Leven met de ziekte van Crohn


Publicatie datum:

Van deze ziekte kom je de rest van je leven niet meer af, maar is dit het einde van de wereld?

Gesponsorde koppelingen

De ziekte van Crohn is een chronische ziekte. Vaak wordt deze pas na jarenlange ellende en vele doktersbezoeken met vage klachten vastgesteld. Dan krijg je te horen dat je de ziekte van Crohn hebt…en dan?

“We willen je de komende dagen in het ziekenhuis houden, want het is geen blindendarmontsteking, maar iets anders. We weten niet goed wat, maar denken dat je de ziekte van Crohn hebt.”

Het begin.

Met deze uitspraak begint de rest van je leven. De arts gaat verschillende onderzoeken doen om vast te stellen of je deze ziekte hebt. Omdat de ziekte een chronische ontsteking van het maag- en darmkanaal is, zijn deze onderzoeken niet altijd even prettig. Zo kunnen ze je bijvoorbeeld een videocapsule door laten slikken. Deze capsule legt heel de weg af door je maag en darmen en maakt onderweg heel veel foto’s. Uiteindelijk komt de capsule er dan weer met de ontlasting uit. Een nog minder prettig onderzoek is de endoscopie. Daarbij gaat de dokter met een camera via je rectum in de darm kijken. Eventueel kan hij dan ook nog wat weefsel afnemen om verder te onderzoeken.

Korte uitleg over deze ziekte.

Deze ziekte is begin van de 20e eeuw ontdekt door de Amerikaanse arts Burril Crohn. Hij ontdekte dat er bij sommige mensen een chronische ontsteking van het maag- en/of darmkanaal aanwezig is. Met name dan bij de slijmvliezen van het maag- en/of darmkanaal. De ontstekingen komen omdat er een fout is in het afweersysteem. De ziekte ziet eigen cellen als vijand en valt deze aan. Dit doet het lichaam door middel van het maken van een ontsteking. Deze ziekte is dan ook een auto-immuunziekte. Het ziektebeeld kan samengaan met andere klachten, zoals diarree, vermoeidheid en pijn in de gewrichten.

De behandeling.

Als eerste gaat de arts op zoek naar het medicijn wat het beste bij je past. Geen enkel persoon met deze ziekte is hetzelfde. De ene persoon heeft er jaren weinig last van en de ander kan niet meer werken omdat hij er constant last van heeft. Er zijn vele verschillende medicijnen die hierbij kunnen helpen. Uiteindelijk is het een wisselwerking tussen de patiënt en de arts. Ze moeten door veel te praten er achter komen welk medicijn goed werkt. Veel van deze medicijnen zijn ontstekingsremmers, omdat er altijd sprake van een ontsteking is.
 
Wanneer medicijnen niet meer goed genoeg werken kan de arts beslissen om te gaan opereren. Liever doet hij dat niet, want hij zal dan een stukje van het maag- of darmkanaal weg gaan halen. Dit moet dan omdat het stukje darm teveel aangetast is door de ontstekingen. Een definitieve oplossing is dit niet, want het is een kwestie van tijd voordat er ergens anders in het maag- en darmstelsel er weer een nieuwe ontsteking zal verschijnen.

En hoe nu verder?

Eigenlijk is het heel simpel. Je hebt geen keuze, dus je moet er maar het beste van maken. Het scheelt wanneer je een dokter hebt die dit ook heel eerlijk verteld. Wanneer de dokter dan ook aangeeft dat hij jou gaat helpen om er het beste van te maken, geeft dit veel troost en steun. Je weet wanneer je deze diagnose krijgt dat er goede jaren en slechte jaren bij zullen zitten, maar wanneer je je gesteund voelt door de arts, weet je dat je de strijd niet alleen aan hoeft te gaan.

Wanneer je deze ziekte krijg, ben je er  levenslang toe veroordeeld. Bij alles wat je doet, of het nu werk, uitgaan of sporten is, moet je nadenken of dit verstandig is. Voor sommige mensen betekend dit dat ze moeten beslissen te stoppen met werken. Dit heeft dan ook grote gevolgen voor hun sociaal leven. Soms begrijpen de mensen om hun heen het ook niet goed. Ze weten niet goed wat de ziekte inhoud, want de persoon ziet er niet altijd ziek uit. Daarom is het belangrijk om hier geen geheim van te maken, maar er veel met de mensen om je heen over te praten. Leg ze uit wat de ziekte voor jou inhoudt. Hiermee kan je alleen maar bereiken dat mensen meer begrip voor je hebben, wanneer je weer een afspraak af moet bellen omdat je buikpijn hebt of te vermoeid bent.

Om wel positief af te sluiten, wil ik benoemen dat er nog erg veel mensen met deze ziekte zijn, die hier met de juiste medicijnen jarenlang bijna geen last van hebben. Deze mensen hebben een leven zoals ieder ander en zijn blij dat de onzekere periode van vele doktersbezoeken met vage klachten nu eindelijk voorbij is. De oorzaak heeft eindelijk een naam gekregen. De ziekte van Crohn.

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker kaatje19

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 44
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

zwangerschap en bloedverlies

Bloedverlies tijdens de zwangerschap

De ontwikkeling van normale en afwijkende angst

Welke angsten horen bij welke leeftijd, en wanneer is angst abnormaal? Dat wordt besproken in dit artikel.

Depressie aanpakken

hoe ga je om met een depressie?

Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en Desintegratiestoornis

Wat houdt Autisme, Asperger, PDD-nos, RETT syndroom en het Desintegratiestoornis van de kinderleeftijd eigenlijk in.

Wat zijn E-nummers, en wat doen ze in mijn eten?

Informatief artikel over het gebruik van E-nummers.

Prenataal onderzoek, kort beschreven.

Prenataal onderzoek het hoe en wat.

Snurken - apneu - tips - gezondheid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor snurken, maar voor de partner van een snurker is het altijd een vervelende zaak. Hier enkele tips.

EHEC-Bacterie

Vooruitgang onderzoek EHEC-bacterie

Het uitstrijkje

De baarmoedermond en de schede kunnen eenvoudig onderzocht worden. Dit gebeurd met een uitstrijkje.

Dyslexie en dyspraxie; de overeenkomsten en verschillen

er wordt veel gediscussieerd of dyspraxie een op zichzelf staande stoornis is of dat hij verband heeft met dyslexie. In dit artikel worden de overeenkomsten en verschillen besproken

Dingen die je niet moet doen om af te vallen

Dingen die je niet moet doen om af te vallen...

Seroquel, de effecten en bijwerkingen

Over seroquel en wat niet in de bijwerkingen staat

Wat is de beste manier om gewicht te verliezen?

Niet iedereen gebruik de juiste manieren om gewicht te verliezen. Hier kan je lezen hoe dat wel moet.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven XII

Oppassen met suikers

Primaire efflorescenties

Een overzicht van de primaire efflorescenties (dermatologie)

De 'totale' mens

Over de werking van de homepathie

Alles over polio

Informatie over poliomyelitis

Avodart

Beschrijving van het medicament Avodart.

Broccoli en Tomaten. Samen zijn ze een superstel.

Broccoli en Tomaten zijn ieder voor zich heel gezond, maar samen zijn een ijzersterke combinatie.

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven I

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VII

Koolhydraat Evenwicht

Roken is geestelijk gezond, roken is lekker

In dit artikel wordt met roken het verbranden van bepaalde stoffen en het vervolgens inhaleren van de daarbij ontstane rook van deze stoffen bedoelt. De meest gangbare brandbare stof die hiervoor gebruikt wordt is tabak.

De huid.

De huid eens nader beschreven

Vetweefsel in het menselijke lichaam.

Een inzicht in vetweefsel in het lichaam, de taken van vet, soorten en percentage in het lichaam.

Een vrouw met lipoedeem is dik met een reden...en die reden is niet te veel eten!

Wat is lipoedeem?