Geneesmiddelenverkoop op internet


Publicatie datum:

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Gesponsorde koppelingen

Tegenwoordig is het niet moeilijk om geneesmiddelen op internet te kopen. Niet alleen zelfzorgmiddelen, maar ook geneesmiddelen waar je normaal een recept voor nodig hebt, zoals Viagra, zijn gemakkelijk te vinden. Het probleem met dit soort geneesmiddelen is dat je niet weet of deze geneesmiddelen wel werken. Ze worden aangeprezen als wondermiddelen, maar in meer dan vijftig procent van websites waarop het fysieke adres ontbreekt, gaat het om namaakmedicijnen. Toch heeft het zelfs met kwalitatief goede medicijnen nadelen. Je weet niet weet wat de juiste dosering voor jouw aandoening is en of het middel überhaupt geschikt voor je is. Ook kan het voorkomen dat het medicijn niet is geregistreerd. De afwezigheid van medische begeleiding kan in dat geval ernstige gevolgen hebben.

Het is natuurlijk begrijpelijk waarom het kopen van geneesmiddelen op internet zo aantrekkelijk is. Ten eerste is het anoniem, als je een probleem hebt waarmee je niet graag mee naar de huisarts gaat, is het een uitkomst wanneer je bij een website terecht komt waar je zo een product kan bestellen waarmee je weer snel van je problemen afkomt.

Ook is het gewoon een stuk makkelijker, omdat je de deur er niet voor uit hoeft. Je hoeft niet eerst een heel gesprek met de huisarts te voeren en vervolgens naar de apotheek te gaan om het op te halen. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat de arts het niet wil voorschijven, en dat je dus niet aan een recept kan komen. Op internet heb je geen recept nodig, dus je kunt dan gewoon het product krijgen dat je wilt. 

Off-labeltoepassingen

Ondanks dat alles zo aantrekkelijk is heeft het ook veel gevaarlijke kanten. Je betaalt geld voor een medicijn, waarbij vervolgens de kans bestaat dat het een namaakmedicijn is. Ook kan er informatie ontbreken, omdat de apotheker en de arts buiten spel staan, waardoor je niet weet wat de bijwerkingen zijn en of de dosering wel klopt.

Natuurlijk zijn niet alle medicijnen die je koopt namaak, en zijn niet alle websites onbetrouwbaar. Er zijn genoeg websites die wel goede middelen verstrekken, en die betrouwbaarder zijn, maar ook daar zitten veel haken en ogen aan. Vaak zit het probleem in de off-labeltoepassingen. Op bijvoorbeeld MijnApotheek.nl kun je metoprolol bestellen, en krijg je ook informatie over het product, maar je krijgt geen informatie over het gebruik bij examenstress, een off-labeltoepassing. Dit soort mankementen kunnen voor misverstanden zorgen. 

Risico’s nemen

Geneesmiddelen op internet kopen is risicovol. Je weet niet of je wel het goede geneesmiddel in handen krijgt, of het überhaupt wel werkt en of de informatie die je krijgt wel compleet is. Als je een geneesmiddel gewoon via de huisarts en de apotheek krijgt, hoef je je daar in ieder geval geen zorgen over te maken.

Als je dan toch van plan bent om medicijnen op internet te kopen, zorg dan ten eerste dat je je goed oriënteert. Ga vooral niet voor de eerste de beste website met de mooiste aanbiedingen. Als je dan nog twijfelt over het product dat je hebt ontvangen, ga dan naar je eigen apotheek om het te laten controleren.

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Het verleden is passief, de toekomst actief.

Goed omgaan met deze tijdzones en daardoor bewuster en zonder stress verder leven. Dat kan als je door middel van het verleden het heden en toekomst meer in eigen hand neemt.

HSP

Wat is HSP en hoe ermee om te gaan

Vitamine B3: Niacine

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)

Verslaving en gewoonte

Verslaving en gewoonte

Hermafroditisme

Hermafroditisme: Defintie, oorzaken, enkele ziektes, identiteit en sekse-beleving.

Een burn out training

Een burn out komt steeds vaker voor. Gelukkig weten we ook steeds beter wat de symptomen zijn en wat de juiste behandeling is

Nagel

Meest voorkomende nagelproblemen en wat men er aan kan doen. In sommige gevallen wijst een nagalafwijking op een ernstige onderliggende ziekte.

Nuchter voor een operatie

Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie? Lees het hier!

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Sydroom, wat is dit nu precies??

Alles over BMI

Een gezond gewicht is belangrijk. Lees hier alles over een gezond gewicht.

De ambulance

Dit is een informatieve uiteenzetting over de ambulance.

Culturele variatie in psychische gezondheid

Culturele variatie in psychische gezondheid

Hoe werkt zonnebrandcreme?

Het mechanisme van zonnebrandcreme

Lijmoor bij kinderen

Geeft een omschrijving wat lijmoor is, wat de oorzaken zijn en hoe te behandelen.

Wat voor soorten verband zijn er?

Iedereen kent het drukverband en het snelverband maar wat voor soorten verband zijn er nog meer.

Automutilatie

Dit artikel gaat over de ziekte/verslaving automutilatie, ook wel bekend als zelf beschadiging

Een glutenvrij dieet, waarom eigenlijk?

Mensen met coeliakie (glutenallergie) dienen heel hun leven een glutenvrij dieet te volgen. Waarom?

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

Dromen verklaard; achtervolgd worden

Wat betekent het als je droomt dat je wordt achtervolgd?

Vet-oplosbare en water-oplosbare vitaminen

Het verschil

Vrouwen met een dikke kont leven langer.

Uit wetenschappelijk blijkt dat een dikke kont het geheim is van een lang leven.

Stoppen met Roken?

Wil je stoppen met roken? Begin hier!