Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!


Publicatie datum:

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Gesponsorde koppelingen

Het blijft leuk, het verschil tussen mannen en vrouwen, met name het verschil in werking van hun brein. Bij deze een samenvatting van de functies van de linker- en rechter hersenhelft en het verschil tussen mannen en vrouwen, als afsluiting een grappig filmpje ter illustratie door Mark Gungor.

Hersenen

Om te beginnen zijn de hersenen verdeeld in een linker en een rechter hersenhelft. Wat zijn de functies van deze beide helften?

Linker hersenhelft

De linker hersenhelft gaat over de logica en wordt ook wel eens de dominante hersenhelft genoemd.

Deze hersenhelft houdt zich bezig met je taalvaardigheid, je analytisch vermogen, begrijpt de letterlijke betekenis van iets en verwerkt informatie in volgorde/lineair. Ook voor wiskundige problemen, getallen en cijfers moet je bij je linker hersenhelft zijn.

    

Rechter hersenhelft

Je rechter hersenhelft gaat over je intuïtie. Dus dingen die je aanvoelt zonder dat je erover na hoeft te denken. Deze hersenhelft houdt zich bezig met het non-verbale. Dus geen woorden, maar beelden zijn wat de rechter hersenhelft te zien krijgt. Je rechter hersen helft denkt in tegenstelling tot de linkerhelft: Holistisch, dus hij kan allerlei informatie tegelijk verwerken, ziet problemen in zijn geheel en kan grote inzichtelijke sprongen maken.

Ook gaat de rechter hersenhelft over ruimtelijkheid (bijvoorbeeld het maken van een legpuzzel) en muzikaliteit en in hoeverre je artistiek bent. Verder staat je rechter hersenhelft in contact met je emoties, je spiritualiteit, je seksualiteit en je dromen.

Weetje: je linker hersenhelft stuurt het rechter gedeelte van je lichaam aan en andersom!

Vrouwen brein

Het taalgedeelte in een vrouwenbrein is groter. Bovendien gebruiken vrouwen bij taal beide hersenhelften. In hetzelfde gebied worden emoties verwerkt, daarom hebben vrouwen geen enkele moeite om over hun gevoelens te praten. Vrouwen hebben over het algemeen een hogere hersenactiviteit, met name in de frontale cortex: het uitvoerende gedeelte van de hersenen dat consequenties anticipeert.

Deze hogere hersenactiviteit betekent dat er altijd veel informatie verwerkt wordt en dat vrouwen kunnen multitasken. Verder willen zij dingen uitpraten en dingen vaak herzien. Ook hebben vrouwen een grotere ‘hippocampus’ het gebied dat emoties en geheugen reguleert. Vrouwen hebben een grotere behoefte om problemen op te lossen en zij herinneren zich details: de goede en de slechte.

Tekst:Brain Activation Patterns during reading, as revealed in these functional magnetic resonance images, differ in men and women. During phonological processing, men show primarly unilateral activation, in the left inferior frontal gyrus. In women, phonological processing activates both the left and the right inferior frontal gyri.

Mannen brein

Wanneer het op taal aankomt, gebruiken mannen alleen hun linker hersenhelft. Ook hebben mannen minder hersenactiviteit door hun hele brein waardoor mannen minder ‘alert’ zijn dan vrouwen. Verder is de brug tussen de beide hersenhelften: de corpus callosum kleiner en het geheugencentrum is ook kleiner. Het ‘flight or fight’ gebied is groter bij mannen. Een vecht of vluchtreactie is een verdedigingsmechanisme wat optreedt bij acuut gevaar.

Mannen kunnen minder lang hun aandacht ergens bij houden en houden van afwisseling ( zappen op de t.v.) Zij willen graag ‘to the point’ komen en willen snel en direct zijn. Mannen zijn snel overdonderd door teveel woorden die vrouwen gebruiken tijdens een gesprek. Mannen gebruiken de helft van die woorden! Mannen handelen eerst en praten dan. Ze onthouden meestal geen details.

Conclusie

Probeer als vrouw zijnde wat minder woorden te gebruiken in een gesprek met een man. Mannen kunnen maar één ding te gelijk, dus vraag ze niet van alles tegelijk.

Mannen  kunnen vrouwen beter uit laten praten in plaats van te vragen naar het punt. Vrouwen zijn meer gehaast bij het in orde maken van hun huishouden bijvoorbeeld.

Mark Gungor

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie gezondheid

Winterdip / Winterdepressie

Sommige mensen hebben in de winter (dan alleen) last van een dip of depressie.

Een plat buikje of een sixpack? Tips voor het trainen van je buikspieren

Tips voor het trainen van je buikspieren vindt je hier! Misschien handig om je buikje kwijt te raken!?

Wintermoeheid

Winterse invloeden op uw humeur

Oil pulling, waarvoor en waarmee?

Oil pulling is in. Wat is oil pulling eigenlijk en waarom zou je dit toepassen?

Dromen verklaard; baby's

Wat betekent het als je droomt over baby's?

Wat te doen tegen symptomen van de overgang?

Ben je vlug geïrriteerd, heb je regelmatig last van hoofdpijn en van vervelende opvliegers? Dan wenkt je overgang en menopauze, een periode waarin het lichaam van iedere vrouw een nieuw lichamelijk en geestelijk evenwicht zoekt.

De relatie tussen bewegen en gezondheid.

De relatie tussen bewegen en gezondheid.

Snel Afvallen Zonder Dieet

Wanneer je online gaat zoeken naar manieren om snel af te vallen vind je talloze pagina's.

Uw Natuurlijk gewicht!

De praktijk is vaak weerbarstig en draagt meer risico met uw keuze om (weer) naar uw gewicht en figuur te streven die het eerder had.

BMI berekenen

U wilt de BMI berekenen van uzelf of uw gezin? Onze BMI Meter is de snelste en meest betrouwbare op het internet. Meteen inzicht. Klik hier! Let op: uw BMI berekenen met onze BMI meter kan vandaag nog

Xenotransplantatie, levendsreddend of dodelijk?

xenotransplantatie houdt in dat organen van dieren gebruikt worden ter vervanging van kapotte organen

Stamcellen en stamcelonderzoek de toekomst?

Antwoorden op vragen over stamcellen, stamcelonderzoek en klonen.

Alprazolam

Beschrijving van het medicament Alprazolam.

Herrie... In hoeverre is dit schadelijk voor je oren?

Je oren krijgen vaak te maken met een oorverdovend geluid. Welke impact kan dit hebben op je gehoor?

Wat zijn de oorzaken van Anorexia?

Er is niet zomaar een oorzaak aan te wijzen voor het ontwikkelen van Anorexia Nervosa. Wel zijn er factoren die het risico op het krijgen van de ziekte kunnen vergroten.

Versla cellulitis in 5 stappen

5 tips om cellulitis te verminderen of zelfs te verwijderen.

Alles over cholesterol

informtatie over cholesterol

Hoge bloeddruk

Informatief artikel over hoge bloeddruk.

Depressief?

Voelen we ons een beetje down of depressief worden? Hier enkele tips

Revalideren voor kinderen

Revalideren saai? Als het aan onderzoekers van Georgia Institute of Technology ligt niet!

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

De oorzaken van een hartinfarct

Wanneer iemand een hartinfarct krijgt betekent dit dat er een deel van het hart afsterft. Dit veroorzaakt een verminderde pompkracht, soms zoveel dat je eraan kunt overlijden.

Wat zijn de eerste tekenen van een beginnende bevalling?

Geeft een omschrijving wat de eerste tekenen zijn van een bevalling

Augmentin

Beschrijving van het medicament Augmentin.

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.