Heeft mijn kind ADHD?


Publicatie datum:

wat moet je als ouders doen als je denkt dat je kind ADHD heeft?

Gesponsorde koppelingen

Wanneer spreekt men over Kinderen met ADHD? Wanneer merk je als ouder dat er iets aan de hand is? Als je een druk kindje hebt die veel buiten wilt spelen, wat minder alleen kan spelen, niet lang met een speelgoed geconcentreerd lijkt te zijn maak je je nog geen zorgen. Tenslotte is ieder kind anders en de 1 is wat drukker dan de ander. Je merkt vaak dat er wat problemen komen namaten ze wat langer stil moeten blijven zitten en langer dan een  bepaalde tijd over een "werkje" moeten doen op school.

adhd betekent Attention Deficit Hyperactivity Disorder, oftewel aandachtstekort/hyperactiviteitstoornis

 Als men op internet speurt en wilt checken of er testen zijn die vast kunnen stellen of een kind adhd heeft komen er vaak veel punten wel overeen, maar dan nog is het moeilijk vast te stellen of jouw kind adhd heeft! Ieder kind is wel eens druk, (of eh... misschien kun jij als ouder wel niet veel hebben op sommige momenten) luistert slecht, is onrustig of brutaal en ondeugend.. Maar als het op school ook niet lekker loopt?

Vaak beginnen de problemen al op de basisschool, je moet herhaaldelijk komen praten bij de leerkracht en hoort dat je kind toch wel problemen heeft met leren, hij kan zijn aandacht er niet bij houden, hij is snel afgeleid, is onrustig, kan niet stil zitten, heeft vaak ruzie met andere kinderen, kan eigenlijk niet mee komen. Er wordt zelfs gesproken over "buitengewoon onderwijs" omdat hij misschien niet op deze school kan blijven.

Je maakt je zorgen. Wat nu? wat kan ik doen om mijn kind zo goed mogelijk te begeleiden en te zorgen dat hij zijn schoolperiode zo goed mogelijk door loopt?

Vanuit school kan een kind  worden getest op IQ en evt sympthomen voor adhd. Na zo'n onderzoek kan er evt speciaal onderwijs geadviseerd worden. En dan moet hij\zij verder onderzocht worden, je hebt dan nog geen "diagnose"

Bestaat een diagnose eigenlijk wel? Heb je b.v. een rontgenfoto waarop je kunt zien of je adhd hebt? Nee, dat blijkt niet zo te zijn. ADHD word vastgesteld dmv gesprekken tussen ouders met hulpverleners en dmv onderzoeken met een Kinderarts of psychiater of een neuroloog.

De eerste stap is naar de huisarts gaan. Vertel rustig over de problematiek op school en evt over de situatie thuis. Een huisarts kan je doorverwijzen naar het Riagg of Jeugdzorg. Dat klinkt ernstig maar het kan je helpen om steun te krijgen, advies te krijgen en vaak zijn er kinderartsen verbonden die medicatie voor kunnen schrijven. Maar het belangrijkste is: je kunt dan laten onderzoeken dmv gesprekken samen met je kind of jehij\zij wel adhd heeft.

 Vaak wil je als ouders niet gelijk je kind medicijnen geven! Medicijnen zijn medicijnen!!! met evt bijwerkingen, het hoort niet echt in je lijf thuis, althans niet als je niet zeker weet wat je kind heeft? Tenslotte leven we in een drukke maatschappij, drukke kinderprogrammas, drukte op straat, drukte om ons heen, lawaai, t.v. reclames die maar schreeuwen dat jouw kind dat mobieltje moet kopen, dat spel moet kopen, dit of dat moet doen om erbij te horen. Krijg je daar al geen ADHD van?? Allemaal factoren die invloed hebben op het gedrag van je kind

De twijfel hoort erbij voor jouw als ouder. Van alles kan invloed hebben op het gedrag van je kind. Vaak kun je thuis helemaal geen problemen hebben met je zoon of dochter omdat hij of zij zo lief is, altijd buiten speelt, wel druk kan zijn maar zoveel leuke eigenschappen heeft, moet ik hem of haar dan medicatie geven omdat het op school niet zo lekker gaat?

 Nee, misschien niet, maar wacht niet te lang om hulp te zoeken! Blijf contact met je kind houden, met de leerkrachten op school, met de huisarts. Laat je kind testen en laat je goed informeren. Gelukkig bestaan er in Nederland scholen waar kinderen terecht kunnen die het wat moeilijker hebben, daar zitten juffen en meesters die geduld hebben met je kind en er het beste uit kunnen halen. Vaak "verdrinkt"een leerling op een gewone basisschool omdat de leerkracht simpel weg niet genoeg aandacht KAN geven, zeker niet met een leerlingen aantal van 30 kinderen! En zelfs als de leerkracht het zou willen en doen trekken andere ouders aan de bel: heee, heb jij wel genoeg aandacht voor mijn kind?? die geen adhd heeft? Een leraar is ook maar een mens natuurlijk, die kan een leerling wel wat extra aandacht geven, voor in de klas zetten en na laten blijven om toch nog even die taken af te krijgen. Maar als dat zou helpen heeft jouw kind geen ADHD. Daar helpt wat meer huiswerk niet echt. Bovendien kan een kind met adhd de kracht niet vinden om nog langer door te werken en te leren. Natuurlijk zou het kunnen dat je kind wel KAN leren maar het door zijn onrust niet lukt, met behulp van ondersteunende medicatie blijkt ineens dat het op school ineens wel beter gaat! 

Daarom is het zo belangrijk een IQ test te laten doen om vast te stellen hoe het intelligentieniveau ligt.  Zijn er b.v grote verschillen tussen verbaal en perforaal IQ? ADHD hoeft niet samen te gaan met een gemiddeld of laag iq, maar kan wel!  

 Een goede school voor je kind vinden is heel belangrijk, als het op de basisschool niet lukt, ook niet na een keer blijven zitten, zoek dan een geschikte school voor jouw zoon of dochter. Met steun van de huisarts, kinderarts of andere deskundigen die evt medicatie als Ritalin kunnen voorschrijven in combinatie met therapie zoals b.v. remwegtherapie (stop, denk, kies , doe methode) kun je je kind en jezelf als ouder het beste helpen.

 Er zijn ook veel boeken geschreven over adhd, met name de zogenaamde  oudergidsen voor ouders met kinderen met ADHD zijn steungevend  : besturen als alle remmen los zitten van Martin L. Kutscher en Marja de Bruijn is b.v. zo'n boek en helpt om je kind te begrijpen. Beter begrijpen geeft steun, je kunt verder en je hoeft er niet alleen voor te staan

 

Doe het ook niet alleen, maar praat er over, er zijn mensen die je kunnen helpen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

ME CVS

ME CVS onderzoek klachten diagnose myalgische ecefalomyelitis chronisch vermoeidheidssyndroom vermoeidheid klachten ontsteking immuunsysteem neurologisch patient cognitieve gedragstherapie wetenschappelijk psychologisch geestelijk lichamelijk oorzaak erkenning ziek klachtenpatroon onbegrip controverse stromingen onzeke

Alles over hooikoorts

Informatie over hooikoorts: wat is hooikoorts, de symptomen en de behandeling

Vetweefsel: houdt het onder controle !

Vetcellen zetten uit en krimpen onder invloed van de levensstijl. De grootte van de vetcellen is mede van invloed op het ontstaan van diabetes type 2.

Alles over rode hond

Informatie over de ziekte rode hond (rubella)

Eenvoudig stoppen met roken, gratis stoppen roken

Lees hier hoe je snel en eenvoudig kunt stoppen met roken.

Wanneer koesteren hoop betekent : de helende kracht van het kind in jezelf.-John Bradshaw

Uitleg en handleiding voor het helen van het

Bach bloesem therapie

Bach therapie werkt in op het mentale gestel van mens en dier.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1

Dru Yoga

Een nadere uitleg over Dru Yoga, wat is het precies, en voor wie?

Steeds meer tieners zoeken de oplossing voor hun overgewicht in een operatie terwijl ze junkfood blijven eten.

Een operatie ondergaan om gewicht te verliezen wordt onder jongeren steeds populairder, maar is dit wel veilig voor hun?

Afvallen met een operatie ja of nee?

afvallen met een operatie ja of nee?

Wintermoeheid

Winterse invloeden op uw humeur

Instabiel SI-gewricht

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

Wat moet je weten over de overgang?

Verschijnselen van de overgang, tips om er mee om te gaan.

Leven in de waan van een psychose

Artikel over mogelijke oorzaken en gevolgen van een (postnatale) psychose.

Winterdip / Winterdepressie

Sommige mensen hebben in de winter (dan alleen) last van een dip of depressie.

Baby's eerste dagen

de eerste dagen van een pasgeboren wonder.

Even vergeten,maar wat was dementie

Hoe herken ik dementie en wat zijn de verschijnselen?

Vitamine D gebrek een sluipmoordenaar

Veel mensen heb een tekort aan vitamine D zonder dat ze het door hebben.

Wat is PDS en Hoe geraak je er nu vanaf?

Artikel over PDS en zijn behandeling

Zwangerschapsdiabetes : Wat is het?

Je hoort regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die getest moeten worden voor hun suikers tijdens de zwangerschap. Zelfs vrouwen die plotseling spreken van het leiden aan diabetes tijdens de zwangerschap.

Multiple sclerose

In dit artikel wordt de ziekte Multiple Sclerose (MS) beschreven.

Levende bloed analyse

Op zoek naar een alternatieve manier van genezing van gezondheidsklachten?

Aloë Vera fit gezond gebit

Andere vorm van gebitsverzorging

Runningtherapie voor groepen

Runningtherapie met groepen. Inzichtgevende of ondersteunende therapie?