Dieetpillen, te mooi om waar te zijn?


Publicatie datum:

Dieetpillen lijkt de oplossing om af te vallen zonder al te veel moeite, maar wat is nou de waarheid hierachter?

Gesponsorde koppelingen

Het is de droom van bijna elke vrouw, afvallen zonder te diëten, zonder intensief te sporten met geen greintje moeite: dieetpillen. Ze worden aangeprijsd als de ideale oplossing om overgewicht tegen te gaan. Maar wat is nou de echte waarheid over deze zogenaamde wonderpillen?

Gesponsorde koppelingen

Dieetpillen op de markt

Tegenwoordig zijn dieetpillen overal te verkrijgen. Ten eerste zijn deze pillen makkelijk in de winkel te vinden. Dit zijn vaak de wat mildere dieetpillen gebaseerd op kruid- en plantenextracten. Ook is op internet een hoop te vinden waarbij het aanbod een stuk groter is. Het nadeel hiervan is dat je een groter risico loopt dat je een niet goed werkend middel krijgt, of een middel dat zelfs slecht voor de gezondheid is. De laatste optie om aan dieetpillen te komen is via de huisarts. Enkele middelen zijn een geregistreerd afvalmiddel wat dus via een arts voorgeschreven kan worden. Dit heeft weer het nadeel dat je het middel niet zomaar krijgt, omdat de arts alleen in zeldzame gevallen bij extreme obesitas het zal voorschrijven.

Werking

De werking van de meeste dieetpillen is gebaseerd op het verminderen van de eetlust, het verhogen van het metabolisme, of het verminderen van de opname van vetten in de voeding. Vooral het laatste lijkt erg aantrekkelijk, maar in de praktijk blijkt het erg tegen te vallen. Een bekend middel met de werkzame stof orlistat werkt op deze manier. Het vet dat in het voedsel zit wordt niet goed door de darmen opgenomen, wat tot gevolg heeft dat dit via de ontlasting naar buiten moet, wat erg ongemakkelijk is voor de gebruiker. De enige manier om hier geen last van te hebben is minder vet eten, wat nogal paradoxaal is omdat dit alleen al zorgt voor gewichtsafname.

Tijdelijk gewichtsverlies

Het gebruik van dieetpillen heeft veel nadelen. Ten eerste werken de meeste pillen niet, of ze werken maar tijdelijk en je komt weer aan als je stopt met het gebruik. Ook is de kans op bijwerkingen vaak groot. Een veel voorkomende bijwerking is diaree of een vettige ontlasting. Ook zit er in sommige pillen een bepaald amfetamineachtig ingrediënt dat slecht kan zijn voor het hart.

Kortom, het lijkt een prachtige oplossing om wat gewicht te verliezen, maar in de praktijk blijkt dit toch een tegenvaller te zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Extra vitamines tijdens de zwangerschap

Heb ik tijdens mijn zwangerschap extra vitamines nodig? Welke vitamines heb ik nodig?

De cyclus en symptomen van Binge Eating Disorder

Artikel over de cyclus van BED en de tekenen en symptomen van binge- eating.

Alles over dieetpillen

De zin en onzin van dieetpillen

ME CVS

ME CVS onderzoek klachten diagnose myalgische ecefalomyelitis chronisch vermoeidheidssyndroom vermoeidheid klachten ontsteking immuunsysteem neurologisch patient cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk psychologisch geestelijk lichamelijk oorzaak erkenning ziek klachtenpatroon onbegrip controverse stromingen onzeke

Gedragsverandering bij overgewicht

Het is fascinerend om te zien hoe verschillend mensen met hun overgewicht omgaan. Laten we eens gaan kijken naar deze groepen mensen vanuit het stages of change model, een model vanuit de Motivational Interviewing, waarin het proces van gedragsverandering in verschillende fases wordt beschreven.