Hoe kom ik los van de negatieve invloed van mijn ouders nu ik volwassen ben?


Publicatie datum:

In dit christelijke artikel wordt vermeld waarom je als volwassene los zou moeten komen van de negatieve invloed van je ouders. Daarnaast helpt dit artikel je om die stap in liefde te zetten.

Gesponsorde koppelingen

Veel ouders vinden het moeilijk om hun kinderen los te laten, zelfs als ze al volwassen zijn en een eigen leven leiden.

De kinderen worden daarmee geblokkeerd in de groei naar hun eigen volwassenheid wat negatieve gevolgen kan hebben voor deze kinderen maar ook voor de ouders zelf.

Maar hoe doorbreek je zo'n patroon?

Allereerst wil ik duidelijk maken wat ik met negatieve invloeden bedoel.

Negatieve invloeden zijn in mijn ogen: het teveel beslag leggen op je volwassen kind door middel van woorden en/of tijd, waardoor dit kind niet de ruimte krijgt om zijn of haar eigen koers te varen in het leven.

Wat voor de één negatief is hoeft dat voor de ander natuurlijk niet te zijn. Want mischien vindt de ander het heel fijn dat ma nog steeds zijn kleren koopt maar ziet die ene het als bemoeizucht.

Daarom is het goed om eerst zelf duidelijk te hebben wat je als negatief ervaart en wat dit gedrag voor invloed op jou heeft.

Wanneer jouw moeder bijvoorbeeld , zonder met jou te overleggen, regelmatig kleertjes voor je kind koopt, wat doet dat dan met je? Dit ligt vooral aan je eigen persoonlijkheid maar heeft ook te maken met je relatie met je moeder en persoonlijke omstandigheden.

Als je het bijv. financieel krap hebt en jouw moeder weet dit en koopt de kleertjes. Dan kan je het gevoel krijgen, dat zij denkt dat je anders niet rond komt met je geld. Dat kan jouw zelfvertrouwen schaden doordat je steeds het signaal krijgt dat je niet voor je eigen gezin kunt zorgen.Het kan ook dat je het gevoel krijgt dat jouw moeder jouw smaak niet waardeert en daarom zelf kleertjes koopt voor jouw kinderen. Dit kan je een boos en opstandig gevoel geven.

Het is altijd het beste om bij je moeder duidelijkheid te vragen zoals op deze manier: " Mam, wanneer jij steeds kleertjes koopt, krijg ik het gevoel dat je mijn smaak niet waardeert. Hoe zie je dat zelf?" Door het bij jezelf te houden en niet in verwijtende vorm te spreken, geef je de ander ruimte om jou open te antwoorden. Waarschijnlijk is na zo'n gesprek de lucht al geklaart.

Maar wanneer dat niet zo is en je moeder inderdaad vanuit bemoeizuchtige redenen handelt, dan is het goed om voor jezelf je grenzen duidelijk te stellen. Denk er dus eerst voor jezelf rustig over na, wat in jullie vastgeroeste patroon moet veranderen.

Dan zal ik nu eerst proberen uit te leggen wat een gezonde relatie is tussen ouders en kinderen.

Er zit enigzins verschil tussen een getrouwd kind en een single kind maar voor beiden geldt voor het grootste deel hetzelfde.

Wanneer een kind bij zijn ouders opgroeit, beslissen zijn ouders nog wat hij eet, wanneer hij naar bed gaat enz. Vervolgens gaan de ouders bij het opgroeien steeds meer verantwoordelijkheden aan de kinderen zelf over laten.

Aftastend wat een kind aan kan, zullen de ouders de ene keer de teugels laten vieren maar een ander moment de teugels strakker trekken omdat blijkt dat het kind met een bepaalde situatie nog niet om kan gaan. Daarnaast moeten de ouders steeds het contact met het kind aan gaan zodat ze weten wat er in het hart van het kind speelt.

Uiteindelijk zal het kind het huis verlaten om op eigen benen te staan, op dat moment sta je als ouders aan de zijlijn van zijn leven. Af en toe een advies of ernstig gesprek is goed, dat geeft ook de liefde en betrokkenheid voor het kind weer. Maar beslissingen zal hij zelf moeten nemen. Het is goed wanneeer ouders een advies geven maar het is noodzakelijk om het kind te motiveren om zelf een beslissing te nemen.

Het kind krijgt zo eigenwaarde mee, " Mijn ouders vertrouwen mij."

Voor een kind wat getrouwt is komt er nog een andere belangrijke reden bij om op eigen benen te staan. Namelijk, het aanhangen van zijn vrouw.

In Genesis 2:24 leert God ons dat een man die trouwt:

  1. zijn vader en moeder verlaat
  2. zijn vrouw aanhangt
  3. één vlees met haar wordt

Om zijn vrouw te kunnen aanhangen, d.w.z. echte intimiteit delen, haar hart leren kennen en zij die van hem, moet het kind niet langer de ouders aanhangen.

Ik zal een voorbeeld geven. Ik hoorde van een man die elke dag uit zijn werk bij zijn moeder een kop koffie ging drinken voor hij naar huis ging.Zijn moeder vroeg hem naar zijn werk en de man deelde zijn verhaal en zijn zorgen met haar. Maar wanneer zijn vrouw 's avonds naar zijn werk vroeg, had hij er geen behoefte meer aan om dit met haar te delen. " Best." Was dan ook het vaste antwoord.

Je begrijpt dat zijn vrouw zich buitengesloten voelde en doordat dit steeds gebeurde, ervoer zij geen intimiteit. In dit geval stond de moeder tussen beiden in.

Wanneer het "aanhangen" echter verstoord is, is er ook sprake van een gestoorde sexuele relatie. Want een vrouw kan zichzelf niet helemaal geven in de sexualiteit wanneer er geen intimiteit is. Voor een man is dit minder een probleem maar ook hij zal uiteindelijk vereenzamen met alle gevolgen van dien. Dus het " verlaten van vader en moeder", " partner aanhangen" en "één vlees zijn" zijn nauw met elkaar verbonden.

Nu we gezien hebben waarom het belangrijk is om los te komen van een negatieve invloed van ouders, zal ik proberen duidelijk te maken hoe je je van deze invloed kan ontrekken. Als het goed is heb je voor jezelf nagedacht wat voor jou dingen zijn wat je anders wilt. Dat moeten wel belangrijke dingen zijn, dingen die jou wel degelijk blokkeren om eigen verantwoordelijkheden te dragen of dingen die jou hinderen om intimiteit met je echtgenoot/ echtgenote te beleven. Wat kleine ergernisjes betreft, daarin is het beter om de minste te zijn, zoals Gods woord zegt: " De ander uitnemender te achten dan jezelf." 

Maar wanneer het een voor jou belangrijk punt betreft, dan is het goed om voor jezelf op papier te zetten:

1. wat is de negatieve invloed

2. wat voor gevoel deze invloed jou

3. wat en hoe wil je dit doorbreken.

Bedenk wel dat jijzelf vaak mede verantwoordelijk bent voor het in stand houden van dit patroon, bijv. omdat je je moeder niet wilde kwetsen. Het zou daarom niet liefdevol zijn om het roer ineens om te gooien. Bespreek de mogelijkheid om naar de situatie zoals jij het wilt, toe te werken. Wanneer je het contact zoekt met je moeder, d.m.v. een brief of een gesprek, doe dit dan uit liefde. Handelen vanuit gefrustreertheid maakt heel veel kapot. Maar wanneer je het beste met haar en jullie relatie voor hebt, zorgt dat ervoor dat je liefdevol het contact kan aan gaan.

Zo'n stap van jouw kant zal waarschijnlijk niet met dank worden aanvaardt. De kans is heel groot dat er meer of minder tegenstand komt vanaf je moeders kant. Waarschijnlijk begrijpt ze je niet, of heeft zij een heel andere mening. Vertel haar dat dat je veel om haar geeft en begrijpt dat dit voor haar moeilijk is. Maar vertel haar ook dat je er van overtuigt bent dat het patroon doorbroken moet worden en dat je dit op de door jouw voorgestelde manier wilt doen.

Het zal heel fijn zijn wanneer je moeder dit uiteindelijk accepteert. Toch zullen jullie beiden nog wel moeite krijgen om je aan dit nieuwe patroon aan te passen. Ga dan in gedachten weer terug naar hoe je de situatie wilt hebben en handel daar naar.

Helaas kan het ook zijn dat je moeder de situatie niet accepteert en er daardoor een breuk in jullie relatie komt. Dat is heel erg moeilijk. Logisch dat je gaat twijfelen aan jezelf.

Ga ook dan terug naar hoe de situatie was en of je dat oude patroon weer op kunt pakken." Kan God mij gebruiken op de oude manier?" Of, "Kan ik mijn man of vrouw werkelijk aanhangen als mijn moeder hier tussen staat?"  Dit zijn vragen die je jezelf  moet stellen om opnieuw je grenzen te stellen.

En als er dan toch een breuk volgt, zorg dat je altijd openstaat voor contact wanneer je moeder jouw grenzen wél respecteert. Geef bitterheid geen kans. Maar wees ondanks alles, God meer gehoorzaam dan een ander.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 4
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Mooie goedkope bril, mooie voordelige bril

Is er echt voor iedereen een mooie goedkope bril of mooie voordelige bril.

10 tips tegen blozen

Als blozen een belemmering vormt in je leven

vitamine D

wat gebeurt er met je als je te weinig vitamine D binnenkrijgt?

Het wondermiddel Citroensap

Hoe gezond citroensap is en hoe makkelijk je het toe kan passen in je dagelijks leven

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVI

Het Dieet Fase 3

Broccoli en Tomaten. Samen zijn ze een superstel.

Broccoli en Tomaten zijn ieder voor zich heel gezond, maar samen zijn een ijzersterke combinatie.

Dromen verklaard; tanden

in dit artikel geeft ik enkele verklaringen voor dromen die gaan over tanden

Hoge bloeddruk hoe kom je eraan en hoe kom je eraf

Hoge bloeddruk kan van invloed zijn op de rest van je gezondheid

Krampen, ze kunnen een nachtmerrie zijn.

Veel mensen hebben last van kramp. Wat is het en wat kun je doen.

Bloosangst

Bloosangst kan een serieuze belemmering betekenen in iemands leven

Morbide obesitas, dodelijke vetzucht.

Er komen steeds meer gevallen van dodelijk overgewicht, zwaarlijvigheid, corpulentie en adipositas?

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

Eczeem bij mijn baby

Mijn dochter zit helemaal onder de eczeem.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVII

Het Koolhydraatarm Dieet Fase 4

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Ouderen op straat gezet

Steeds meer verzorgingshuizen sluiten. Waarom is dit noodzakelijk?

Succesvol afvallen heb je in eigen hand

Hoe moet je succesvol afvallen? Waar moet je aan denken? Hoe bereken ik kcal? Wat heb ik nodig?

De gevoelens van de mens

Wat is een gevoel ? En hoe kun je het beste met gevoelens omgaan ?

Homeopathie bij de zwangerschap

Waarom veel vrouwen hun toevlucht zoeken in de natuurlijke geneeskunde