Er moet iets gedaan worden aan het overgewicht in Nederland


Publicatie datum:

Nederlanders worden steeds dikker en dit is een ernstig probleem, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u met dit soort problemen komt te zitten? En hoe kunt u die problemen oplossen?

Gesponsorde koppelingen

Nederlanders worden steeds dikker en dit is een ernstig probleem, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u met dit soort problemen komt te zitten? En hoe kunt u die problemen oplossen?

Er zijn veel oorzaken voor het dik worden van mensen. Het kan zijn dat je er bijvoorbeeld gewoon lichamelijk aanleg voor hebben. Als je voorouders dik waren zal het niet vreemd zijn dat jij ook dik bent, want het staat gewoon vast in je genen. Mensen die bijvoorbeeld diabetes of een schildklierafwijking hebben, hebben ook aanleg om dik te worden. Bepaalde stoffen kunnen dan namelijk niet worden opgenomen in je bloed en die worden dus afgestoten waardoor je lichaam veel vet en vocht vasthoud. 

De hoofdoorzaak van het steeds dikker worden van Nederlanders is dat de mensen veel eten en maar weinig bewegen, dit heb je echter zelf in de hand, en als je respect voor je lichaam en jezelf hebt hoeft dat geen oorzaak te zijn. Maar dik zijn kan ook psychische oorzaken hebben. Als je last hebt van stress op je werk of je hebt een probleem maar als je dat negeert en gewoon verder blijft werken gaat men gauw zichzelf ‘volvreten’.

De gevolgen van te dik zijn, zijn niet zozeer problemen voor je medemens maar vooral voor jezelf. Als je dik bent raak je op ten duur geïsoleerd want je gaat nergens meer naartoe want je denkt dan dat mensen je lelijk vinden. Ook worden dikke mensen vaak gepest om hun postuur, waardoor dikke mensen nog onzekerder worden. Op school en op je werk zal je vast wel eens meegemaakt hebben dat er iemand anders wordt behandeld omdat deze wat dikker is dan de meeste mensen. Door deze pesterijen gaan zij uit verdriet alleen nog maar meer eten, waardoor zij alleen maar dikker en dikker worden.
Het ergste gevolg van overgewicht is toch wel dat je makkelijk vatbaar bent voor ziektes en lichamelijke klachten. Door je overgewicht krijg je last van je gewrichten. Je botten zijn namelijk niet gebouwd voor zoveel gewicht en het word te zwaar. Je hebt een grote kans op hoge bloeddruk omdat je bloedvaten dichtslibben met vet. En als dat gebeurt in je hart kan je zelfs een hartinfarct krijgen en overlijden.

Gelukkig zijn er ook een aantal oplossingen om van je overgewicht af te komen of beter nog te voorkomen:

 

  • Goede beweging: als je goed beweegt worden de caloriën in je lichaam snel verbrand. Als je niet beweegt en blijft eten, ben je verkeerd bezig. Je kunt bijvoorbeeld naar een sportschool gaan. Daar staan verschillende apparaten speciaal gemaakt om af te vallen, en als je niet weet hoe of wat je moet doen kan je gerust om advies vragen aan een van de begeleiders. 
  • Dieet: als je gezond en niet te veel eet kan er niet veel misgaan met je gewicht. Als je nog steeds dik bent is het verstandig om met een diëtist te gaan praten en die zal dan een goed dieet voor je samenstellen waardoor je hoogstwaarschijnlijk zal afvallen.
  • Afslankproducten: als je het druk hebt met je werk en amper tijd hebt om te sporten of een goed dieet te volgen, zijn er genoeg producten op de markt die er voor zorgen dat je minder trek hebt en zo dus ook van die vette tussendoortjes af kan blijven omdat je er gewoonweg geen zin meer in hebt. 
  • Psycholoog: als je problemen hebt of last van stress dan moet je niet bij de pakken neer gaan zitten maar hier iets aan gaan doen, het beste is om erover te praten met een deskundige. 

Dik zijn is alleen lastig want er zijn geen positieve gevolgen van dik zijn. En als je niet oppast kan het je, je leven kosten. Zorg dus voor goede beweging en houd je gewicht en eetgedrag in de gaten. Dik zijn is echt geen pretje.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Voeding en Osteoporose

Informatief artikel over welke voedingsstoffen een rol spelen bij osteoporose.

Ontstoken ogen bij kinderen

Wat zijn de symptomen bij ontstoken ogen? Wat is de oorzaak en hoe behandel je ontstoken ogen?

Wat moet je weten over de overgang?

Verschijnselen van de overgang, tips om er mee om te gaan.

Hoe kom je aan een sixpack

Heel veel mensen wil graag een sixpack maar hoe boks je dat nu voor elkaar.

Fibromyalgie

Een uitleg over de chronische ziekte fibromyalgie

De huid

Anatomie van de huid

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij burgers en militairen.

PTSS is een angststoornis die ontstaat omdat iemand een bepaald trauma niet kan verwerken. Wat gebeurt er met iemand die PTSS krijgt en kan het iedereen gebeuren? Dat lees je in dit artikel.

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

Wat is een hernia en hoe herken je een hernia?

Opeens heb je last van uitstralende spierpijn in je benen, je rug en je armen. Is dat nou een hernia?

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik

Wat is het oorgasme en hoe kun je dat bereiken met oorstimulatie?

Het spreekwoord luidt, wie niet horen wil moet maar voelen, maar hoe gevoelig zijn je oren?

Het Humaan Cytomegalovirus als belangrijk target in kankertherapie

Het HCMV virus wordt steeds vaker geopperd als target in de bestrijding van kanker. Hier leg ik uit wat dit virus precies is en hoe het kanker kan veroorzaken.

behandeling hoog cholesterol

informatie over de behandeling van cholesterol

COPD: De ziekte uitgelicht.

Pathogenese, epidemiologie, prognose, klinische beeld, complicaties en therapie van COPD op een rijtje.

Draagbare apparaten, mobiele devices en Wireless implantable medical devices.

Een beter leven dankzij draagbare apparaten en mobiele medische devices?

Waarom zou ik krachttraining gaan doen als ik wil afvallen?

Waarom u krachttraining zou moeten doen als u wilt afvallen.

Hooikoorts

ieder jaar hebben weer veel mensen last van de klachten van hooikoorts.

Als spanning een Burn-Out wordt.

Hoe voorkom en herken je een burn-out?

Slaappillen

de medicamenteuze behandeling van slaapproblemen

Vrouwen met een dikke kont leven langer.

Uit wetenschappelijk blijkt dat een dikke kont het geheim is van een lang leven.

Koorts, set-point en de lichaamstemperatuur.

Wat koorst is en hoe het tot stand komt samen met een korte omschrijving van het set-point en de levenstemperatuur.

Klaplong

Wat is het en hoe krijg je het?

Hoofdpijn

Hoofdpijn, wat is dat precies? En wat kan ik eraan doen?