Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!


Publicatie datum:

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Gesponsorde koppelingen

Het blijft leuk, het verschil tussen mannen en vrouwen, met name het verschil in werking van hun brein. Bij deze een samenvatting van de functies van de linker- en rechter hersenhelft en het verschil tussen mannen en vrouwen, als afsluiting een grappig filmpje ter illustratie door Mark Gungor.

Hersenen

Om te beginnen zijn de hersenen verdeeld in een linker en een rechter hersenhelft. Wat zijn de functies van deze beide helften?

Linker hersenhelft

De linker hersenhelft gaat over de logica en wordt ook wel eens de dominante hersenhelft genoemd.

Deze hersenhelft houdt zich bezig met je taalvaardigheid, je analytisch vermogen, begrijpt de letterlijke betekenis van iets en verwerkt informatie in volgorde/lineair. Ook voor wiskundige problemen, getallen en cijfers moet je bij je linker hersenhelft zijn.

    

Rechter hersenhelft

Je rechter hersenhelft gaat over je intuïtie. Dus dingen die je aanvoelt zonder dat je erover na hoeft te denken. Deze hersenhelft houdt zich bezig met het non-verbale. Dus geen woorden, maar beelden zijn wat de rechter hersenhelft te zien krijgt. Je rechter hersen helft denkt in tegenstelling tot de linkerhelft: Holistisch, dus hij kan allerlei informatie tegelijk verwerken, ziet problemen in zijn geheel en kan grote inzichtelijke sprongen maken.

Ook gaat de rechter hersenhelft over ruimtelijkheid (bijvoorbeeld het maken van een legpuzzel) en muzikaliteit en in hoeverre je artistiek bent. Verder staat je rechter hersenhelft in contact met je emoties, je spiritualiteit, je seksualiteit en je dromen.

Weetje: je linker hersenhelft stuurt het rechter gedeelte van je lichaam aan en andersom!

Vrouwen brein

Het taalgedeelte in een vrouwenbrein is groter. Bovendien gebruiken vrouwen bij taal beide hersenhelften. In hetzelfde gebied worden emoties verwerkt, daarom hebben vrouwen geen enkele moeite om over hun gevoelens te praten. Vrouwen hebben over het algemeen een hogere hersenactiviteit, met name in de frontale cortex: het uitvoerende gedeelte van de hersenen dat consequenties anticipeert.

Deze hogere hersenactiviteit betekent dat er altijd veel informatie verwerkt wordt en dat vrouwen kunnen multitasken. Verder willen zij dingen uitpraten en dingen vaak herzien. Ook hebben vrouwen een grotere ‘hippocampus’ het gebied dat emoties en geheugen reguleert. Vrouwen hebben een grotere behoefte om problemen op te lossen en zij herinneren zich details: de goede en de slechte.

Tekst:Brain Activation Patterns during reading, as revealed in these functional magnetic resonance images, differ in men and women. During phonological processing, men show primarly unilateral activation, in the left inferior frontal gyrus. In women, phonological processing activates both the left and the right inferior frontal gyri.

Mannen brein

Wanneer het op taal aankomt, gebruiken mannen alleen hun linker hersenhelft. Ook hebben mannen minder hersenactiviteit door hun hele brein waardoor mannen minder ‘alert’ zijn dan vrouwen. Verder is de brug tussen de beide hersenhelften: de corpus callosum kleiner en het geheugencentrum is ook kleiner. Het ‘flight or fight’ gebied is groter bij mannen. Een vecht of vluchtreactie is een verdedigingsmechanisme wat optreedt bij acuut gevaar.

Mannen kunnen minder lang hun aandacht ergens bij houden en houden van afwisseling ( zappen op de t.v.) Zij willen graag ‘to the point’ komen en willen snel en direct zijn. Mannen zijn snel overdonderd door teveel woorden die vrouwen gebruiken tijdens een gesprek. Mannen gebruiken de helft van die woorden! Mannen handelen eerst en praten dan. Ze onthouden meestal geen details.

Conclusie

Probeer als vrouw zijnde wat minder woorden te gebruiken in een gesprek met een man. Mannen kunnen maar één ding te gelijk, dus vraag ze niet van alles tegelijk.

Mannen  kunnen vrouwen beter uit laten praten in plaats van te vragen naar het punt. Vrouwen zijn meer gehaast bij het in orde maken van hun huishouden bijvoorbeeld.

Mark Gungor


Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie gezondheid

Wat is een kankerpatiënt waard?

Er wordt gesproken over een maximum vergoeding voor kankerbestrijding maar de vraag is, wat is een kankerpatiënt waard.

Hypertensie of hoge bloeddruk

Een jaarlijkse bloeddrukmeting is voor ieder van belang. Zonder het te weten kan je aan hypertensie of hoge bloeddruk lijden.

Last van chronische vermoeidheid of andere vage klachten? Misschien heb je een vitamine D tekort!

Veel mensen hebben last van vage klachten zoals chronische vermoeidheid en spierklachten. Een groot deel van de bevolking heeft de laatste jaren een vitamine D tekort!

Prenataal onderzoek, kort beschreven.

Prenataal onderzoek het hoe en wat.

Wandelen een simpele maar effectieve manier om je conditie te verbeteren

Wandelen is een goedkope en makkelijke manier om sportief bezig te zijn.

Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Diabetes type I en diabetes type 2; de verschillen!

Media misleidend over diabetes! Lees over de verschillen!

Kruiden maken je gezond

Het gebruik van verse kruiden in de keuken pept niet enkel smaakloze gerechten op, maar betekent ook een ware energieboost voor je lichaam.

Lage rugklachten, hoe kom je aan een diagnose

Zonder medische kennis is het vinden van een oorzaak vreselijk moeilijk, daarom help ik je op weg!

Beter in je vel in 9 stappen.

Beter in je vel zitten is makkelijker te bereiken dan je zelf denkt.In de volgende 9 stappen leer je hoe je dit het beste kan bereiken.

Wat zijn E-nummers, en wat doen ze in mijn eten?

Informatief artikel over het gebruik van E-nummers.

Bloeddonatie, waarom zou je het niet doen?

De positieve aspecten van het doneneren van bloed.

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

Posttraumatische stress-stoornis (PTSS) bij burgers en militairen.

PTSS is een angststoornis die ontstaat omdat iemand een bepaald trauma niet kan verwerken. Wat gebeurt er met iemand die PTSS krijgt en kan het iedereen gebeuren? Dat lees je in dit artikel.

Navelpiercing levensgevaarlijk!!!

Navelpiercing blijkt LEVENSGEVAARLIJK

Problemen met de stoelgang, waar kan het aan liggen?

Darmstoornissen en problemen met de stoelgang

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Wat velen niet weten over cola drinken!

Cola light: een dikmaker!

Hersenen krimpen door overgewicht.

Hersenen krimpen door overgewicht. Hoe komt dat?

Brandwonden

Hier kunt u alles lezen over brandwonden

Alles over artrose

Informatie over artrose (gewrichtsslijtage)

Vetverbranding en lichaamsbeweging

Een vergelijking tussen trainingen van vroeger en nu om vet te verbranden.

Anesthesie

Anesthesie: het hoe en waarom.

Kun je met Nontox goedkoop kanker genezen?

Kun je met het anti bacteriële en anti virale desinfectiemiddel Nontox ook goedkoop kanker genezen?

Luieruitslag

Geeft een omschrijving wat luieruitslag is, wat de oorzaak is en hoe je luieruitslag kunt behandelen