Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven I


Publicatie datum:

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Gesponsorde koppelingen

Koolhydraatarm eten, een natuurlijke leefwijze. Waarom valt u met koolhydraatarm eten wel af? Omdat koolhydraatarm eten volledig gebaseerd is op hoe het menselijk lichaam van oorsprong werkt. Koolhydraatarm eten gaat helemaal uit van de natuur. Overbodige zaken worden uitgesloten. Veel producten en stoffen die in de loop van de tijd in ons voedingspatroon zijn geslopen worden geschrapt. De basis hierbij is het voedselpatroon van onze voorouders.

Gesponsorde koppelingen

Natuurlijk eten

Onze voorouders (natuurmensen) leefden op een dieet dat helemaal geschikt was voor hun lichaam. In de loop van tienduizenden jaren wat hun lichaam geëvolueerd tot een mechanisme dat heel goed reageerde op het dagelijkse voedingspatroon. Er waren nog geen kant-en-klare voedingsmiddelen, geen pasta, rijst en brood, en geen snoepgoed en chocola. Onze voorouders leefden van de natuur: vis, eieren, vlees, groenten, bessen, zaden, noten en granen.

Ons lichaam reageert niet goed op onnatuurlijke producten zoals suiker, witte bloem, pasta en brood. Ons eetpatroon kan de volgende klachten veroorzaken: hartziekten, zwaarlijvigheid, hoofdpijn, hoge bloeddruk, diabetes enz. Het eten van bijvoorbeeld suiker, zetmeel en fruit geeft een enorme toename aan energie. Deze etenswaren geven weliswaar een enorme energie maar het zijn allemaal slechte koolhydraten.

Slechte koolhydraten

Koolhydraten worden, willen ze werkzaam zijn, in het lichaam omgezet in glucose. Het lichaam maakt vervolgens zelf insuline aan om die glucose te kunnen transporteren door het lichaam. Eet u veel slechte koolhydraten, dan worden die omgezet in veel glucose en maakt het lichaam ook veel insuline aan om die glucose bij de diverse lichaamscellen te brengen.

Zodra de glucose-insuline bij de cellen aankomt kunnen er 3 dingen gebeuren:

 1. het wordt gebruikt voor directe energie
 2. het wordt omgezet naar glycoceen (stof die als energiebron wordt opgeslagen in de spieren voor later gebruik)
 3. het wordt opgeslagen als lichaamsvet

Als er teveel koolhydraten worden gegeten wordt er teveel insuline aangemaakt. Deze moet ergens naar toe. Het vervelende is dat het nu juist (als vet!) en weg zoekt naar plaatsen waar het niet gewenst is: bijvoorbeeld rond de buik, billen, dijen, armen enz enz.

Koolhydraatarm eten = kiezen voor kwaliteit

Vlees, vis, groenten, bessen, zaden, noten en granen bevatten een beperkt aantal koolhydraten, en dan ook nog eens van de goede soort.

Kiest u voor koolhydraatarm eten dan kiest u voor een volledig individueel dieet dat koolhydraten zoveel mogelijk beperkt. U kunt dit dieet completeren door het te combineren met bepaalde vitaminen- en mineralensupplementen. Daarnaast is het belangrijk om ook te kiezen voor regelmatig bewegen en/of sporten. Behalve dat u hiermee gewicht verliest, versterkt sporten uw spieren.

Positieve invloed op het voorkomen van ziektes

Testen onder mensen die een koolhydraatarm dieet volgden (= lagere insulineproductie) wezen uit dat chronische ziekten zoals hoge bloeddruk, hartaandoeningen en diabetes minder vaak voorkwamen. De reden hiervoor is dat een gecontroleerde insulineproductie ontstaat die kan zorgen voor:

 • verlaging van de triglyceriden (stof die risico op hart- en vaatziekten verhoogt)
 • verhoging HDL (High Density Lipoproteïne = goede cholesterol)
 • verlaging LDL (Low Density Lipoproteïne = slechte cholesterol)
 • verlaging van de bloeddruk
 • verlaging van de suikerspiegel
 • stabilisatie van suikerproductie
 • minder risico op hartaandoeningen
 • minder risico op bepaalde kankers

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Primaire efflorescenties

Een overzicht van de primaire efflorescenties (dermatologie)

Wat is regeneratie therapie, hoe werkt regeneratie therapie

Geheel nieuwe behandelwijze die het zelf herstellend vermogen van de mens activeert en gestagneerde energie in het lichaam terug vrij maakt…

Gedragsverandering bij overgewicht

Het is fascinerend om te zien hoe verschillend mensen met hun overgewicht omgaan. Laten we eens gaan kijken naar deze groepen mensen vanuit het stages of change model, een model vanuit de Motivational Interviewing, waarin het proces van gedragsverandering in verschillende fases wordt beschreven.

Afasie.

Afasie.Wat is het, hoe komt het en communicatietips.

Dementie bij jonge mensen

Een artikel over Frontotemporale dementie en het belangrijkste verschil met de ziekte van Alzheimer. Met name afstotend gedrag zijn de eerste symptomen van deze ziekte. Hoe uit zich deze ziekte en welke invloed heeft het op de omgeving van iemand die eraan lijdt.