Hyperventilatie


Publicatie datum:

Vragen en antwoorden over hyperventilatie. Wat gebeurt er en wat kun je doen?

Gesponsorde koppelingen

Alle vragen rond hyperventilatie op een rijtje, overzichtelijk en duidelijk. Gepubliceerd omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over hyperventilatie en het daardoor ontstane gevoel van zorg en/of paniek.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een begrip waar nog veel vragen over bestaan, mede door de symptomen die met deze aandoening gepaard gaan. Als je inademt krijg je zuurstof binnen. Deze zuurstof gebruik je als een van de grondstoffen om te kunnen leven. Diverse processen in het menselijk lichaam worden hiermee op gang gehouden. Het opgenomen deel van de zuurstof wordt via het bloed aangewend om de diverse organen te voeden. Als je vervolgens uitademt wordt de door het lichaam verwerkte zuurstof als koolzuur afgevoerd.

Wat gebeurt er?

Bij hyperventilatie ga je sneller en dieper ademhalen. Hierdoor wordt er te veel zuurstof opgenomen in het bloed en wordt er te weinig koolzuur afgevoerd. Gevolg van dit onregelmatige of gehaaste ademhalen kan zich uiten op diverse manieren. Hoofdpijn, diarree en grieperig voelen zijn slechts enkele voorbeelden.Indien de aanval echter langer duurt kun je rugpijn krijgen en in de meest heftige vorm ontstaat een gevoel dat valt te omschrijven als stikken, extreme duizeligheid, hartaanval of diverse krampen in het lichaam. De oorzaken van hyperventilatie kunnen allereerst worden gevonden in een verkeerde ademhaling. Stress, inspanning en psychische druk zijn enkele onderliggende oorzaken van hyperventilatie. Andere mogelijkheden waardoor hyperventilatie ontstaat zijn vergiftiging en het bivakkeren op grotere hoogten. Het is van groot belang om tijdens een aanval niet in paniek te raken. De gevoelens die optreden kunnen erg heftig zijn en maken dit in voorkomende gevallen moeilijk. Toch moet je jezelf altijd voor ogen houden dat het maar tijdelijk is, je stikt niet of iets dergelijks.

Wat kan je er aan doen?

Ademhalingsoefening kunnen van groot belang zijn om hyperventilatie te voorkomen of te pareren. Deze oefening kun je toepassen als een hyperventilatie aanval zich voordoet. Hiervoor pas je de zogenaamde buikademhaling toe. Correct uitgevoerd beweegt de borstkas niet mee. Tijdens deze oefening hou je de adem steeds twee seconden in om vervolgens weer uit te ademen. Hierdoor krijg je namelijk de verhouding tussen koolzuur en zuurstof in het lichaam weer op het juiste niveau. Daardoor zal de aanval sneller afnemen.

Wat nog meer?

Om hyperventilatie te voorkomen is het van belang dat de oorzaak wordt gevonden. Hierbij is het verstandig om de situatie waarin je last krijgt van hyperventilatie te analyseren. Het is erg belangrijk om na een hyperventilatie aanval alle symptomen en situaties waarin je jezelf bevond op te schrijven. Hierdoor krijg je een goed beeld waar en wanneer je er last van hebt. Uiteraard is een bijkomend voordeel dat je de verschijnselen van hyperventilatie herkent om zo in een vroeg stadium in te kunnen grijpen.


Foobie gebruiker Paul Schrijft

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over baarmoederhalskanker en hoe het te voorkomen

in dit artikel word verteld wat baarmoederhalskanker is, welke gevolgen het kan hebben en hoe je het heel simpel kan voorkomen doormiddel van 3 gratis prikjes

Het oor

hoe werkt het oor? en wat gebeurt er met het oor als je ouder wordt.

Snurken,,, Hoe kom ik er van af?

Het is een veelvoorkomend ongemak. Mannen hebben er gemiddeld vaker last van dan vrouwen. Maar wat kun je ertegen doen?

Bloedvergiftiging

Wat is bloedvergiftiging? Wat zijn de symptomen en wat is de oorzaak?

Het Schoonheidsideaal van het hebben van Witte Tanden

Dit is een artikel over het schoonheidsideaal van het hebben van mooie witte tanden.

Psoriasis een vervelende huidziekte

Een beschrijving van de huidziekte psoriasis

Bronchitis bij jonge kinderen

Wat is bronchitis? Wat te doen bij bronchitis

Acne.

De oorzaak van Acne.

Het wondermiddel Citroensap

Hoe gezond citroensap is en hoe makkelijk je het toe kan passen in je dagelijks leven

Antibiotica

Hoe werken antibiotica en welke soorten zijn er?

het rijksvaccinatieprogramma

Informatie over het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma

Dromen verklaard; tanden

in dit artikel geeft ik enkele verklaringen voor dromen die gaan over tanden

Fytotherapie: een geschenk van Moeder Natuur

Dit artikel beschrijft hoe je met een gezonde levenswijze, onder andere gebaseerd op fytotherapie, gewicht en vet zou kunnen kwijtraken.

Plastische chirurgie en borstverkleining

De voordelen en nadelen van borstverkleining overzichtelijk op eem rij.

De kinderpsycholoog en de eetstoornis bij kinderen

De kinderpsycholoog bechrijft de eetstoornis bij kinderen vanuit het gezin en vanuit een normale ontwikkeling van het eetgedrag bij kinderen.

Dromen verklaard; honden

Wat betekend het als je droomt over honden?

Handhaving rookverbod in de horeca

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!

Farynxkanker

Uit recente onderzoeken blijkt dat het frequente bedrijven van orale seks, het drinken van alcohol of roken de kans op farynxkanker vergroot.

Alles over tenniselleboog

Informatie over de tenniselleboog

Klierkoorts

Een brede waaier over klierkoorts.

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Wat te doen tegen veroudering?

De stappen die je kunt ondernemen om het proces van veroudering te vertragen.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven IV

Samenstelling van voedingsmiddelen en de rol van koolhydrater

Ziekte van crohn

darmaandoening

Hoe reageer jij op stress?

Kan jij stress bij jezelf herkennen? Weet jij hoe je jezelf weer onder controle kan krijgen? In dit artikel leg ik het je uit,