Een vrouw met lipoedeem is dik met een reden...en die reden is niet te veel eten!


Publicatie datum:

Wat is lipoedeem?

Gesponsorde koppelingen

Bent u een vrouw en heeft u last van overgewicht? Heeft u vooral last van vetophoping rondom de bovenbenen, heupen en knieeën (de 'paardrijbroek'), heeft u last van dikke enkels (overbloezende enkels), valt u wel af wanneer u een dieet volgt, maar verdwijnt uw paardrijbroek niet...misschien heeft u dan lipoedeem.
Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel, vrijwel uitsluitend voorkomend bij vrouwen. Dit artikel is bedoeld om meer bekendheid te geven aan deze, door veel artsen nog onbekende en/of onderkende, ziekte. 

Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. Er is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem). De afwijking komt voornamelijk voor aan het onderlichaam en soms ook aan de armen.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Lipoedeem wordt meestal zichtbaar aan het eind van de puberteit. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. De oorzaak van lipoedeem is niet bekend, wel staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Goed om te weten is dat te veel eten GEEN oorzaak is van het ontstaan van lipoedeem. De ziekte komt vrijwel alleen bij vrouwen voor. Bij mannen wijst lipoedeem op een hormonale stoornis.

Wat zijn de verschijnselen?

Het belangrijkste kenmerk van lipoedeem is vetophoping en dan vooral aan de onderbenen, heupen, dijen, binnenkant van de knieën en in mindere mate de onderarmen. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan. In de loop der tijd kunnen, vooral als er sprake is van overgewicht, veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die door vocht wordt veroorzaakt.

Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (enkels, voeten, knieën) zwak zijn. Bij fysiotherapeutisch onderzoek wordt zo vaak verminderde spierkracht gevonden en zwakke gewrichten en steunweefsel. Soms heeft een patiënt last van doorgezakte voeten.

In tegenstelling tot andere vormen van oedeem kunnen bij lipoedeem geen deukjes in de huid worden gedrukt. Bij lipoedeem kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, in de volksmond "sinaasappelhuid" of "cellulitis" genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden.

Wat zijn de klachten?

Vrijwel alle patiënten klagen over een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel van de benen. De huid, vooral van de scheenbenen is erg gevoelig vooral voor druk van buitenaf ( "pijn bij het dragen van steunkousen"). Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een andere veel gehoorde klacht. De klachten nemen in de loop van de dag toe, vooral bij warmte. Deze variant is wel beschreven als het Lipoedeem van Allen-Hinze.

Een andere veel gehoorde klacht is dat patiënten vaak moeheid ervaren en dat blijkt dat lichamelijke inspanning moeilijk is. Overigens is een patiënt zich dat vaak niet eens bewust en vindt men zelf dat de spieractiviteit ruim voldoende is. Na lang staan en/of zitten kan aan het eind van de dag enige zwelling van de voeten optreden. Blijvende zwelling van de voeten kan wijzen op een beginnend, bijkomend lymfoedeem. Hoog leggen van het been doet bij lipoedeem de klachten niet afnemen. Langer bestaand lipoedeem en overgewicht kunnen een extra belasting betekenen van de gewrichten. Daardoor komen voet-, knie- en heupklachten bij lipoedeem vaker voor dan bij gezonde personen.

Lipoedeem en lymfoedeem

Lipoedeem moet worden onderscheiden van lymfoedeem. Een groot verschil tussen lip- en lymfoedeem is dat bij lymfoedeem pijn een weinig voorkomende klacht is. Lymfoedeem begint daarnaast meestal eenzijdig en lipoedeem altijd tweezijdig. Bij lymfoedeem treedt ook zwelling van de hand en voet op en bij lipoedeem niet. Een bloeduitstorting na klein letsel treedt bij lymfoedeem zelden op. Lipoedeem vormt voor veel vrouwen een zware psychische belasting met vooral gevoelens van schaamte. Het altijd dragen van broeken is hiervan een duidelijk signaal.

Wel is het zo dat, wanneer lipoedeem niet wordt behandeld, patiëntenvaak in een periode van 15 jaar lymfoedeem erbij ontwikkelen. Dat komt doordat er sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht in combinatie met verslapping van bindweefsel. Patiënten met lymfoedeem kunnen er echter geen lipoedeem bij ontwikkelen, aangezien lipoedeem is aangeboren.

Wat kunt u er aan doen?

Als lipoedeem lang bestaat ziet men vaak dat er bijkomende klachten ontstaan. Alleen goede lichamelijke inspanning, oefeningen, actief zijn en een goed dieet waarbij voedsel inname en verbranding in evenwicht zijn, kan een patiënt deze bijkomende klachten proberen te voorkomen of te beperken. Vaak komt men in een negatieve spiraal waardoor juist veel spierzwakte en overgewicht kunnen ontstaan, waardoor een lipoedeem verergert en er later vochtophoping bij ontstaat (lymfo-lipoedeem).Het is belangrijk dat u er zelf voor zorgt dat u de juiste diagnose krijgt en dat een multidisciplinair team een beoordeling en advies geeft over uw persoonlijk situatie. Liopoedeem kan (nog) niet worden voorkomen en behandeling is dat ook gericht op factoren die de lipoedeem negatiefbeïnvloeden.

Factoren die lipoedeem negatief beinvloeden zijn:

 

  • aanleg tot overgewicht 
  • verkeerde voeding 
  • hormonale factoren 
  • lang zitten of staan 
  • te weinig spierarbeid 
  • warmte 
  • aanwezigheid van lymfoedeem / veneus oedeem 
  • veranderd zelfbeeld

 

Behandelmethoden waar u aan kunt denken zijn het dragen van steunkouzen, manuele lymfdrainage en liposculpture, maar de meningen onder de deskundigen zijn verdeeld en over de lange termijn gezien zijn nog geen resultaten bekend van de effecten. Ik ga hier op deze plak dan ook geen advies geven over de 'beste methode'. Het enige advies dat ik u wil geven is; zorg dat u serieus wordt genomen, dat u een diagnose kriijgt, dat u uw eigen casemanager blijft en laat u informeren over de beste behandelmethoden voor uw situatie!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wat te doen tegen veroudering?

De stappen die je kunt ondernemen om het proces van veroudering te vertragen.

De knie.

De knie en overgewicht een slechte combinatie.

vlooienbeten bij de mens: hoe bestrijden

vlooienbeten bij de mens komen ook voor bij mensen zonder huisdieren... hoe bestrijden?

Instabiel SI-gewricht

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

Het verband tussen stress en andere ziektes

fysiologische gevolgen van stress

Wat kan je doen als je baby een hoge lichaamstemperatuur heeft?

Je baby zeurt, huilt constant, eet weinig of niet en is minder actief dan normaal. Dan is de kans groot dat het een te hoge lichaamstemperatuur heeft. Wat kan je doen tegen koorts bij baby's?

Afasie.

Afasie.Wat is het, hoe komt het en communicatietips.

Super fruit en ORAC “goed nieuws en slecht nieuws!”

Wel eens gehoord van super fruit en van ORAC? In dit artikel meer over wat superfruit is en hoe het bijdraagt aan de gezondheid.

Stoppen met roken, gaat vanzelf door dit geheime plan.

Stoppen met roken wordt in de toekomst heel gemakkelijk, lees hier hoe.

Alles over het uitstrijkje

Hier kunt u alles lezen over het uitstrijkje en over de betekenissen van de resultaten.

Astma door televisie kijken

Televisie kijken kan astma veroorzaken bij kinderen!

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

Oorzaken van angst, risicofactoren en protectieve factoren

Dit artikel bespreekt oorzaken van angstproblemen en angststoornissen, alsmede de risico- en protectieve factoren.

Mens erger je niet!

5 tips voor minder stress in je leven.

Snel afvallen tips en snel vet verliezen!

Heel snel afvallen tips? Hoe Zou Je Jezelf Voelen Indien Je Binnen 14 Dagen 5kg Tot 17kg Afgeslankt bent..Zonder JoJo-Effect? Nu GRATIS Snel Afvallen...

over smaak valt niet te twisten

over smaak valt niet te twisten. Maar wat is smaak nu eigenlijk

Calorieën

Een duidelijke uitleg over wat calorieën zijn, waar ze voor staan en hoe ze te gebruiken.

Voetwratten hoe kom je er van af?

Een nieuwe simpele manier om van je voetwratten af te komen!

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Fytotherapie

Fytotherapie is een ander woord voor kruidengeneeskunde.

Primaire efflorescenties

Een overzicht van de primaire efflorescenties (dermatologie)

Waarom zou ik krachttraining gaan doen als ik wil afvallen?

Waarom u krachttraining zou moeten doen als u wilt afvallen.

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

Hormonen van de Hypofyse

De Hypofyse zorgt voor de afscheiding van veel hormonen, waaronder het groeihormoon. Maar dit onderdeel van de hersenen werkt niet uit zichzelf, het wordt namelijk aangestuurd door de hypothalamus ( onderdeel van de hersenen).

Lijmoor bij kinderen

Geeft een omschrijving wat lijmoor is, wat de oorzaken zijn en hoe te behandelen.