HSP


Publicatie datum:

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

Gesponsorde koppelingen

Suzanne droomt de laatste paar nachten zeer onrustig. Steeds weer dezelfde vertoning, telkens dezelfde gebeurtenis. Overdag voelt zij zich tamelijk onrustig. Zij is zich bewust van stemmingswisselingen, maar kan niet achterhalen waar dit vandaan komt. De wisselende gevoelens zijn niet van haar zelf, dat is zeker. Op internet komt ze via verschillende fora in contact met mensen die hetzelfde ervaren. Zou ze helderziend zijn? Kan ze contact maken met overledenen? Na enig onderzoek via sites van erkende instanties komt ze erachter: ze is een HSP'er.
HSP wordt regelmatig verward met een paranormale gave of kracht. HSP staat letterlijk voor Hoog Sensitief Persoon. Een HSP'er heeft als het ware extra ‘gevoelsantennes' die sterke emoties uit de omgeving registreren. Dit kan een eigen emotie zijn, dit kan ook die van een ander zijn. Dit is een mogelijke verklaring voor de stemmingswisselingen van Suzanne. Wat is HSP precies en waar ligt de link met het helder zien of helder horen?

Geur en kleurHSP wordt vaak vergeleken met een storing in het autistisch spectrum: een rijke innerlijke belevingswereld, houden van stilte en rust, houden graag zelf de touwtjes in handen en houden niet van de dagelijkse sleur. Het is ook wel bekend als een bijzondere zintuiglijke waarneming. Prikkels worden sterker doorgevoerd dan bij een niet HSP'er. Men ziet kleuren en details duidelijker, geuren zijn sterker aanwezig.
Een meer bekende omschrijving van HSP zijn is het ervaren van emotie en gevoel van een ander. Zij pikken zo snel de sterke emotie van een ander op, dat de persoon in kwestie nauwelijks de tijd heeft om dit te verbergen. HSP'ers zien het wanneer iemand zich anders voordoet dan hij is, wanneer iemand niet lekker in zijn/haar vel zit of wanneer een persoon heel boos of juist heel blij is.

Sterrenkinderen met gevoelsantennes
HSP'ers worden ook wel sterrenkinderen genoemd, deze ‘gave' wordt vaak verward met helderziendheid: een paranormale gave. Sommigen zijn een aardse verbinding met de gene zijde, de geestenwereld. Wanneer een persoon tegelijkertijd hoog sensitief en helderziend is, worden de kenmerken naarmate de tijd vordert steeds duidelijker. Dit kan variëren van visioenen in zwart/wit beeld, fragmenten, authentieke beelden tot symboliek. Dit laatste gebeurt doorgaans in de droomwereld. Het kan echter voorkomen dat de geestenwereld zich tijdens het waakbestaan, het bewustzijn openbaart.
De zogenaamde sterrenkinderen praten hier vaak niet of nauwelijks over en verkeren steeds meer in hun eigen gedachten, zij fantaseren steeds meer. Wanneer zij eenmaal hebben geaccepteerd wat hun gave is, hopen zij op meer beelden. Via deze weg zetten zij onbewust hun gevoelsantennes verder uit waardoor zij gemakkelijker gevonden kunnen worden door andere HSP'ers of geesten. Dit laatste gebeurt vrijwel onbewust. Er kunnen in een mum van tijd prachtige vriendschappen ontstaan terwijl men er pas na jaren achter komt beiden helderziend en/of hoog sensitief te zijn.

Overbrengen geestelijk oog
Er gaat een gerucht dat het helderziend of hoog sensitief zijn een erfelijke gave is. Zo kan een grootouder die een zeer sterke verbinding heeft met de gene zijde dit overdragen aan haar kinderen en kleinkinderen. Het is vaak een lange weg tot men tot acceptatie, inzicht en aanpassing komt. Het kan vrij moeilijk zijn te accepteren dat je anders bent dan anderen.

HSP in het kort
Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog. Nog onbekend is, wanneer is deze ‘gave' erfelijk bepaald en wanneer niet?Tot dusver is HSP'er zijn een handig hulpmiddel om er achter te komen wanneer iemand betrouwbaar of onbetrouwbaar is. Ook is het mogelijk om handig in te spelen op bijvoorbeeld het verdriet van een goede vriend of vriendin. Zo kun je een troostende schouder bieden in een moeilijke tijd. Verder wordt HSP vaak vergeleken met een storing in het autistisch spectrum: een rijke, innerlijke belevingswereld, houden van stilte en rust en graag zelf de touwtjes in handen houden. Wanneer iets in het leven van een HSP'er zonder enige aankondiging vooraf verandert, kan men daar vrij onrustig van worden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Hoe omgaan met een chronische ziekte?

Hoe leer je leven met een chronische ziekte?

Geneesmiddelenverkoop op internet

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Afvallen zonder dieet

Als je wilt afvallen zonder dieet, staan hier de tips die je nodig zult hebben!

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!

Klaplong

Wat is het en hoe krijg je het?

Depressie: verteld door de psychotherapeut

De depressie behandeling beschreven door een psychotherapeut met 20 jaar ervaring

Wat zijn de oorzaken van Anorexia?

Er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van Anorexia Nervosa. Wel zijn er factoren die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen vergroten.

Kan men zich 'dood'schrikken?!

Men kan zich doodschrikken op 3 manieren.

Coeliakie, een dunne darmziekte.

Een beschrijving van de ziekte Coeliakie, wat het is, diagnose en meer.

Honger en verzadiging.

Een overzicht over honger en verzadiging ontstaan.

Neulasta

Bij chemotherapie ter bestrijding van verschillende soorten kanker word vaak Neulasta toegediend. Wat doet Neulasta en wat zijn de mogelijke bijwerkingen?

Alles over endometriose

Informatie over endometriose

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijna iedereen eet weleens te veel. Maar er zijn mensen die last hebben van onbeheersbare eetbuien.

Alles over de koortslip

Informatie over de ooraken en behandeling van een koortslip

Nazorg voor je tattoo dat doe je zo

Je hebt eindelijk je felbegeerde tattoo maar hoe verzorg je hem eigenlijk

Jeugdpuistjes (acne)

Alles over epilepsie

Informatie over epilepsie, wat is het, hoe kun je het herkennen en wat is de behandeling

Oefeningen om pijn in schouders en nek te verminderen

Bij pijn en vastzittende spieren veroorzaakt door stress

ADHD volksziekte nummer 1

Het lijkt wel of iedereen tegenwoordig ADHD heeft of een variant hierop, maar is dit ook zo..

Navelpiercing levensgevaarlijk!!!

Navelpiercing blijkt LEVENSGEVAARLIJK

Hyperventilatie

Vragen en antwoorden over hyperventilatie. Wat gebeurt er en wat kun je doen?

Galactosemie

het gaat over een erfelijke stofwisselingsziekte.

De paniekstoornis bij adolescenten: oorzaken en behandeling

Dit artikel geeft inzicht in de oorzaken (etiologie) van de paniekstoornis bij adolescenten en de behandelingmogelijkheden. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Wat zijn de overeenkomsten en de verschillen tussen colitis ulcerosa en de ziekte van Crohn

Afvallen met Weight Watchers

Een korte tekst die een idee geeft van hoe Weight Watchers werkt