Hyperventilatie


Publicatie datum:

Vragen en antwoorden over hyperventilatie. Wat gebeurt er en wat kun je doen?

Gesponsorde koppelingen

Alle vragen rond hyperventilatie op een rijtje, overzichtelijk en duidelijk. Gepubliceerd omdat er nog veel onduidelijkheid bestaat over hyperventilatie en het daardoor ontstane gevoel van zorg en/of paniek.

Gesponsorde koppelingen

Hyperventilatie

Hyperventilatie is een begrip waar nog veel vragen over bestaan, mede door de symptomen die met deze aandoening gepaard gaan. Als je inademt krijg je zuurstof binnen. Deze zuurstof gebruik je als een van de grondstoffen om te kunnen leven. Diverse processen in het menselijk lichaam worden hiermee op gang gehouden. Het opgenomen deel van de zuurstof wordt via het bloed aangewend om de diverse organen te voeden. Als je vervolgens uitademt wordt de door het lichaam verwerkte zuurstof als koolzuur afgevoerd.

Wat gebeurt er?

Bij hyperventilatie ga je sneller en dieper ademhalen. Hierdoor wordt er te veel zuurstof opgenomen in het bloed en wordt er te weinig koolzuur afgevoerd. Gevolg van dit onregelmatige of gehaaste ademhalen kan zich uiten op diverse manieren. Hoofdpijn, diarree en grieperig voelen zijn slechts enkele voorbeelden.Indien de aanval echter langer duurt kun je rugpijn krijgen en in de meest heftige vorm ontstaat een gevoel dat valt te omschrijven als stikken, extreme duizeligheid, hartaanval of diverse krampen in het lichaam. De oorzaken van hyperventilatie kunnen allereerst worden gevonden in een verkeerde ademhaling. Stress, inspanning en psychische druk zijn enkele onderliggende oorzaken van hyperventilatie. Andere mogelijkheden waardoor hyperventilatie ontstaat zijn vergiftiging en het bivakkeren op grotere hoogten. Het is van groot belang om tijdens een aanval niet in paniek te raken. De gevoelens die optreden kunnen erg heftig zijn en maken dit in voorkomende gevallen moeilijk. Toch moet je jezelf altijd voor ogen houden dat het maar tijdelijk is, je stikt niet of iets dergelijks.

Wat kan je er aan doen?

Ademhalingsoefening kunnen van groot belang zijn om hyperventilatie te voorkomen of te pareren. Deze oefening kun je toepassen als een hyperventilatie aanval zich voordoet. Hiervoor pas je de zogenaamde buikademhaling toe. Correct uitgevoerd beweegt de borstkas niet mee. Tijdens deze oefening hou je de adem steeds twee seconden in om vervolgens weer uit te ademen. Hierdoor krijg je namelijk de verhouding tussen koolzuur en zuurstof in het lichaam weer op het juiste niveau. Daardoor zal de aanval sneller afnemen.

Wat nog meer?

Om hyperventilatie te voorkomen is het van belang dat de oorzaak wordt gevonden. Hierbij is het verstandig om de situatie waarin je last krijgt van hyperventilatie te analyseren. Het is erg belangrijk om na een hyperventilatie aanval alle symptomen en situaties waarin je jezelf bevond op te schrijven. Hierdoor krijg je een goed beeld waar en wanneer je er last van hebt. Uiteraard is een bijkomend voordeel dat je de verschijnselen van hyperventilatie herkent om zo in een vroeg stadium in te kunnen grijpen.


Foobie gebruiker Paul Schrijft

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Ice Bucket Challenge: Geld doneren voor Stichting ALS

Bij de Ice Bucket Challenge draait het om de ziekte ALS. Wat houdt deze ziekte nou eigenlijk in?

Beter in je vel in 9 stappen.

Beter in je vel zitten is makkelijker te bereiken dan je zelf denkt.In de volgende 9 stappen leer je hoe je dit het beste kan bereiken.

Hoge bloeddruk hoe kom je eraan en hoe kom je eraf

Hoge bloeddruk kan van invloed zijn op de rest van je gezondheid

EHEC-Bacterie

Vooruitgang onderzoek EHEC-bacterie