Klierkoorts


Publicatie datum:

Een brede waaier over klierkoorts.

Gesponsorde koppelingen

Klierkoorts. Iedereen heeft er al wel eens van gehoord. Of  doet kusjesziekte je een belletje rinkelen? Wat is klierkoorts? Wanneer word ik besmet? Medicatie tegen klierkoorts? Hoelang heb ik klierkoorts?

Klierkoorts

Klierkoorts, kusjesziekte, ziekte van pfeiffer, mononucleosis[i] infectiosa[ii]. Dit zijn allemaal namen voor dezelfde ziekte die veroorzaakt wordt door het EBV, voluit: het Epstein-Barr-virus.

Het Epstein-Barr-virus is een besmettelijke ziekte die wordt overgedragen door de speekselklieren. Het virus wordt niet alleen doorgegeven met kussen, maar ook een gewone niesbui, of het drinken uit het glas van iemand anders, kan de ziekte overdragen.

Bijna alle volwassenen dragen dit virus levenslang in het lichaam. Gelukkig wordt niet iedereen hier door besmet. De gevarenzone onder ons zijn de tieners. Opmerkelijk is dat niet iedereen die besmet is door het virus er ook ziek van wordt.

Wanneer wordt men nu besmet?

Daarvoor duiken we terug naar onze eerste levensjaren. De meeste mensen worden besmet tussen de leeftijd 1 en 4 jaar oud. Die besmetting ervaart men nauwelijks, kinderen worden hooguit een beetje hangerig. Wie als kind besmet is, is veilig voor de rest van zijn/haar leven. Wie besmet wordt tijdens of na de puberteit kan hier behoorlijk van afzien. Wie besmet wordt tijdens de zwangerschap, kan ook het kind ziek maken. Het kind kan hier afwijkingen door krijgen. Wie als moeder geen antistoffen heeft zit in de gevarenzone als men intiem contact heeft met iemand die het EBV heeft.

De meest vatbare periodes zijn periodes waarin men stress ervaart, of periodes waarin men heel vermoeid is.

Gelukkig maakt besmetting niet altijd ziek! Bijna de helft van de gevallen, vooral kinderen, voelen hier weinig tot niets van. Ook de ouderen onder ons (60 plussers) ervaren nauwelijks een symptoom, een beetje keelpijn en wat aanslepende koorts, maar daar houdt het op.

Klierkoorts bestaat in verschillen vormen. Vooral bij de grootste risicopersonen, onze tieners, merk je dat klierkoorts bestaat in verschillende vormen, maten en gewichten.

Symptomen

De eerste tekens zijn heel vaag: hoofdpijn, lichte koorts, mindere eetlust, rillingen, zich niet lekker voelen… . Na de eerste (vage) symptomen ontstaan de meer specifieke symptomen: moeheid, koorts, gezwollen milt en lever, keelpijn (opgezwollen klieren ook in de hals)… .

Van waar de naam klierkoorts?

Omdat vele mensen met het EBV virus opgezwollen klieren hebben in de hals, lies, milt, lever, en vaak ook onder de oksels, kreeg deze ziekte de naam klierkoorts (verwijst naar de klieren).

Opgelet: de ziekte wordt heel vaak verward met CVS (het chronisch vermoeidheidssyndroom). Omdat velen zich doodmoe voelen en dit ook een groot kenmerk is bij mensen met het CVS.

Antistoffen

In het bloed bestaan er 2 soorten antistoffen, 2 types. Type M en type G. Je bent nog nooit in contact gekomen met klierkoorts als men geen van beide types terugvind in je bloed. Vind men type M terug in je bloed, dan ben je nog ziek, of ben je al eerder besmet geweest, kort geleden. Vind men enkel type G terug in je bloed dan ben je ooit met het virus in aanraking geweest. Deze antistoffen blijven altijd in je lichaam aanwezig!

Medicatie tegen klierkoorts?

Geneesmiddelen bestaan hier niet voor. De enige remedie die de dokter je zal voorschrijven is rusten, rusten en nog eens rusten. Plat liggen in bed is niet altijd noodzakelijk, tenzij u niet anders kunt, dit hangt van persoon tot persoon af.

Antibiotica heeft totaal geen zin! Het heeft alleen maar gevolgen, jeuk en irritatie. Verzachtende middelen tegen keelpijn kan men wel altijd gebruiken. Onder verzachtende middelen verstaan we ijsjes, warme dranken, keeltabletten. Dit verzacht de pijn, maar neemt de pijn nog niet weg! Wie koorts heeft moet zorgen dat hij/zij minstens 1,5 à 2 liter water drinkt per dag en zware inspanningen vermijden.

Wie homeopathie neemt, kan altijd iets homeopatisch krijgen bij zijn/haar arts.

De beste remedie is RUST en die rust ook nemen, klierkoorts moet goed verzorgd worden!

Hoelang heb ik klierkoorts?

De ziekte varieert gemiddeld tussen de 2 weken en 2 maanden, maar niet bij iedereen! Sommige zijn 6 weken heel ziek en liggen plat in bed, anderen lopen nog maanden rond met vermoeidheid.

 

[i] Slaat op de toename van witte bloedlichaampjes in het bloed

 

[ii] Slaat op de besmettelijkheid daarvan


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Overgewicht en zelfwaardering

Hier wordt de invloed van overgewicht op de zelfwaardering besproken.

vitamine D

wat gebeurt er met je als je te weinig vitamine D binnenkrijgt?

secundaire efflorescenties

Uitleg over secundaire efflorescenties (dermatologie)

Dromen verklaard; honden

Wat betekend het als je droomt over honden?

UV-straling op de huid

De negatieve gevolgen

Welke voordelen geven een life coach opleiding

Hoe vind je nu een life coach opleiding die bij je past?

Het elektronisch patiëntendossier

Lees hier alles over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Zwangerschapssignalen

Soms voel je, dat je zwanger bent, want er zijn allerlei signalen

Vetweefsel: houdt het onder controle !

Vetcellen zetten uit en krimpen onder invloed van de levensstijl. De grootte van de vetcellen is mede van invloed op het ontstaan van diabetes type 2.

Succesvol afvallen heb je in eigen hand

Hoe moet je succesvol afvallen? Waar moet je aan denken? Hoe bereken ik kcal? Wat heb ik nodig?

Gezondheidszorg in Nederland

Een samenvatting van de gezondheidszorg in Nederland

Kan ik leren leven met een Angststoornis?

leren leven met Angst is zeer goed mogelijk

DNA, wat is dat eigenlijk?

Je hoort zoveel over DNA, maar wat is DNA eigenlijk?

Geef winterkwaaltjes geen kans.

Enkele tips om winterkwaaltjes te voorkomen en te bestrijden.

Geneesmiddelenverkoop op internet

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XI

Metabolisch voordeel

Goede manieren om af te vallen

Goede manieren om af te vallen

Thuis gemakkelijk afvallen? Hier een paar tips!

Alles over Bellse parese

Hier kunt u alles lezen over de Bellse parese

Meloenen zijn gezonde en lekkere dorstlessers

Meloenen zijn de ideale dorstlessers op warme zomerdagen en bevatten bovendien nauwelijks calorieën.

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Psychische aandoening meest voorkomend bij vrouwen

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Zwanger worden en stoppen met voorbehoedsmiddelen

Verkoudheid

Het bestrijden van een verkoudheid d.m.v. huismiddeltjes.

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij