Last van een dipje? Of toch een depressie?


Publicatie datum:

Wanneer heb je een dipje of een depressie?

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen hebben wel een last van sombere gevoelens. Er wordt echter te snel gezegd dat je last hebt van een depressie. Er zijn namelijk grote verschillen te ontdekken tussen een dip en een depressie. Wanneer heb je een dipje en wanneer heb je een depressie?

Dipje
Iedereen heeft wel eens last van een dipje. Je zit dan wat minder lekker in je vel en je voelt je somber. Echter, vaak is een dipje na een korte tijd weer voorbij. Je hebt je accu opgeladen en je kunt er weer tegenaan.
Dipjes hangen vaak samen met een seizoen. Zo heb je een winterdip, dat veroorzaakt wordt door de korte, donkere dagen en het koude weer. Een grijze dag zorgt ervoor dat jij je grijs gaat voelen. Wat dan heel goed kan helpen is lichttherapie. Je stelt je dan bloot aan fel kunstlicht. Zonnebank kan hierbij ook helpen. Op deze manier vul je je dosis warmte en licht aan.
Een zomerdip komt ook voor, al zijn hier wel erg weinig gevallen van bekend. Dit komt voor bij mensen die waarde hechten aan dagelijks ritme en routine. Door de zomer raakt deze ritme in de war en vallen ze in een dip. Als je hier last van hebt, kun je het beste je routine aanhouden, zodat je niet in een "zwart gat" valt. 

Depressie
Depressie, ook wel unipolaire stoornis genoemd, kenmerkt zich door sombere, pessimistische en lusteloze gevoelens. Depressieve mensen hebben een negatief zelfbeeld, hebben last van besluiteloosheid en concentratieproblemen. Ze zijn inactief, teruggetrokken en huilen vaak. Daarnaast hebben ze vaak veel klachten, zijn ze erg vermoeid en hebben ze weinig zin in seks. Depressieve mensen hebben vaak suïcidale gedachten of denken veel aan de dood.
Een depressie moet in ieder geval twee weken aanhouden met bijna iedere dag een gevoel van verminderd plezier of somberheid.

Een depressie behoort tot de klasse stemmingsstoornissen. Gerelateerde stemmingsstoornissen zijn een dysthyme stoornis, hypomanie, manie, cyclothyme stoornis en een manisch-depressieve stoornis.

De oorzaak van een depressie ligt bij biologische factoren, maar ook bij sociale en psychologische factoren. Een depressie die terugkeert wordt toegeschreven aan een zekere mate van erfelijkheid. Een depressie als gevolg van ingrijpende negatieve gebeurtenissen wordt toegeschreven aan sociale factoren. Daarnaast kunnen mensen zichzelf ook een depressie aanpraten.

Depressie kan behandeld worden met antidepressieve medicijnen. Dit heeft zeker effect, maar geven vaak bijwerkingen en je zit eraan vast. Een andere behandelingsmethode is therapie. Therapie blijkt erg goed te werken, er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken hiernaar gedaan. Je moet er wel energie en tijd insteken, maar uiteindelijk kun je het resultaat aan jezelf toeschrijven. Het effect zal daarom langer blijven hangen dan bij medicatie.

Zelftests
Als je twijfels hebt over of je last hebt van een dipje of een depressie, zijn er op internet talloze zelftests te vinden die je kunnen helpen bij het bepalen van een dipje of een depressie. Voor meer professionele advies of hulp kun je terecht bij verschillende instanties die hierin gespecialiseerd zijn.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

COPD: De ziekte uitgelicht.

Pathogenese, epidemiologie, prognose, klinische beeld, complicaties en therapie van COPD op een rijtje.

De ontwikkeling van geslachtsrollen volgens de biologische en cognitieve benadering

In dit artikel wordt besproken hoe de biologische en cognitieve benadering over geslachtsrollen denken

34 benodigdheden voor de nieuwe mama en baby

benodigdheden voor de toekomstige moeder en baby

Kan men zich 'dood'schrikken?!

Men kan zich doodschrikken op 3 manieren.

Alles over carpaal tunnel syndroom

Informatie over het capale tunnel syndroom

Geneesmiddelenverkoop op internet

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Ontbijten

Waarom ontbijten we? Hoe verschilt het ontbijt van land tot land?

Alles over SNOT

Snot... Misschien een smerig onderwerp? Maar laten we aan dit slijmerige goedje toch maar wat aandacht besteden. Het zal je neus uitkomen!

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?

Stoppen met roken

Informatie over stoppen met roken

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

Babymassage

Babymassage, dé manier om op een andere manier contact te krijgen met je baby

Alzheimer uitgelicht

wat is alzheimer en wat is het verloop van de ziekte

Overgewicht/obestitas bij kinderen: wat kan je eraan doen? (2)

Enkele tips voor hoe je iets kan doen aan het overgewicht van je kind.

Wat is een kankerpatiënt waard?

Er wordt gesproken over een maximum vergoeding voor kankerbestrijding maar de vraag is, wat is een kankerpatiënt waard.

Wat is Binge Eating Disorder?

Bijna iedereen eet weleens te veel. Maar er zijn mensen die last hebben van onbeheersbare eetbuien.

Goede nachtrust

tips voor een goede nachtrust

Het huishouden doen met rug-en/of bekkenpijn

Het huishouden doen met pijn is vreselijk: maar wel mogelijk! Hier zijn tips om de belasting tot een minimum te beperken

Geef winterkwaaltjes geen kans.

Enkele tips om winterkwaaltjes te voorkomen en te bestrijden.

Kwakzalver

De originele benaming is Quackery

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte

Alles over migraine

Migraine is een vervelende kwaal. Lees hier alles over migraine en wat je eraan kunt doen.

Alles over homeopathie

Alles wat u moet weten over homeopathie. Hoe het ontstaan is hoe het werkt en hoe het in het hedendaags leven nog toepasbaar is om de algehele gezondheidstoestand te verbeteren.

Wat is je Hypothalamus eigenlijk?

Ik heb vandaag mijn Hypothalamus ontdekt, hoe is het mogelijk dat ik die nu pas ontdekt heb?

zwangerschap en bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap