Honger en verzadiging.


Publicatie datum:

Een overzicht over honger en verzadiging ontstaan.

Gesponsorde koppelingen

De voedselinname wordt bepaald door een gevoel van honger, heeft een persoon een grotere sensatie van een hongergevoel dan zal deze een grotere hoeveelheid voedsel innemen dan een persoon met een minder grote sensatie van honger.

Honger en verzadiging.

Als een persoon honger heeft dan verlangt deze persoon naar voedsel, het individu gaat dan opzoek naar eten zodat het hongergevoel weggaat. Wanneer een individu verlangt naar een specifiek soort voedsel wordt dat eetlust genoemd. Verzadiging is het tegenovergestelde van honger, men heeft een verzadigt gevoel meestal na het nuttigen van een maaltijd.

De regulatie van voedselinname wordt geregeld door neuronen in twee gebieden van de hersenen. De twee gebieden in de hersenen zijn het hongercentrum en het verzadigingscentrum.

  • Hongercentrum: het hongercentrum is gelegen in de laterale hypothalamus ( =deel van de hersenen ). Wanneer de neuronen is het hongercentrum worden gestimuleerd dan gaat een persoon veel te veel eten, de persoon heeft een zekere drang om grote hoeveelheden voedsel tot zich te nemen. Aan de andere kant, wanneer dit gebied beschadigt is dan heeft de persoon geen verlangen naar voedsel en zal dus gewicht gaan verliezen. Dus: wanneer het hongercentrum gestimuleerd wordt dan prikkelt het de emotionele drang om naar voedsel te gaan zoeken.
  • Verzadigingscentrum: het verzadigingscentrum is gelegen in de ventromediale nuclei van de hypothalamus. Wanneer de neuronen is het verzadigingscentrum worden gestimuleerd dan resulteert dit in volledige verzadiging. Dit zorgt ervoor dat men weigert te eten. Aan de andere kant, wanneer dit gebied beschadigt is dan kan dat leiden tot vraatzucht en obesitas.

De primaire manier waarop het verzadigingscentrum werkt, is dat het het hongercentrum remt.

Regulatie voedselinname.

Bij de regulatie van voedselinname kunnen we korte-termijn en lange-termijn regulatie onderscheiden.

Korte termijn: de korte termijn regulatie wordt bepaald door de concentratie van bloedsuiker. Wanneer de concentratie bloedsuiker verlaagt is dan prikkelt dat de maag om te gaan samen trekken. Deze contracties worden ook wel hongercontracties genoemd.

Lange termijn: er zijn 3 factoren die voedselinname op de lange termijn regelen, namelijk: het niveau van glucose, van aminozuren en van vetmetabolieten in het lichaam. Vooral glucose is belangrijk. Wanneer het glucoseniveau in het bloed daalt, dan gaat men meer eten. Dit zorgt er dan weer voor dat de glucose concentratie in het bloed weer normaal wordt.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat gevoelens van honger en verzadiging op verschillende tijdstippen van de dag voor een groot deel afhankelijk zijn van gewoonte. Als men bijvoorbeeld de gewoonte heeft om 3 maaltijden per dag te nuttigen op vastgestelde tijden, en dan mist men een maaltijd, dan zal men een sterk hongergevoel krijgen, maar dat hoeft niet te betekenen dat het lichaams voedingsstoffen nodig heeft.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Winterdip / Winterdepressie

Sommige mensen hebben in de winter (dan alleen) last van een dip of depressie.

De oorzaken van een hartinfarct

Wanneer iemand een hartinfarct krijgt betekent dit dat er een deel van het hart afsterft. Dit veroorzaakt een verminderde pompkracht, soms zoveel dat je eraan kunt overlijden.

HSP

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

Rimpels: wat doe je er tegen?

Rimpels, bijna iedereen krijgt ze wel, maar hoe kom je er van af?

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

Verslaving en gewoonte

Verslaving en gewoonte

IVF

Ook jouw gevoelens zijn belangrijk in het IVF-proces.

Dag GGZ, het was leuk je gekend te hebben!

Door bezuinigingen de GGZ de nek omgedraaid

Bukken en tillen: zo doe je het goed!

Het lijkt zo makkelijk, maar bukken is een kunst om goed te doen. En meestal weet je pas als je het fout doet als het inmiddels te laat is en je door je rug heengegaan bent.....

Dromen verklaard; baby's

Wat betekent het als je droomt over baby's?

Reumatoïde Artritis

Het biosociaal probleem: Reumatoïde Artritis

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VIII

De eerste ketosis-stap

Wat is het oorgasme en hoe kun je dat bereiken met oorstimulatie?

Het spreekwoord luidt, wie niet horen wil moet maar voelen, maar hoe gevoelig zijn je oren?

Geschiedenis van de bipolaire stoornis (voorheen manisch-depressieve psychose)

Wanneer is de term bipolaire stoornis ontstaan en wat zijn de symptomen?

Geef winterkwaaltjes geen kans.

Enkele tips om winterkwaaltjes te voorkomen en te bestrijden.

Er moet iets gedaan worden aan het overgewicht in Nederland

Nederlanders worden steeds dikker en dit is een ernstig probleem, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u met dit soort problemen komt te zitten? En hoe kunt u die problemen oplossen?

De ambulance

Dit is een informatieve uiteenzetting over de ambulance.

Jeugdpuistjes (acne)

Een andere waarheid achter hart- en vaatziekten

De relatie tussen vitamine C tekort en hart- en vaatziekten.

Roaccutane en haaruitval

Wat te doen tegen haaruitval/haarverdunning wegens Roaccutane

Syndroom van Asperger.

Er is nog te weinig algemene bekendheid over het syndroom van Asperger. Om het wat duidelijker te krijgen zal ik hier wat uitleg geven.

De paniekstoornis bij adolescenten: symptomen en diagnostiek

Dit artikel geeft inzicht in de symptomen, het verloop en de diagnosticering van de paniekstoornis bij adolescenten. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Reiki - De tweede graad : Handboek voor het werken met tweedegraads-Reiki.-Eckart Warnecke (recensie)

suggesties om met Reiki 2 te werken

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Alles over etalagebenen

Informatie over claudicatio intermittens (etalagebenen)