Last van een dipje? Of toch een depressie?


Publicatie datum:

Wanneer heb je een dipje of een depressie?

Gesponsorde koppelingen

Veel mensen hebben wel een last van sombere gevoelens. Er wordt echter te snel gezegd dat je last hebt van een depressie. Er zijn namelijk grote verschillen te ontdekken tussen een dip en een depressie. Wanneer heb je een dipje en wanneer heb je een depressie?

Dipje
Iedereen heeft wel eens last van een dipje. Je zit dan wat minder lekker in je vel en je voelt je somber. Echter, vaak is een dipje na een korte tijd weer voorbij. Je hebt je accu opgeladen en je kunt er weer tegenaan.
Dipjes hangen vaak samen met een seizoen. Zo heb je een winterdip, dat veroorzaakt wordt door de korte, donkere dagen en het koude weer. Een grijze dag zorgt ervoor dat jij je grijs gaat voelen. Wat dan heel goed kan helpen is lichttherapie. Je stelt je dan bloot aan fel kunstlicht. Zonnebank kan hierbij ook helpen. Op deze manier vul je je dosis warmte en licht aan.
Een zomerdip komt ook voor, al zijn hier wel erg weinig gevallen van bekend. Dit komt voor bij mensen die waarde hechten aan dagelijks ritme en routine. Door de zomer raakt deze ritme in de war en vallen ze in een dip. Als je hier last van hebt, kun je het beste je routine aanhouden, zodat je niet in een "zwart gat" valt. 

Depressie
Depressie, ook wel unipolaire stoornis genoemd, kenmerkt zich door sombere, pessimistische en lusteloze gevoelens. Depressieve mensen hebben een negatief zelfbeeld, hebben last van besluiteloosheid en concentratieproblemen. Ze zijn inactief, teruggetrokken en huilen vaak. Daarnaast hebben ze vaak veel klachten, zijn ze erg vermoeid en hebben ze weinig zin in seks. Depressieve mensen hebben vaak suïcidale gedachten of denken veel aan de dood.
Een depressie moet in ieder geval twee weken aanhouden met bijna iedere dag een gevoel van verminderd plezier of somberheid.

Een depressie behoort tot de klasse stemmingsstoornissen. Gerelateerde stemmingsstoornissen zijn een dysthyme stoornis, hypomanie, manie, cyclothyme stoornis en een manisch-depressieve stoornis.

De oorzaak van een depressie ligt bij biologische factoren, maar ook bij sociale en psychologische factoren. Een depressie die terugkeert wordt toegeschreven aan een zekere mate van erfelijkheid. Een depressie als gevolg van ingrijpende negatieve gebeurtenissen wordt toegeschreven aan sociale factoren. Daarnaast kunnen mensen zichzelf ook een depressie aanpraten.

Depressie kan behandeld worden met antidepressieve medicijnen. Dit heeft zeker effect, maar geven vaak bijwerkingen en je zit eraan vast. Een andere behandelingsmethode is therapie. Therapie blijkt erg goed te werken, er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken hiernaar gedaan. Je moet er wel energie en tijd insteken, maar uiteindelijk kun je het resultaat aan jezelf toeschrijven. Het effect zal daarom langer blijven hangen dan bij medicatie.

Zelftests
Als je twijfels hebt over of je last hebt van een dipje of een depressie, zijn er op internet talloze zelftests te vinden die je kunnen helpen bij het bepalen van een dipje of een depressie. Voor meer professionele advies of hulp kun je terecht bij verschillende instanties die hierin gespecialiseerd zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 5
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Leven in de waan van een psychose

Artikel over mogelijke oorzaken en gevolgen van een (postnatale) psychose.

Mooie goedkope bril, mooie voordelige bril

Is er echt voor iedereen een mooie goedkope bril of mooie voordelige bril.

Geneesmiddelenverkoop op internet

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Makkelijk stoppen met roken, eenvoudig stoppen met roken

Lees hier hoe je in drie eenvoudige stappen heel makkelijk kunt stoppen met roken.

Baby Shaken Syndroom

Informatie preventie Baby Shaken Syndroom (SBS) dit is een tevoorkomen en zeer schadelijke vorm van kindermishandeling.

Betrokkenen bij eczeem

Eczeem is lastig voor degene die het heeft, maar het heeft ook invloed op familieleden en partners. Hier een impressie.

Psychiatrie

informatie over Psychiatrie

Slaap en de regulatie van slaap.

Een overzicht over welke soorten slaap er zijn en hoe slaap gereguleerd wordt.

Alles over een hartinfarct

Informatie over een hartinfarct en angina pectoris. Wat is het en wat kun je eraan doen?

Hooikoorts

ieder jaar hebben weer veel mensen last van de klachten van hooikoorts.

Ziekte en gezondheid

Lichtwerkers deel 2 verschillende oorzaken van ziekte

Eiwitten

Wat zijn eiwitten? Hoeveel heb je ervan nodig? En wat is de functie van eiwitten?

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

HSP

Steeds vaker ontdekt men de HSP'er in zichzelf. Dit kan uiteenlopen van het ervaren van andermans emoties tot aan het ontdekken van je eigen geestelijk oog.

Hoe gezond afvallen

hoe op gewicht te blijven door middel van gezonde voeding en lichaamsbeweging

Fytotherapie

Fytotherapie is een ander woord voor kruidengeneeskunde.

Honger en verzadiging.

Een overzicht over honger en verzadiging ontstaan.

Voeding en Diabetes

Informatief artikel over voeding bij Diabetes type 2

Thuiszitten met psychische problemen

Wat te doen als je thuiszit met psychische problemen

Genderdysforie

Alles over de aandoenining genderdysforie

Nagel

Meest voorkomende nagelproblemen en wat men er aan kan doen. In sommige gevallen wijst een nagalafwijking op een ernstige onderliggende ziekte.

Alles over diabetes

Informatie over diabetes mellitus, type 1 en type 2

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!

Alles over brandend maagzuur

Informatie over zuurbranden en de behandeling hiervan

Waarom kan zonnen schadelijk zijn?

Zonnen is niet alleen goed voor een bruin kleurtje; het kan ook slecht zijn voor de gezondheid. In dit artikel wordt uitgelegd waarom het schadelijk kan zijn.