'Man without a memory'


Publicatie datum:

Het geheugenverlies van Clive Wearing

Gesponsorde koppelingen

Clive Wearing (1938), een gewaardeerde musicus, werd op dinsdag 26 maart 1985 wakker zonder geheugen. Sindsdien leeft hij zonder verleden. Het enige wat hij heeft is het hier en nu. Een virus in de hersenen zorgde ervoor dat Clive gebeurtenissen van nog geen seconde geleden alweer is vergeten. Hij ontwaakt elke dag opnieuw in een onbekende wereld vol onbekende mensen. De enige bekende is zijn vrouw Deborah, die hij elke keer als hij haar ziet uitbundig verwelkomt alsof hij haar jaren niet gezien heeft. Of hij haar nou 's ochtends voor het eerst ziet of als ze even de kamer is uitgelopen om een huishoudelijk klusje te doen, het is elke keer weer een feest als ze binnenkomt. Het meest bizarre aan de hele situatie is dat Clive nog uitstekend piano speelt. Hij heeft echter geen flauw idee wanneer, hoe en waar hij het geleerd heeft. Hoe noemt men het type geheugenverlies waaraan Clive Wearing lijdt, op basis van de symptomen die hij vertoont?

Retrograde amnesie

Clive was besmet met herpes simplex, een virus. Dit virus bracht ernstige schade toe aan de hersenen, terwijl het normaal geen ernstige gevolgen heeft. De antivirusmiddelen werden echter te laat in zijn lichaam gepompt, waardoor grote delen van de hippocampus beschadigd raakten. De functie van de hippocampus is onder andere het opvragen van herinneringen uit het lange-termijngeheugen. Dit verklaart het feit dat Clive zijn herinneringen uit het verleden bijna volledig kwijt is. Bijna volledig, dus niet helemaal. Clive weet nog dat hij dirigent was, maar zijn laatste optreden kan hij zich niet herinneren. Ook weet hij dat Deborah zijn vrouw is en dat hij van haar houdt, maar het huwelijk kan hij zich niet voor de geest halen. Dit soort geheugenverlies wordt retrograde amnesie genoemd. Bij retrograde amnesie gaat het om het verlies van herinneringen van voor het voorval.

Anterograde amnesie

Retrograde amnesie is echter niet het enige gevolg van het nare virus. Behalve het herinneren van het verleden, is Clive ook de capaciteit verloren om lange-termijnherinneringen te vormen van gebeurtenissen na het voorval. Met andere woorden, Clive heeft ook geen korte-termijngeheugen. Nieuwe herinneringen kunnen dus niet gecodeerd worden naar het lange-termijngeheugen. Dit verklaart waarom Clive gebeurtenissen binnen enkele seconden weer kwijt is. Als je hem een vraag stelt, weet hij halverwege zijn antwoord de gestelde vraag niet meer. Deze vorm van geheugenverlies wordt anterograde amnesie genoemd.

Korsakoff syndroom?

Ondanks de retrograde en anterograde amnesie, is Clive nog niet alles vergeten. Nou ja, wel vergeten, maar hij kan alle vaardigheden nog. Het merkwaardige van het hele geheugenverlies van Clive Wearing is dat zijn procedureel geheugen intact is gebleven. Het procedureel geheugen is een variatie van het impliciet geheugen. Het procedureel geheugen bevat de kennis van vaardigheden en regels. Clive kan dus nog gewoon met mes en vork eten en zelfs piano spelen lukt hem nog. Het blijkt bij geheugenverlies vaker dat het impliciete geheugen intact blijft en het expliciete geheugen beschadigd raakt. Onbewuste processen in de hersenen gaan dus gewoon door. Eén ding is zeker, Clive is een zeldzaam geval. Zijn symptomen komen ook wel voor bij het Korsakoff syndroom, maar dit wordt veroorzaakt door alcoholisme en ondervoeding. Dit is bij Clive niet het geval. Clive Wearing leeft door een nare samenloop van omstandigheden in een constant heden, zonder toegang tot het verleden.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 10
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Wat is Gille de la Tourette?

Wat zijn de kenmerken van de psychiatrische aandoening Gille de la elTourette?

Autisme bij jonge kinderen

Autisme word steeds vaker vastgesteld, ook bij jonge kinderen.

Alles over osteoporose

Informatie over botontkalking (osteoporose)

Reiki - De tweede graad : Handboek voor het werken met tweedegraads-Reiki.-Eckart Warnecke (recensie)

suggesties om met Reiki 2 te werken

Wat is Raw Food?

Wat is het raw food dieet?

Hersenen krimpen door overgewicht.

Hersenen krimpen door overgewicht. Hoe komt dat?

Hoge bloeddruk, de oorzaken, gevolgen en de behandeling er van

de oorzaken, gevolgen en de behandeling van een hoge bloeddruk

Alles over de maagzweer

Wat is een maagzweer, hoe ontstaat en het en wat kun je eraan doen

Lichaamsgewicht onder controle houden tijdens zwangerschap

Het is niet altijd gemakkelijk om je gewicht onder controle te houden bij een zwangerschap

Alles over botox

Informatie over botox en botoxbehandelingen

Fit met Manon 1 - strakke billen

Strak in vorm-billen

De paniekstoornis bij adolescenten: symptomen en diagnostiek

Dit artikel geeft inzicht in de symptomen, het verloop en de diagnosticering van de paniekstoornis bij adolescenten. Het artikel is gebaseerd op wetenschappelijke literatuur.

Leven met Borderline

psychologie,borderline

Lastige babykwaaltjes en kinderziektes.

Wat heeft mijn kind, en wat nu?!!

Het belang van gezonde voeding

Dit artikel wil je het belang van gezonde voeding aantonen, niet enkel voor het lichaamsgewicht, maar ook voor de gehele gezondheid.

Leren leven met een afweerstoornis

Leren leven met een Afweerstoornis

Gehoorschade

De impact van luide muziek op onze oren.

Mag Ik Mijn Puisten Uitknijpen?

Mijn naam is Lieven Nouwynck. Mijn doel is de mensen te laten kennismaken met onze fantastische productlijn! Huidverzorging, parfum, minerale make-up enzovoort....

Oorzaken van angst, risicofactoren en protectieve factoren

Dit artikel bespreekt oorzaken van angstproblemen en angststoornissen, alsmede de risico- en protectieve factoren.

Gilles de la Tourette syndroom

ziekte

Tips om zwanger te raken

Handige tips om de natuur een beetje te helpen!

Geneesmiddelenverkoop op internet

Tegenwoordig is het niet moeilijk om aan geneesmiddelen te komen via het internet. Maar wat zijn nou de voor en nadelen van dit nieuwe concept?

Koolhydraatarm eten, op een natuurlijke manier afvallen en op gewicht blijven VI

Goede en slechte vetten

Borderline, wat is het eigenlijk?

Borderline-stoornis

Dromen verklaard; honden

Wat betekend het als je droomt over honden?