Leven met de ziekte van Crohn


Publicatie datum:

Van deze ziekte kom je de rest van je leven niet meer af, maar is dit het einde van de wereld?

Gesponsorde koppelingen

De ziekte van Crohn is een chronische ziekte. Vaak wordt deze pas na jarenlange ellende en vele doktersbezoeken met vage klachten vastgesteld. Dan krijg je te horen dat je de ziekte van Crohn hebt…en dan?

“We willen je de komende dagen in het ziekenhuis houden, want het is geen blindendarmontsteking, maar iets anders. We weten niet goed wat, maar denken dat je de ziekte van Crohn hebt.”

Het begin.

Met deze uitspraak begint de rest van je leven. De arts gaat verschillende onderzoeken doen om vast te stellen of je deze ziekte hebt. Omdat de ziekte een chronische ontsteking van het maag- en darmkanaal is, zijn deze onderzoeken niet altijd even prettig. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld een videocapsule door laten slikken. Deze capsule legt heel de weg af door je maag en darmen en maakt onderweg heel veel foto’s. Uiteindelijk komt de capsule er dan weer met de ontlasting uit. Een nog minder prettig onderzoek is de endoscopie. Daarbij gaat de dokter met een camera via je rectum in de darm kijken. Eventueel kan hij dan ook nog wat weefsel afnemen om verder te onderzoeken.

Korte uitleg over deze ziekte.

Deze ziekte is begin van de 20e eeuw ontdekt door de Amerikaanse arts Burril Crohn. Hij ontdekte dat er bij sommige mensen een chronische ontsteking van het maag- en/of darmkanaal aanwezig is. Met name dan bij de slijmvliezen van het maag- en/of darmkanaal. De ontstekingen komen omdat er een fout is in het afweersysteem. De ziekte ziet eigen cellen als vijand en valt deze aan. Dit doet het lichaam door middel van het maken van een ontsteking. Deze ziekte is dan ook een auto-immuunziekte. Het ziektebeeld kan samengaan met andere klachten, zoals diarree, vermoeidheid en pijn in de gewrichten.

De behandeling.

Als eerste gaat de arts op zoek naar het medicijn wat het beste bij je past. Geen enkel persoon met deze ziekte is hetzelfde. De ene persoon heeft er jaren weinig last van en de ander kan niet meer werken omdat hij er constant last van heeft. Er zijn vele verschillende medicijnen die hierbij kunnen helpen. Uiteindelijk is het een wisselwerking tussen de patiënt en de arts. Ze moeten door veel te praten er achter komen welk medicijn goed werkt. Veel van deze medicijnen zijn ontstekingsremmers, omdat er altijd sprake van een ontsteking is.
 
Wanneer medicijnen niet meer goed genoeg werken kan de arts beslissen om te gaan opereren. Liever doet hij dat niet, want hij zal dan een stukje van het maag- of darmkanaal weg gaan halen. Dit moet dan omdat het stukje darm teveel aangetast is door de ontstekingen. Een definitieve oplossing is dit niet, want het is een kwestie van tijd voordat er ergens anders in het maag- en darmstelsel er weer een nieuwe ontsteking zal verschijnen.

En hoe nu verder?

Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt geen keuze, dus je moet er maar het beste van maken. Het scheelt wanneer je een dokter hebt die dit ook heel eerlijk verteld. Wanneer de dokter dan ook aangeeft dat hij jou gaat helpen om er het beste van te maken, geeft dit veel troost en steun. Je weet wanneer je deze diagnose krijgt dat er goede jaren en slechte jaren bij zullen zitten, maar wanneer je je gesteund voelt door de arts, weet je dat je de strijd niet alleen aan hoeft te gaan.

Wanneer je deze ziekte krijg, ben je er  levenslang toe veroordeeld. Bij alles wat je doet, of het nu werk, uitgaan of sporten is, moet je nadenken of dit verstandig is. Voor sommige mensen betekend dit dat ze moeten beslissen te stoppen met werken. Dit heeft dan ook grote gevolgen voor hun sociaal leven. Soms begrijpen de mensen om hun heen het ook niet goed. Ze weten niet goed wat de ziekte inhoud, want de persoon ziet er niet altijd ziek uit. Daarom is het belangrijk om hier geen geheim van te maken, maar er veel met de mensen om je heen over te praten. Leg ze uit wat de ziekte voor jou inhoudt. Hiermee kan je alleen maar bereiken dat mensen meer begrip voor je hebben, wanneer je weer een afspraak af moet bellen omdat je buikpijn hebt of te vermoeid bent.

Om wel positief af te sluiten, wil ik benoemen dat er nog erg veel mensen met deze ziekte zijn, die hier met de juiste medicijnen jarenlang bijna geen last van hebben. Deze mensen hebben een leven zoals ieder ander en zijn blij dat de onzekere periode van vele doktersbezoeken met vage klachten nu eindelijk voorbij is. De oorzaak heeft eindelijk een naam gekregen. De ziekte van Crohn.


Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Multiple sclerose

Wat houd MS in en hoe ermee om te gaan

Van volledig verlamd tot prima prestaties op de golfbaan

Hoe iemand met een ernstig herseninrfarct en behoorlijk hartproblemen met een enorme wilskracht tot behoorlijke prestaties komen kan.

Gevolgen, oorzaken en tekenen van Binge Eating Disorder (deel 1)

De gevolgen en biologische, sociale en culturele oorzaken van BED.

Hormonen van de Hypofyse

De Hypofyse zorgt voor de afscheiding van veel hormonen, waaronder het groeihormoon. Maar dit onderdeel van de hersenen werkt niet uit zichzelf, het wordt namelijk aangestuurd door de hypothalamus ( onderdeel van de hersenen).

Stoppen met Roken?

Wil je stoppen met roken? Begin hier!

Gezond afvallen

Een artikel over hoe je kunt beginnen met afvallen en hoe je dat het best vol kunt houden.

Hoe kom je aan een sixpack

Heel veel mensen wil graag een sixpack maar hoe boks je dat nu voor elkaar.

Afvallen met Groene thee

Afvallen door het drinken van groene thee

Melatonine, en dan lekker slapen

Melatonine wordt gebruikt om beter in slaap te kunnen vallen. Is melatonine veilig en verstandig?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XVI

Het Dieet Fase 3

Welke voordelen geven een life coach opleiding

Hoe vind je nu een life coach opleiding die bij je past?

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

SOA's

Bescherm je!

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Kwakzalver

De originele benaming is Quackery

Het Humaan Cytomegalovirus als belangrijk target in kankertherapie

Het HCMV virus wordt steeds vaker geopperd als target in de bestrijding van kanker. Hier leg ik uit wat dit virus precies is en hoe het kanker kan veroorzaken.

De onderdelen van een elektrische sigaret

In dit artikel wordt uitgelegd over welke onderdelen een e-sigaret beschikt.

Anorexia nervosa

In dit artikel staat beschreven wat anorexia nervosa is.

Suikerziekte

Wat is suikerziekte? Vind hier de antwoorden!

Hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier

Er is veel te doen geweest om het landelijk Elektronisch Patiëntendossier maar hoe werkt het landelijk Elektronisch Patiënten Dossier nu eigenlijk?

Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prikkelbare Darm Sydroom, wat is dit nu precies??

Keratosis Pilaris

Een uitleg over die irritante rode bultjes op je bovenarmen

Reisziekte

Wat is reisziekte, hoe komt het, hoe herken ik het en wat kan ik eraan doen?

Alles over diabetes

Informatie over diabetes mellitus, type 1 en type 2

Onthaasten makkelijker gezegd dan gedaan

stress, iedereen heeft er last van. Onthaasten lijkt het toverwoord maar hoe?