Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XI


Publicatie datum:

Metabolisch voordeel

Gesponsorde koppelingen

Metabolisch voordeel

Het succes van het koolhydraatarm dieet ligt in het metabolisch voordeel. Eenvoudig gezegd komt dit er op neer dat het lichaam meer energie nodig heeft om vet te verbranden dan voor de verbranding van suikers. Uw lichaam zal, als u het Koolhydraatarm dieet volgt (waarin vetten en eiwitten de plaats innemen van koolhydraten) dus meer energie verbruiken. U consumeert dan meer calorieën... en toch verliest u gewicht!

Door de juiste producten te eten, wordt het lichaam in staat gesteld om harder te werken. Daarbij wordt uitgegaan van onbewerkte, natuurlijke voedingsmiddelen. Die zijn voedzaam én u mag er meer van eten.

Hoeveel kunt u eten...?

Een logische vraag die opkomt is, welk onderscheid ontstaat als we koolhydraten vervangen door vetten en eiwitten? Is dat niet slecht? We nemen dan immers toch veel te veel calorieën op? Iedereen weet namelijk dat 1 gram vet of 1 gram eiwit meer calorieën bevat dan 1 gram koolhydraten. Dit klopt helemaal! Maar... we kunnen deze vergelijking tussen koolhydraten enerzijds en vetten en eiwitten anderzijds niet maken.

Probeert u namelijk maar eens 50 gram vet of eiwit te verorberen. Dat zal de meesten van ons absoluut niet lukken terwijl we met 50 gram koolhydraten totaal geen moeite hebben. Dit komt omdat vetten en eiwitten veel vlugger een verzadigd gevoel geven. Het is gewoon onmogelijk om van deze producten net zoveel te eten als van koolhydraten.

In het koolhydraatarm dieet krijgt u inderdaad iets meer calorieën binnen dan in een vetarm dieet. Maar u zult, door het metabolisch voordeel, ook meer calorieën verbruiken. Zelfs zonder extra lichaamsbeweging: simpelweg door de juiste producten te kiezen.

Geen honger!

Omdat vetten en eiwitten het lichaam vlug verzadigen en ook nog eens langzaam afgebroken worden, ontstaat minder snel een nieuw hongergevoel. Dat is een normale zaak: het lichaam is nog volop bezig met het verwerken van de maaltijd.

Even wat theorie

Het metabolisch voordeel werkt! Het is ook een natuurlijk, lichaamseigen proces. Om de werking ervan goed te kunnen begrijpen, laten we hier wat extra theoretische informatie over het metabolisme de revue passeren. Grofweg is metabolisme de term die aangeeft hoe het lichaam reageert op bepaalde voedingsstoffen.

In normale omstandigheden zal het metabolisme goed functioneren. Als er bijvoorbeeld koolhydraten het lichaam binnenkomen, dan wordt een bepaalde hoeveelheid insuline geproduceerd die net voldoende is om de tot glucose omgezette koolhydraten naar de cellen te transporteren. Er doen zich geen problemen voor: alle geproduceerde insuline wordt netjes gebruikt waarvoor het dient.

Verstoord metabolisme

Problemen ontstaan als het metabolisme verstoord is. Dan zal namelijk dezelfde hoeveelheid voedsel zorgen voor een overproductie van insuline. Er is slechts een deel daarvan nodig om glucose naar de cellen te transporteren. Het overschot wordt opgeslagen als lichaamsvet!

Maar hoe kan het dat het metabolisme bij sommige mensen opeens verstoord is? Heel vaak ligt de oorzaak hiervan in het eten van bepaalde voedingsstoffen, suiker en witte bloem. En dan niet alleen pure suiker maar ook dextrose, lactose, fructose, honing, maïssiroop en andere siropen.

Het koolhydraatarm dieet herstelt het metabolisme en zorgt voor een gecontroleerde insulineproductie. Om dat te laten lukken, gaan we vooral minder koolhydraten (suikers) eten.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 21
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Melatonine, en dan lekker slapen

Melatonine wordt gebruikt om beter in slaap te kunnen vallen. Is melatonine veilig en verstandig?

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

Psychiatrie

informatie over Psychiatrie

Dromen verklaard; honden

Wat betekend het als je droomt over honden?

Kwakzalver

De originele benaming is Quackery

Wat is een kankerpatiënt waard?

Er wordt gesproken over een maximum vergoeding voor kankerbestrijding maar de vraag is, wat is een kankerpatiënt waard.

Er moet iets gedaan worden aan het overgewicht in Nederland

Nederlanders worden steeds dikker en dit is een ernstig probleem, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken? Wat kunt u doen om te voorkomen dat u met dit soort problemen komt te zitten? En hoe kunt u die problemen oplossen?

Vitamine B6: Pyridoxine

Informatief artikel over Pyridoxine (vitamine B6)

Nachtlenzen

Uitleg over wat een nachtlens doet, de kosten en mijn ervaring

Actonel

Beschrijving van het medicament Actonel.

Overgewicht

Teveel mensen hebben er last van, en te weinig mensen weten hoe ze er vanaf kunnen komen, overgewicht.

COPD: De ziekte uitgelicht.

Pathogenese, epidemiologie, prognose, klinische beeld, complicaties en therapie van COPD op een rijtje.

UV-straling op de huid

De negatieve gevolgen

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

Recent onderzoek door het VUMC, onder leiding van Tom Würdinger, leidt tot een grote doorbraak.

Het onderzoek van Tom Würdinger heeft geleid tot verbluffende resultaten maar hoe is Tom Würdinger zo ver gekomen.

Astma

Een beschrijving over wat astma is, waarom het behandeld wordt en welke therapiemogelijkheden er zijn.

dromen verklaard; vreemdgaan

Wat betekent het als jij droomt dat jij (of misschien wel je partner) vreemd gaat?

Herinneringstape. Dé truc voor een rechte houding

Bukken, zitten, staan….je buigt je rug veel vaker dan je denkt. Met deze tape zal je je bewust worden van alle “foute” bewegingen die je maakt. Ideaal voor het corrigeren van je houding

Koorts

Koorts , wijzigen er meestal op dat ons lichaam een infectie aan het bestrijden is.

Alles over BMI

Een gezond gewicht is belangrijk. Lees hier alles over een gezond gewicht.

Consultvoering.

Consultvoering wordt gedaan volgens een stappenplan en dit stappenplan wordt hier besproken.

Alles over facelifts

Informatie over facelifts

Diagnose ‘De ziekte van Crohn’, wat nu?

Wat te doen bij de ziekte van Crohn.

Dromen verklaard; schoenen

Wat betekend het als je droomt over schoenen?

Baby Shaken Syndroom

Informatie preventie Baby Shaken Syndroom (SBS) dit is een tevoorkomen en zeer schadelijke vorm van kindermishandeling.