Mannen en vrouwenbreinen: heel verschillend in werking!


Publicatie datum:

Verschil tussen linker en rechter hersenhelft, brein-functies en belangrijke verschillen tussen het mannen- en vrouwenbrein.

Gesponsorde koppelingen

Het blijft leuk, het verschil tussen mannen en vrouwen, met name het verschil in werking van hun brein. Bij deze een samenvatting van de functies van de linker- en rechter hersenhelft en het verschil tussen mannen en vrouwen, als afsluiting een grappig filmpje ter illustratie door Mark Gungor.

Gesponsorde koppelingen

Hersenen

Om te beginnen zijn de hersenen verdeeld in een linker en een rechter hersenhelft. Wat zijn de functies van deze beide helften?

Linker hersenhelft

De linker hersenhelft gaat over de logica en wordt ook wel eens de dominante hersenhelft genoemd.

Deze hersenhelft houdt zich bezig met je taalvaardigheid, je analytisch vermogen, begrijpt de letterlijke betekenis van iets en verwerkt informatie in volgorde/lineair. Ook voor wiskundige problemen, getallen en cijfers moet je bij je linker hersenhelft zijn.

    

Rechter hersenhelft

Je rechter hersenhelft gaat over je intuïtie. Dus dingen die je aanvoelt zonder dat je erover na hoeft te denken. Deze hersenhelft houdt zich bezig met het non-verbale. Dus geen woorden, maar beelden zijn wat de rechter hersenhelft te zien krijgt. Je rechter hersen helft denkt in tegenstelling tot de linkerhelft: Holistisch, dus hij kan allerlei informatie tegelijk verwerken, ziet problemen in zijn geheel en kan grote inzichtelijke sprongen maken.

Ook gaat de rechter hersenhelft over ruimtelijkheid (bijvoorbeeld het maken van een legpuzzel) en muzikaliteit en in hoeverre je artistiek bent. Verder staat je rechter hersenhelft in contact met je emoties, je spiritualiteit, je seksualiteit en je dromen.

Weetje: je linker hersenhelft stuurt het rechter gedeelte van je lichaam aan en andersom!

Vrouwen brein

Het taalgedeelte in een vrouwenbrein is groter. Bovendien gebruiken vrouwen bij taal beide hersenhelften. In hetzelfde gebied worden emoties verwerkt, daarom hebben vrouwen geen enkele moeite om over hun gevoelens te praten. Vrouwen hebben over het algemeen een hogere hersenactiviteit, met name in de frontale cortex: het uitvoerende gedeelte van de hersenen dat consequenties anticipeert.

Deze hogere hersenactiviteit betekent dat er altijd veel informatie verwerkt wordt en dat vrouwen kunnen multitasken. Verder willen zij dingen uitpraten en dingen vaak herzien. Ook hebben vrouwen een grotere ‘hippocampus’ het gebied dat emoties en geheugen reguleert. Vrouwen hebben een grotere behoefte om problemen op te lossen en zij herinneren zich details: de goede en de slechte.

Tekst:Brain Activation Patterns during reading, as revealed in these functional magnetic resonance images, differ in men and women. During phonological processing, men show primarly unilateral activation, in the left inferior frontal gyrus. In women, phonological processing activates both the left and the right inferior frontal gyri.

Mannen brein

Wanneer het op taal aankomt, gebruiken mannen alleen hun linker hersenhelft. Ook hebben mannen minder hersenactiviteit door hun hele brein waardoor mannen minder ‘alert’ zijn dan vrouwen. Verder is de brug tussen de beide hersenhelften: de corpus callosum kleiner en het geheugencentrum is ook kleiner. Het ‘flight or fight’ gebied is groter bij mannen. Een vecht of vluchtreactie is een verdedigingsmechanisme wat optreedt bij acuut gevaar.

Mannen kunnen minder lang hun aandacht ergens bij houden en houden van afwisseling ( zappen op de t.v.) Zij willen graag ‘to the point’ komen en willen snel en direct zijn. Mannen zijn snel overdonderd door teveel woorden die vrouwen gebruiken tijdens een gesprek. Mannen gebruiken de helft van die woorden! Mannen handelen eerst en praten dan. Ze onthouden meestal geen details.

Conclusie

Probeer als vrouw zijnde wat minder woorden te gebruiken in een gesprek met een man. Mannen kunnen maar één ding te gelijk, dus vraag ze niet van alles tegelijk.

Mannen  kunnen vrouwen beter uit laten praten in plaats van te vragen naar het punt. Vrouwen zijn meer gehaast bij het in orde maken van hun huishouden bijvoorbeeld.

Mark Gungor


Foobie gebruiker Secrea

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 19
Leden aangebracht: 5

Meer uit de categorie gezondheid

Roken tijdens de zwangerschap

Wat doet roken tijdens de zwangerschap nou eigenlijk met met de vruchtbaarheid en het ongeboren kind?

Verlies 4 kilo in 3 dagen

Met dit (tonijn) crashdieet is het mogelijk.

Avodart

Beschrijving van het medicament Avodart.

Wat zijn de eerste tekenen van een beginnende bevalling?

Geeft een omschrijving wat de eerste tekenen zijn van een bevalling

Buikvet op een gemakkelijke manier verliezen

Niemand vindt het leuk om buikvet te hebben. Met dank aan de mode van vandaag zijn er minder mogelijkheden om je buik vet te verbergen en verliezen is het voordeel van