Gezondheidsgeheimen uit Okinawa


Publicatie datum:

De inwoners van Okinawa leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Dit artikel onthult hun geheimen!

Gesponsorde koppelingen

Okinawa is een eilandenarchipel ten zuide van Japan, omringd door helderblauw zeewater, rijk aan witte zandstranden en gezegend met een mild klimaat. De inwoners van deze eilandengroep leven gemiddeld genomen langer dan waar ook ter wereld. Velen passeren de honderd jaar en zijn zelden ziek. Zelfs ziektes die frequent voorkomen in het westen, zoals borstkanker en hart- en vaatziekten zijn daar relatief zeldzaam. Kortom, tijd om de gezondheidsgeheimen van Okinawa te ontdekken!

Een gezond en puur dieet

Het oorspronkelijke dieet op Okinawa is plantaardig. De inwoners eten volop groente, fruit, rijst, soja en zoete aardappels. Ze eten wel zeven porties groente en fruit per dag! Dat is heel wat meer dan de twee stuks fruit en tweehonderd gram groente die in het westen aanbevolen worden.  En dan te bedenken dat Nederlanders gemiddeld niet eens de helft van deze aanbevolen hoeveelheid halen!
Groente en fruit zijn rijk aan vitamines en mineralen, die zorgen voor een sterk lichaam dat goed functioneert. Daarnaast bevatten zij veel voedingsvezel, wat de stoelgang bevordert en bio-actieve stoffen, waarvan een hoge consumptie verband houdt met verminderd voorkomen van bepaalde vormen kanker en hart- en vaatziekten. Neem in plaats van die candybar vol suikers en vetten dus eens een bakje cherry tomaten, geschrapte worteltjes met hummus of een stuk fruit als tussendoortje!

De inwoners van Okinawa gebruiken geen melkproducten terwijl Nederlanders gemiddeld tweehonderdveertig tot tweehonderdvijftig kilo zuivel per jaar consumeren! Zuivel blijkt helemaal niet zo gezond te zijn als we decennia lang hebben gedacht. Zo is zuivel rijk aan dierlijke eiwitten en verzadigde vetten. Onderzoek wijst uit dat hoe meer melk er geconsumeerd wordt in een land, hoe hoger de prevalentie van hart- en vaatziekten is. De dierlijke eiwitten in zuivel kunnen bovendien tot verzuring van het menselijk lichaam leiden. Het is dus beter om een voorbeeld te nemen aan de Okinawa bewoners en calcium en eiwitten uit plantaardige bronnen te halen, zoals noten, zaden, groene bladgroenten en peulvruchten.

Een actief fysiek en mentaal leven

Een gezonde voeding is niet de enige factor die de inwoners van Okinawa zo sterk maakt. Het geheim van de buitengewone gezondheid op Okinawa ligt tevens in een actief en gelukkig leven. Fysieke activiteit is erg belangrijk voor de inwoners. Zo zijn tuinieren, wandelen en traditionele dansen populair onder mensen van alle leeftijden. In het westen nemen mensen de auto in plaats van de fiets en hangen zij ’s avonds voor de buis in plaats van op de dansvloer. Tijd om in beweging te komen! Neem eens de fiets naar je werk of maak een avondwandeling voor het slapen gaan.

Ook op mentaal en spirtueel gebied zorgt de bevolking voor voldoende activiteit. Zo mediteren de inwoners met regelmaat, wat hen helpt om een ontspannen leven te leiden en beter met stress om te gaan. Bovendien hebben de inwoners een sterk gemeenschapsgevoel. Mensen blijven niet thuis maar gaan naar buiten om hun vrienden en familie te ontmoeten. Ze staan gelukkig en positief in het leven.

We kunnen heel wat leren van de gezonde en gelukkige bevolking van de Okinawa eilanden: plantaardig en puur eten, met volop groente en fruit, actief leven en met regelmaat ontspannen. Dit zijn simpele principes waar we in het westen helaas nog weinig gebruik van maken. We eten overmatig bewerkt voedsel, veel dierlijke (verzadigde) vetten en geven ons lichaam niet de beweging die het nodig heeft.  Tijd voor verandering! Door deze geheimen uit Okinawa in je eigen leven toe te passen, kan ook jij genieten van een lang en gezond leven!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Ontwikkeling baby 4 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 4 maanden

Hammam massage

Een hammam-massage is een oosterse weldaad met scrub en zeepschuim

Draagbare apparaten, mobiele devices en Wireless implantable medical devices.

Een beter leven dankzij draagbare apparaten en mobiele medische devices?

Vitamines en hun werking.

Welke vitamines bestaan er en wat is hun werking op het menselijk lichaam?

Vitamine B12: Cobalamine

Informatief artikel over Cobalamine (vitamine B12)

Gezonde voeding + afvallen

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, hier geef ik een aantal tips en voorbeelden van gezonde voeding.

KISS syndroom

Van huilbaby naar een gezond kind

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Leren leven met een afweerstoornis

Leren leven met een Afweerstoornis

Dromen verklaard; schoenen

Wat betekend het als je droomt over schoenen?

Behandelen van insectenbeten, insectensteken en de oorzaken hiervan

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land.

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was

jaja, 18 jaar, volwassen, in de bloei van je leven, maar niet voor mij.

Een ervaring van iemand met een gebroken rug.

Sauna en sport

Een uitleg over de voordelen van de sauna voor sporters zowel als sedentairen. Evenals een overzicht voor het juiste gebruik van de sauna.

Alles over gonorroe

Informatie over gonorroe

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

Verschillende nierziekten

Normaal gesproken heeft een mens twee nieren, die achter het buikvlies, zijdelings van de wervelkolom liggen en die omgeven zijn door een min of meer grote hoeveelheid vet.

Heeft mijn kind ADHD?

wat moet je als ouders doen als je denkt dat je kind ADHD heeft?

Hoe kan ik mijn lichaam ontzuren?

Wat helpt mij de PH-waarde van mijn lichaam weer in balans te brengen?

Verlies 4 kilo in 3 dagen

Met dit (tonijn) crashdieet is het mogelijk.

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

Multiple sclerose

In dit artikel wordt de ziekte Multiple Sclerose (MS) beschreven.