Geef winterkwaaltjes geen kans.


Publicatie datum:

Enkele tips om winterkwaaltjes te voorkomen en te bestrijden.

Gesponsorde koppelingen

Haast iedereen loopt te niezen of te hoesten. Als u niest in een publieke ruimte zonder uw neus te bedekken, kunt u tot 150 anderen besmetten met uw verkoudheid. Hier geldt dat voorkomen beter is dan genezen, maar wat kunt u nu zoal doen om winterkwaaltjes (verkoudheid, bronchitis en griep) het beste te voorkomen?

Gesponsorde koppelingen

Een simpele verkoudheid is erg besmettelijk en viraal van oorsprong. In tegenstelling tot wat velen denken ontstaat een verkoudheid niet door de kou. Slecht verluchte en verwarmde ruimten waar veel mensen dicht bij elkaar zitten zijn echter wel broeihaarden voor de verkoudheidsvirussen.

Ook bronchitis verspreidt zich in deze omstandigheden vrij gemakkelijk. Bronchitis is meestal van virale oorsprong, maar soms ligt er ook een bacterie aan de basis. Bronchitis kan je herkennen door ademhalingsproblemen, slijmhoest, lichte koorts en vermoeidheid.

Het virus van de seizoensgriep loopt u op door besmette partikeltjes die in de lucht zweven in te ademen. De symptomen van griep zijn plotse hoge koorts, rillingen, vaak ook hoesten en een algemeen gevoel van onwel zijn, samen met spierpijn. Bij gezonde volwassenen is de seisoensgriep niet gevaarlijk, maar griep kan wel ernstig zijn voor bejaarden en voor mensen met hart- of ademhalingsproblemen. Deze risicopatiënten krijgen de raad zich te laten inenten.

Tien tips voor een winter zonder kwaaltjes.

  1. In plaats van één dikke trui kan je beter meerdere lagen kleding dragen.
  2. Draag waterdichte handschoenen, een sjaal, een muts, ...
  3. Pas uw schoenen en sokken aan (waterbestendigheid, dikte) en draag zo nodig ook een kousenbroek met daarboven nog een extra paar kousen.
  4. Zorg ervoor dat uw handen en voeten niet te strak gekneld zitten. Dit kan de bloedcirculatie hinderen en zo kloven of zwellingen veroorzaken. U kan uw handen en voeten afwisselend in een warm en koud bad dompelen om de bloedcirculatie weer op gang te krijgen.
  5. Was uw handen regelmatig met zeep of gebruik bij gebrek een handgel op basis van alcohol. Droog uw handen af met een wegwerpdoekje.
  6. Eet voldoende om aan uw energiebehoeften te voldoen. Eet minstens twee keer per week vis en eet vijf porties fruit en/of groenten per dag.
  7. Door uw alcoholconsumptie te beperken vermindert u ook het risico op onderkoeling.
  8. Mijd sigarettenrook en houd zeker zuigelingen en jongere kinderen uit de rook.
  9. Verlucht uw woning en werkruimte voldoende.
  10. Beweeg minstens 30 minuten per dag in de buitenlucht (wandelen, fietsen, joggen, ...)

Wat kan je doen indien je toch ziek geworden bent?

Bij een verkoudheid (keelpijn, waterige ogen, lopende neus) kunt u door middel van een stoombad warme lucht inademen. Drink ook veel water om afvalstoffen vlot af te voeren. Medicatie (zoals aspirine of keelpastilles) heeft weinig zin, maar wilt u er toch nemen vraag dan raad aan uw arts.

Bij een bronchitis (verstopte neus, slijmhoest, ademhalingsproblemen, koorts) dient u veel te rusten. Neem iets dat de hoest verzacht en gebruik eventueel een verstuiver. Ook hier is het belangrijk om veel water te drinken.

Voor beide gevallen geldt dat indien de symptomen blijven aanhouden, of indien u meer dan 38 °C koorts heeft, u zeker naar de dokter dient te gaan!

Raadpleeg meteen uw arts indien u denkt griep te hebben (plotse koorts, rillingen, hoest, algemene zwakte). Beschouwt uw arts u als risicopatiënt of bent u niet gevaccineerd, dan schrijft hij u mogelijk een virusremmer voor.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Wat is de beste manier om gewicht te verliezen?

Niet iedereen gebruik de juiste manieren om gewicht te verliezen. Hier kan je lezen hoe dat wel moet.

Hongercrises in de vroegmoderne tijd

Het artikel beschrijft de verschillende theoriën over hongercrissisen in de 17e en 18e eeuw.

Het oor

hoe werkt het oor? en wat gebeurt er met het oor als je ouder wordt.

Alles over waterpokken

Informatie over waterpokken

Alles over de maagzweer

Wat is een maagzweer, hoe ontstaat en het en wat kun je eraan doen