Help, mijn kleintje stottert


Publicatie datum:

Informatief artikel over stotteren

Gesponsorde koppelingen

De in's en out's voor moeders met een stotterend kindje 

Help, mijn kleintje stottert

,,Het gebeurde allemaal op een prachtige zomerdag. Ik was bezig met de eerste verjaardagstaart voor mijn kleine mannetje, want morgen werd hij één jaar. Hij werd één jaar en had nog helemaal nooit een verstaanbaar woord uitgesproken. Ik had al veel eerder verhalen gelezen van moeders waarin ze vertelde dat hun kindje al praatte toen hij of zij negen maanden was. Ik maakte me nog geen zorgen. De een is altijd iets eerder dan ander, dacht ik altijd maar. ‘’

De volgende morgen haalde ik Tom, zo heet onze zoon, uit zijn bedje. Hij was nu één jaar. Een geweldig moment. ’s Middags kwamen mijn ouders om Tom te feliciteren. Dagen lang had ik met hem geoefend dat hij ‘alsjeblieft’ zou zeggen als hij iets kreeg. Dit was het moment van de waarheid. Ma gaf hem zijn cadeau en ik zei: Tom, wat zeg je dan? Tom zei vervolgens: ,,Al-al-al-al-sje-blie-blieft. Ik schrok me rot. Ik was zo bezig geweest met Tom leren praten dat ik helemaal geen rekening had gehouden met spraakgebreken die hij zou kunnen hebben.

Wat Marlous, de moeder van Tom, die dag is overkomen, overkomt één op de twintig ouders. Geen paniek. Als je kindje spreekt, heeft het 150 spieren nodig. Het is helemaal niet raar dat in het eerste jaar dat het praat, één of meer spieren een keer niet mee werken. Maar wanneer het kindje begint met peuteren en drie jaar is, zou het volgens ‘het boekje’ een gesprek moeten kunnen voeren zonder te haperen. Dit natuurlijk nadat je je peuter actief hebt geholpen met de spraakontwikkeling. Is dat niet het geval dan zal het consultatiebureau je doorsturen naar de logopedist.

Stotteren of haperen is geen aangeboren aandoening, want het ontwikkelt zich vaak tussen het tweede en negende levensjaar pas echt. Tom deed dit vanaf zijn eerste woordje, maar dat wordt door deskundige nog geen stotteren genoemd, omdat hij nog geen echte zinnen uitspreekt. Dat het niet aangeboren is, betekent dat het te verhelpen is, echter gaat dat niet gemakkelijk.

Er zijn geen medicijnen tegen stotteren maar, de logopedist kan je vaak met veel oefeningen en trucjes een eind op weg helpen om het stotteren tegen te gaan. Zijn jullie ‘uit geprocedeerd’ bij de logopedist omdat deze ‘echt’ stotteren heeft vastgesteld, dan zijn er allerlei andere therapieën. Zowel op regulier vlak, als op niet-regulier vlak. Op regulier gebied zijn er stottertherapeuten die eerst een diagnostisch onderzoek uitvoeren. Zij hebben ook allemaal een HBO erkend diploma, waardoor hun methode veel lijkt op die van logopedist.

Bij niet-reguliere therapieën hebben de therapeuten niet altijd een opleiding en is hun achtergrond heel verschillend. Vaak zijn het mensen die zelf ooit gestotterd hebben, of dat nog steeds doen maar er een weg in hebben gevonden, en je zo kunnen helpen om het te accepteren. Niet-reguliere therapieën zijn vaak, in tegenstelling tot de reguliere therapieën in groepsverband. Hier kan jullie kind met soort- en leeftijdsgenoten praten over stotteren. Deze therapeuten vind je vaak via stichtingen en verenigingen. Beiden soorten worden bijna altijd vergoed door de zorgverzekeraar.

 

 

Onderzoekers zijn er nog niet uit hoe het komt dat kinderen beginnen met stotteren. Ze weten wel dat er bij stotteren sprake is van psychische en lichamelijke factoren. Psychische factoren zijn bijvoorbeeld karakter en de omgeving. Leeft jou kleintje in een drukke omgeving en krijg het geen kans om te spreken, kan het onzeker worden en zo stotteren ontwikkelingen. Lichamelijke factoren zijn bijvoorbeeld motoriek, aanleg en taal. Heeft je peuter bijvoorbeeld de aanleg, dan is bestaat de kans dat het gaat stotteren. Stotter jij of je partner dan is de kans 25% dat jullie zoon of dochter gaat stotteren.

Op psychisch gebied spelen onzekerheid en spanning een grote rol bij het veroorzaken van stotteren. Wanneer je kind in een openbare ruimte of bij vreemde niet makkelijk spreekt, kan het gaan stamelen. Dit is nog helemaal geen duidelijk teken van stotteren, omdat je kind gewoon verlegen is. Wel is het verstandig om op dat moment al naar de logopedist te gaan. Zij kunnen jou zoon of dochter op deze jonge leeftijd van het haperen en stamelen af helpen. Dit is ook wat Marlous gedaan heeft. De logopedist kon met haar 1-jarige zoontje al oefeningen doen om langdurig stotteren te voorkomen.

Stotteren gebeurt in drie vormen. Kinderen hebben last van verlenging, herhaling of blokkades, of alle drie. Bij verlenging herhaalt je kind een deel van het woord steeds. Dat klinkt ongeveer zo: Mag ik een koe-koe-koe-koekje. Bij herhaling gaat het alleen om de eerste letter van het woord: k-k-k-koekje. Heeft je kind last van blokkades dan loopt zijn of haar stem vast en kan het even niks meer uitspreken. De ene vorm van stotteren is niet erger of minder erg dan de ander, want vervelend zijn ze alle drie.

Tom is nu ruim 2 jaar en praat zoals alle kinderen doen op zijn leeftijd. Helemaal stottervrij. Marlous: ,,Ik denk dat het ligt aan het feit dat ik meteen aan de bel heb getrokken bij de logopedist. Tom ging er in het begin drie keer in week een uurtje heen. Nu hoeft hij nog maar een keer in week langs te komen voor een paar oefeningen. Hij stottert niet meer, maar om te voorkomen dat hij terug valt in zijn oude spreekritme houden we dit nog zeker een half jaar aan.’’

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Krampen, ze kunnen een nachtmerrie zijn.

Veel mensen hebben last van kramp. Wat is het en wat kun je doen.

Alles over etalagebenen

Informatie over claudicatio intermittens (etalagebenen)

Bewezen tips om buikvet te verliezen

Jij wilt natuurlijk weten hoe je zo snel mogelijk je buikvet kunt verliezen. De oplossing is je levensstijl veranderen

Alles over cholesterol

informtatie over cholesterol

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

vitamine D

wat gebeurt er met je als je te weinig vitamine D binnenkrijgt?

Alles over de maagband

Informatie over de maagband

Overgewicht/obestitas bij kinderen: oorzaken en gevolgen (1)

We kunnen het niet ontkennen dat meer en meer van onze kinderen te kampen heeft of krijgt met overgewicht. Wat zijn de oorzaken en de gevolgen ervan?

Steeds meer tieners zoeken de oplossing voor hun overgewicht in een operatie terwijl ze junkfood blijven eten.

Een operatie ondergaan om gewicht te verliezen wordt onder jongeren steeds populairder, maar is dit wel veilig voor hun?

Twee jaar zindelijkheidstraining en nog altijd poepen in de luier!

Wie weet voor jullie de oplossing voor het stoppen van poepen in de luier ('s nachts).

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

zwangerschap en bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

stoppen met roken

De eerste dagen na het stoppen met roken zijn het moeilijkst en denk je vaak constant aan roken. Het stoprokenblog biedt uitkomst en een prettig samenzijn met mede stoppers.

Lactose intolerantie

wat is het verschil tussen lactose intolerantie en melkallergie

Dieetpillen, te mooi om waar te zijn?

Dieetpillen lijkt de oplossing om af te vallen zonder al te veel moeite, maar wat is nou de waarheid hierachter?

Leven met epilepsie

Het leven met epilepsie, epilepsie en beperkingen

Vitamine B8: Biotine

Informatief artikel over Biotine (vitamine B8)

De knie.

De knie en overgewicht een slechte combinatie.

Lastige babykwaaltjes en kinderziektes.

Wat heeft mijn kind, en wat nu?!!

Azijn tegen kwaaltjes en ongemakjes

Azijn bestrijdt bacteriën en schimmels, werkt verzachtend bij zonnebrand, doet uw haar meer glanzen, enz...

BMI berekenen

U wilt de BMI berekenen van uzelf of uw gezin? Onze BMI Meter is de snelste en meest betrouwbare op het internet. Meteen inzicht. Klik hier! Let op: uw BMI berekenen met onze BMI meter kan vandaag nog

Gezonde voeding + afvallen

Gezonde voeding is voor iedereen belangrijk, hier geef ik een aantal tips en voorbeelden van gezonde voeding.

Alles over artrose

Informatie over artrose (gewrichtsslijtage)

Rugklachten

Hoe ontstaan lage rugklachten? En, hoe kom je er vanaf?