Hoofdpijn


Publicatie datum:

Hoofdpijn, wat is dat precies? En wat kan ik eraan doen?

Gesponsorde koppelingen

Hoofdpijn, vele mensen zullen deze pijn wel kennen. Feit: bijna 94% heeft weleens last van hoofdpijn. Het enige verschil is dat sommigen vaker en hevigere hoofdpijn hebben als anderen. Wat is hoofdpijn precies en misschien nog belangrijker; hoe kom je er vanaf?

Wat is hoofdpijn?
Hoofdpijn is vrij onderschat. Omdat vrijwel iedereen weleens last heeft van hoofdpijn worden klachten niet altijd serieus genomen. Dit kan erg frustreren. Gelukkig is het in 99% van de gevallen niet een symptoom van een ernstige ziekte. De meeste hoofdpijn gevallen zijn spanningshoofdpijn of migraine. Daarom behandel ik alleen deze twee soorten hoofdpijn.

Wat voor hoofdpijn?
De meest voorkomende hoofdpijn is spier spanningshoofdpijn. Deze hoofdpijn kan zitten aan beide kanten van je hoofd of als een band om je hoofd heen. Ook zijn de spieren van de nek en het schedel vaak extra gevoelig. Ook kun je last hebben van fel licht en hard geluid. 

Migraine is een hoofdpijn die in aanvallen komt. De pijn is hevig of bonzend aan een of beide kanten van het hoofd. Fel licht en hard geluid word slecht verdragen. Het gaat vaak gepaard met misselijkheid en overgeven.

Wat kan ik ermee?
Bij spanningshoofdpijn is het handig om een hoofdpijn dagboek bij te houden. Je kunt bijhouden wanneer de pijn optreedt en hoelang het zeer blijft doen.Daarnaast kun je erbij zetten of de hoofdpijn gepaard gaat met misselijkheid, duizeligheid enz. Dit is niet alleen een handige indicatie voor jezelf, ook de huisarts kan hier uit opmaken of het spanningshoofdpijn is, of misschien toch iets anders.

Migraine is makkelijk herkenbaar aan het patroon van de hoofdpijn. Als je denkt dat je migraine hebt neem dan direct contact op met de huisarts.

Preventie en behandeling.
Frisse lucht, sport, ontspanning en een goede nachtrust kunnen helpen om spanningshoofdpijn te voorkomen. Het is lastig advies geven bij de deze hoofdpijn, het is daarom van belang dat je achterhaalt wat de hoofdpijn uitlokt. 
Als je de hoofdpijn op voelt komen kun je de spieren in de nek, schouders en hoofd licht masseren. Je kunt een pijnstiller nemen (aspirine, paracetamol, ibuprofen) en even aan de hoofdpijn toegeven door in een rustige omgeving te gaan liggen en proberen te ontspannen. 
De hoofdpijn kan ook veroorzaakt worden door chronische spanningen of een depressie. In dit geval zullen pijnstillers niet helpen. Raadpleeg in dit geval uw huisarts, hij zal je eventueel door kunnen verwijzen.

Vertel in je omgeving dat je migraine hebt, zodat mensen het begrijpen als je even wilt gaan liggen of niet kunt werken. Ook bij migraine kan het helpen om een hoofdpijn dagboek bij de te houden, je kunt er hierdoor achter komen of er bepaalde dingen zijn die de hoofdpijn uitlokken. Daarbij kun je het beste regelmatig slapen en eten. Voorkom voedsel die de hoofdpijn kan uit lokken. En probeer stress zoveel mogelijk te verminderen door bijvoorbeeld ontspanningsoefeningen te doen. 
Je kunt pijnstillers gebruiken tegen de misselijkheid. Je moet een beetje uitvinden welke het beste bij je past. Bij de huisarts zijn migraine pillen te verkrijgen,

Tot slot:
Neem niet teveel pijnstillers. Gebruik ze niet ter voorkoming van de hoofdpijn, hierdoor kun je medicijn afhankelijke hoofdpijn krijgen en hier los je het probleem natuurlijk helemaal niet mee op. Probeer er achter te komen welke hoofdpijn je hebt. Je kunt een test doen op: hoofdpijn.nl. Als de hoofdpijn je belemmert ga dan altijd naar je huisarts. Ze kunnen veel dingen voor je doen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over retinoblastoom

Informatie over het retinoblastoom (oogtumor bij kinderen)

Wat is dementie

Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de kenmerken van deze ziekte?

Anticonceptie

Wat is nu de beste oplossing voor de vrouw wat betreft anticonceptie? Hierbij alles op een rij.

hoe kom je het snelst van je kater af

een paar tips die je helpen om snel van je kater af te komen.

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom waar vele tienduizenden mensen in Nederland last van hebben. het wordt ook wel omschreven als weke delen reuma. wat is fibromyalgie?

Fit met Manon 1 - strakke billen

Strak in vorm-billen

De voor- en nadelen van antidepressiva

de voor- en nadelen van antidpressiva

Stamcellen en stamcelonderzoek de toekomst?

Antwoorden op vragen over stamcellen, stamcelonderzoek en klonen.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XV

Het Koolhydraatarm dieet Fase 2

Bewezen tips om buikvet te verliezen

Jij wilt natuurlijk weten hoe je zo snel mogelijk je buikvet kunt verliezen. De oplossing is je levensstijl veranderen

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

Fit met Manon 1 - strakke billen deel 2.

Een vervolg op deel 1.

Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

behandeling hoog cholesterol

informatie over de behandeling van cholesterol

Super fruit en ORAC “goed nieuws en slecht nieuws!”

Wel eens gehoord van super fruit en van ORAC? In dit artikel meer over wat superfruit is en hoe het bijdraagt aan de gezondheid.

Alles over bof

Informatie over de bof

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven X

De glycemische index

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

Wat zijn E-nummers, en wat doen ze in mijn eten?

Informatief artikel over het gebruik van E-nummers.

Winterdipje? Zo ga je het tegen!

Kom met een simpele tip van je sombere gevoelens af

Wat is PDS en Hoe geraak je er nu vanaf?

Artikel over PDS en zijn behandeling

jaja, 18 jaar, volwassen, in de bloei van je leven, maar niet voor mij.

Een ervaring van iemand met een gebroken rug.

Ontwikkeling baby 4 maanden

Geeft een omschrijving van de ontwikkeling van een baby van 4 maanden

Winterdip / Winterdepressie

Sommige mensen hebben in de winter (dan alleen) last van een dip of depressie.

Ziekte van crohn

darmaandoening