Hoofdpijn


Publicatie datum:

Hoofdpijn, wat is dat precies? En wat kan ik eraan doen?

Gesponsorde koppelingen

Hoofdpijn, vele mensen zullen deze pijn wel kennen. Feit: bijna 94% heeft weleens last van hoofdpijn. Het enige verschil is dat sommigen vaker en hevigere hoofdpijn hebben als anderen. Wat is hoofdpijn precies en misschien nog belangrijker; hoe kom je er vanaf?

Wat is hoofdpijn?
Hoofdpijn is vrij onderschat. Omdat vrijwel iedereen weleens last heeft van hoofdpijn worden klachten niet altijd serieus genomen. Dit kan erg frustreren. Gelukkig is het in 99% van de gevallen niet een symptoom van een ernstige ziekte. De meeste hoofdpijn gevallen zijn spanningshoofdpijn of migraine. Daarom behandel ik alleen deze twee soorten hoofdpijn.

Wat voor hoofdpijn?
De meest voorkomende hoofdpijn is spier spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn kan zitten aan beide kanten van je hoofd of als een band om je hoofd heen. Ook zijn de spieren van de nek en het schedel vaak extra gevoelig. Ook kun je last hebben van fel licht en hard geluid. 

Migraine is een hoofdpijn die in aanvallen komt. De pijn is hevig of bonzend aan een of beide kanten van het hoofd. Fel licht en hard geluid word slecht verdragen. Het gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven.

Wat kan ik ermee?
Bij spanningshoofdpijn is het handig om een hoofdpijn dagboek bij te houden. Je kunt bijhouden wanneer de pijn optreedt en hoelang het zeer blijft doen.Daarnaast kun je erbij zetten of de hoofdpijn gepaard gaat met misselijkheid, duizeligheid enz. Dit is niet alleen een handige indicatie voor jezelf, ook de huisarts kan hier uit opmaken of het spanningshoofdpijn is, of misschien toch iets anders.

Migraine is makkelijk herkenbaar aan het patroon van de hoofdpijn. Als je denkt dat je migraine hebt neem dan direct contact op met de huisarts.

Preventie en behandeling.
Frisse lucht, sport, ontspanning en een goede nachtrust kunnen helpen om spanningshoofdpijn te voorkomen. Het is lastig advies geven bij de deze hoofdpijn, het is daarom van belang dat je achterhaalt wat de hoofdpijn uitlokt. 
Als je de hoofdpijn op voelt komen kun je de spieren in de nek, schouders en hoofd licht masseren. Je kunt een pijnstiller nemen (aspirine, paracetamol, ibuprofen) en even aan de hoofdpijn toegeven door in een rustige omgeving te gaan liggen en proberen te ontspannen. 
De hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door chronische spanningen of een depressie. In dit geval zullen pijnstillers niet helpen. Raadpleeg in dit geval uw huisarts, hij zal je eventueel door kunnen verwijzen.

Vertel in je omgeving dat je migraine hebt, zodat mensen het begrijpen als je even wilt gaan liggen of niet kunt werken. Ook bij migraine kan het helpen om een hoofdpijn dagboek bij de te houden, je kunt er hierdoor achter komen of er bepaalde dingen zijn die de hoofdpijn uitlokken. Daarbij kun je het beste regelmatig slapen en eten. Voorkom voedsel die de hoofdpijn kan uit lokken. En probeer stress zoveel mogelijk te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen. 
Je kunt pijnstillers gebruiken tegen de misselijkheid. Je moet een beetje uitvinden welke het beste bij je past. Bij de huisarts zijn migraine pillen te verkrijgen,

Tot slot:
Neem niet teveel pijnstillers. Gebruik ze niet ter voorkoming van de hoofdpijn, hierdoor kun je medicijn afhankelijke hoofdpijn krijgen en hier los je het probleem natuurlijk helemaal niet mee op. Probeer er achter te komen welke hoofdpijn je hebt. Je kunt een test doen op: hoofdpijn.nl. Als de hoofdpijn je belemmert ga dan altijd naar je huisarts. Ze kunnen veel dingen voor je doen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Manieren om van je buikvet af te komen

Als je een dikke buik die wordt dit normaal gesproken beschouwd als ongezond. En dat is ook zo wat buikvet zorgt voor verhoogde risico’s bij bepaalde ziekten.

Uw Natuurlijk gewicht!

De praktijk is vaak weerbarstig en draagt meer risico met uw keuze om (weer) naar uw gewicht en figuur te streven die het eerder had.

Plastische chirurgie: borstvergroting en borstverkleining.

Het hoe en wat van een borstoperatie met daarnaast de ontwikkeling van de borsten.

Keelontsteking bij jonge kinderen

Geeft een omschrijving wat te doen bij een keelonsteking bij een jong kind

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Vitaminen en hun effecten.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezond menselijk lichaam. Lees er in dit artikel alles over.

COPD: De ziekte uitgelicht.

Pathogenese, epidemiologie, prognose, klinische beeld, complicaties en therapie van COPD op een rijtje.

Hersenen krimpen door overgewicht.

Hersenen krimpen door overgewicht. Hoe komt dat?

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Koken voor personen met een eierallergie

Recepten voor personen met een eierallergie.

Vitamine boost voor vijftig plussers pure noodzaak!

zijn extra vitaminen voor vijftigplussers noodzakelijk of overbodig?

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)

Niet Aangeboren Hersenletsel verandert het leven van de persoon in kwestie vaak totaal, maar ook dat van zijn familie en vrienden. Is iemand nog dezelfde en hoe ga je met elkaar om?

Alles over hart en vaatziekten

Informatie over hart- en vaatziekten en de risicofactoren hierop. Voorkom dat je een hartaanval krijgt!

Ondergewicht, hoe kom ik aan?

Je leest altijd over overgewicht, maar hoe zit het met ondergewicht en hoe kom ik aan?

Gezond afvallen

Een artikel over hoe je kunt beginnen met afvallen en hoe je dat het best vol kunt houden.

Dyslexie en nevenproblematiek

Dit artikel bespreekt de hoofdkenmerken en symptomen van dyslexie, en gaat daarnaast in op veelvoorkomende nevenproblematiek bij kinderen met dyslexie, zoals ADHD en sociale problemen.

Alles over de maagband

Informatie over de maagband

Wordt je voor altijd high door een trepanatie?

Een trepanatie wordt meestal gebruikt bij een hersenoperatie, kun je er ook voor altijd high mee worden?

Het juiste dieet

Wat is dieet

39 weken zwanger

39 weken zwanger, zwangerschap week 39

Geluk

Wat is geluk? Waar is geluk van afhankelijk?

EHEC-Bacterie

Vooruitgang onderzoek EHEC-bacterie

Omgaan met een gekneusde pols

Wat is een gekneusde pols? Wat zijn de klachten? Hoe ga je er mee om?

Aloë Vera en zijn positieve eigenschappen - huidkwaaltjes - gezondheidkwaaltjes

De positieve krachten van de Aloë Vera.