Massage zin en onzin


Publicatie datum:

Massage en het nut ervan

Gesponsorde koppelingen

Wellness, een steeds groter groeiend begrip in ons kikkerlandje. We kunnen ons tegenwoordig op vele manieren in de watten laten leggen. Variërend van een uur tot een hele dag kuren. De wellnesscentra's zijn niet meer weg te denken uit ons leven. Een begrip wat de laatste jaren velen soorten vormen heeft aangenomen is wel de massage. Tegenwoordig kan iedereen zich in zijn of haar buurt wel laten masseren, en we zijn al lang niet meer gebonden aan wellnesscentra's. Maar wist u dat massage niet alleen goed voor ontspanning is maar zeer zeker ook voor ons lichaam?

Gesponsorde koppelingen

We zeiden het al even massage is een weldaad voor lichaam en geest. Maar wat is massage nu precies? Massage is een reeks handelingen die uitgevoerd worden op het lichaam. Zo hebben we o.a. effleurage (strijkingen), petrissage (knedingen) en fricties (lokale druk). Fricties gebruiken we om lokale verklevingen op te lossen. Massage helpt spierspanning en spasmen te verminderen. Ook bevordert massage de genezing van beschadigd en geblesseerd weefsel, en helpt het afvalstoffen af te voeren. Massage is ook goed voor ons immuunsysteem, het verlicht stress, en het helpt ons relaxen.

Inmiddels zijn er vele massagevormen overgewaaid naar ons land. We zullen er enkele opnoemen en toelichten. 

Cosmetische massage, deze massage is vooral gericht op problemen met de huid. Droge huid, eczeem huid, acné huid, enz. Ook zijn er tegenwoordig speciale massages met zelfbruinende eigenschappen. 

Reflexologie, bij deze massage vorm worden de reflexzones op handen en voeten gestimuleerd. Deze reflexzones corresponderen weer met verschillende organen. 

Shiatsu, is een japanse massage vorm. Men maakt gebruik van duimen, handpalmen en vingers en het lichaamsgewicht, om druk te geven op bepaalde plaatsen van het lichaam.

Ontspanningsmassage, dit is meestal een algehele massage gericht op het kalmeren en ontspannen van het lichaam. 

Sportmassage, deze massage is niet alleen voor sporters. De massage is gericht op het verbeteren van prestaties en het herstel van het lichaam na een blessure. 

Thaise massage, is een combinatie van yoga, ayurvedische- en chinese geneeskunst. Er wordt gebruik gemaakt van bewegingen (yoga), drukpunten (ayurveda) en meridianen (chinese geneeskunst). 

Triggerpointmassage, een triggerpoint is een verkramping in de spier die aanvoelt als een pijnlijke verharding (knoop). Bij triggerpointmassage worden deze verhardingen opgezocht en gemasseerd.

U ziet er zijn vele massage vormen. Wilt u zeker weten dat u met een kundig iemand te maken heeft dan kunt u zich bij de diverse verenigingen laten informeren. Voor de sportmassage is er o.a. het nederlands genootschap voor de sportmassage en de BMS. Voor de stoel massage zijn er de VBAG en de BMS. Vaak geven de masseurs zelf ook aan dat ze bij een vereniging of organisatie aangesloten zijn. Deze verenigingen waarborgen de kwaliteit van de masseurs en zorgen ervoor dat masseurs up-to-date blijven, door middel van nascholingen. Houd u er rekening mee dat een masseur altijd kan besluiten om u niet te masseren. Er kunnen indicaties zijn waardoor het voor een masseur niet verantwoord is om te masseren. Dit kan zijn bij griep & koorts, trombose, ontstekingen, medicatie en bepaalde ziektebeelden. Vaak wordt er dan gevraagd te overleggen met de huisarts, en in sommige gevallen wordt het geheel afgeraden. Voor de masseur staat uw gezondheid voorop!


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 1
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Help, wat moet ik met mijn haar?

Problemen met je haar, wat kun je er aan doen?

Bloeddonatie, waarom zou je het niet doen?

De positieve aspecten van het doneneren van bloed.

Een depressie kost steeds meer geld

Ziek zijn kost steeds meer geld

Vitaminen en hun effecten.

Vitaminen en mineralen zijn essentieel voor een gezond menselijk lichaam. Lees er in dit artikel alles over.

Gezonde oppepper : Na een energizer weer fit aan de slag

Energizers zijn leuke korte oppeppende activiteiten die je tussendoor doet zodat je weer fit verder kunt met wat je aan het doen was