Koorts


Publicatie datum:

Wat is koorts, wat doe je tegen koorts en wanneer kun je het beste naar de huisarts?

Gesponsorde koppelingen

Koorts houdt in dat het lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden. Koorts is een gezonde reactie van het lichaam op virussen en bacterien. Het is echter niet besmettelijk, maar de ziekte die koorts veroorzaakt heeft kan dat wel zijn.

Wanneer je koorts heb, is het belangrijk dat je veel drinkt. Zorg ervoor dat je omgeving niet te warm is en zorg voor dun beddengoed zodat je je extra lichaamswarmte kwijt kunt. Bij koorts kun je eventueel een paracetamol innemen. De koorts neemt meestal na een paar dagen weer af. Indien de koorts langer dan drie dagen aan houdt, kunt u het beste naar de dokter gaan.

Ga ook naar de huisarts als je ongerust bent of als je extra advies wilt. Ga altijd naar de dokter als je zieker wordt, overgeeft of diarree krijgt, benauwd krijgt of erg suf bent. Heb je langer dan drie dagen koorts dat hoger is dan 40 graden, neem dan ook contact op met de dokter. Bij baby's jonger dan 6 maanden dient u altijd direct de arts of dienstdoende arts te bellen.

Welke thermometer? De meest betrouwbare methode om de temperatuur te meten is via de anus. Gebruik daarvoor een digitale of kwikthermometer. Meten onder de tong of oksel is minder betrouwbaar. Een oorthermometer is handig om een indicatie te krijgen van de lichaamstemperatuur, maar kan een paar tienden van een graag verschillen met de daadwerkelijke temperatuur.

Koorts is geen reden om niet naar buiten te gaan. Echter, als je je niet lekker voelt is het prettiger in bed te blijven liggen in je eigen omgeving. Als je toch naar buiten gaat, zorg ervoor dat je je niet te dik inpakt. De lichaamswarmte moet goed weg kunnen.

Paracetamol? Paracetamol is het beste middel om pijn en koorts te onderdrukken. Lees altijd eerst de bijsluiter en houd je aan de doserings voorschriften. Voor kinderen tot twaalf jaar gelden strenge doseringsnormen, afhankelijk van leeftijd en lichaamsgewicht. Houd bij kinderen altijd een tussenpoos van minstens vier uur aan. Voor kleine kinderen is paracetamol ook verkrijgbaar als zetpil. Overigens is paracetamol niet per se nodig om koorts te onderdrukken. Bij sommige mensen doet paracetamol niets voor de koorts.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Van volledig verlamd tot prima prestaties op de golfbaan

Hoe iemand met een ernstig herseninrfarct en behoorlijk hartproblemen met een enorme wilskracht tot behoorlijke prestaties komen kan.

Super fruit en ORAC “goed nieuws en slecht nieuws!”

Wel eens gehoord van super fruit en van ORAC? In dit artikel meer over wat superfruit is en hoe het bijdraagt aan de gezondheid.

Flesvoeding of Borstvoeding: wat past bij jou

Laat je niet gek maken door je omgeving. Hoe jij je kindje wil voeden is jouw keuze! In dit artikel vind je alle voor- en nadelen op een rij

Tonsil stones

Uitleg over tonsilstones en wat je eraan kunt doen

Last van een dipje? Of toch een depressie?

Wanneer heb je een dipje of een depressie?

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!

Alles over liposculpture en liposuctie

De opvolger van liposuctie is liposculpture, lees er hier alles over!

Ziekte van crohn

darmaandoening

Jeugdpuistjes (acne)

Vetverbranding en lichaamsbeweging

Een vergelijking tussen trainingen van vroeger en nu om vet te verbranden.

Afvallen

Afvallen doe je maar op een manier en dat is bewegen.

Rugpijn door verkeerde schoenen

Wist je dat er veel mensen met langdurige rugpijn zijn simpelweg omdat ze verkeerde schoenen dragen?

Wordt je voor altijd high door een trepanatie?

Een trepanatie wordt meestal gebruikt bij een hersenoperatie, kun je er ook voor altijd high mee worden?

Een ouder met borderline...

Gevolgen voor de opvoedingssituatie bij een psychiatrische stoornis

Anesthesie

Anesthesie: het hoe en waarom.

Zwanger worden? Opgelet!

Aanstaande moeders opgelet. Wil je zwanger worden dan moet je een paar dingen weten.

Tandheelkunde: Elektrisch tandenpoetsen

We doen het allemaal: tandenpoetsen, maar hoe krijg je witte tanden? En is elektrisch poetsen wel echt beter?

Vitamine boost voor vijftig plussers pure noodzaak!

zijn extra vitaminen voor vijftigplussers noodzakelijk of overbodig?

Gevaar/Bestrijding van een koortslip

Het gevaar en de bestrijding van een koortslip

Hypertensie of hoge bloeddruk

Een jaarlijkse bloeddrukmeting is voor ieder van belang. Zonder het te weten kan je aan hypertensie of hoge bloeddruk lijden.

Bloedonderzoek zonder verwijzing

Geen verwijzing van je huisarts gekregen voor bloedonderzoek of ander medisch onderzoek. Gelukkig zijn er een aantal mogelijkheden om op eigen kosten onderzoek te laten verrichten wanneer u dat wenst.

Hoofdpijn

Hoofdpijn, wat is dat precies? En wat kan ik eraan doen?

Wat zijn de gevolgen van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ziet er niet fris uit en kan ook problemen veroorzaken, maar welke?

Overgewicht goedpraten of de risico's inzien?

De laatste tijd krijg ik het idee dat het een trend is om als volle vrouw trots te zijn, en dit ook te willen uitdragen. Er ontstaan websites met plus size kledingtips en columns voor en door overgewichtige vrouwen. Omdat deze vrouwen óók mooi zijn en trots mogen zijn op wie ze zijn.

Uw Natuurlijk gewicht!

De praktijk is vaak weerbarstig en draagt meer risico met uw keuze om (weer) naar uw gewicht en figuur te streven die het eerder had.