Het Humaan Cytomegalovirus als belangrijk target in kankertherapie


Publicatie datum:

Het HCMV virus wordt steeds vaker geopperd als target in de bestrijding van kanker. Hier leg ik uit wat dit virus precies is en hoe het kanker kan veroorzaken.

Gesponsorde koppelingen

Het Humaan Cytomegalovirus (HCMV) is onderdeel van de familie van β-herpesvirussen. Meer dan 40% van de bevolking (50-80% van de westerse bevolking) raakt ermee geïnfecteerd. Bij gezonde mensen is de ziekte echter (vrijwel) niet merkbaar. Bij mensen met een deficiëntie aan het immuunsysteem, zoals bij HIV-geïnfecteerde personen, mensen die een orgaantransplantatie hebben ondergaan of bij pasgeboren baby’s, kan de ziekte levensbedreigend zijn. 

Na infectie blijft de ziekte bij de meeste personen latent, maar in sommige gevallen kan HCMV pneumonitis (longontsteking), hepatitis en retinitis (netvliesontsteking) veroorzaken. HCMV kan ook leiden tot het CMV syndroom, wat bestaat uit koorts, leukopenie (verminderde hoeveelheid witte bloedcellen in het bloed), thrombopenie (verminderde hoeveelheid bloedplaatjes) en abnormale leverfunctie. Ook zijn er aanwijzingen dat HCMV de ontwikkeling van darmkanker kan versnellen of maligne glioblastoma (kwaadaardige gezwellen in het gliaweefsel in de hersenen) kan veroorzaken. Ook in andere vormen van kanker zou HCMV een rol spelen in de ontwikkeling van de ziekte. 

Als het HCMV virus het lichaam binnenkomt gebruikt hij een lichaamscel als gastheer. Deze gastheer wordt vervolgens gebruikt om de onderdelen van het virus te produceren, waardoor het virus zich vermenigvuldigt. Daarnaast dragen virussen RNA bij zich, een korte streng erfelijk materiaal wat zorgt voor de productie van eiwitten.

HCMV codeert voor meerdere eiwitten, waaronder het veel bestudeerde eiwit US28, dat qua structuur het meest gelijk is aan de menselijke chemokinereceptor CCR1. Deze, door HCMV gecodeerde eiwitten zouden waarschijnlijk de tumorvorming versnellen. Een van die eiwtitten is de US28 receptor. Van deze receptor is al bekend dat hij verschillende oncogene responses tot stand brengt, waaronder een verhoogde productie van cyclin D1 (betrokken bij het in stand houden van de cel cyclus) en cyclooxygenase 21 (COX2, zorgt voor de productie van prostaglandinen die een rol hebben bij ontsteking) als mede een verhoogde productie van vasculair endotheel groeifactor (VEGF). Middels al deze processen zorgt de US28 receptor ervoor dat cellen ongecontroleerd gaan groeien en tumoren vormen.

HCMV kan dus via een aantal stappen kankercellen veroorzaken. Het is dus heel belangrijk om de precieze rol van HCMV en de eiwitten waarvoor hij codeert te onderzoeken. Mogelijk is deze pathway een nieuw target voor de kankertherapie.


Foobie gebruiker MerryStrawberry

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Nagel

Meest voorkomende nagelproblemen en wat men er aan kan doen. In sommige gevallen wijst een nagalafwijking op een ernstige onderliggende ziekte.

ADHD: Ritalin of gedragstherapie?

Het is soms moeilijk om te beslissen of een kind met ADHD beter ritalin kan krijgen of gedragstherapie.

Ondergewicht, hoe kom ik aan?

Je leest altijd over overgewicht, maar hoe zit het met ondergewicht en hoe kom ik aan?

HSP

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Bubbelbaden en je gezondheid

Bubbelbaden en goede gezondheid, gaat dat samen?

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Coeliakie, een dunne darmziekte.

Een beschrijving van de ziekte Coeliakie, wat het is, diagnose en meer.

De huid

Anatomie van de huid

Chlorella! Het wonder algje!

Chlorella heeft met zijn vele bijzondere eigenschappen een herstellende en reinigende invloed op het menselijk lichaam.

Plastische chirurgie en borstverkleining

De voordelen en nadelen van borstverkleining overzichtelijk op eem rij.

Wat moet er in mijn huisapotheek?

Een overzicht wat er in de huisapotheek moet zitten.

Multiple sclerose

Wat houd MS in en hoe ermee om te gaan

Ontwikkeling baby 4 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 4 maanden

Gevaar/Bestrijding van een koortslip

Het gevaar en de bestrijding van een koortslip

Hormonen van de Hypofyse

De Hypofyse zorgt voor de afscheiding van veel hormonen, waaronder het groeihormoon. Maar dit onderdeel van de hersenen werkt niet uit zichzelf, het wordt namelijk aangestuurd door de hypothalamus ( onderdeel van de hersenen).

Slaapproblemen en hypnose

Slaapproblemen zijn vervelend en zorgen voor gezondheidsklachten. Hypnose kan een oplossing zijn.

Kan ik leren leven met een Angststoornis?

leren leven met Angst is zeer goed mogelijk

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

Ik heb ADHD en nu...?

ADHD vanuit eigen ervaring. Als ervaringsdeskundige vertel ik de ins en outs ervan en mijn kijk erop.

Honger en verzadiging.

Een overzicht over honger en verzadiging ontstaan.

Rugklachten

Hoe ontstaan lage rugklachten? En, hoe kom je er vanaf?

Eenvoudig ontgiften

Met eenvoudige olie een goede gezondheid bekomen

Overweegt u Chiropractie?

Informatief artikel over Chiropractie