Instabiel SI-gewricht


Publicatie datum:

Lage rugpijn met uitstraling naar je been. Talloze onderzoeken, maar niemand kan de oorzaak vinden. Klinkt bekend? Laat eens testen of je een instabiel SI-gewricht hebt!

Gesponsorde koppelingen

Frustrerend. Allerlei onderzoeken, en de specialisten vertellen je dat ze niets kunnen vinden of dat het tussen je oren zit. Maar je voelt pijn, bij bijna iedere houding. Je kan niet lang staan, lopen, zitten of liggen. En dan…heb je ineens uitval in een van je benen. Zomaar, en het duurt niet lang. Maar het is wel schrikken. Dan kan het heel goed zijn dat je een instabiel SI-gewricht hebt.

Wat is een instabiel SI-gewricht

Voluit heet het het Sacro-Iliacaal-gewricht. Het gewricht bestaat uit gewrichtsbanden tussen je heiligbeen (Sacrum) en je beide heupbeenderen (Os Iliaca). Deze banden zij erg stug, en horen slechts beperkt te kunnen bewegen (ca. 2%). Die minieme beweging is vooral nodig om te kunnen lopen. Als er teveel beweging in het SI-gewricht zit, mis je stabiliteit bij bijna al je houdingen en bewegingen. Te weinig beweging is ook niet goed. Dat zie je vooral bij oudere mensen. De gewrichtsbanden worden naarmate je ouder wordt stroever wat zorgt voor moeizame en stramme bewegingen.

Wat veroorzaakt een instabiliteit.

Een instabiliteit is niet leeftijdsafhankelijk. Bij de meesten beginnen de klachten ergens tussen hun 20e en 35e levensjaar. Er kunnen talloze oorzaken zijn. Langdurige overbelasting, verkeerde houding, aanleg, een ongeluk of een combinatie ervan. De gewrichtsbanden worden soepeler. Dat hoeft niet veel te zijn (0,5-2%), maar het veroorzaakt wel vrij snel pijnklachten. Deze problemen ontstaan meestal geleidelijk. Lage rugpijn die uiteindelijk uitstraalt naar een of beide benen. Echt schrikken is het wanneer je tijdelijke verlammingsverschijnselen ervaart in een of beide benen. Het gevoel komt vrij snel terug (na enkele seconden, soms enkele minuten).

Hoe kom je erachter of je een instabiel SI-gewricht hebt?

Niets gevonden op röntgen of MRI of met EMP. Een fysio-manueel of fysiotherapeut kan een functietest doen om vast te stellen of je een instabiel SI-gewricht hebt. Niet iedere fysiotherapeut kent deze functietest dus check dit wel van tevoren. De mate van flexibiliteit is ook vast te stellen, maar je hebt op zich niets aan die informatie. De mate van instabiliteit heeft geen effect op je behandeling.

Wat kan je eraan doen.

Het vervelende van het gebied rondom het SI-gewricht is, dat er nagenoeg geen spieren aan vastzitten. Dat maakt het heel erg moeilijk om door middel van spiertraining een natuurlijke brace te maken om het gebied te stabiliseren. Er zijn wel mensen die zo gek van de pijn werden dat ze het SI gericht d.m.v. schroeven vast hebben laten zetten. Dat kan, maar realiseer je wel dat je daardoor wel bewegingsproblemen blijft houden. Een vast gewricht geeft problemen vooral met lopen. Er komt dan bovendien meer druk op de andere gewrichten te staan (o.a. je kniegewrichten) waardoor vroegtijdige slijtage kan ontstaan. Het is mogelijk om d.m.v. oefeningen de pijn te verlichten, maar het kost enkele maanden om dat te bereiken. In de tussentijd kan je een bekkenband dragen om te ondersteunen bij het lopen. Let wel: de bekkenband is alleen voor momentopnames. Je gebruikt je spieren minder als je de bekkenband gebruikt, dus teveel gebruik van een bekkenband verzwakt je spieren en verergert je klachten.

Je kan nagenoeg pijnvrij worden met de juiste oefeningen en aanpassingen in je leven. Daar heb ik meerdere artikelen over geschreven. En een groot voordeel: naarmate je ouder wordt worden je gewrichten stroever en zullen je klachten vanzelf verdwijnen. Dus als je vrienden krom lopen met een rollator, loop jij weer als de beste!

 


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Blaarpreventie en behandeling

Iedereen weet hoe pijnlijk en vervelend blaren onder je voeten kunnen zijn tijdens het wandelen. Maar weet iedereen ook hoe je ze kan voorkomen of behandelen?

Alles over SNOT

Snot... Misschien een smerig onderwerp? Maar laten we aan dit slijmerige goedje toch maar wat aandacht besteden. Het zal je neus uitkomen!

Zindelijkheidstraining: wanneer beginnen? Tips en trucs

Een kind zindelijk maken kan een hele klus zijn. Wanneer moet je beginnen? En hoe pak je dit aan?

Alweer de griep?

Wanneer heb je echt de griep?

Hypertensie of hoge bloeddruk

Een jaarlijkse bloeddrukmeting is voor ieder van belang. Zonder het te weten kan je aan hypertensie of hoge bloeddruk lijden.

Koffie en je gezondheid

De werking en effecten van koffie op ons lichaam

Gezond leven door een goed eetpatroon

Met een gezond eetpatroon verwen je je lichaam en je leven.

Extra verzorging voor uw gebit en het gebit van uw kinderen.

Een stukje extra verzorging voor het gebit

Fit met Manon 1 - strakke billen deel 2.

Een vervolg op deel 1.

Hoe reageer jij op stress?

Kan jij stress bij jezelf herkennen? Weet jij hoe je jezelf weer onder controle kan krijgen? In dit artikel leg ik het je uit,

Rugklachten

Hoe ontstaan lage rugklachten? En, hoe kom je er vanaf?

Voetschimmel, wat nu?

Hoe voorkom je voetschimmel en hoe kom je er vanaf?

Vitamine B6: Pyridoxine

Informatief artikel over Pyridoxine (vitamine B6)

Een andere waarheid achter hart- en vaatziekten

De relatie tussen vitamine C tekort en hart- en vaatziekten.

Sekseverschillen in de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik

Op welke manieren heeft sekse invloed op de associatie tussen vriendschappen en alcoholgebruik?

Allergie voor ei / eieren

Allergie voor eieren

Tonsil stones

Uitleg over tonsilstones en wat je eraan kunt doen

Genderdysforie

Alles over de aandoenining genderdysforie

Alles over liposculpture en liposuctie

De opvolger van liposuctie is liposculpture, lees er hier alles over!

Alles over oogontstekingen

Alles over bacteriële en virale oogontstekingen

Vitamine B12: Cobalamine

Informatief artikel over Cobalamine (vitamine B12)

Afasie.

Afasie.Wat is het, hoe komt het en communicatietips.

Sigaretten tegen de stress?

Stress onder rokers blijkt veel meer voor te komen als bij niet-rokers

Alles over wratten

Informatie over wratten

Hongercrises in de vroegmoderne tijd

Het artikel beschrijft de verschillende theoriën over hongercrissisen in de 17e en 18e eeuw.