Gezond bruin worden


Publicatie datum:

De voor en nadelen van een tintje kweken.

Gesponsorde koppelingen

Door het klimaat in Nederland, die vaak gepaard gaat met het ontbreken van enig zonneschijn, zoeken mensen hun toevlucht in zonnebanken thuis of in een studio. Maar hoe gezond is het nu werkelijk? en zijn er ook alternatieven? In dit artikel enkele feiten op een rijtje.


Op zich is zonnen onder een zonnebank niet gevaarlijk, mits het natuurlijk met mate gebeurt. De meeste mensen die verantwoordt zonnen houden het op 1 keertje per week een half uurtje tot een uur. Iedereen snapt natuurlijk wel dat wanneer je huid dezelfde kleur heeft aangenomen als de donker eikenhouten eettafel je veel te lang en/of te vaak eronder hebt gelegen.

Toch heeft de zonnebank ook voordelen. Naast bruin worden kan het stressverlagend en ontspannend werken. Veel mensen komen dan helemaal tot rust. Maar daar schuilt het gevaar van verslaving dan weer in, en dus overmatig gebruik.  Als zonnebanken jouw anti-stress middel is, schaf dan zelf geen zonnebank aan, maar ga naar een studio, dan is de drempel om er gebruik van te maken namelijk iets hoger.

ALTERNATIEVEN

Er zijn ook alternatieven op het bruin worden. Uiteraard zijn er bepaalde zalfjes, maar ook methodes als spray-tanning zijn erg in opkomst. Bij deze methodes gaat het echter alleen om bruin worden. De "ontstress" factor is daarbij wel weggelaten. Het grote voordeel is dat het absoluut veilig is, zowel wat straling - en dus kankerrisico - betreft, als de kans op verslaving. Het nadeel is dat het bruinings effect minder lang duurt; zo'n 5 tot 7 dagen. De behandeling zelf duurt slechts 10 minuten. Het is dus een ideaal middel om vlak voor een gebeurtenis zoals bijvoorbeeld een bruiloft nog even snel een bruine huid te creeren.

 SPRAY-TAN OF ZONNEBANK?

Natuurlijk heeft een ieder zijn persoonlijke voorkeur hierin. Een spray-tan behandeling kost tussen de vijfentwintig en veertig euro. Een zonnebank ergens tussen de zeven en tien euro voor een half uurtje. Bij sommige zonnestudios kun je deskundig advies krijgen en behoort een huidanalyse tot de mogelijkheden.

Wat de gezondheidsrisico's betreft is duidelijk spray-tanning in het voordeel. Het bruiningseffect wordt veroorzaakt door de onschuldige stof DHA. Een stof die je pigment naar boven laat komen maar verder onschadelijk is.  Wie echter met spray-tanning constant bruin wil blijven, moet toch wat dieper in de buidel tasten. Hoewel vervolg behandelingen meestal een stuk goedkoper zijn dan de eerste, moet je voor een continue effect toch zo'n drie a vier keer per maand terugkomen.

TOT SLOT.....

Kunstmatig bruin worden is een luxe besteding, welke vorm je ook kiest. Een leuk getint kleurtje kweken is prima, maar het per se bruin willen blijven moet geen doel op zich worden. Het meest ideaal blijft natuurlijk lekker vaak naar buiten gaan wanneer het zonnetje schijnt.  Nog gezonder is het om lekker naar buiten te gaan wanneer die niet schijnt, maar dat is een ander onderwerp.

 

 

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Verschillende nierziekten

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Waarom kan zonnen schadelijk zijn?

Zonnen is niet alleen goed voor een bruin kleurtje; het kan ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het schadelijk kan zijn.

Anorexia is een verslaving

anorexia is een verslaving.

Vitamine B11: Foliumzuur

Informatief artikel over Foliumzuur (vitamine B11)

ADHD volksziekte nummer 1

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig ADHD heeft of een variant hierop, maar is dit ook zo..

Dystrofie – herkennen, behandelen en er mee (leren) leven

Dystrofie, ook wel posttraumatische dystrofie genoemd, is een aandoening die kan ontstaan na een letsel en/of breuk.

Allergie

Wat is een allergie en wat kunt u eraan doen

Fytotherapie: een geschenk van Moeder Natuur

Dit artikel beschrijft hoe je met een gezonde levenswijze, onder andere gebaseerd op fytotherapie, gewicht en vet zou kunnen kwijtraken.

Aambeien

Hoe je met de aanpassing van je voeding aambeien kunt vermijden / genezen

Instabiel SI-gewricht

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

Vitamine B8: Biotine

Informatief artikel over Biotine (vitamine B8)

Alles over gonorroe

Informatie over gonorroe

Alles over endometriose

Informatie over endometriose

Hoe omgaan met een chronische ziekte?

Hoe leer je leven met een chronische ziekte?

Hoe kom je van je diarree af?

Handige tips om je diarree snel te laten stoppen

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

Stoppen met roken

Informatie over stoppen met roken

Keratosis Pilaris

Een uitleg over die irritante rode bultjes op je bovenarmen

Galactosemie

het gaat over een erfelijke stofwisselingsziekte.

Alles over haaruitval

Lees hier alles over haaruitval en kaal worden (en wat je er tegen kunt doen).

Waarom ben ik dik?

Dit verklaard een hoop over overgewicht.

Alles over hielspoor

Informatie over hielspoor

Herrie... In hoeverre is dit schadelijk voor je oren?

Je oren krijgen vaak te maken met een oorverdovend geluid. Welke impact kan dit hebben op je gehoor?

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Goede nachtrust

tips voor een goede nachtrust