Koorts


Publicatie datum:

Wat is koorts, wat doe je tegen koorts en wanneer kun je het beste naar de huisarts?

Gesponsorde koppelingen

Koorts houdt in dat het lichaamstemperatuur hoger is dan 38 graden. Koorts is een gezonde reactie van het lichaam op virussen en bacterien. Het is echter niet besmettelijk, maar de ziekte die koorts veroorzaakt heeft kan dat wel zijn.

Gesponsorde koppelingen

Wanneer je koorts heb, is het belangrijk dat je veel drinkt. Zorg ervoor dat je omgeving niet te warm is en zorg voor dun beddengoed zodat je je extra lichaamswarmte kwijt kunt. Bij koorts kun je eventueel een paracetamol innemen. De koorts neemt meestal na een paar dagen weer af. Indien de koorts langer dan drie dagen aan houdt, kunt u het beste naar de dokter gaan.

Ga ook naar de huisarts als je ongerust bent of als je extra advies wilt. Ga altijd naar de dokter als je zieker wordt, overgeeft of diarree krijgt, benauwd krijgt of erg suf bent. Heb je langer dan drie dagen koorts dat hoger is dan 40 graden, neem dan ook contact op met de dokter. Bij baby's jonger dan 6 maanden dient u altijd direct de arts of dienstdoende arts te bellen.

Welke thermometer? De meest betrouwbare methode om de temperatuur te meten is via de anus. Gebruik daarvoor een digitale of kwikthermometer. Meten onder de tong of oksel is minder betrouwbaar. Een oorthermometer is handig om een indicatie te krijgen van de lichaamstemperatuur, maar kan een paar tienden van een graag verschillen met de daadwerkelijke temperatuur.

Koorts is geen reden om niet naar buiten te gaan. Echter, als je je niet lekker voelt is het prettiger in bed te blijven liggen in je eigen omgeving. Als je toch naar buiten gaat, zorg ervoor dat je je niet te dik inpakt. De lichaamswarmte moet goed weg kunnen.

Paracetamol? Paracetamol is het beste middel om pijn en koorts te onderdrukken. Lees altijd eerst de bijsluiter en houd je aan de doserings voorschriften. Voor kinderen tot twaalf jaar gelden strenge doseringsnormen, afhankelijk van leeftijd en lichaamsgewicht. Houd bij kinderen altijd een tussenpoos van minstens vier uur aan. Voor kleine kinderen is paracetamol ook verkrijgbaar als zetpil. Overigens is paracetamol niet per se nodig om koorts te onderdrukken. Bij sommige mensen doet paracetamol niets voor de koorts.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Zout en Peper, smaakmakers met een verhaal

Zout, peper, suiker en azijn. Belangrijke smaakmakers in voedsel met grote verschillen qua gezondheid en oorsprong. Het zijn conserveringsmiddelen zonder zo genoemd te worden en zonder dat er duidelijke regels of normen voor zijn.

Mensen met overgewicht of obesitas lopen een hoger risico op een vitamine D tekort.

Mensen met overgewicht hebben vaak een vitamine D tekort. Hoe komt dat?

Milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

Zwijg over eten bij een eetstoornis behandeling!

Eetproblemen behandeling betekent spreken over de relatie met moeder, seksualiteit, verlangens, vrouw worden of meisje blijven, controle en perfectionisme.

Alles over astma

Wat is astma, wat is er aan te doen?