Het digitale rontgen onderzoek


Publicatie datum:

hoe werkt het maken van foto's op de beeldvormende afdeling

Gesponsorde koppelingen

Aan de werkwijze van het laten maken van foto's op de beeldvormende afdeling is de afgelopen tijd het één en ander gewijzigd. Tegenwoordig is het niet meer gebruikelijk om met conventionele foto's rond te lopen en op een feestje maak je hier ook geen indruk meer mee. Je moet de onderzoeken toch echt wel op een CD hebben laten zetten, anders ben je echt wel ouderwets.

Wanneer je vroeger in het ziekenhuis een foto moest laten maken op één van de beeldvormende afdelingen, dan was het vrij gewoon dat je met de map met foto's weer terug moest naar de specialist, zodat hij de foto's kon bekijken. Mensen met een rijkelijk gevulde fotomap, hadden bijna een karretje nodig om deze map(pen) bij de specialist te krijgen.

Gelukkig is aan dit fenomeen in bijna alle ziekenhuizen in Nederland een einde gekomen. Met de introductie van het PACS (Picture Archiving and Communication System), is het voor de patienten niet meer nodig om met fotomappen te zeulen en hebben de specialisten vele malen sneller toegang tot de beelden. Ook de radiologen en nucleair geneeskundigen zijn met de introductie van het PACS anders gaan werken, waardoor verslaglegging sneller verloopt en de uitslag daardoor ook sneller bij de specialist of huisarts is.

Om de beelden bij de specialist op het beeldscherm te krijgen moeten er verschillende systemen met elkaar werken. Voor de rontgenafdeling zijn dit de volgende systemen:

  • ZIS
  • RIS
  • Modaliteit
  • PACS

 

ZIS

De patientinformatie, zoals het patientnummer, de huisarts en verzekeringsgegevens, komen uit het ZIS (Ziekenhuis Informatie Systeem). Dit is het basissysteem waar alle ander systemen direct of indirect aan gekoppeld zijn. Deze gegevens worden ingevoerd bij de ponsplaatjes balie. Wanneer u voor het eerst in een ziekenhuis komt, moet u eerst hier langs om uzelf bekend te maken in het basissysteem.

 

RIS

Het RIS (Radiologie Informatie Systeem) zorgt voor de onderzoeksinformatie. Hieronder verstaan we de onderzoeken (pols foto, echo buik, e.d.) en ook de aanvraagbriefjes geschreven door de huisarts/specialist en het verslag worden hier in opgeslagen. Het RIS haalt de patientinformatie uit het ZIS. Dit houdt in, dat wanneer u voor het eerst in het ziekenhuis komt en u wilt een foto laten maken, dat u eerst langs de ponsplaatjesbalie moet gaan, omdat het RIS anders geen patientinformatie kan vinden.

 

Modaliteit

Het apparaat waar de foto mee gemaakt wordt heet de modaliteit. Wanneer een patient een CT (Computer Tomograaf) onderzoek moet ondergaan, dan krijgt de patient een onderzoek op de modaliteit CT. Ieder onderzoek wordt uitgevoerd op een bepaalde modaliteit, zoals de echo, mri, bucky, angio etc.

PACS

Het PACS (Picture Archiving and Communication System) beheert de beelden die ingestuurd zijn door de modaliteit. Het PACS draagt zorg voor de distributie van beelden naar gebruikers die om beelden vragen. Wanneer een specialist de foto's wil bekijken van een patient, dan zal hij, vaak aan de hand van het patientnummer, de bewuste patient in het systeem opzoeken. Nadat het systeem de patient heeft gevonden, kan de specialist zien welke beeldvormende onderzoeken zijn uitgevoerd. Hij of zij kiest het juiste onderzoek en de bijbehorende beelden met verslag worden getoond.

 

Wanneer er een patient met bijvoorbeeld een pijnlijke pols naar het ziekenhuis gaat, dan krijgt die patient een verwijsbrief mee van de huisarts. In het ziekenhuis meld de patient zich bij de EHBO. Op de EHBO wordt in het ZIS gekeken of de patient al bekend is in het systeem. Als de patient bekend is, wordt hij doorgestuurd naar de Radiologie om een foto te laten maken. Op de radiologie wordt in het RIS een onderzoek ingeboekt. In dit geval wordt er een polsfoto ingeboekt. De Radiodiagnostisch laborant ziet op de modaliteit dat er een patient is voor een polsfoto. De laborant activeert het onderzoek en roept de patient in de kamer, waar het onderzoek uitgevoerd wordt. De patient keert terug naar de EHBO en de beelden worden vanaf de modaliteit verzonden naar het PACS. Een radioloog krijgt het onderzoek in zijn lijst en de radioloog zal de beelden gaan beoordelen en een verslag gaan dicteren. Het is tegenwoordig mogelijk dat een radioloog het verslag dicteert en daarbij direct in beeld ziet wat hij aan het dicteren is. Hij kan het verslag direct volledig afronden, zodat uitwerken van het verslag door een typiste theoretisch niet meer nodig is. Vaak wordt echter nog wel gebruik gemaakt van typistes.

Het onderzoek in het PACS is nu voorzien van een verslag, zodat de specialist direct de beelden en het verslag tot zijn beschikking heeft.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Tandvlees ontsteking, hoe ontstaat het

Veel mensen hebben last van ontstoken tandvlees. Hoe komt dit nu precies.

Wat is je Hypothalamus eigenlijk?

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

Calorieën

Een duidelijke uitleg over wat calorieën zijn, waar ze voor staan en hoe ze te gebruiken.

Homeopathie bij de zwangerschap

Waarom veel vrouwen hun toevlucht zoeken in de natuurlijke geneeskunde

Hoe kom ik over een angststoornis of depressie heen?

Angststoornissen en depressies zijn veelvoorkomende ziektes, waar gaat het mis en hoe kun je ze overwinnen?

Jeugdpuistjes (acne)

Het verloop van cocaïneverslaving

Dit artikel geeft een schematische weergave van een mogelijk verloop van experimenteel naar geïntegreerd cocaïnegebruik

Koorts, set-point en de lichaamstemperatuur.

Wat koorst is en hoe het tot stand komt samen met een korte omschrijving van het set-point en de levenstemperatuur.

Hoge bloeddruk

Informatief artikel over hoge bloeddruk.

Gonorroe

Informatieve artikel over aandoening Gonorroe

Stress

Wat is stress en wat kun je er zelf aan doen.

Oefeningen om pijn in schouders en nek te verminderen

Bij pijn en vastzittende spieren veroorzaakt door stress

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVI

Het Dieet Fase 3

BMI berekenen

U wilt de BMI berekenen van uzelf of uw gezin? Onze BMI Meter is de snelste en meest betrouwbare op het internet. Meteen inzicht. Klik hier! Let op: uw BMI berekenen met onze BMI meter kan vandaag nog

Obesitas en overgewicht

Wat is obesitas en hoe kun je deze aandoening herkennen?

Keelontsteking bij jonge kinderen

Geeft een omschrijving wat te doen bij een keelonsteking bij een jong kind

Alles over alcoholverslaving

Informatie over alcoholverslaving

Sauna en sport

Een uitleg over de voordelen van de sauna voor sporters zowel als sedentairen. Evenals een overzicht voor het juiste gebruik van de sauna.

Alles over netelroos

wat is netelroos, hoe kun je het herkennen en hoe kun je het behandelen.

Morbide obesitas, dodelijke vetzucht.

Er komen steeds meer gevallen van dodelijk overgewicht, zwaarlijvigheid, corpulentie en adipositas?

Broccoli en Tomaten. Samen zijn ze een superstel.

Broccoli en Tomaten zijn ieder voor zich heel gezond, maar samen zijn een ijzersterke combinatie.

Hoe kom je aan een sixpack

Heel veel mensen wil graag een sixpack maar hoe boks je dat nu voor elkaar.

Burnout

Invloed van werkstress op de geestelijke gezondheid

Het Schoonheidsideaal van het hebben van Witte Tanden

Dit is een artikel over het schoonheidsideaal van het hebben van mooie witte tanden.

Ayurveda: Basisbeginselen en de persoonlijke constitutie

Wat is Ayurveda? Wat kan kennis over de 'persoonlijke constitutie' voor mij betekenen ter bevordering van 'gezondheid'?