Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose


Publicatie datum:

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Gesponsorde koppelingen

Er zijn honderden mogelijkheden voor waar je klachten vandaan komen. Maar zonder diagnose kan je niet behandeld worden en de pijn is om gek van te worden. Zonder medische kennis is het verkrijgen van de juiste behandeling erg moeilijk. Dus wat zijn je opties? Waar moet je naar vragen?

Pijn in je onderrug is na hoofdpijn de moeilijkste klacht om een diagnose bij te krijgen. Als eerste ga je natuurlijk naar je huisarts. Deze man/vrouw heeft dan 10 minuten om je te beoordelen, en aangezien er honderden oorzaken van je klachten zouden kunnen zijn is een diagnose vreselijk moeilijk om te krijgen. De meeste huisartsen vragen je: wat denk je zelf, zodat ze ook een idee krijgen in welke richting gezocht moet worden. En dan begint de grote zoektocht. En dan is het fijn om te weten wat je opties zijn:

Bloed prikken

De huisarts zal waarschijnlijk eerst bloed willen laten prikken. Indien de witte bloedcellen verhoogd zijn, is er een ontsteking. Dan kan er gerichter gezocht worden naar bijv. peesontsteking, botontsteking, e.d.

Röntgen

Laat een foto maken! Op een röntgen foto is de wervelkolom goed te zien. Er kan een wervel verschoven zijn, een tussenwervel uitgeschoten (een hernia) een ontsteking bij de botten zitten of een ander botprobleem zijn. Afhankelijk van de uitslag zal je naar een specialist doorverwezen worden.

Functietest

Hiervoor ga je naar de fysiotherapeut. Bij en functietest zal de fysiotherapeut je vragen bewegingen te maken of kracht te zetten. Hierbij wordt gekeken naar bewegingsverschillen links/rechts, pijngrens en krachtsverschil. Hierdoor kan een fysiotherapeut beoordelen of en zo ja welke spier geblesseerd is en een behandelplan opstellen. Na eerst thuis oefeningen gedaan te hebben kan je onder begeleiding sporten (fysiofitness). Hierbij wordt voortdurend het sportprogramma aangepast

Uitstralingspijn naar je benen? Vraag de fysiotherapeut te testen op het SI-gewricht (sacro-iliacaal gewricht). Hiervoor is een speciale functietest. Het is een minder bekende, maar toch veel voorkomende oorzaak van rugpijn die zelfs verlammingsverschijnselen naar de benen kan veroorzaken.

MRI

Op een MRI-scan zie je ales wat op een röntgen niet te zien is. Er worden van je onderrug meerdere dwarsdoorsnedes gefotografeerd. Een soort schijven systeem waarop alle weefsels goed te zien zijn. Problemen met organen, e.d. zijn dan te traceren, en je zal dan een doorverwijzing krijgen naar de desbetreffende specialist.

EMG

Staat voor electromyogram. Dit is een onderzoek door een neuroloog waarbij ze de zenuwprikkels gaan controleren. Er wordt een naald in de spier gebracht waarna je de bewuste spier aan moet spannen of moet ontspannen. De naald meet in hoeverre de zenuwprikkels goed doorgegeven worden. Geen prettig onderzoek, maar indien er problemen zijn met de zenuwen kan dat hiermee gevonden worden.

Manuele therapie

Als er niets op de fotos te zien is, maar je denkt toch dat het je botten zijn -is een bezoekje aan een manueel therapeut aan te raden. Er wordt gekeken naar de manier waarop je botten zich bewegen tijdens bepaalde bewegingen. De therapeut kan minieme verschillen ontdekken en de botten weer terug drukken. Geen fijn gevoel, en het doet de eerste dagen na je bezoek waarschijnlijk nog meer pijn, maar daarna voel je verbetering.

Psychotherapie

Stress of psychische klachten kunnen ook de oorzaak zijn van je rugklachten. Psychische klachten kunnen alleen verholpen worden door een psycholoog, psychotherapeut of neuro-linguistisch therapeut. Om stress te verminderen zal je meer rust in moeten bouwen in je dagritme. Een fysiotherapeut kan helpen met ademhalingsoefeningen die ontspannend werken. En zoek andere ontspanning die voor jou werkt: meditatie, wandelen, lezen, (sport)massage, reiki, vissen, breien....?

Pijnpoli

Mochten alle onderzoeken niets opleveren en je wordt gek van de pijn? Dan bestaat er tegenwoordig gelukkig de zogenaamde pijnpoli. Dit is een speciale afdeling in ziekenhuizen waarbij verschillende specialisten gezamenlijk je dossier behandelen en op zoek gaan naar een antwoord. Een verwijzing naar deze poli krijg je alleen bij chronische pijn, waarbij geen "standaard" oorzaak is gevonden.

Is de rugprijn chronisch? Dan zal je je leven hierop aan moeten passen. Anders leren lopen, zitten, staan, bukken, slapen. Leren leven met pijn is niet makkelijk. In mijn andere artikelen vind je tips en oefeningen om je daarbij te helpen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Wat zijn de gevolgen van ontstoken tandvlees?

Ontstoken tandvlees ziet er niet fris uit en kan ook problemen veroorzaken, maar welke?

Wat is dementie

Wat is dementie? Wat zijn de oorzaken en wat zijn de kenmerken van deze ziekte?

Borderline persoonlijkheidsstoornis

Psychische aandoening meest voorkomend bij vrouwen

Een plat buikje of een sixpack? Tips voor het trainen van je buikspieren

Tips voor het trainen van je buikspieren vindt je hier! Misschien handig om je buikje kwijt te raken!?

Welke voordelen geven een life coach opleiding

Hoe vind je nu een life coach opleiding die bij je past?

Snel afvallen, top dieet en ideaal gewicht bereiken en behouden

Overgewicht is een groot probleem, hier een aantal tips om goed af te vallen.

De ontwikkeling van geslachtsrollen volgens de biologische en cognitieve benadering

In dit artikel wordt besproken hoe de biologische en cognitieve benadering over geslachtsrollen denken

De gevoelens van de mens

Wat is een gevoel ? En hoe kun je het beste met gevoelens omgaan ?

Hoge bloeddruk, de oorzaken, gevolgen en de behandeling er van

de oorzaken, gevolgen en de behandeling van een hoge bloeddruk

Alles over facelifts

Informatie over facelifts

dromen verklaard; vreemdgaan

Wat betekent het als jij droomt dat jij (of misschien wel je partner) vreemd gaat?

Behandeling eczeem

Hoe behandel je eczeem

Geluk

Wat is geluk? Waar is geluk van afhankelijk?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven IV

Samenstelling van voedingsmiddelen en de rol van koolhydrater

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Allergie voor ei / eieren

Allergie voor eieren

Fibromyalgie

Fibromyalgie is een syndroom waar vele tienduizenden mensen in Nederland last van hebben. het wordt ook wel omschreven als weke delen reuma. wat is fibromyalgie?

Hoe te handelen bij een beroerte?

Beknopte handleiding om een beroerte te herkennen en adequaat te handelen

Bloeddonatie, waarom zou je het niet doen?

De positieve aspecten van het doneneren van bloed.

Overgewicht/obestitas bij kinderen: wat kan je eraan doen? (2)

Enkele tips voor hoe je iets kan doen aan het overgewicht van je kind.

Slapen met rug-, en/of bekkenpijn.

Het vervelende van rug- of bekkenpijn is dat iedere houding pijnlijk is. Maar een goede nachtrust is zó belangrijk! Dus hoe kan je dan het beste liggen om de pijn zo draaglijk mogelijk te houden…

Revalideren voor kinderen

Revalideren saai? Als het aan onderzoekers van Georgia Institute of Technology ligt niet!

Nazorg voor je tattoo dat doe je zo

Je hebt eindelijk je felbegeerde tattoo maar hoe verzorg je hem eigenlijk

Inzicht meditatie

Verander uw levenshouding door inzicht meditatie

Alles over gordelroos

Informatie over gordelroos (herpes zoster)