Geneesmiddelenverkoop op internet


Publicatie datum:

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Gesponsorde koppelingen

Tegenwoordig is het niet moeilijk om geneesmiddelen op internet te kopen. Niet alleen zelfzorgmiddelen, maar ook geneesmiddelen waar je normaal een recept voor nodig hebt, zoals Viagra, zijn gemakkelijk te vinden. Het probleem met dit soort geneesmiddelen is dat je niet weet of deze geneesmiddelen wel werken. Ze worden aangeprezen als wondermiddelen, maar in meer dan vijftig procent van websites waarop het fysieke adres ontbreekt, gaat het om namaakmedicijnen. Toch heeft het zelfs met kwalitatief goede medicijnen nadelen. Je weet niet weet wat de juiste dosering voor jouw aandoening is en of het middel überhaupt geschikt voor je is. Ook kan het voorkomen dat het medicijn niet is geregistreerd. De afwezigheid van medische begeleiding kan in dat geval ernstige gevolgen hebben.

Het is natuurlijk begrijpelijk waarom het kopen van geneesmiddelen op internet zo aantrekkelijk is. Ten eerste is het anoniem, als je een probleem hebt waarmee je niet graag mee naar de huisarts gaat, is het een uitkomst wanneer je bij een website terecht komt waar je zo een product kan bestellen waarmee je weer snel van je problemen afkomt.

Ook is het gewoon een stuk makkelijker, omdat je de deur er niet voor uit hoeft. Je hoeft niet eerst een heel gesprek met de huisarts te voeren en vervolgens naar de apotheek te gaan om het op te halen. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de arts het niet wil voorschijven, en dat je dus niet aan een recept kan komen. Op internet heb je geen recept nodig, dus je kunt dan gewoon het product krijgen dat je wilt. 

Off-labeltoepassingen

Ondanks dat alles zo aantrekkelijk is heeft het ook veel gevaarlijke kanten. Je betaalt geld voor een medicijn, waarbij vervolgens de kans bestaat dat het een namaakmedicijn is. Ook kan er informatie ontbreken, omdat de apotheker en de arts buiten spel staan, waardoor je niet weet wat de bijwerkingen zijn en of de dosering wel klopt.

Natuurlijk zijn niet alle medicijnen die je koopt namaak, en zijn niet alle websites onbetrouwbaar. Er zijn genoeg websites die wel goede middelen verstrekken, en die betrouwbaarder zijn, maar ook daar zitten veel haken en ogen aan. Vaak zit het probleem in de off-labeltoepassingen. Op bijvoorbeeld MijnApotheek.nl kun je metoprolol bestellen, en krijg je ook informatie over het product, maar je krijgt geen informatie over het gebruik bij examenstress, een off-labeltoepassing. Dit soort mankementen kunnen voor misverstanden zorgen. 

Risico’s nemen

Geneesmiddelen op internet kopen is risicovol. Je weet niet of je wel het goede geneesmiddel in handen krijgt, of het überhaupt wel werkt en of de informatie die je krijgt wel compleet is. Als je een geneesmiddel gewoon via de huisarts en de apotheek krijgt, hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Als je dan toch van plan bent om medicijnen op internet te kopen, zorg dan ten eerste dat je je goed oriënteert. Ga vooral niet voor de eerste de beste website met de mooiste aanbiedingen. Als je dan nog twijfelt over het product dat je hebt ontvangen, ga dan naar je eigen apotheek om het te laten controleren.

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Koolhydraatarm Dieet

Koolhydraatarm dieet, effectief of niet?

Slapeloosheid

slapeloosheid, wat kan ik er aan doen??

Prenataal Onderzoek

Omschrijft de mogelijkheden voor onderzoek naar afwijkingen bij een zwangerschap

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Ice Bucket Challenge: Geld doneren voor Stichting ALS

Bij de Ice Bucket Challenge draait het om de ziekte ALS. Wat houdt deze ziekte nou eigenlijk in?

Alles over anorexia

Informatie over anorexia nervosa

Kwakzalver

De originele benaming is Quackery

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

Wat moet je weten over de overgang?

Verschijnselen van de overgang, tips om er mee om te gaan.

Kinderen en slapen, do's en don'ts.

Heeft uw kind moeite met slapen? Kijk hier voor meer informatie.

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

In 3 stappen op weg naar een slank figuur!

Afvallen is heeft alles te maken met overtuiging en doorzettingsvermogen. Lees hier 3 stappen die je op weg zullen helpen naar een gezond gewicht

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Vitamine B2: Riboflavine

Informatief artikel ober Riboflavine (vitamine B2).

Alles over artrose

Informatie over artrose (gewrichtsslijtage)

Dromen verklaard; zwanger

wat betekent het als jij droomt dat jij zwanger bent?

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

34 benodigdheden voor de nieuwe mama en baby

benodigdheden voor de toekomstige moeder en baby

Tabak

uitleg over tabak

Gewrichtspijn

Voedingstips bij gewrichtspijn, Artritis en Artrose, wat is het en wat kan ik doen tegen de pijn.

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.

Ziekte van Pfeiffer

Informatie over de ziekte van Pfeiffer