Hyperventilatie


Publicatie datum:

Vragen en antwoorden over hyperventilatie. Wat gebeurt er en wat kun je doen?

Gesponsorde koppelingen

Alle vragen rond hyperventilatie op een rijtje, overzichtelijk en duidelijk. Gepubliceerd omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over hyperventilatie en het daardoor ontstane gevoel van zorg en/of paniek.

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een begrip waar nog veel vragen over bestaan, mede door de symptomen die met deze aandoening gepaard gaan. Als je inademt krijg je zuurstof binnen. Deze zuurstof gebruik je als een van de grondstoffen om te kunnen leven. Diverse processen in het menselijk lichaam worden hiermee op gang gehouden. Het opgenomen deel van de zuurstof wordt via het bloed aangewend om de diverse organen te voeden. Als je vervolgens uitademt wordt de door het lichaam verwerkte zuurstof als koolzuur afgevoerd.

Wat gebeurt er?

Bij hyperventilatie ga je sneller en dieper ademhalen. Hierdoor wordt er te veel zuurstof opgenomen in het bloed en wordt er te weinig koolzuur afgevoerd. Gevolg van dit onregelmatige of gehaaste ademhalen kan zich uiten op diverse manieren. Hoofdpijn, diarree en grieperig voelen zijn slechts enkele voorbeelden.Indien de aanval echter langer duurt kun je rugpijn krijgen en in de meest heftige vorm ontstaat een gevoel dat valt te omschrijven als stikken, extreme duizeligheid, hartaanval of diverse krampen in het lichaam. De oorzaken van hyperventilatie kunnen allereerst worden gevonden in een verkeerde ademhaling. Stress, inspanning en psychische druk zijn enkele onderliggende oorzaken van hyperventilatie. Andere mogelijkheden waardoor hyperventilatie ontstaat zijn vergiftiging en het bivakkeren op grotere hoogten. Het is van groot belang om tijdens een aanval niet in paniek te raken. De gevoelens die optreden kunnen erg heftig zijn en maken dit in voorkomende gevallen moeilijk. Toch moet je jezelf altijd voor ogen houden dat het maar tijdelijk is, je stikt niet of iets dergelijks.

Wat kan je er aan doen?

Ademhalingsoefening kunnen van groot belang zijn om hyperventilatie te voorkomen of te pareren. Deze oefening kun je toepassen als een hyperventilatie aanval zich voordoet. Hiervoor pas je de zogenaamde buikademhaling toe. Correct uitgevoerd beweegt de borstkas niet mee. Tijdens deze oefening hou je de adem steeds twee seconden in om vervolgens weer uit te ademen. Hierdoor krijg je namelijk de verhouding tussen koolzuur en zuurstof in het lichaam weer op het juiste niveau. Daardoor zal de aanval sneller afnemen.

Wat nog meer?

Om hyperventilatie te voorkomen is het van belang dat de oorzaak wordt gevonden. Hierbij is het verstandig om de situatie waarin je last krijgt van hyperventilatie te analyseren. Het is erg belangrijk om na een hyperventilatie aanval alle symptomen en situaties waarin je jezelf bevond op te schrijven. Hierdoor krijg je een goed beeld waar en wanneer je er last van hebt. Uiteraard is een bijkomend voordeel dat je de verschijnselen van hyperventilatie herkent om zo in een vroeg stadium in te kunnen grijpen.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Paul Schrijft

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Overgewicht

Teveel mensen hebben er last van, en te weinig mensen weten hoe ze er vanaf kunnen komen, overgewicht.

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Psychische aandoening meest voorkomend bij vrouwen

Alles over rughernia

Alle informatie over een rughernia

Leven met de ziekte van Crohn

Van deze ziekte kom je de rest van je leven niet meer af, maar is dit het einde van de wereld?

De invloed van de persoonlijkheid van ouders op de opvoeding

Aan de hand van wetenschappelijk onderzoek wordt bekeken in hoeverre de persoonlijkheid van ouders invloed heeft op de manier waarop zij hun kinderen opvoeden.

Snurken,,, Hoe kom ik er van af?

Het is een veelvoorkomend ongemak. Mannen hebben er gemiddeld vaker last van dan vrouwen. Maar wat kun je ertegen doen?

Jeugdpuistjes (acne)

Bloemen ongewenst in ziekenhuizen

Bloemen in het ziekenhuis, is het gevaarlijk voor de patiënten of kan er onbezorgd van worden genoten?

Vitamine B3: Niacine

Informatief artikel over Niacine (vitamine B3)

het rijksvaccinatieprogramma

Informatie over het Nederlandse rijksvaccinatieprogramma

Dromen verklaard; achtervolgd worden

Wat betekent het als je droomt dat je wordt achtervolgd?

Gezonde voeding is een gezonder leven!

Een goede voeding zorgt voor een gezonder leven, ervaar het zelf!

Actonel

Beschrijving van het medicament Actonel.

Eet jezelf mooi

Eet je mooi door te kiezen voor voedingmiddelen die je lichaam goed doen.

Fytotherapie

Fytotherapie is een ander woord voor kruidengeneeskunde.

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

HSP

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

Borderline, wat is het eigenlijk?

Borderline-stoornis

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Alles over haaruitval

Lees hier alles over haaruitval en kaal worden (en wat je er tegen kunt doen).

Overgewicht bij kinderen

Wat is overgewicht en hoe ernstig is de huidige situatie van overgewicht bij kinderen

Het gevaar van spastische darm klachten

tot wat de klachten van een spastische darm kunnen leiden

Keelontsteking (angina)

Een keelontsteking, of angina, kan heel pijnlijk zijn. Het is geen ernstige ziekte, ook al kan het soms angstaanjagend zijn.

Moeilijk zwanger worden.

80 % van de koppels geraakt binnen het jaar zwanger, maar dat is dus niet bij iedereen het geval. Wat zijn de oorzaken en bestaan er behandelingen?

Stoppen met roken

Iedereen die ooit begonnen is met roken weet ook hoe moeilijk het is om weer te stoppen. Hier een goede methode die echt werkt.