Gezondheidsgeheimen uit Okinawa


Publicatie datum:

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!

Gesponsorde koppelingen

Okinawa is een eilandenarchipel ten zuide van Japan, omringd door helderblauw zeewater, rijk aan witte zandstranden en gezegend met een mild klimaat. De inwoners van deze eilandengroep leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Velen passeren de honderd jaar en zijn zelden ziek. Zelfs ziektes die frequent voorkomen in het westen, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten zijn daar relatief zeldzaam. Kortom, tijd om de gezondheidsgeheimen van Okinawa te ontdekken!

Een gezond en puur dieet

Het oorspronkelijke dieet op Okinawa is plantaardig. De inwoners eten volop groente, fruit, rijst, soja en zoete aardappels. Ze eten wel zeven porties groente en fruit per dag! Dat is heel wat meer dan de twee stuks fruit en tweehonderd gram groente die in het westen aanbevolen worden.  En dan te bedenken dat Nederlanders gemiddeld niet eens de helft van deze aanbevolen hoeveelheid halen!
Groente en fruit zijn rijk aan vitamines en mineralen, die zorgen voor een sterk lichaam dat goed functioneert. Daarnaast bevatten zij veel voedingsvezel, wat de stoelgang bevordert en bio-actieve stoffen, waarvan een hoge consumptie verband houdt met verminderd voorkomen van bepaalde vormen kanker en hart- en vaatziekten. Neem in plaats van die candybar vol suikers en vetten dus eens een bakje cherry tomaten, geschrapte worteltjes met hummus of een stuk fruit als tussendoortje!

De inwoners van Okinawa gebruiken geen melkproducten terwijl Nederlanders gemiddeld tweehonderdveertig tot tweehonderdvijftig kilo zuivel per jaar consumeren! Zuivel blijkt helemaal niet zo gezond te zijn als we decennia lang hebben gedacht. Zo is zuivel rijk aan dierlijke eiwitten en verzadigde vetten. Onderzoek wijst uit dat hoe meer melk er geconsumeerd wordt in een land, hoe hoger de prevalentie van hart- en vaatziekten is. De dierlijke eiwitten in zuivel kunnen bovendien tot verzuring van het menselijk lichaam leiden. Het is dus beter om een voorbeeld te nemen aan de Okinawa bewoners en calcium en eiwitten uit plantaardige bronnen te halen, zoals noten, zaden, groene bladgroenten en peulvruchten.

Een actief fysiek en mentaal leven

Een gezonde voeding is niet de enige factor die de inwoners van Okinawa zo sterk maakt. Het geheim van de buitengewone gezondheid op Okinawa ligt tevens in een actief en gelukkig leven. Fysieke activiteit is erg belangrijk voor de inwoners. Zo zijn tuinieren, wandelen en traditionele dansen populair onder mensen van alle leeftijden. In het westen nemen mensen de auto in plaats van de fiets en hangen zij ’s avonds voor de buis in plaats van op de dansvloer. Tijd om in beweging te komen! Neem eens de fiets naar je werk of maak een avondwandeling voor het slapen gaan.

Ook op mentaal en spirtueel gebied zorgt de bevolking voor voldoende activiteit. Zo mediteren de inwoners met regelmaat, wat hen helpt om een ontspannen leven te leiden en beter met stress om te gaan. Bovendien hebben de inwoners een sterk gemeenschapsgevoel. Mensen blijven niet thuis maar gaan naar buiten om hun vrienden en familie te ontmoeten. Ze staan gelukkig en positief in het leven.

We kunnen heel wat leren van de gezonde en gelukkige bevolking van de Okinawa eilanden: plantaardig en puur eten, met volop groente en fruit, actief leven en met regelmaat ontspannen. Dit zijn simpele principes waar we in het westen helaas nog weinig gebruik van maken. We eten overmatig bewerkt voedsel, veel dierlijke (verzadigde) vetten en geven ons lichaam niet de beweging die het nodig heeft.  Tijd voor verandering! Door deze geheimen uit Okinawa in je eigen leven toe te passen, kan ook jij genieten van een lang en gezond leven!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hoe kan ik mijn lichaam ontzuren?

Wat helpt mij de PH-waarde van mijn lichaam weer in balans te brengen?

Acupunctuur

Algemene informatie over acupunctuur

Emotional Freedom Techniques – eerste hulp bij pijn en angst

Een eenvoudige techniek die je zelf kan leren en toepassen

De paniekstoornis bij adolescenten: symptomen en diagnostiek

Dit artikel geeft inzicht in de symptomen, het verloop en de diagnosticering van de paniekstoornis bij adolescenten. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

SOA's

Bescherm je!

Borderline, wat is het eigenlijk?

Borderline-stoornis

Alles over astma

Wat is astma, wat is er aan te doen?

Het oor

hoe werkt het oor? en wat gebeurt er met het oor als je ouder wordt.

Beter in je vel in 9 stappen.

Beter in je vel zitten is makkelijker te bereiken dan je zelf denkt.In de volgende 9 stappen leer je hoe je dit het beste kan bereiken.

Chlorella! Het wonder algje!

Chlorella heeft met zijn vele bijzondere eigenschappen een herstellende en reinigende invloed op het menselijk lichaam.

Veel klachten na vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep.

wel of niet om de tweede inenting tegen de Mexicaanse Griep?

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 2)

Psychologische oorzaken, hoe kan je het stoppen en test of je BED hebt.

Wat is Anorexia Nervosa?

Wat is Anorexia Nervosa en wat zijn de symptomen?

Bloeddonatie, waarom zou je het niet doen?

De positieve aspecten van het doneneren van bloed.

Afvallen met Groene thee

Afvallen door het drinken van groene thee

Alles over de maagband

Informatie over de maagband

Anticonceptie

Wat is nu de beste oplossing voor de vrouw wat betreft anticonceptie? Hierbij alles op een rij.

Hoe kom je aan een sixpack

Heel veel mensen wil graag een sixpack maar hoe boks je dat nu voor elkaar.

Uw Natuurlijk gewicht!

De praktijk is vaak weerbarstig en draagt meer risico met uw keuze om (weer) naar uw gewicht en figuur te streven die het eerder had.

Wat kun je doen tegen een koortslip?

Wat is een koortslip (herpes labialis) en hoe kom je er weer vanaf?

ADHD-kinderen

Hebben we niet met zijn allen last van ADHD

Tweede trimester zwangerschap

De tweede trimester van de zwangerschap van week tot week

Sigaret

Algemene informatie over sigaret

Vitamine B3: Niacine

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)

Ontstoken tandvlees, een onderschat probleem.

Een omschrijving van de kenmerken en de gevolgen van ontstoken tandvlees.