Flauwvallen: oorzaken en symptomen


Publicatie datum:

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

Gesponsorde koppelingen

Flauwvallen algemeen

Wanneer je flauwvalt verlies je voor korte tijd je bewustzijn. Er gaat niet voldoende bloedtoevoer naar je hersenen waardoor je hartslag omlaag gaat. Flauwvallen is in feite een ingebouwd veiligheidsmechanisme dat automatisch in werking treed. Je valt op de grond door de zwaartekracht en je bloed krijgt vervolgens weer de kans om naar je hersenen te gaan. Flauwvallen is in veel gevallen onschuldig, maar het is begrijpelijk dat het een angstig gevoel teweeg brengt, vooral wanneer je de directe oorzaak van het flauwvallen niet weet. 

Wat is flauwvallen?

Flauwvallen wordt ook wel een syncope genoemd. Deze syncope kan ontstaan door een enorme daling van de bloeddruk. Je bloed komt dan niet meer in het hoogste gedeelte van je lichaam: je hersenen. Als gevolg hiervan verlies je je bewustzijn en val je flauw.

Oorzaken van flauwvallen

Er zijn verschillende oorzaken van flauwvallen aan te wijzen. Je kunt bijvoorbeeld flauwvallen doordat je te snel opstaat. Het bloed stroomt op dat moment naar je benen en er stroomt niet voldoende bloed naar je hersenen, waardoor je flauwvalt. Wanneer je zit of ligt is het verstandig niet te snel overeind te komen. Je kunt beter eerst even rechtop gaan zitten en je hoofd rustig recht draaien. Je kunt vervolgens rustig opstaan. Een andere oorzaak van flauwvallen kan zijn dat je langdurig staat. Het is in zo’n situatie belangrijk je kuitspieren en bovenbeenspieren zo nu en dan even aan te spannen en weer te laten ontspannen en je tenen te bewegen. Op deze manier bevorder je de doorbloeding van je lichaam.

Een andere oorzaak van flauwvallen is oververhitting. Veel mensen krijgen op warme, zomerse dagen, rond twaalf uur ’s middags, last van de hitte waardoor ze kunnen flauwvallen. Flauwvallen kan ook worden veroorzaakt doordat je te weinig eet en te weinig vocht binnen krijgt. Vooral in combinatie met hitte kan een tekort aan eten en drinken ervoor zorgen dat je je bewustzijn verliest.

Een emotionele schok vormt ook een oorzaak van flauwvallen. Je krijgt bijvoorbeeld slecht nieuws te horen of je bent betrokken bij een ongeluk en je schrikt zo erg dat je hersenen dit niet zo snel als normaal kunnen verwerken. Wanneer je een ongeluk meemaakt kan de pijn er ook voor zorgen dat je je bewustzijn tijdelijk verliest.

Ook stress, ziekte, uitputting, medicijngebruik en een abnormaal hartritme kunnen leiden tot flauwvallen. Bij vrouwen kan flauwvallen bovendien voorkomen tijdens de menstruatie of zwangerschap.

Symptomen van flauwvallen

Er bestaan meerdere symptomen die erop duiden dat je gaat flauwvallen. Van welke symptomen je last hebt hangt deels af van de oorzaak van het flauwvallen. De meest bekende symptomen zijn duizeligheid, een gevoel van zwakte, zweten en troebel zicht. Meestal heb je deze symptomen ongeveer tegelijkertijd. Je voelt je niet lekker en het lijkt alsof de kamer voor je ogen gaat draaien. Je voelt dat je een bezweet voorhoofd, een natte rug en klamme oksels krijgt. Je zult bovendien ervaren dat je minder goed kunt zien.

Sommige mensen krijgen bovendien last van suizingen in het oor en hoofdpijn. Ook deze factoren zijn symptomen van flauwvallen. Bleekheid, misselijkheid en braken zijn ook veel voorkomende symptomen. Symptomen die minder vaak voorkomen zijn incontinentie, een blauwachtige gloed over de huid en tintelingen in de lippen en/of vingertoppen. Sommige mensen ervaren bovendien kortademigheid.

Wat te doen bij flauwvallen?

Wanneer je voelt aankomen dat je gaat flauwvallen is het verstandig om plat op je rug te gaan liggen. Zorg er bovendien voor dat je benen iets hoger komen te liggen dan je hoofd zodat de bloedtoevoer naar je hersenen verbeterd.

Wanneer je ziet dat iemand in je omgeving gaat flauwvallen doe je er goed aan diegene op te vangen zodat hij of zij geen smak op de grond maakt. Je kunt hem of haar het beste onder de armen opvangen en een onderarm bij de pols beetpakken. Door de persoon tegen je aan te houden en langzaam naar een hurkzit te gaan, kun je hem of haar voorzichtig op de grond leggen.

Wanneer de betreffende persoon al is flauw gevallen doe je er verstandig aan de ademhaling te controleren. Je kunt het hoofd naar achteren kantelen om zo de luchtweg vrij te maken. Je kunt het beste met je ene hand op het voorhoofd drukken en met de andere de kin van het slachtoffer iets omhoog tillen. Wanneer hij of zij weer normaal adem haalt dan kun je hem of haar in de stabiele zijligging leggen.

Wanneer het slachtoffer kleding draagt die rond de nek knelt, zoals bijvoorbeeld een sjaal, dan kun je deze het beste even los maken. Het is bovendien belangrijk dat er niet te veel mensen om het slachtoffer staan, zodat hij of zij voldoende frisse lucht binnen krijgt. Je kunt het beste ook iets vochtigs op het voorhoofd van het slachtoffer leggen. Het is belangrijk dat het slachtoffer de kans krijgt om rustig bij te komen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Luieruitslag

Geeft een omschrijving wat luieruitslag is, wat de oorzaak is en hoe je luieruitslag kunt behandelen

Bewezen tips om buikvet te verliezen

Jij wilt natuurlijk weten hoe je zo snel mogelijk je buikvet kunt verliezen. De oplossing is je levensstijl veranderen

Torsio testis

Torsio testis (een verdraaide bal)

Alcoholverslaving

Wat een alcoholverslaving precies inhoudt.

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Nagel

Meest voorkomende nagelproblemen en wat men er aan kan doen. In sommige gevallen wijst een nagalafwijking op een ernstige onderliggende ziekte.

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven IX

Plateaus en hoe ze te overwinnen

Probeert u deze alternatieve geneeswijzen voor potentieproblemen eens

Meteen naar medicijnen grijpen als u een probleem heeft met uw potentie is zeker af te raden, probeer de alterantieve oplossingen die wij hier aanbieden.

Inzicht meditatie

Verander uw levenshouding door inzicht meditatie

Wat is PDS en Hoe geraak je er nu vanaf?

Artikel over PDS en zijn behandeling

Hammam massage

Een hammam-massage is een oosterse weldaad met scrub en zeepschuim

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

Wat zijn de oorzaken van longkanker?

Roken is de bekendste oorzaak van longkanker, wat zijn nog meer oorzaken van longkanker.

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

Verhalen over kanker: Deel II

Verhalen over kanker in de media

Nachtlenzen

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring

Koolhydraatarm Dieet

Koolhydraatarm dieet, effectief of niet?

Snurken,,, Hoe kom ik er van af?

Het is een veelvoorkomend ongemak. Mannen hebben er gemiddeld vaker last van dan vrouwen. Maar wat kun je ertegen doen?

Het Schoonheidsideaal van het hebben van Witte Tanden

Dit is een artikel over het schoonheidsideaal van het hebben van mooie witte tanden.

Acupunctuur

Algemene informatie over acupunctuur

Slapeloosheid

slapeloosheid, wat kan ik er aan doen??

Stoppen met Roken?

Wil je stoppen met roken? Begin hier!

Opdrukken

Opdrukken doe je zo? De effectieve manier, probeer het!