Emotional Freedom Techniques – eerste hulp bij pijn en angst


Publicatie datum:

Een eenvoudige techniek die je zelf kan leren en toepassen

Gesponsorde koppelingen

Als je hoofdpijn hebt of een ander pijntje ergens in je lichaam kan je natuurlijk een aspirientje of paracetamolletje nemen. Werkt binnen een half uur en je kan weer gewoon doorgaan met waar je mee bezig was. Maar er is een andere manier om direct je pijn te verminderen. Het is een methode waarbij je op bepaalde op je lichaam klopt terwijl je een bepaalde zin of affirmatie zegt. Deze methode heet Emotional Freedom Technique of EFT.

Pijn

Pijn is een boodschap van het lichaam dat er iets niet in orde is. Je lichaam vraagt er serieus naar te kijken en er iets aan te doen. Het is als een zeurend kind. Je eerste reactie is om een pilletje te nemen, dan gaat de pijn tenminste weg. Maar na een paar uur komt de pijn weer terug. Weer een pilletje? Of zijn er andere mogelijkheden. Misschien moet je het rustiger aan doen. Meer tijd voor jezelf nemen? Is het alleen vandaag dat je een deadline hebt of heb je dat elke week, elke dag? In het laatste geval is het misschien mogelijk dit te veranderen, maar dit vergt vaak grote veranderingen zoals minder gaan werken of een andere baan zoeken. Dat het moeilijk is zo’n beslissing te nemen zie je aan het grote aantal mensen dat een burn-out krijgt. Nu moeten ze wel luisteren. Het is de ultieme noodkreet van het lichaam.

 

Lichaam en geest

Lichaam en geest zijn niet los te zien van elkaar. Een vastgehouden emotie heeft vaak een lichamelijk effect in de vorm van pijn. Spanning en angst kunnen pijn in de maagstreek veroorzaken. En als je liefdesverdriet hebt kan je hart letterlijk voelen alsof het gebroken is. Bij deze emoties hebben we de neiging om het gevoel vast te zetten. We willen geen pijn voelen en daardoor maken we het eigenlijk alleen maar erger. De energie wordt vastgezet en er ontstaat een blokkade in het energiekanaal van het corresponderende orgaan. Deze energiekanalen worden ook wel meridianen genoemd. Alle organen in ons lichaam zijn aangesloten op

zogenaamde meridianen of energiekanalen. Zie voor meer info over meridianen:  http://artikelen.foobie.nl/gezondheid/acupressuur-een-eeuwenoude-chinese-geneeswijze/

 EFT tap points

Emotional Freedom Techniques

Emotional Freedom Techniques of EFT zorgt ervoor dat de blokkades in de meridianen worden opgeheven, zodat de energie weer kan stromen en de pijn direct verdwijnt.

De procedure kan je helemaal zelf leren en gaat als volgt.

Eerst geef je de hoeveelheid pijn die je ervaart aan op een schaal van 1 tot 10.

Dan spreek je de affirmatie uit: “Ik accepteer mezelf helemaal ondanks (het probleem: bijvoorbeeld “mijn pijn” of “mijn angst”), terwijl je tegelijkertijd de 2 karatepunten op je handen tegen elkaar slaat. De karatepunten zijn punten op de buitenkant van je hand, onder de aanzet van je pink waarmee karateka slaan (zie figuur 1). In plaats van de karatepunten wordt soms ook over de zogenaamde ‘sore spot’ op de linkerborst gewreven (zie figuur).

Vervolgens wordt de serie acupressuurpunten beklopt terwijl het steekwoord wordt uitgesproken (zoals: ‘mijn pijn’ of ‘mijn angst’).

De punten zijn (zie figuur of  http://www.lifeworkswitheft.com/eft_tapping_points.htm):

1)      Boven op je hoofd. Dit is de enige plek die je moet wrijven i.p.v kloppen in verband met de gevoeligheid van de plek. Dit punt wordt soms overgeslagen.

2)      Binnenkant van de wenkbrauwen (blaasmeridiaan)

3)      Buitenkant van de wenkbrauwen (galblaasmeridiaan)

4)      Onder de ogen, op de jukbeenderen (maagmeridiaan)

5)      Op de bovenlip (gouverneursvat)

6)      Op het kuiltje boven de kin (conceptievat)

7)      Onder de sleutelbeenderen (niermeridiaan)

8)      Onder je arm, op tepelhoogte (miltmeridiaan)

9)      Tussen je onderste ribben, recht onder je tepel (levermeridiaan). Dit punt wordt vaak overgeslagen, maar is voor mij zeer belangrijk.

De punten 10 tm 13 bevinden zich op duim en vingers aan de zijkant van de nagelriem. Zie figuur 2 of http://www.matrixreimprintingcourses.com/wp-content/uploads/tapPoints.jpg

10)  de duimnagel

11)  de wijsvingernagel

12)  middelvingernagel

13)  de pinknagel

 EFT Tappoints figure 2

Al deze punten zijn vaak erg gevoelig en je merkt het duidelijk als je ze gevonden hebt. Vaak kan je ook gaan zuchten of gapen als dit de meridiaan is waar de blokkade zich voordoet en is dus een teken dat het heel goed gaat.

Tenslotte geef je weer de mate van pijn aan die je hebt op een schaal van 1-10. Is de pijn nog niet voldoende afgenomen, dan kan je het proces herhalen. Het is mogelijk dat er meerdere meridianen geblokkeerd zijn. Zeker bij problemen die al langer spelen zijn vaker meerdere meridianen betrokken en moet eerst de laatste blokkade opgelost worden voordat de andere onderliggende meridiaan kan worden aangepakt. Je kan dit zien als een ui die gepeld wordt.

De volgorde van de punten is niet belangrijk, maar de volgorde hier beschreven gaat van boven naar beneden en is gemakkelijk te onthouden. Het is ook niet nodig alle punten langs te gaan. Als je weet welke meridiaan geblokkeerd is volstaat het kloppen op dat ene punt. Bij spanning wrijf ik bijvoorbeeld nu al automatisch over mijn sleutelbeen- en jukbeenpunt.

Het principe van EFT wordt ook door Roy Martina gebruikt in zijn aangepaste methode beschreven in het boek ‘Emotioneel Evenwicht’. De punten die hij gebruikt zijn hetzelfde, maar de affirmaties veel uitgebreider. Zelf focus ik niet zozeer op de pijn, zoals bij EFT, maar juist op het feit dat het gezond is en dat ik geen pijn meer voel.

EFT werkt voor mij heel goed. Critici zeggen dat het vooral een placebo effect is, maar eigenlijk is dat niet belangrijk. Het scheelt mij in elk geval veel paracetamolletjes.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker DutchLight

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 14
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Sigaret

Algemene informatie over sigaret

Wat zijn de oorzaken van longkanker?

Roken is de bekendste oorzaak van longkanker, wat zijn nog meer oorzaken van longkanker.

Wat is PDS en wat kan je er aan doen?

Wat is pds (prikkelbare darm syndroom) en wat kun je er aan doen?

Mooie goedkope bril, mooie voordelige bril

Is er echt voor iedereen een mooie goedkope bril of mooie voordelige bril.

de lintworm

wat is een lintworm precies hoe ziet hij eruit en waarom leeft hij in menselijke darmen?

Obesitas en overgewicht

Wat is obesitas en hoe kun je deze aandoening herkennen?

Bloeddonatie, waarom zou je het niet doen?

De positieve aspecten van het doneneren van bloed.

De cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid denken

Dromen verklaard; je ex

Wat betekent het als je droomt over je ex partner of geliefde?

Pillen de oplossing of een nog ergere kwaal

Tegenwoordig word er voor alles en nog wat pillen geslikt maar maakt dit het allemaal wel beter?

Anesthesie

Anesthesie: het hoe en waarom.

Eerste trimester zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap van week tot week

Overgewicht

Teveel mensen hebben er last van, en te weinig mensen weten hoe ze er vanaf kunnen komen, overgewicht.

Alles over dieetpillen

De zin en onzin van dieetpillen

Thuiszitten met psychische problemen

Wat te doen als je thuiszit met psychische problemen

Azijn tegen kwaaltjes en ongemakjes

Azijn bestrijdt bacteriën en schimmels, werkt verzachtend bij zonnebrand, doet uw haar meer glanzen, enz...

Hersenen krimpen door overgewicht.

Hersenen krimpen door overgewicht. Hoe komt dat?

Neurobiologie van slaap

Uitleg van de neurobiologie van slaap en hoe dat in zijn werking gaat

Tips voor een gezond leven

Dit is een artikel die u tips geeft over hoe u gezond kunt leven.

Het verleden is passief, de toekomst actief.

Goed omgaan met deze tijdzones en daardoor bewuster en zonder stress verder leven. Dat kan als je door middel van het verleden het heden en toekomst meer in eigen hand neemt.

Kinderen en slapen, do's en don'ts.

Heeft uw kind moeite met slapen? Kijk hier voor meer informatie.

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

ME CVS

ME CVS onderzoek klachten diagnose myalgische ecefalomyelitis chronisch vermoeidheidssyndroom vermoeidheid klachten ontsteking immuunsysteem neurologisch patient cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk psychologisch geestelijk lichamelijk oorzaak erkenning ziek klachtenpatroon onbegrip controverse stromingen onzeke

Maaltijdvervangers

Een maaltijdvervanger is een gezonde en verantwoorde maaltijd op zich

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe