Instabiel SI-gewricht


Publicatie datum:

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

Gesponsorde koppelingen

Frustrerend. Allerlei onderzoeken, en de specialisten vertellen je dat ze niets kunnen vinden of dat het tussen je oren zit. Maar je voelt pijn, bij bijna iedere houding. Je kan niet lang staan, lopen, zitten of liggen. En dan…heb je ineens uitval in een van je benen. Zomaar, en het duurt niet lang. Maar het is wel schrikken. Dan kan het heel goed zijn dat je een instabiel SI-gewricht hebt.

Wat is een instabiel SI-gewricht

Voluit heet het het Sacro-Iliacaal-gewricht. Het gewricht bestaat uit gewrichtsbanden tussen je heiligbeen (Sacrum) en je beide heupbeenderen (Os Iliaca). Deze banden zij erg stug, en horen slechts beperkt te kunnen bewegen (ca. 2%). Die minieme beweging is vooral nodig om te kunnen lopen. Als er teveel beweging in het SI-gewricht zit, mis je stabiliteit bij bijna al je houdingen en bewegingen. Te weinig beweging is ook niet goed. Dat zie je vooral bij oudere mensen. De gewrichtsbanden worden naarmate je ouder wordt stroever wat zorgt voor moeizame en stramme bewegingen.

Wat veroorzaakt een instabiliteit.

Een instabiliteit is niet leeftijdsafhankelijk. Bij de meesten beginnen de klachten ergens tussen hun 20e en 35e levensjaar. Er kunnen talloze oorzaken zijn. Langdurige overbelasting, verkeerde houding, aanleg, een ongeluk of een combinatie ervan. De gewrichtsbanden worden soepeler. Dat hoeft niet veel te zijn (0,5-2%), maar het veroorzaakt wel vrij snel pijnklachten. Deze problemen ontstaan meestal geleidelijk. Lage rugpijn die uiteindelijk uitstraalt naar een of beide benen. Echt schrikken is het wanneer je tijdelijke verlammingsverschijnselen ervaart in een of beide benen. Het gevoel komt vrij snel terug (na enkele seconden, soms enkele minuten).

Hoe kom je erachter of je een instabiel SI-gewricht hebt?

Niets gevonden op röntgen of MRI of met EMP. Een fysio-manueel of fysiotherapeut kan een functietest doen om vast te stellen of je een instabiel SI-gewricht hebt. Niet iedere fysiotherapeut kent deze functietest dus check dit wel van tevoren. De mate van flexibiliteit is ook vast te stellen, maar je hebt op zich niets aan die informatie. De mate van instabiliteit heeft geen effect op je behandeling.

Wat kan je eraan doen.

Het vervelende van het gebied rondom het SI-gewricht is, dat er nagenoeg geen spieren aan vastzitten. Dat maakt het heel erg moeilijk om door middel van spiertraining een natuurlijke brace te maken om het gebied te stabiliseren. Er zijn wel mensen die zo gek van de pijn werden dat ze het SI gericht d.m.v. schroeven vast hebben laten zetten. Dat kan, maar realiseer je wel dat je daardoor wel bewegingsproblemen blijft houden. Een vast gewricht geeft problemen vooral met lopen. Er komt dan bovendien meer druk op de andere gewrichten te staan (o.a. je kniegewrichten) waardoor vroegtijdige slijtage kan ontstaan. Het is mogelijk om d.m.v. oefeningen de pijn te verlichten, maar het kost enkele maanden om dat te bereiken. In de tussentijd kan je een bekkenband dragen om te ondersteunen bij het lopen. Let wel: de bekkenband is alleen voor momentopnames. Je gebruikt je spieren minder als je de bekkenband gebruikt, dus teveel gebruik van een bekkenband verzwakt je spieren en verergert je klachten.

Je kan nagenoeg pijnvrij worden met de juiste oefeningen en aanpassingen in je leven. Daar heb ik meerdere artikelen over geschreven. En een groot voordeel: naarmate je ouder wordt worden je gewrichten stroever en zullen je klachten vanzelf verdwijnen. Dus als je vrienden krom lopen met een rollator, loop jij weer als de beste!

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

dromen verklaard; vreemdgaan

Wat betekent het als jij droomt dat jij (of misschien wel je partner) vreemd gaat?

Dromen verklaard; honden

Wat betekend het als je droomt over honden?

Het wondermiddel Citroensap

Hoe gezond citroensap is en hoe makkelijk je het toe kan passen in je dagelijks leven

Vitamine B1: Thiamine

Informatief artikel over Thiamine (vitamine B1)

Syndroom van Asperger en ADHD, ´Hoe om te gaan, met meerdere speciale kinderen, in één gezin`

Voor gezinnen waar beide autismestoornissen aanwezig zijn is dit een intressant artikel.

Haargroeimiddelen, werken ze nu wel of werken ze niet?

Haargroeimiddelen of geldverliesmiddelen?

de waarheid over afvallen

een inzicht in hoe afvallen echt werkt.

Diabetes

Een uitleg over de verschillende typen Diabetes.

Milieu en vervuiling: effecten op de mens

Wat zijn de effecten van het milieu en vervuiling op de mens?

Plastische chirurgie en borstverkleining

De voordelen en nadelen van borstverkleining overzichtelijk op eem rij.

Wat moet je weten over de overgang?

Verschijnselen van de overgang, tips om er mee om te gaan.

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Wat is Raw Food?

Wat is het raw food dieet?

EHEC-Bacterie

Vooruitgang onderzoek EHEC-bacterie

Alles over voetschimmel

Informatie over voetschimmel (zwemmerseczeem)

Last van een dipje? Of toch een depressie?

Wanneer heb je een dipje of een depressie?

Omgaan met chronische pijn

hoe omgaan met chronische pijn

Alweer de griep?

Wanneer heb je echt de griep?

Alles over oogontstekingen

Alles over bacteriële en virale oogontstekingen

Wanneer is men doof?

Uitleg over hoe te testen op gehoorverlies en welke testen er bestaan.

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding

Het effect van de samenleving op de emotionele huishouding.

Alles over SNOT

Snot... Misschien een smerig onderwerp? Maar laten we aan dit slijmerige goedje toch maar wat aandacht besteden. Het zal je neus uitkomen!

Wandelen een simpele maar effectieve manier om je conditie te verbeteren

Wandelen is een goedkope en makkelijke manier om sportief bezig te zijn.

Waarom ben ik dik?

Dit verklaard een hoop over overgewicht.

Levens redden met je smartphone door gratis reanimatie app.

De gratis reanimatie app van de Hartstichting is er voor iedereen die een reanimatie- en een AED-cursus heeft gevolgd?