Honger en verzadiging.


Publicatie datum:

Een overzicht over honger en verzadiging ontstaan.

Gesponsorde koppelingen

De voedselinname wordt bepaald door een gevoel van honger, heeft een persoon een grotere sensatie van een hongergevoel dan zal deze een grotere hoeveelheid voedsel innemen dan een persoon met een minder grote sensatie van honger.

Gesponsorde koppelingen

Honger en verzadiging.

Als een persoon honger heeft dan verlangt deze persoon naar voedsel, het individu gaat dan opzoek naar eten zodat het hongergevoel weggaat. Wanneer een individu verlangt naar een specifiek soort voedsel wordt dat eetlust genoemd. Verzadiging is het tegenovergestelde van honger, men heeft een verzadigt gevoel meestal na het nuttigen van een maaltijd.

De regulatie van voedselinname wordt geregeld door neuronen in twee gebieden van de hersenen. De twee gebieden in de hersenen zijn het hongercentrum en het verzadigingscentrum.

  • Hongercentrum: het hongercentrum is gelegen in de laterale hypothalamus ( =deel van de hersenen ). Wanneer de neuronen is het hongercentrum worden gestimuleerd dan gaat een persoon veel te veel eten, de persoon heeft een zekere drang om grote hoeveelheden voedsel tot zich te nemen. Aan de andere kant, wanneer dit gebied beschadigt is dan heeft de persoon geen verlangen naar voedsel en zal dus gewicht gaan verliezen. Dus: wanneer het hongercentrum gestimuleerd wordt dan prikkelt het de emotionele drang om naar voedsel te gaan zoeken.
  • Verzadigingscentrum: het verzadigingscentrum is gelegen in de ventromediale nuclei van de hypothalamus. Wanneer de neuronen is het verzadigingscentrum worden gestimuleerd dan resulteert dit in volledige verzadiging. Dit zorgt ervoor dat men weigert te eten. Aan de andere kant, wanneer dit gebied beschadigt is dan kan dat leiden tot vraatzucht en obesitas.

De primaire manier waarop het verzadigingscentrum werkt, is dat het het hongercentrum remt.

Regulatie voedselinname.

Bij de regulatie van voedselinname kunnen we korte-termijn en lange-termijn regulatie onderscheiden.

Korte termijn: de korte termijn regulatie wordt bepaald door de concentratie van bloedsuiker. Wanneer de concentratie bloedsuiker verlaagt is dan prikkelt dat de maag om te gaan samen trekken. Deze contracties worden ook wel hongercontracties genoemd.

Lange termijn: er zijn 3 factoren die voedselinname op de lange termijn regelen, namelijk: het niveau van glucose, van aminozuren en van vetmetabolieten in het lichaam. Vooral glucose is belangrijk. Wanneer het glucoseniveau in het bloed daalt, dan gaat men meer eten. Dit zorgt er dan weer voor dat de glucose concentratie in het bloed weer normaal wordt.

Het is wel belangrijk om te beseffen dat gevoelens van honger en verzadiging op verschillende tijdstippen van de dag voor een groot deel afhankelijk zijn van gewoonte. Als men bijvoorbeeld de gewoonte heeft om 3 maaltijden per dag te nuttigen op vastgestelde tijden, en dan mist men een maaltijd, dan zal men een sterk hongergevoel krijgen, maar dat hoeft niet te betekenen dat het lichaams voedingsstoffen nodig heeft.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 17
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Een plat buikje of een sixpack? Tips voor het trainen van je buikspieren

Tips voor het trainen van je buikspieren vindt je hier! Misschien handig om je buikje kwijt te raken!?

Vetverbranding en lichaamsbeweging

Een vergelijking tussen trainingen van vroeger en nu om vet te verbranden.

Virus - Soorten en veranderingen

Soorten virussen en de antivirale middelen

Plastische chirurgie en borstverkleining

De voordelen en nadelen van borstverkleining overzichtelijk op eem rij.

Azijn tegen kwaaltjes en ongemakjes

Azijn bestrijdt bacteriën en schimmels, werkt verzachtend bij zonnebrand, doet uw haar meer glanzen, enz...