Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose


Publicatie datum:

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Gesponsorde koppelingen

Er zijn honderden mogelijkheden voor waar je klachten vandaan komen. Maar zonder diagnose kan je niet behandeld worden en de pijn is om gek van te worden. Zonder medische kennis is het verkrijgen van de juiste behandeling erg moeilijk. Dus wat zijn je opties? Waar moet je naar vragen?

Pijn in je onderrug is na hoofdpijn de moeilijkste klacht om een diagnose bij te krijgen. Als eerste ga je natuurlijk naar je huisarts. Deze man/vrouw heeft dan 10 minuten om je te beoordelen, en aangezien er honderden oorzaken van je klachten zouden kunnen zijn is een diagnose vreselijk moeilijk om te krijgen. De meeste huisartsen vragen je: wat denk je zelf, zodat ze ook een idee krijgen in welke richting gezocht moet worden. En dan begint de grote zoektocht. En dan is het fijn om te weten wat je opties zijn:

Bloed prikken

De huisarts zal waarschijnlijk eerst bloed willen laten prikken. Indien de witte bloedcellen verhoogd zijn, is er een ontsteking. Dan kan er gerichter gezocht worden naar bijv. peesontsteking, botontsteking, e.d.

Röntgen

Laat een foto maken! Op een röntgen foto is de wervelkolom goed te zien. Er kan een wervel verschoven zijn, een tussenwervel uitgeschoten (een hernia) een ontsteking bij de botten zitten of een ander botprobleem zijn. Afhankelijk van de uitslag zal je naar een specialist doorverwezen worden.

Functietest

Hiervoor ga je naar de fysiotherapeut. Bij en functietest zal de fysiotherapeut je vragen bewegingen te maken of kracht te zetten. Hierbij wordt gekeken naar bewegingsverschillen links/rechts, pijngrens en krachtsverschil. Hierdoor kan een fysiotherapeut beoordelen of en zo ja welke spier geblesseerd is en een behandelplan opstellen. Na eerst thuis oefeningen gedaan te hebben kan je onder begeleiding sporten (fysiofitness). Hierbij wordt voortdurend het sportprogramma aangepast

Uitstralingspijn naar je benen? Vraag de fysiotherapeut te testen op het SI-gewricht (sacro-iliacaal gewricht). Hiervoor is een speciale functietest. Het is een minder bekende, maar toch veel voorkomende oorzaak van rugpijn die zelfs verlammingsverschijnselen naar de benen kan veroorzaken.

MRI

Op een MRI-scan zie je ales wat op een röntgen niet te zien is. Er worden van je onderrug meerdere dwarsdoorsnedes gefotografeerd. Een soort schijven systeem waarop alle weefsels goed te zien zijn. Problemen met organen, e.d. zijn dan te traceren, en je zal dan een doorverwijzing krijgen naar de desbetreffende specialist.

EMG

Staat voor electromyogram. Dit is een onderzoek door een neuroloog waarbij ze de zenuwprikkels gaan controleren. Er wordt een naald in de spier gebracht waarna je de bewuste spier aan moet spannen of moet ontspannen. De naald meet in hoeverre de zenuwprikkels goed doorgegeven worden. Geen prettig onderzoek, maar indien er problemen zijn met de zenuwen kan dat hiermee gevonden worden.

Manuele therapie

Als er niets op de fotos te zien is, maar je denkt toch dat het je botten zijn -is een bezoekje aan een manueel therapeut aan te raden. Er wordt gekeken naar de manier waarop je botten zich bewegen tijdens bepaalde bewegingen. De therapeut kan minieme verschillen ontdekken en de botten weer terug drukken. Geen fijn gevoel, en het doet de eerste dagen na je bezoek waarschijnlijk nog meer pijn, maar daarna voel je verbetering.

Psychotherapie

Stress of psychische klachten kunnen ook de oorzaak zijn van je rugklachten. Psychische klachten kunnen alleen verholpen worden door een psycholoog, psychotherapeut of neuro-linguistisch therapeut. Om stress te verminderen zal je meer rust in moeten bouwen in je dagritme. Een fysiotherapeut kan helpen met ademhalingsoefeningen die ontspannend werken. En zoek andere ontspanning die voor jou werkt: meditatie, wandelen, lezen, (sport)massage, reiki, vissen, breien....?

Pijnpoli

Mochten alle onderzoeken niets opleveren en je wordt gek van de pijn? Dan bestaat er tegenwoordig gelukkig de zogenaamde pijnpoli. Dit is een speciale afdeling in ziekenhuizen waarbij verschillende specialisten gezamenlijk je dossier behandelen en op zoek gaan naar een antwoord. Een verwijzing naar deze poli krijg je alleen bij chronische pijn, waarbij geen "standaard" oorzaak is gevonden.

Is de rugprijn chronisch? Dan zal je je leven hierop aan moeten passen. Anders leren lopen, zitten, staan, bukken, slapen. Leren leven met pijn is niet makkelijk. In mijn andere artikelen vind je tips en oefeningen om je daarbij te helpen.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Alles over alcoholverslaving

Informatie over alcoholverslaving

Maaltijdvervangers

Een maaltijdvervanger is een gezonde en verantwoorde maaltijd op zich

Het juiste dieet

Wat is dieet

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

Alles over het uitstrijkje

Hier kunt u alles lezen over het uitstrijkje en over de betekenissen van de resultaten.

De ambulance

Dit is een informatieve uiteenzetting over de ambulance.

Stoppen met roken, gaat vanzelf door dit geheime plan.

Stoppen met roken wordt in de toekomst heel gemakkelijk, lees hier hoe.

Alles over hart en vaatziekten

Informatie over hart- en vaatziekten en de risicofactoren hierop. Voorkom dat je een hartaanval krijgt!

Plastische chirurgie: borstvergroting en borstverkleining.

Het hoe en wat van een borstoperatie met daarnaast de ontwikkeling van de borsten.

Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Verkoudheid vermijden of bestrijden

Ben je vaak verkouden in de herfst of winter? Wil je weten hoe je ervan kunt komen of hoe je het een volgende keer kunt vermijden? Lees dat dit artikel!

Graviola, wondermiddel uit het regenwoud ?

Steeds meer in de belangstelling staat de tropische boom Graviola of Guanábana.

Rugpijn door verkeerde schoenen

Wist je dat er veel mensen met langdurige rugpijn zijn simpelweg omdat ze verkeerde schoenen dragen?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVIII

Het Koolhydraatarm Dieet Recepten voor fase 1

Huilbaby? Denk aan KISS

KISS-syndroom is Koppelgewricht Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie

Leven met Chronisch Vermoeidheids Syndroom

Is er te leven met het Chronisch Vermoeidheids Syndroom?

Jeugdpuistjes (acne)

Anafylactische shock

Wat is een anafylactische shock en wat kun je eraan doen?

Vaginisme

Wat is vaginisme, de oorzaken en behandeling ervan.

De knie.

De knie en overgewicht een slechte combinatie.

Autisme bij jonge kinderen

Autisme word steeds vaker vastgesteld, ook bij jonge kinderen.

Aceclofenac

Beschrijving van het medicament Aceclofenac.

Tips om zwanger te raken

Handige tips om de natuur een beetje te helpen!

Derde trimester zwangerschap

Het derde trimester van week tot week