Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding


Publicatie datum:

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding.

Gesponsorde koppelingen

Tijden van feesten, omringd door onze beliefde naasten, brengen vaak onmiskenbaar de uitgerekende omstandigheden voor emotionele uitspattingen.  De vertrouwde setting geeft immers de uistekende cocktail voor het onthullen van lang verborgen emoties.

Met een steeds meer materialistisch getinte samenleving, en een economie die naar de afgrond neigt, leggen velen de lat steeds hoger.  Dit zorgt voor een extra kwetsbaarheid voor stress-aanvallen door tegenslagen die zelfs met een degelijk stress-regulatie-stysteem niet altijd even efficiënt kunnen aangepakt worden.  Bovendien is het opbergen van gevoelens in bepaalde situaties en doorgaans bij mannen één van de gehanteerde normen in de westerse samenleving.  Dan is het de dichtste familie- of kennissenkring waar de gevoelens wel het daglicht raken.

Eerst en vooral is materialisme iets wat het leven aan natuurlijke aspecten doet verliezen.  Niemand wordt immers geboren met het oog op zich vol te laden met alle verrijkende techniciteiten dat we vandaag in het marktaanbod terugvinden.  Als we bovendien naar de natuur terugblikken, dan zien we dat iedere soort zijn plek zoekt in de habitat met het oog op de voortplanting, en dat die plek vooral veiligheid en geborgenheid moet bieden die het voorbestaan van nakomelingen moet garanderen.  Wanneer de lat echter te hoog ligt, verliezen we datgene uit het oog waar we het eigenlijk allemaal voor doen (je zou kunnen zeggen dat we in die zin over-geëvolueerd zijn).  Dit zorgt ervoor dat we naast onze eigen waarden en normen gaan leven, die we immers van onze (voor)ouders meekregen.  We leven dan niet meer naar dat zo gekoesterde nest, maar voor zaken die vaak gepaard gaan met status.  Dit zorgt voor een innerlijk conflict dat in het slechtste geval uitmondt in depressie.  In termen van psychologie heet het gevoel dat we ervaren discrepantie.  Zonder naamkaart is dit gevoel moeilijk of niet te herkennen.  We worden dan ook meteen aan de denktank gezet om tot datgene te komen dat ons gevoel veroorzaakte en een weg te vinden naar een oplossing en vooral een beter gevoel.  Deze ervaring geeft ons inzichten en dwingen ons om ons gedrag aan te passen zodat we ons nadien terug beter voelen.

Wetende dat dit ons mogelijk vooruit helpt en we ons gevoel uiten bij de mensen bij wie we ons veilig voelen, zouden we dit hele gebeuren in een positief daglicht kunnen plaatsen, ware het niet dat we vaak enkel getuige zijn van boze camouflage-emoties die de ware essentie (waar het eigenlijk om gaat) verhullen.  Daarbij komt dat er meestal eerst oude emoties moeten opgerakeld worden die nooit verwerkt werden (die kunnen teruggaan tot in de kindertijd), om tot de basis van de nieuwe emoties te komen en deze te kunnen verwerken.  Alcohol is daarenboven dikwijls de onstekende factor voor uitspattingen tijdens de feestdagen.  Deze gevoelens-versterkende stof beperkt tegelijk het vermogen om het bijhorende gedrag in te perken, waardoor de situatie uit de hand loopt.

Het enige wat de toeschouwer dan rest is een keihard relativeringsvermogen - indien we in lijn met een andere norm ‘de medemens behandelen zoals we zelf willen behandeld worden’, alsnog de nodige steun willen bieden.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

HSP

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

ADHD volksziekte nummer 1

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig ADHD heeft of een variant hierop, maar is dit ook zo..

Alprazolam

Beschrijving van het medicament Alprazolam.

Tips om zwanger te raken

Handige tips om de natuur een beetje te helpen!

Slapeloosheid

Informatie over slapeloosheid

Heeft mijn kind ADHD?

wat moet je als ouders doen als je denkt dat je kind ADHD heeft?

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van

Hoge bloeddruk hoe kom je eraan en hoe kom je eraf

Hoge bloeddruk kan van invloed zijn op de rest van je gezondheid

UV-straling op de huid

De negatieve gevolgen

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Vitamine D gebrek een sluipmoordenaar

Veel mensen heb een tekort aan vitamine D zonder dat ze het door hebben.

Relatietherapie en psychotherapie: verschil?

Begrijp wat een relatietherapie anders maakt dan een psychotherapie.

Alcohol en de effecten op je lichaam.

De korte en lange termijn effecten van alcohol op je lichaam.

Chinese kruiden & acupunctuur.

Dit artikel gaat over de werking van de chinese geneeskunde..

Bloedvergiftiging

Wat is bloedvergiftiging? Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak?

Leren leven met een afweerstoornis

Leren leven met een Afweerstoornis

Pathologisch liegen wat is het en hoe ga je er als buitenstaander mee om

Wat is nu een pathologische leugenaar en wat voor effecten heeft het op zijn of haar omgeving.

zwangerschap en bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

Moeite met slapen?

Meditatie hoeft niet zweverig te zijn, maar kan goed helpen om in te slapen.

Haargroei bevorderen

Weg met die kale plekken op je hoofd!

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Vetweefsel in het menselijke lichaam.

Een inzicht in vetweefsel in het lichaam, de taken van vet, soorten en percentage in het lichaam.

Levens redden met je smartphone door gratis reanimatie app.

De gratis reanimatie app van de Hartstichting is er voor iedereen die een reanimatie- en een AED-cursus heeft gevolgd?

Behandelen van insectenbeten, insectensteken en de oorzaken hiervan

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land.