Is het mogelijk een speciaal trainingsprogramma op te stellen voor COPD-patiënten om zo hun conditie (blijvend) te verbeteren?


Publicatie datum:

Wat zal er veranderen als COPD-patiënten een trainingsprogramma gaan volgden? Zou de kwaliteit van leven vooruit gaan?

Gesponsorde koppelingen

Veel van jullie zullen wel niet nadenken over de ziekte COPD, wat het inhoudt en wat de gevolgen zijn. Maar mensen die deze ziekte hebben ervaren nare gevolgden. Maar als er een speciaal trainingsprogramma voor deze mensen ontwikkeld zou worden zouden ze hier veel baat aan hebben. Hun conditie verbetert namelijk sterk én hun longinhoud zal minder snel achteruitgaan.

De bewegingswetenschappelijke onderzoeksvraag die geformuleerd is: ‘Is het mogelijk een speciaal trainingsprogramma op te stellen voor COPD-patiënten om zo hun conditie (blijvend) te verbeteren?'. Hierbij wil ik onderzoeken wat voor invloed conditietraining heeft op de longfuncties van de patiënten en of het mogelijk is om een speciaal trainingsprogramma voor deze specifieke groep te maken.

Tot deze vraagstelling is gekomen door eerst op PubMed te zoeken naar bestaande wetenschappelijke artikelen over COPD. Dit is gedaan met de zoektermen: ‘copd exercise training'. Een paar van deze artikelen zijn doorgelezen. Nadat dit gedaan was ben ik tot mijn onderzoeksvraag gekomen.

Dit onderzoek zou veel kunnen opleveren voor COPD-patiënten. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat COPD-patiënten na conditietraining een groter uithoudingsvermogen hebben. Leung et al. (2010) hebben onderzoek gedaan naar het verbeteren van het uithoudingsvermogen tijdens lopen van COPD-patiënten. Er werden twee gerandomiseerde groepen gevormd. De eerste groep deed wandeltraining en de andere groep fietstraining.

Uit dit onderzoek blijkt dat wandeltraining het loopuithoudingsvermogen meer vergroot dan fietstraining. Bij beide trainingen was er echter verbetering in het piek en uithoudingsloopvermogen, piek en uithoudingsfiets vermogen en de kwaliteit van leven. Uit deze studie is dus bewijs gekomen dat looptraining een goede manier is als training voor longrehabilitatie. Uit onderzoek van Ringbaek et al. (2010) komen gelijksoortige resultaten. De beide groepen COPD-patiënten hadden zeven weken een rehabilitatietraining. Daarna werden de groepen in twee gerandomiseerde groepen verdeeld. De ene groep kreeg ‘onderhoudstraining' en de andere groep was de controlegroep. De ‘onderhoudstraining' bestond uit wekelijkse begeleiding tijdens training, dit zes maanden lang. De zes maanden daarna was er om de week begeleiding tijdens de trainingen en de laatste zes maanden was er geen begeleiding tijdens de trainingen. De controlegroep deed achttien maanden lang training zonder begeleiding. Uit de resultaten blijkt dat de onderhoudsgroep significant betere Endurance Shuttle Walk Test (ESWT) hadden. Het uithoudingsvermogen was dus verbeterd.

Aan de hand van de resultaten van deze studies zou een trainingsprogramma opgesteld kunnen worden voor COPD-patiënten om zo het uithoudingsvermogen te verbeteren. Met een conditieverbetering is er waarschijnlijk ook sprake van een verbetering van de longinhoud en de patiënten zullen tijdens inspanning later kortademig worden. Dit alles heeft een betere kwaliteit van leven tot gevolg. De fysieke factoren spelen dus een grote rol bij deze onderzoeksvraag.

Het is waarschijnlijk dat psychologische factoren ook een rol spelen bij het beantwoorden van deze vraag. Bij een slecht uithoudingsvermogen en kortademigheid treed er waarschijnlijk terughoudendheid ten aanzien van lichamelijke activiteiten op waardoor de conditie slechter wordt en de klachten juist verergeren.

Het beantwoorden van deze vraag is relevant voor COPD-patiënten. Het moet, na beantwoorden van deze vraag, mogelijk zijn om een speciaal trainingsprogramma voor deze specifieke groep te maken. Deze groep zal veel baat hebben bij het constant houden of zelfs verbeteren van hun longfunctie waardoor hun kwaliteit van leven waarschijnlijk zal verbeteren. Een speciaal trainingsprogramma kan bijvoorbeeld lijken op het programma wat beschreven is in het onderzoek van Ringbaek et al. (2010). Hierbij valt dus te denken aan wekelijkse sessies met begeleiding en dit een aantal maanden lang. Ik denk dit onderzoek dus veel op kan leveren voor COPD-patiënten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Milieu en vervuiling: effecten op de mens

Wat zijn de effecten van het milieu en vervuiling op de mens?

Alles over retinoblastoom

Informatie over het retinoblastoom (oogtumor bij kinderen)

Het Schoonheidsideaal van het hebben van Witte Tanden

Dit is een artikel over het schoonheidsideaal van het hebben van mooie witte tanden.

Alles over prolaps

Informatie over prolapsen in het genitale gebied

Cera, de derde generatie epo.

Wat is cera?

Leven met Borderline

psychologie,borderline

Klaplong

Wat is het en hoe krijg je het?

Gezond leven door een goed eetpatroon

Met een gezond eetpatroon verwen je je lichaam en je leven.

Maaltijdsalade besmet met salmonellazalm

Maaltijdsalade met gerookte zalm besmet met salmonella

Alles over Alli

Informatie over de enige wetenschappelijk bewezen dieetpil Alli (Orlistat)

Kilo'tjes kwijtraken zonder moeite? Dat kan!

Je hoeft niet altijd te dieëten of veel te sporten als je wilt afvallen. Dat kan ook veel gemakkelijker zonder moeite!

Eenvoudig ontgiften

Met eenvoudige olie een goede gezondheid bekomen

De donkere kant van wetenschap

Er is een discussie over de wetenschappers, zijn ze verantwoordelijk voor de negatieve gevolgen voor hun werk?

Oorzaken van angst, risicofactoren en protectieve factoren

Dit artikel bespreekt oorzaken van angstproblemen en angststoornissen, alsmede de risico- en protectieve factoren.

Alles over blaasontsteking

Informatie over blaasontstekingen, oorzaken, symptomen en behandeling

Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?

Waarom zou ik krachttraining gaan doen als ik wil afvallen?

Waarom u krachttraining zou moeten doen als u wilt afvallen.

Alles over polio

Informatie over poliomyelitis

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

Actonel

Beschrijving van het medicament Actonel.

Alles over psoriasis

Alles wat je wil weten over psoriasis

Alles over SNOT

Snot... Misschien een smerig onderwerp? Maar laten we aan dit slijmerige goedje toch maar wat aandacht besteden. Het zal je neus uitkomen!

Mag Ik Mijn Puisten Uitknijpen?

Mijn naam is Lieven Nouwynck. Mijn doel is de mensen te laten kennismaken met onze fantastische productlijn! Huidverzorging, parfum, minerale make-up enzovoort....

Vitamine B8: Biotine

Informatief artikel over Biotine (vitamine B8)

Hoe raak ik overtollig vet blijvend kwijt!

Slank worden en slank blijven is een gevolg van de combinatie van een verstandig eetpatroon en een goed trainingsprogramma. En nu niet zeggen van