Is het mogelijk een speciaal trainingsprogramma op te stellen voor COPD-patiënten om zo hun conditie (blijvend) te verbeteren?


Publicatie datum:

Wat zal er veranderen als COPD-patiënten een trainingsprogramma gaan volgden? Zou de kwaliteit van leven vooruit gaan?

Gesponsorde koppelingen

Veel van jullie zullen wel niet nadenken over de ziekte COPD, wat het inhoudt en wat de gevolgen zijn. Maar mensen die deze ziekte hebben ervaren nare gevolgden. Maar als er een speciaal trainingsprogramma voor deze mensen ontwikkeld zou worden zouden ze hier veel baat aan hebben. Hun conditie verbetert namelijk sterk én hun longinhoud zal minder snel achteruitgaan.

De bewegingswetenschappelijke onderzoeksvraag die geformuleerd is: ‘Is het mogelijk een speciaal trainingsprogramma op te stellen voor COPD-patiënten om zo hun conditie (blijvend) te verbeteren?'. Hierbij wil ik onderzoeken wat voor invloed conditietraining heeft op de longfuncties van de patiënten en of het mogelijk is om een speciaal trainingsprogramma voor deze specifieke groep te maken.

Tot deze vraagstelling is gekomen door eerst op PubMed te zoeken naar bestaande wetenschappelijke artikelen over COPD. Dit is gedaan met de zoektermen: ‘copd exercise training'. Een paar van deze artikelen zijn doorgelezen. Nadat dit gedaan was ben ik tot mijn onderzoeksvraag gekomen.

Dit onderzoek zou veel kunnen opleveren voor COPD-patiënten. Uit eerder onderzoek blijkt namelijk dat COPD-patiënten na conditietraining een groter uithoudingsvermogen hebben. Leung et al. (2010) hebben onderzoek gedaan naar het verbeteren van het uithoudingsvermogen tijdens lopen van COPD-patiënten. Er werden twee gerandomiseerde groepen gevormd. De eerste groep deed wandeltraining en de andere groep fietstraining.

Uit dit onderzoek blijkt dat wandeltraining het loopuithoudingsvermogen meer vergroot dan fietstraining. Bij beide trainingen was er echter verbetering in het piek en uithoudingsloopvermogen, piek en uithoudingsfiets vermogen en de kwaliteit van leven. Uit deze studie is dus bewijs gekomen dat looptraining een goede manier is als training voor longrehabilitatie. Uit onderzoek van Ringbaek et al. (2010) komen gelijksoortige resultaten. De beide groepen COPD-patiënten hadden zeven weken een rehabilitatietraining. Daarna werden de groepen in twee gerandomiseerde groepen verdeeld. De ene groep kreeg ‘onderhoudstraining' en de andere groep was de controlegroep. De ‘onderhoudstraining' bestond uit wekelijkse begeleiding tijdens training, dit zes maanden lang. De zes maanden daarna was er om de week begeleiding tijdens de trainingen en de laatste zes maanden was er geen begeleiding tijdens de trainingen. De controlegroep deed achttien maanden lang training zonder begeleiding. Uit de resultaten blijkt dat de onderhoudsgroep significant betere Endurance Shuttle Walk Test (ESWT) hadden. Het uithoudingsvermogen was dus verbeterd.

Aan de hand van de resultaten van deze studies zou een trainingsprogramma opgesteld kunnen worden voor COPD-patiënten om zo het uithoudingsvermogen te verbeteren. Met een conditieverbetering is er waarschijnlijk ook sprake van een verbetering van de longinhoud en de patiënten zullen tijdens inspanning later kortademig worden. Dit alles heeft een betere kwaliteit van leven tot gevolg. De fysieke factoren spelen dus een grote rol bij deze onderzoeksvraag.

Het is waarschijnlijk dat psychologische factoren ook een rol spelen bij het beantwoorden van deze vraag. Bij een slecht uithoudingsvermogen en kortademigheid treed er waarschijnlijk terughoudendheid ten aanzien van lichamelijke activiteiten op waardoor de conditie slechter wordt en de klachten juist verergeren.

Het beantwoorden van deze vraag is relevant voor COPD-patiënten. Het moet, na beantwoorden van deze vraag, mogelijk zijn om een speciaal trainingsprogramma voor deze specifieke groep te maken. Deze groep zal veel baat hebben bij het constant houden of zelfs verbeteren van hun longfunctie waardoor hun kwaliteit van leven waarschijnlijk zal verbeteren. Een speciaal trainingsprogramma kan bijvoorbeeld lijken op het programma wat beschreven is in het onderzoek van Ringbaek et al. (2010). Hierbij valt dus te denken aan wekelijkse sessies met begeleiding en dit een aantal maanden lang. Ik denk dit onderzoek dus veel op kan leveren voor COPD-patiënten.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 2
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Sigaretten tegen de stress?

Stress onder rokers blijkt veel meer voor te komen als bij niet-rokers

De cyclus en symptomen van Binge Eating Disorder

Artikel over de cyclus van BED en de tekenen en symptomen van binge- eating.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven II

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Fytotherapie: een geschenk van Moeder Natuur

Dit artikel beschrijft hoe je met een gezonde levenswijze, onder andere gebaseerd op fytotherapie, gewicht en vet zou kunnen kwijtraken.

Geef winterkwaaltjes geen kans.

Enkele tips om winterkwaaltjes te voorkomen en te bestrijden.

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Meer seks met deze voedingsmiddelen

Wees zekerder van je stuk in je seksleven met deze voedingswaren

Alles over epilepsie

Informatie over epilepsie, wat is het, hoe kun je het herkennen en wat is de behandeling

Wat is apneu?

Wat is apneu, als aandoening of door een andere oorzaak? Is een apneu gevaarlijk en is er een geneesmiddel tegen?

Psoriasis een vervelende huidziekte

Een beschrijving van de huidziekte psoriasis

Wat zijn E-nummers, en wat doen ze in mijn eten?

Informatief artikel over het gebruik van E-nummers.

Wiet, wat is het precies?

Wat is wiet en wat zijn de effecten van het gebruik ervan?

Slapeloosheid

Informatie over slapeloosheid

Roaccutane en haaruitval

Wat te doen tegen haaruitval/haarverdunning wegens Roaccutane

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Hyperventilatie en chronische hyperventilatie

Er zijn in Nederland meer dan een miljoen mensen die last hebben van hyperventilatie. Tijd dus om er wat aandacht aan te besteden..

Alcoholverslaving - Hoe weet je of je verslaafd bent?

Alcohol kan een probleem worden voor sommigen. Lees meer over alcoholverslaving en kom te weten of jij misschien uit moet kijken.

Kinderen en slapen, do's en don'ts.

Heeft uw kind moeite met slapen? Kijk hier voor meer informatie.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVI

Het Dieet Fase 3

De huid

Anatomie van de huid

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

Fit met Manon 3 - stevige bovenarmen

Hoe kom je van die slappe bovenarmen af?

Alles over spataderen

Informatie over spataderen, de oorzaken, symptomen en behandeling

Hormonen van de Hypofyse

De Hypofyse zorgt voor de afscheiding van veel hormonen, waaronder het groeihormoon. Maar dit onderdeel van de hersenen werkt niet uit zichzelf, het wordt namelijk aangestuurd door de hypothalamus ( onderdeel van de hersenen).

Psychiatrie

informatie over Psychiatrie