Flauwvallen: oorzaken en symptomen


Publicatie datum:

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

Gesponsorde koppelingen

Flauwvallen algemeen

Wanneer je flauwvalt verlies je voor korte tijd je bewustzijn. Er gaat niet voldoende bloedtoevoer naar je hersenen waardoor je hartslag omlaag gaat. Flauwvallen is in feite een ingebouwd veiligheidsmechanisme dat automatisch in werking treed. Je valt op de grond door de zwaartekracht en je bloed krijgt vervolgens weer de kans om naar je hersenen te gaan. Flauwvallen is in veel gevallen onschuldig, maar het is begrijpelijk dat het een angstig gevoel teweeg brengt, vooral wanneer je de directe oorzaak van het flauwvallen niet weet. 

Wat is flauwvallen?

Flauwvallen wordt ook wel een syncope genoemd. Deze syncope kan ontstaan door een enorme daling van de bloeddruk. Je bloed komt dan niet meer in het hoogste gedeelte van je lichaam: je hersenen. Als gevolg hiervan verlies je je bewustzijn en val je flauw.

Oorzaken van flauwvallen

Er zijn verschillende oorzaken van flauwvallen aan te wijzen. Je kunt bijvoorbeeld flauwvallen doordat je te snel opstaat. Het bloed stroomt op dat moment naar je benen en er stroomt niet voldoende bloed naar je hersenen, waardoor je flauwvalt. Wanneer je zit of ligt is het verstandig niet te snel overeind te komen. Je kunt beter eerst even rechtop gaan zitten en je hoofd rustig recht draaien. Je kunt vervolgens rustig opstaan. Een andere oorzaak van flauwvallen kan zijn dat je langdurig staat. Het is in zo’n situatie belangrijk je kuitspieren en bovenbeenspieren zo nu en dan even aan te spannen en weer te laten ontspannen en je tenen te bewegen. Op deze manier bevorder je de doorbloeding van je lichaam.

Een andere oorzaak van flauwvallen is oververhitting. Veel mensen krijgen op warme, zomerse dagen, rond twaalf uur ’s middags, last van de hitte waardoor ze kunnen flauwvallen. Flauwvallen kan ook worden veroorzaakt doordat je te weinig eet en te weinig vocht binnen krijgt. Vooral in combinatie met hitte kan een tekort aan eten en drinken ervoor zorgen dat je je bewustzijn verliest.

Een emotionele schok vormt ook een oorzaak van flauwvallen. Je krijgt bijvoorbeeld slecht nieuws te horen of je bent betrokken bij een ongeluk en je schrikt zo erg dat je hersenen dit niet zo snel als normaal kunnen verwerken. Wanneer je een ongeluk meemaakt kan de pijn er ook voor zorgen dat je je bewustzijn tijdelijk verliest.

Ook stress, ziekte, uitputting, medicijngebruik en een abnormaal hartritme kunnen leiden tot flauwvallen. Bij vrouwen kan flauwvallen bovendien voorkomen tijdens de menstruatie of zwangerschap.

Symptomen van flauwvallen

Er bestaan meerdere symptomen die erop duiden dat je gaat flauwvallen. Van welke symptomen je last hebt hangt deels af van de oorzaak van het flauwvallen. De meest bekende symptomen zijn duizeligheid, een gevoel van zwakte, zweten en troebel zicht. Meestal heb je deze symptomen ongeveer tegelijkertijd. Je voelt je niet lekker en het lijkt alsof de kamer voor je ogen gaat draaien. Je voelt dat je een bezweet voorhoofd, een natte rug en klamme oksels krijgt. Je zult bovendien ervaren dat je minder goed kunt zien.

Sommige mensen krijgen bovendien last van suizingen in het oor en hoofdpijn. Ook deze factoren zijn symptomen van flauwvallen. Bleekheid, misselijkheid en braken zijn ook veel voorkomende symptomen. Symptomen die minder vaak voorkomen zijn incontinentie, een blauwachtige gloed over de huid en tintelingen in de lippen en/of vingertoppen. Sommige mensen ervaren bovendien kortademigheid.

Wat te doen bij flauwvallen?

Wanneer je voelt aankomen dat je gaat flauwvallen is het verstandig om plat op je rug te gaan liggen. Zorg er bovendien voor dat je benen iets hoger komen te liggen dan je hoofd zodat de bloedtoevoer naar je hersenen verbeterd.

Wanneer je ziet dat iemand in je omgeving gaat flauwvallen doe je er goed aan diegene op te vangen zodat hij of zij geen smak op de grond maakt. Je kunt hem of haar het beste onder de armen opvangen en een onderarm bij de pols beetpakken. Door de persoon tegen je aan te houden en langzaam naar een hurkzit te gaan, kun je hem of haar voorzichtig op de grond leggen.

Wanneer de betreffende persoon al is flauw gevallen doe je er verstandig aan de ademhaling te controleren. Je kunt het hoofd naar achteren kantelen om zo de luchtweg vrij te maken. Je kunt het beste met je ene hand op het voorhoofd drukken en met de andere de kin van het slachtoffer iets omhoog tillen. Wanneer hij of zij weer normaal adem haalt dan kun je hem of haar in de stabiele zijligging leggen.

Wanneer het slachtoffer kleding draagt die rond de nek knelt, zoals bijvoorbeeld een sjaal, dan kun je deze het beste even los maken. Het is bovendien belangrijk dat er niet te veel mensen om het slachtoffer staan, zodat hij of zij voldoende frisse lucht binnen krijgt. Je kunt het beste ook iets vochtigs op het voorhoofd van het slachtoffer leggen. Het is belangrijk dat het slachtoffer de kans krijgt om rustig bij te komen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VIII

De eerste ketosis-stap

FitBit activity tracker - De fitness gadget van het jaar!

Je kent het vast wel, je zit de hele dag op kantoor en ’s avonds ben je te moe om nog te sporten. Je hebt chronisch bewegingstekort. Met de FitBit Flex is dit verleden tijd.

Klimaatbeheersing in huis

Lees hier alles over klimaatbeheersing in huis.

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

Maaltijdsalade besmet met salmonellazalm

Maaltijdsalade met gerookte zalm besmet met salmonella

De cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid

In dit artikel wordt besproken hoe de cognitieve, psychodynamische en humanistische benadering over persoonlijkheid denken

De groei van ADD en ADHD als een aandoening

Geschiedenis en ontwikkeling van het ADHD en ADD label. Charles Bradley bedacht dat stimulerende middelen hyperactiviteit kon dempen

ADHD-kinderen

Hebben we niet met zijn allen last van ADHD

Flauwvallen: oorzaken en symptomen

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

Vitaminesupplementen, noodzaak of overbodige luxe?

Informatief artikel over het gebruik van voedingssupplementen.

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 2)

Psychologische oorzaken, hoe kan je het stoppen en test of je BED hebt.

Overgewicht

Teveel mensen hebben er last van, en te weinig mensen weten hoe ze er vanaf kunnen komen, overgewicht.

Vitamine D gebrek een sluipmoordenaar

Veel mensen heb een tekort aan vitamine D zonder dat ze het door hebben.

Voeding en Osteoporose

Informatief artikel over welke voedingsstoffen een rol spelen bij osteoporose.

Telefoonkleuters en mobiele piepkuikens

In dit artikel word beschreven wat telefoonangst is. De oorzaken komen aan bod en tips over hoe je ermee om kan gaan.

Herken ADHD: de kenmerken

Waaraan kun je ADHD herkennen? In dit artikel geef ik je de kenmerken.

Is suiker verboden bij een dieet?

Uit onderzoek blijkt dat je zelfs bij het gebruik van suiker ook kan afvallen.

Conversiestoornis… wat is het?

Psychische stoornissen zijn er in alle vormen en maten, in dit artikel neem ik je mee in de wereld van de conversiestoornis

Hoge bloeddruk

Informatief artikel over hoge bloeddruk.

Jeugdpuistjes (acne)

Milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

Verkoudheid

Het bestrijden van een verkoudheid d.m.v. huismiddeltjes.

Wat is je Hypothalamus eigenlijk?

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Er moet iets gedaan worden aan het overgewicht in Nederland

Nederlanders worden steeds dikker en dit is een ernstig probleem, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u met dit soort problemen komt te zitten? En hoe kunt u die problemen oplossen?

Ik heb ADHD en nu...?

ADHD vanuit eigen ervaring. Als ervaringsdeskundige vertel ik de ins en outs ervan en mijn kijk erop.