Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose


Publicatie datum:

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Gesponsorde koppelingen

Er zijn honderden mogelijkheden voor waar je klachten vandaan komen. Maar zonder diagnose kan je niet behandeld worden en de pijn is om gek van te worden. Zonder medische kennis is het verkrijgen van de juiste behandeling erg moeilijk. Dus wat zijn je opties? Waar moet je naar vragen?

Pijn in je onderrug is na hoofdpijn de moeilijkste klacht om een diagnose bij te krijgen. Als eerste ga je natuurlijk naar je huisarts. Deze man/vrouw heeft dan 10 minuten om je te beoordelen, en aangezien er honderden oorzaken van je klachten zouden kunnen zijn is een diagnose vreselijk moeilijk om te krijgen. De meeste huisartsen vragen je: wat denk je zelf, zodat ze ook een idee krijgen in welke richting gezocht moet worden. En dan begint de grote zoektocht. En dan is het fijn om te weten wat je opties zijn:

Bloed prikken

De huisarts zal waarschijnlijk eerst bloed willen laten prikken. Indien de witte bloedcellen verhoogd zijn, is er een ontsteking. Dan kan er gerichter gezocht worden naar bijv. peesontsteking, botontsteking, e.d.

Röntgen

Laat een foto maken! Op een röntgen foto is de wervelkolom goed te zien. Er kan een wervel verschoven zijn, een tussenwervel uitgeschoten (een hernia) een ontsteking bij de botten zitten of een ander botprobleem zijn. Afhankelijk van de uitslag zal je naar een specialist doorverwezen worden.

Functietest

Hiervoor ga je naar de fysiotherapeut. Bij en functietest zal de fysiotherapeut je vragen bewegingen te maken of kracht te zetten. Hierbij wordt gekeken naar bewegingsverschillen links/rechts, pijngrens en krachtsverschil. Hierdoor kan een fysiotherapeut beoordelen of en zo ja welke spier geblesseerd is en een behandelplan opstellen. Na eerst thuis oefeningen gedaan te hebben kan je onder begeleiding sporten (fysiofitness). Hierbij wordt voortdurend het sportprogramma aangepast

Uitstralingspijn naar je benen? Vraag de fysiotherapeut te testen op het SI-gewricht (sacro-iliacaal gewricht). Hiervoor is een speciale functietest. Het is een minder bekende, maar toch veel voorkomende oorzaak van rugpijn die zelfs verlammingsverschijnselen naar de benen kan veroorzaken.

MRI

Op een MRI-scan zie je ales wat op een röntgen niet te zien is. Er worden van je onderrug meerdere dwarsdoorsnedes gefotografeerd. Een soort schijven systeem waarop alle weefsels goed te zien zijn. Problemen met organen, e.d. zijn dan te traceren, en je zal dan een doorverwijzing krijgen naar de desbetreffende specialist.

EMG

Staat voor electromyogram. Dit is een onderzoek door een neuroloog waarbij ze de zenuwprikkels gaan controleren. Er wordt een naald in de spier gebracht waarna je de bewuste spier aan moet spannen of moet ontspannen. De naald meet in hoeverre de zenuwprikkels goed doorgegeven worden. Geen prettig onderzoek, maar indien er problemen zijn met de zenuwen kan dat hiermee gevonden worden.

Manuele therapie

Als er niets op de fotos te zien is, maar je denkt toch dat het je botten zijn -is een bezoekje aan een manueel therapeut aan te raden. Er wordt gekeken naar de manier waarop je botten zich bewegen tijdens bepaalde bewegingen. De therapeut kan minieme verschillen ontdekken en de botten weer terug drukken. Geen fijn gevoel, en het doet de eerste dagen na je bezoek waarschijnlijk nog meer pijn, maar daarna voel je verbetering.

Psychotherapie

Stress of psychische klachten kunnen ook de oorzaak zijn van je rugklachten. Psychische klachten kunnen alleen verholpen worden door een psycholoog, psychotherapeut of neuro-linguistisch therapeut. Om stress te verminderen zal je meer rust in moeten bouwen in je dagritme. Een fysiotherapeut kan helpen met ademhalingsoefeningen die ontspannend werken. En zoek andere ontspanning die voor jou werkt: meditatie, wandelen, lezen, (sport)massage, reiki, vissen, breien....?

Pijnpoli

Mochten alle onderzoeken niets opleveren en je wordt gek van de pijn? Dan bestaat er tegenwoordig gelukkig de zogenaamde pijnpoli. Dit is een speciale afdeling in ziekenhuizen waarbij verschillende specialisten gezamenlijk je dossier behandelen en op zoek gaan naar een antwoord. Een verwijzing naar deze poli krijg je alleen bij chronische pijn, waarbij geen "standaard" oorzaak is gevonden.

Is de rugprijn chronisch? Dan zal je je leven hierop aan moeten passen. Anders leren lopen, zitten, staan, bukken, slapen. Leren leven met pijn is niet makkelijk. In mijn andere artikelen vind je tips en oefeningen om je daarbij te helpen.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Zelfbevrediging goed voor de gezondheid, masturberen goed voor de gezondheid

Uit onderzoek is gebleken dat masturberen buitengewoon goed is voor de gezondheid en het welzijn van de mens.

Mooie goedkope bril, mooie voordelige bril

Is er echt voor iedereen een mooie goedkope bril of mooie voordelige bril.

Eczeem

Alles over eczeem

Snurken - apneu - tips - gezondheid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor snurken, maar voor de partner van een snurker is het altijd een vervelende zaak. Hier enkele tips.

hoe kom je het snelst van je kater af

een paar tips die je helpen om snel van je kater af te komen.

Huilbaby? Denk aan KISS

KISS-syndroom is Koppelgewricht Invloed bij Stoornissen in de Symmetrie

De ziekte van Meniere

De ziekte van Meniere is een evenwichtstoornis die wordt genoemd naar de Franse dokter Prosper Meniere, die de ziekte in 1861 voor het eerst ontdekte. Hij noemde de ziekte een afwijking in het binnen oor (meer bepaald het evenwichtsorgaan).

Waarheid over suiker

Veel is al geschreven over suiker, is het gezond of schadelijk voor de gezondheid? Wat is suiker precies?

Wetenschappelijk bewezen: lichamelijke beweging is beste middel om je beter te voelen

Diverse studies tonen aan dat bewegen de kwaliteit van je leven aanzienlijk verhoogt. Een half uur per dag wandelen is al voldoende om je welzijn op peil te houden.

Vetverbranding en lichaamsbeweging

Een vergelijking tussen trainingen van vroeger en nu om vet te verbranden.

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Een lekker kopje koffie

Heerlijke koffie met je dagelijkse voedingstoffen

Heeft mijn kind ADHD?

wat moet je als ouders doen als je denkt dat je kind ADHD heeft?

Versla cellulitis in 5 stappen

5 tips om cellulitis te verminderen of zelfs te verwijderen.

HIV besmet en in een relatie.

Een aantal jonge vrouwen besmet met het HIV virus door toerist.

Het einde van kanker en het begin van het eeuwige leven, of is dat iets te optimistisch? Wat is de rol van de telomeren en telomerase in ons genoom?

Er is steeds meer bekend over telomeren en telomerase en hun rol bij celveroudering.

De eerste zwangerschapsverschijnselen na de bevruchting

Een negatieve zwangerschapstest hoeft niet per definitie te betekenen dat je niet zwanger bent. Toch is een positieve zwangerschapstest de enige manier om met zekerheid te weten of je zwanger bent of niet.

Syndroom van Asperger en ADHD, ´Hoe om te gaan, met meerdere speciale kinderen, in één gezin`

Voor gezinnen waar beide autismestoornissen aanwezig zijn is dit een intressant artikel.

Werken in de thuiszorg als bijbaan

Een bijbaan in de thuiszorg, wat kun je ervan verwachten?

Hoe kom je aan een sixpack

Heel veel mensen wil graag een sixpack maar hoe boks je dat nu voor elkaar.

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik

Gezond bruin worden

De voor en nadelen van een tintje kweken.

Rugklachten

Hoe ontstaan lage rugklachten? En, hoe kom je er vanaf?

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!

Het voorkomen en de vermindering van gehoorverlies

Wat kan men doen ter voorkoming en vermindering van gehoorverlies?