Hoofdpijn


Publicatie datum:

Hoofdpijn, wat is dat precies? En wat kan ik eraan doen?

Gesponsorde koppelingen

Hoofdpijn, vele mensen zullen deze pijn wel kennen. Feit: bijna 94% heeft weleens last van hoofdpijn. Het enige verschil is dat sommigen vaker en hevigere hoofdpijn hebben als anderen. Wat is hoofdpijn precies en misschien nog belangrijker; hoe kom je er vanaf?

Wat is hoofdpijn?
Hoofdpijn is vrij onderschat. Omdat vrijwel iedereen weleens last heeft van hoofdpijn worden klachten niet altijd serieus genomen. Dit kan erg frustreren. Gelukkig is het in 99% van de gevallen niet een symptoom van een ernstige ziekte. De meeste hoofdpijn gevallen zijn spanningshoofdpijn of migraine. Daarom behandel ik alleen deze twee soorten hoofdpijn.

Wat voor hoofdpijn?
De meest voorkomende hoofdpijn is spier spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn kan zitten aan beide kanten van je hoofd of als een band om je hoofd heen. Ook zijn de spieren van de nek en het schedel vaak extra gevoelig. Ook kun je last hebben van fel licht en hard geluid. 

Migraine is een hoofdpijn die in aanvallen komt. De pijn is hevig of bonzend aan een of beide kanten van het hoofd. Fel licht en hard geluid word slecht verdragen. Het gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven.

Wat kan ik ermee?
Bij spanningshoofdpijn is het handig om een hoofdpijn dagboek bij te houden. Je kunt bijhouden wanneer de pijn optreedt en hoelang het zeer blijft doen.Daarnaast kun je erbij zetten of de hoofdpijn gepaard gaat met misselijkheid, duizeligheid enz. Dit is niet alleen een handige indicatie voor jezelf, ook de huisarts kan hier uit opmaken of het spanningshoofdpijn is, of misschien toch iets anders.

Migraine is makkelijk herkenbaar aan het patroon van de hoofdpijn. Als je denkt dat je migraine hebt neem dan direct contact op met de huisarts.

Preventie en behandeling.
Frisse lucht, sport, ontspanning en een goede nachtrust kunnen helpen om spanningshoofdpijn te voorkomen. Het is lastig advies geven bij de deze hoofdpijn, het is daarom van belang dat je achterhaalt wat de hoofdpijn uitlokt. 
Als je de hoofdpijn op voelt komen kun je de spieren in de nek, schouders en hoofd licht masseren. Je kunt een pijnstiller nemen (aspirine, paracetamol, ibuprofen) en even aan de hoofdpijn toegeven door in een rustige omgeving te gaan liggen en proberen te ontspannen. 
De hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door chronische spanningen of een depressie. In dit geval zullen pijnstillers niet helpen. Raadpleeg in dit geval uw huisarts, hij zal je eventueel door kunnen verwijzen.

Vertel in je omgeving dat je migraine hebt, zodat mensen het begrijpen als je even wilt gaan liggen of niet kunt werken. Ook bij migraine kan het helpen om een hoofdpijn dagboek bij de te houden, je kunt er hierdoor achter komen of er bepaalde dingen zijn die de hoofdpijn uitlokken. Daarbij kun je het beste regelmatig slapen en eten. Voorkom voedsel die de hoofdpijn kan uit lokken. En probeer stress zoveel mogelijk te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen. 
Je kunt pijnstillers gebruiken tegen de misselijkheid. Je moet een beetje uitvinden welke het beste bij je past. Bij de huisarts zijn migraine pillen te verkrijgen,

Tot slot:
Neem niet teveel pijnstillers. Gebruik ze niet ter voorkoming van de hoofdpijn, hierdoor kun je medicijn afhankelijke hoofdpijn krijgen en hier los je het probleem natuurlijk helemaal niet mee op. Probeer er achter te komen welke hoofdpijn je hebt. Je kunt een test doen op: hoofdpijn.nl. Als de hoofdpijn je belemmert ga dan altijd naar je huisarts. Ze kunnen veel dingen voor je doen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Koolhydraatarm Dieet

Koolhydraatarm dieet, effectief of niet?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven I

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Bactroban

Beschrijving van het medicijn Bactroban.

Fibromyalgie

Fybromyalgie ziekte pijn spieren gewrichten. Waarom is fibromyalgie zo bekend? en wat is ervan bekend?

Oefeningen om pijn in schouders en nek te verminderen

Bij pijn en vastzittende spieren veroorzaakt door stress

Alles over osteoporose

Informatie over botontkalking (osteoporose)

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

De geschiedenis van de keizersnede

De geschiedenis van de keizersnede hier beschreven

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Eczeem

Alles over eczeem

Hoe kom ik los van de negatieve invloed van mijn ouders nu ik volwassen ben?

In dit christelijke artikel wordt vermeld waarom je als volwassene los zou moeten komen van de negatieve invloed van je ouders. Daarnaast helpt dit artikel je om die stap in liefde te zetten.

Leven met een ingezakte ruggenwervel

Een ingezakte ruggenwervel is een behoorlijk probleem, lees hier meer.

Eiwitrijke dieten

Informatief artikel over eiwitrijke dieten.

Alles over bof

Informatie over de bof

Homeopathische behandeling candida/schimmelinfectie

Homeopathisch geneesmiddel tegen candida

Plastische chirurgie: borstvergroting en borstverkleining.

Het hoe en wat van een borstoperatie met daarnaast de ontwikkeling van de borsten.

KISS syndroom

Van huilbaby naar een gezond kind

Last van een dipje? Of toch een depressie?

Wanneer heb je een dipje of een depressie?

De invloed van ouders op alcoholgebruik en roken bij jongeren

Een artikel over de invloed van ouders en vrienden op het drink- en rookgedrag van jongeren.

Voorwaardelijke machtiging

De

Atopie

Wat is atopie en waarom veroorzaakt het astma, eczeem en hooikoorts

Mogelijke gevolgen bij het afbouwen en stoppen van anti-depressivagebruik

Mogelijke gevolgen bij het afbouwen en stoppen van anti-depressivagebruik

hoe kom je het snelst van je kater af

een paar tips die je helpen om snel van je kater af te komen.

Obesitas en overgewicht

Wat is obesitas en hoe kun je deze aandoening herkennen?

Klaplong

Wat is het en hoe krijg je het?