de dagen erna ziek bent en weinig tot niks kan ondernemen, omdat je dus eigenlijk die ene dag teveel hebt gedaan.
  • Ga naar buiten, sport genoeg en probeer zoveel mogelijk zonlicht op te vangen, ga desnoods af en toe naar de zonnebank (neem wel een door de overheid gekeurde salon).
Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Sandin

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Autisme bij jonge kinderen

Autisme word steeds vaker vastgesteld, ook bij jonge kinderen.

Een basismodel van het geheugen

In dit artikel wordt een basismodel van het werken van het menselijk geheugen gegeven

Rugpijn door verkeerde schoenen

Wist je dat er veel mensen met langdurige rugpijn zijn simpelweg omdat ze verkeerde schoenen dragen?

Kun je met Nontox goedkoop kanker genezen?

Kun je met het anti bacteriële en anti virale desinfectiemiddel Nontox ook goedkoop kanker genezen?

Doof door gehoorverlies

Uitleg over de oorzaken van gehoorverlies.

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Alles over liposculpture en liposuctie

De opvolger van liposuctie is liposculpture, lees er hier alles over!

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

Alles over difterie

Informatie over difterie (kroep)

Innerlijke rust

Hoe kun je innerlijke rust bereiken?

Waterpokken

Geeft een omschrijving wat waterpokken is. Wat de oorzaak is, symptomen zijn en hoe te behandelen.

Rauwe of gekookte groenten? Wat is gezonder?

De voordelen en nadelen van het eten van rauwe groenten en gekookte groenten.

Levens redden met je smartphone door gratis reanimatie app.

De gratis reanimatie app van de Hartstichting is er voor iedereen die een reanimatie- en een AED-cursus heeft gevolgd?

Huilbabies en hechtingsproblemen

Overal kan je lezen dat ouders met huilbabies hun babies te veel verwennen. Maar is dit eigenlijk wel waar of is het net omgekeerd?

UV-straling op de huid

De negatieve gevolgen

Alles over wratten

Informatie over wratten

Het einde van kanker en het begin van het eeuwige leven, of is dat iets te optimistisch? Wat is de rol van de telomeren en telomerase in ons genoom?

Er is steeds meer bekend over telomeren en telomerase en hun rol bij celveroudering.

Poep weetjes: Kan jouw maag het aan?

Een artikel vol met uitgewerkte weetjes over het alledaagse tafereel: Poepen!

Dromen verklaard; baby's

Wat betekent het als je droomt over baby's?

Jeugdpuistjes (acne)

Wat moet er in mijn huisapotheek?

Een overzicht wat er in de huisapotheek moet zitten.

Pilates

Pilatus, de weg die geen ruimte neemt, maar die ruimte geeft.

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Rugklachten

Tips tegen rugklachten. Het voorkomen en verzachten van rugpijn.

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.