Een vrouw met lipoedeem is dik met een reden...en die reden is niet te veel eten!


Publicatie datum:

Wat is lipoedeem?

Gesponsorde koppelingen

Bent u een vrouw en heeft u last van overgewicht? Heeft u vooral last van vetophoping rondom de bovenbenen, heupen en knieeën (de 'paardrijbroek'), heeft u last van dikke enkels (overbloezende enkels), valt u wel af wanneer u een dieet volgt, maar verdwijnt uw paardrijbroek niet...misschien heeft u dan lipoedeem.
Lipoedeem betekent letterlijk ‘vetzwelling’. Het is een chronische aandoening van het vetweefsel, vrijwel uitsluitend voorkomend bij vrouwen. Dit artikel is bedoeld om meer bekendheid te geven aan deze, door veel artsen nog onbekende en/of onderkende, ziekte. 

Bij lipoedeem is er sprake van een ongelijkmatige vetverdeling over het lichaam. Er is een stoornis in de aanmaak van vetweefsel. Bovendien is de afvoer van vocht via de lymfvaten niet optimaal. Gevolg is een onderhuidse ophoping van vet (lip) en vocht (oedeem). De afwijking komt voornamelijk voor aan het onderlichaam en soms ook aan de armen.

Hoe ontstaat lipoedeem?

Lipoedeem wordt meestal zichtbaar aan het eind van de puberteit. Vaak begint of verergert lipoedeem bij een hormoonwisseling, bijvoorbeeld in de puberteit of na een zwangerschap. De oorzaak van lipoedeem is niet bekend, wel staat vast dat erfelijke factoren een belangrijke rol spelen. Goed om te weten is dat te veel eten GEEN oorzaak is van het ontstaan van lipoedeem. De ziekte komt vrijwel alleen bij vrouwen voor. Bij mannen wijst lipoedeem op een hormonale stoornis.

Wat zijn de verschijnselen?

Het belangrijkste kenmerk van lipoedeem is vetophoping en dan vooral aan de onderbenen, heupen, dijen, binnenkant van de knieën en in mindere mate de onderarmen. Bij lipoedeem voelt de huid in de eerste jaren zacht aan. In de loop der tijd kunnen, vooral als er sprake is van overgewicht, veranderingen in het onderhuidse vetweefsel optreden. De huid wordt hierbij stugger en onregelmatiger. Als gevolg hiervan kan er zwelling ontstaan die door vocht wordt veroorzaakt.

Tevens blijkt bij lipoedeem vaak sprake van een zwak houdings- en bewegingsapparaat waarbij de banden (enkels, voeten, knieën) zwak zijn. Bij fysiotherapeutisch onderzoek wordt zo vaak verminderde spierkracht gevonden en zwakke gewrichten en steunweefsel. Soms heeft een patiënt last van doorgezakte voeten.

In tegenstelling tot andere vormen van oedeem kunnen bij lipoedeem geen deukjes in de huid worden gedrukt. Bij lipoedeem kunnen aan de dijbenen fijne putjes ontstaan, in de volksmond "sinaasappelhuid" of "cellulitis" genoemd. Door een verhoogde kwetsbaarheid van de haarvaatjes in het vetweefsel kunnen bloeduitstortingen eerder optreden.

Wat zijn de klachten?

Vrijwel alle patiënten klagen over een pijnlijk, gezwollen gevoel in het aangedane deel van de benen. De huid, vooral van de scheenbenen is erg gevoelig vooral voor druk van buitenaf ( "pijn bij het dragen van steunkousen"). Een koud gevoel, vooral van de onderbenen, is een andere veel gehoorde klacht. De klachten nemen in de loop van de dag toe, vooral bij warmte. Deze variant is wel beschreven als het Lipoedeem van Allen-Hinze.

Een andere veel gehoorde klacht is dat patiënten vaak moeheid ervaren en dat blijkt dat lichamelijke inspanning moeilijk is. Overigens is een patiënt zich dat vaak niet eens bewust en vindt men zelf dat de spieractiviteit ruim voldoende is. Na lang staan en/of zitten kan aan het eind van de dag enige zwelling van de voeten optreden. Blijvende zwelling van de voeten kan wijzen op een beginnend, bijkomend lymfoedeem. Hoog leggen van het been doet bij lipoedeem de klachten niet afnemen. Langer bestaand lipoedeem en overgewicht kunnen een extra belasting betekenen van de gewrichten. Daardoor komen voet-, knie- en heupklachten bij lipoedeem vaker voor dan bij gezonde personen.

Lipoedeem en lymfoedeem

Lipoedeem moet worden onderscheiden van lymfoedeem. Een groot verschil tussen lip- en lymfoedeem is dat bij lymfoedeem pijn een weinig voorkomende klacht is. Lymfoedeem begint daarnaast meestal eenzijdig en lipoedeem altijd tweezijdig. Bij lymfoedeem treedt ook zwelling van de hand en voet op en bij lipoedeem niet. Een bloeduitstorting na klein letsel treedt bij lymfoedeem zelden op. Lipoedeem vormt voor veel vrouwen een zware psychische belasting met vooral gevoelens van schaamte. Het altijd dragen van broeken is hiervan een duidelijk signaal.

Wel is het zo dat, wanneer lipoedeem niet wordt behandeld, patiëntenvaak in een periode van 15 jaar lymfoedeem erbij ontwikkelen. Dat komt doordat er sprake is van een verminderde afvoer van weefselvocht in combinatie met verslapping van bindweefsel. Patiënten met lymfoedeem kunnen er echter geen lipoedeem bij ontwikkelen, aangezien lipoedeem is aangeboren.

Wat kunt u er aan doen?

Als lipoedeem lang bestaat ziet men vaak dat er bijkomende klachten ontstaan. Alleen goede lichamelijke inspanning, oefeningen, actief zijn en een goed dieet waarbij voedsel inname en verbranding in evenwicht zijn, kan een patiënt deze bijkomende klachten proberen te voorkomen of te beperken. Vaak komt men in een negatieve spiraal waardoor juist veel spierzwakte en overgewicht kunnen ontstaan, waardoor een lipoedeem verergert en er later vochtophoping bij ontstaat (lymfo-lipoedeem).Het is belangrijk dat u er zelf voor zorgt dat u de juiste diagnose krijgt en dat een multidisciplinair team een beoordeling en advies geeft over uw persoonlijk situatie. Liopoedeem kan (nog) niet worden voorkomen en behandeling is dat ook gericht op factoren die de lipoedeem negatiefbeïnvloeden.

Factoren die lipoedeem negatief beinvloeden zijn:

 

  • aanleg tot overgewicht 
  • verkeerde voeding 
  • hormonale factoren 
  • lang zitten of staan 
  • te weinig spierarbeid 
  • warmte 
  • aanwezigheid van lymfoedeem / veneus oedeem 
  • veranderd zelfbeeld

 

Behandelmethoden waar u aan kunt denken zijn het dragen van steunkouzen, manuele lymfdrainage en liposculpture, maar de meningen onder de deskundigen zijn verdeeld en over de lange termijn gezien zijn nog geen resultaten bekend van de effecten. Ik ga hier op deze plak dan ook geen advies geven over de 'beste methode'. Het enige advies dat ik u wil geven is; zorg dat u serieus wordt genomen, dat u een diagnose kriijgt, dat u uw eigen casemanager blijft en laat u informeren over de beste behandelmethoden voor uw situatie!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 3
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Plastische chirurgie en borstverkleining

De voordelen en nadelen van borstverkleining overzichtelijk op eem rij.

Mensen met overgewicht of obesitas lopen een hoger risico op een vitamine D tekort.

Mensen met overgewicht hebben vaak een vitamine D tekort. Hoe komt dat?

Impact van doorbraakpijn

Onderzoek naar de impact van doorbraakpijn bij kanker

Visualisatie (energie)

visualisatie oefening om energie te krijgen

darmklachten

tips om darmklachten te verlichten en verminderen.

Wordt je voor altijd high door een trepanatie?

Een trepanatie wordt meestal gebruikt bij een hersenoperatie, kun je er ook voor altijd high mee worden?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XIV

Het Koolhydraatarm Dieet: FASE 1

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Eet jezelf mooi

Eet je mooi door te kiezen voor voedingmiddelen die je lichaam goed doen.

Zwanger worden? Opgelet!

Aanstaande moeders opgelet. Wil je zwanger worden dan moet je een paar dingen weten.

Wat is dementie

Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de kenmerken van deze ziekte?

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Wil je ook de laagste zorgpremie van Nederland, kies dan voor Anderzorg.

Bij Anderzorg stel je zelf je zorgverzekering gemakkelijk samen met de laagste premie van Nederland!

Samsung ziet toekomst in gezondheidsmarkt

Samsung wil investeren in technologieën met betrekking tot gezondheid

Vitamine B2: Riboflavine

Informatief artikel ober Riboflavine (vitamine B2).

Alles over oogontstekingen

Alles over bacteriële en virale oogontstekingen

Ziekte van crohn

darmaandoening

Een depressie, wat is dat nu precies?

wat is een depressie? Hoe herken je het en hoe kom je er vanaf?

Gezondheidszorg in Nederland

Een samenvatting van de gezondheidszorg in Nederland

Moeite met slapen?

Meditatie hoeft niet zweverig te zijn, maar kan goed helpen om in te slapen.

Eenvoudig ontgiften

Met eenvoudige olie een goede gezondheid bekomen

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijna iedereen eet weleens te veel. Maar er zijn mensen die last hebben van onbeheersbare eetbuien.

Alcohol en zijn gevolgen

Wanneer wordt men als alcoholist beschouwd. Wat zijn de gevolgen?

Neurobiologie van slaap

Uitleg van de neurobiologie van slaap en hoe dat in zijn werking gaat

Cancer Genomics: De genen van kanker

Nieuwe ontwikkelingen van Cancer Genomics en de gevolgen daarvan.