Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou


Publicatie datum:

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Gesponsorde koppelingen

Iedereen heeft wel een mening klaar over hoe jij je baby eten zou moeten geven. Maar past de manier van voeden wel bij jouw levensstijl? Vind je het persoonlijke contact met je baby fantastisch, of ben je meer van even snel een flesje…. Beide voedingsmethoden hebben voor- en nadelen. Door ze eens goed door te nemen kan je voor jezelf een duidelijke keuze maken.

“Ga je borstvoeding geven?” Het is de meest gestelde vraag over de periode na je bevalling. Heb je je keuze al gemaakt? Al die mensen die met hun mening klaar staan. Maar uiteindelijk: het is jouw leven en jouw kindje.

Er is niets mis met flesvoeding, er is ook niets mis met borstvoeding. Dus de beste keuze die je kan maken is de keuze die het beste past bij jouw levensstijl. En om die keuze te maken is het heel handig om de voor- en nadelen eens op een rijtje te hebben.

Borstvoeding de voordelen

 • Handig: je hebt altijd voeding bij je en je hoeft geen voeding op te warmen (behalve dan als je afgekolfde melk gebruikt)
 • Intiem: het contact met je baby is heel intiem en warm. Absoluut niet te vergelijken met een flesje geven
 • Altijd extra: je kan extra kolven om te bewaren in de koelkast of de vriezer. Dat kan je dan vanuit een flesje geven
 • Gezondheid: Je hebt een verminderde kans op borstkanker
 • Variatie: je voeding smaakt iedere keer anders. Daardoor is de overgang naar vast voedsel makkelijker:je kindje is al gewend aan meerdere smaakjes
 • Antistoffen: in je borstvoeding zitten antistoffen. Word jij ziek of je baby: dan krijgt je kindje meteen de juiste afweerstoffen daarvoor binnen. Je borstvoeding past zich voortdurend aan op wat je baby nodig heeft. Uit diverse onderzoeken is gebleken dat borstgevoedde kindjes minder vatbaar zijn voor ziektes en allergieen-ook op latere leeftijd.

 

Flesvoeding: de voordelen

 • Onbederfelijk: je voeding bederft niet: let wel: de poedermelkbus is na openen nog maar een maand goed. Je kan voor onderweg ook pakjes babymelk kopen. Erg handig.
 • Makkelijk: Iedereen kan de voeding geven, dus makkelijk met oppassen en in de eerste maanden ook erg fijn met de nachtelijke voeding….
 • Niet kolven: geen gedoe aan je borsten en ook geen “moeilijkdoenerij” met kolven op je werk.
 • Geen aanvullende vitamines: alle benodigde vitamines zitten al in flesvoeding verwerkt. Alleen vitamine K moet, maar dat geldt ook voor borstvoeding.
 •  Tijdbesparend: voeden kost weinig tijd. Even snel een flesje geven kan gewoon.

 

Borstvoeding de nadelen

 • Doorzettingsvermogen nodig! Borstvoeding komt slechts bij weinige vrouwen meteen volledig op gang. Je zal de eerste dagen/weken dan extra moeten kolven om je borsten te stimuleren. Dat is best moeilijk. Je kindje kan dan niet volledig bij je drinken. Maar bedenk wel: iedere druppel die je kindje uit jouw borsten binnenkrijgt is meegenomen!
 • Aanleggen: niet alleen jij moet leren hoe borstvoeding werkt: je baby ook. Je zal je baby moeten leren hoe hij/zij goed moet drinken. Dat kost geduld. Iedere keer als je kindje de tepel niet goed pakt, moet je hem/haar eraf halen en opnieuw aanleggen. Verkeerd aangeleerd drinkgedrag kan leiden tot tepelkloven.
 • Vitamine D: je kindje en jij moeten extra vitamine D druppels hebben. Onderzoek heeft uitgewezen dat deze vitamine te weinig in borstvoeding zit.
 • Tijd: een borstvoeding kost meer tijd. Je kan dus niet “even snel” voeden. Wat je kan doen voor de drukke momenten is de melk afkolven en vanuit een flesje geven.
 • Werk: als je werkt dan is je werkgever verplicht om jou de gelegenheid te geven om te kolven (max. 1/4e van je werktijd. Ze moeten een af te sluiten ruimte voor je regelen zodat je dat in alle privacy kan doen (geen toilet….). Dit kan scheve gezichten geven bij collega’s.
 • Privacy: Het is niet makkelijk om een stil plekje te vinden om te voeden als je van huis weg bent. Neem een luchtdoorlatende doek (bijv. een hydrofiel doek) mee die je over je kindje en jezelf kan leggen tijdens het voeden. Dan kan je rustig in een restaurant of op het terras blijven zitten zonder commentaar van omringende mensen…. Er zijn ook speciale borstvoedings-restaurants en cafe’ die borstvoeding onafgeschermd toestaan. Adressen kan je via internet vinden.

 

 Flesvoeding de nadelen

 • Opwarmen: je moet de melk opwarmen. Niet altijd makkelijk als je op visite bent of in de stad. Probeer je kindje zo snel mogelijk aan melk op kamertemperatuur te laten wennen. Dat scheelt weer gedoe als je van huis bent.
 • Geen variatie: flesvoeding is er maar in 1 smaak. Je kindje zal dus 4 maanden 8 keer per dag dezelfde smaak drinken. Hij/zij zal niet wennen aan verschillende smaken en de overgang naar vast voedsel verloopt daardoor in de meeste gevallen moeilijker dan bij borstgevoedde kindjes.
 • Ziek: In flesvoeding zitten minder afweerstoffen. De voeding is niet exact afgestemd op wat jouw kindje nodig heeft. Dat houdt in dat je kindje vatbaarder kan zijn voor bijv. een verkoudheid. Maar ook als je zelf ziek wordt: je kindje krijgt geen extra afweerstoffen binnen en loopt een groter risico om zal ook ziek te worden.
 • Meer afwas: je hebt meer flesjes nodig. Na iedere voeding moet een flesje gewassen en gesteriliseerd worden. Je doet in het begin 8 voedingen per dag….dus reken maar uit. Een magnetronsterilisator is zeker een uitkomst! Je moet de flesjes dan wel afwassen, maar steriliseren kost maar 2 minuten.

 

En nu: een keuze maken!

De grote vraag is nu: wat is jouw levensstijl. Heb je tijd voldoende om te investeren in borstvoeding of ben je meer iemand die kiest voor de makkelijker te geven flesvoeding. Het voordeel is: je hoeft niet meteen een definitieve keuze te maken. Je zou er ook voor kunnen kiezen om eerst borstvoeding te proberen. Lukt het niet, of vind je het toch teveel gedoe? Dan kan je altijd nog over gaan op flesvoeding. Dat doet meer dan 65% van de vrouwen. Wil je borstvoeding geven, dan is het wel aan te raden om in je 6e/7e maand een cursus te doen (meestal 1-3 avonden/dagdelen) zodat je goed geinformeerd bent.

Maak je keuze op je gevoel, ga niet af op wat anderen zeggen. Je weet zelf het allerbeste wat goed is voor jou en voor je kindje!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over kinkhoest

Informatie over kinkhoest

Hoge bloeddruk

Informatief artikel over hoge bloeddruk.

Goede manieren om af te vallen

Goede manieren om af te vallen

PLN-gen

Wat is het PLN-gen en wat voor gevolgen heeft het.

De groei van ADD en ADHD als een aandoening

Geschiedenis en ontwikkeling van het ADHD en ADD label. Charles Bradley bedacht dat stimulerende middelen hyperactiviteit kon dempen

Wat doet alcohol met je lichaam?

Alcohol kan je gezondheid in gevaar brengen en je wordt er ook niet knapper op!

Ontwikkeling van ToM bij kinderen met autisme

in hoeverre kunnen kinderen volgens verscheidene onderzoeken een Theory of Mind ontwikkelen?

Cera, de derde generatie epo.

Wat is cera?

Rauwe of gekookte groenten? Wat is gezonder?

De voordelen en nadelen van het eten van rauwe groenten en gekookte groenten.

Wat te doen tegen brandend maagzuur?

brandend maagzuur is een irritante kwaal maar met de juiste aanpassingen kun je er wat aan doen.

Galactosemie

het gaat over een erfelijke stofwisselingsziekte.

Mag Ik Mijn Puisten Uitknijpen?

Mijn naam is Lieven Nouwynck. Mijn doel is de mensen te laten kennismaken met onze fantastische productlijn! Huidverzorging, parfum, minerale make-up enzovoort....

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Waar let ik op bij het Cambridge Dieet?

Alles wat je maar moet weten over het zogenaamde Cambridge dieet. Is dit een effectieve en gezonde manier van afvallen..?

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte

Als spanning een Burn-Out wordt.

Hoe voorkom en herken je een burn-out?

Verkoudheid

Het bestrijden van een verkoudheid d.m.v. huismiddeltjes.

Gezonde voeding + afvallen

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, hier geef ik een aantal tips en voorbeelden van gezonde voeding.

Wat moet je weten over de overgang?

Verschijnselen van de overgang, tips om er mee om te gaan.

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Multiple sclerose

In dit artikel wordt de ziekte Multiple Sclerose (MS) beschreven.

Multiple sclerose

Wat houd MS in en hoe ermee om te gaan

Leven met de ziekte van Crohn

Van deze ziekte kom je de rest van je leven niet meer af, maar is dit het einde van de wereld?

Neefjes of muggen, wat maakt ze zo vervelend?

Ieder jaar opnieuw, zijn ze er weer; die irritante zoemende muggen. Ze prikken je lek en houden je uit je slaap. Wat maakt hen zo vervelend en wat kun je ertegen doen?

De 'totale' mens

Over de werking van de homepathie