Handhaving rookverbod in de horeca


Publicatie datum:

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

Gesponsorde koppelingen
Ondanks het rookverbod wordt in de meeste discotheken en cafés weer volop gerookt. Sinds bekend is dat in kleine kroegen tot 70 vierkante meter weer gerookt mag worden staan in veel gelegenheden de asbakken weer gewoon op tafel. De Tweede Kamer vroeg onlangs aan de minister meer werk te maken van de handhaving van het rookverbod.

Veel redenen om te gaan voor een volledig rookverbod in de horeca hebben te maken met gezondheid. De belangrijkste reden om het roken in de horeca te verbieden is natuurlijk de gezondheid op de lange termijn. Roken (en ook meeroken) veroorzaakt minstens 10 verschil­lende soorten kanker. Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat één op de twee rokers overlijdt aan de gevolgen van roken.

Ook is roken één van de belangrijkste veroorzakers van hart- en vaatziekten. Sigarettenrook bevat stoffen die schade aan hart en bloedvaten kunnen toebrengen. Veel rokers krijgen last van aderverkalking; dat kan bijvoorbeeld een hart- of herseninfarct veroorzaken. Verstokte rokers gebruiken vaak als argument om door te roken dat ze iemand kennen die al heel oud is, die altijd gerookt heeft en nooit wat mankeert. Bewezen is echter dat stoppen met roken direct een gunstig effect heeft op hoesten en conditieverbetering. Al na 24 uur neemt de kans op een hartinfarct af, en na een jaar is de kans al verminderd met 50%. Het is dus altijd de moeite waard om te stoppen met roken.

Veel mensen met astma hebben direct benauwdheidsklachten door het inademen van rook. Bij COPD gaan er steeds meer longblaasjes kapot als de persoon blijft roken, het is een sluipende ziekte die zich manifesteert na je 50e. Aangetoond is, dat meeroken even schadelijk is als zelf roken en ook mensen die mee roken COPD kunnen krijgen. Mensen met dit soort klachten moeten dus vermijden om rook in te ademen. Dat betekent dat zij horecagelegenheden waar gerookt wordt moeten vermijden. Dit geldt voor werknemers en bezoekers in de horeca. Door een rookverbod in de horecagelegenheden zal het uitbreiden van COPD voor een deel voorkomen kunnen worden.

Niet roken in de horeca zou ten koste gaan van de gezelligheid volgens rokers, maar hoe gezellig is het als mensen naar adem moeten happen?

Bovenstaande argumenten maken duidelijk dat het noodzakelijk is om rokers en niet rokers te beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken.

De overheid heeft daar een grote rol in door voorlichting te geven over de schadelijke gevolgen van roken aan jong en oud. Recentelijk is duidelijk geworden dat het percentage Nederlanders dat niet weet hoe schadelijk roken is behoorlijk hoog is. Voorlichting op het gebied van tabaksontmoediging kent drie pijlers:
• Rokers ondersteunen bij stoppen met roken
• Beschermen tegen meeroken
• Voorkomen dat jongeren gaan roken

De overheid zal alle mensen moeten beschermen tegen de schadelijke gevolgen van roken. Gezondheid is geen keuze, gezond gedrag wel. De overheid kan in ieder geval in openbare gelegenheden dit opleggen en in de privésfeer stimuleren. De overheid zal eveneens baat hebben bij het rookverbod. COPD veroorzaakt invaliditeit en arbeidsongeschiktheid en dus zal de kwaliteit van leven sterk afnemen. Dat betekent dat het de economie belemmert als meer mensen COPD krijgen. Omdat het aantal COPD-ers enorm groeit wordt verwacht dat het in 2020 volksziekte nummer 1 zal zijn. Wanneer steeds meer mensen last krijgen van de klachten zullen er minder gaan werken wat slecht zal zijn voor de economie.

Dat alles maakt dat de overheid de wet ook moet handhaven. En wanneer er een wet gemaakt wordt moet die ook worden nagekomen en gecontroleerd. Het gaat uiteindelijk om ieders gezondheid, en een rookverbod in de horeca is een goede stap op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

Eerste trimester zwangerschap

Eerste trimester zwangerschap van week tot week

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Gezond afvallen

Een artikel over hoe je kunt beginnen met afvallen en hoe je dat het best vol kunt houden.

PLN-gen

Wat is het PLN-gen en wat voor gevolgen heeft het.

Rugklachten

Tips tegen rugklachten. Het voorkomen en verzachten van rugpijn.

Alles over polio

Informatie over poliomyelitis

Wat is PDS en wat kan je er aan doen?

Wat is pds (prikkelbare darm syndroom) en wat kun je er aan doen?

Alles over dieetpillen

De zin en onzin van dieetpillen

Het beste incontinentiemateriaal, het goedkoopste incontinentiemateriaal.

Een objectief overzicht van het beste incontinentiemateriaal, het goedkoopste incontinentiemateriaal.

Behandeling eczeem

Hoe behandel je eczeem

Flauwvallen: oorzaken en symptomen

Wat is flauwvallen? Wat zijn de oorzaken en symptomen? Wat te doen bij flauwvallen? Lees het hier.

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Zolang Ebola alleen in een paar landen in Afrika voorkomt grijpt de wereld niet doortastend in. Hoe kun je Ebola snel de wereld uit helpen?

Nuchter voor een operatie

Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie? Lees het hier!

Azijn tegen kwaaltjes en ongemakjes

Azijn bestrijdt bacteriën en schimmels, werkt verzachtend bij zonnebrand, doet uw haar meer glanzen, enz...

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

Vitamines en hun werking.

Welke vitamines bestaan er en wat is hun werking op het menselijk lichaam?

Probeert u deze alternatieve geneeswijzen voor potentieproblemen eens

Meteen naar medicijnen grijpen als u een probleem heeft met uw potentie is zeker af te raden, probeer de alterantieve oplossingen die wij hier aanbieden.

Lastige babykwaaltjes en kinderziektes.

Wat heeft mijn kind, en wat nu?!!

over smaak valt niet te twisten

over smaak valt niet te twisten. Maar wat is smaak nu eigenlijk

Winterdipje? Zo ga je het tegen!

Kom met een simpele tip van je sombere gevoelens af

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1

Is het mogelijk een speciaal trainingsprogramma op te stellen voor COPD-patiënten om zo hun conditie (blijvend) te verbeteren?

Wat zal er veranderen als COPD-patiënten een trainingsprogramma gaan volgden? Zou de kwaliteit van leven vooruit gaan?

Alles over brandend maagzuur

Informatie over zuurbranden en de behandeling hiervan