Mobiele telefoons en gezondheid


Publicatie datum:

Gezondheidsrisico's van mobiele telefoons

Gesponsorde koppelingen

Mobiele telefoons zijn een al een tijdje een deel van onze gemoderniseerde wereld. Begin jaren negentig is het aantal Nederlanders met een mobiele telefoon flink toegenomen. In ziekenhuizen moesten mensen hun mobiele telefoons uitschakelen omdat het de apparatuur kon verstoren. Tegenwoordig is medische apparatuur ongevoelig voor de microgolven die mobiele telefoons uitzenden. Er is natuurlijk nog wel veel wetenschappelijk onderzoek gaande over de gezondheidseffecten van mobiele telefoons.

De grootste onderzoek tot nu toe over het verband tussen mobiele telefoons en kanker is een Deense onderzoek die zo'n 420.000 mensen hebben onderzocht. Er werd toen geen link gevonden tussen het gebruik van mobiele telefoons en welke type kanker dan ook zoals hersenenkanker en leukemie. Zelfs voor mensen die al hun mobiele telefoons voor tien jaar of meer hebben gebruikt, vertoonden geen verhoogde risico's. Een meerderheid van een aantal andere analyses heeft aangetoond dat mobiele telefoons de risico's niet verhoogden. Een paar analyses hebben geconstateerd dat mensen met hersenenkanker eerder de ziekte aan de kant van het hoofd zullen ontwikkelen waar zij hun telefoon aan houden. Zij hadden echter ook lagere risico's om de ziekte op de andere kant van hun hoofd te ontwikkelen. Dit resultaat kan natuurlijk uit toeval of onnauwkeurigheden komen. Het probleem is dat bij deze studies, mensen met kanker zijn gevraagd om te herinneren hoe zij hun telefoons gebruikten, vaak vele jaren geleden. Hun geheugen kan worden beïnvloed als zij eerder over een link tussen mobiele telefoons en kanker in de media hadden gehoord. Nader onderzoek wordt nog steeds uitgevoerd.

Het gebruik van mobiele telefoons is sinds de jaren tachtig omhooggeschoten. Onderzoekers in de V.S. en Nieuw Zeeland hebben geconstateerd dat tijdens dit keer, de aantallen mensen met hersenenkanker niet zozeer is veranderd. De mobiele telefoons ontvangen en zenden microgostraling uit. De energie van microgolfstraling is miljoenen malen lager dan dat de energie van een röntgenstraling. Deze straling heeft genoeg niet genoeg om DNA te beschadigen en kan niet direct kanker veroorzaken. De mobiele telefoons veroorzaken ook kleine hoeveelheden hitte in de hersenen maar het is niet genoeg om een gezondheidsrisico vast te stellen. Onlangs toonde een onderzoek aan dat de straling uit mobiele telefoons laboratoriumcellen ertoe bracht om proteïnen te produceren die betrokken zijn bij celdeling en zij worden gevonden op hoge aantallen in sommige types van kanker. Het is alleen niet zeker of dit het risico van kanker teweeg kon brengen. In dit onderzoek werden de twee proteïnen slechts geproduceerd voor een korte periode. In daadwerkelijke tumors zijn dit soort eiwitten sterk aanwezig en voor een lange tijd. Het is ook niet bekend of deze effecten in geïsoleerde cellen ook plaatsvinden in ons lichaam waar veel meer factoren de hoeveelheid van deze eiwitten beïnvloeden.

Tot dusver is de enige bewezen gezondheidskwestie in verband met mobiele telefoons een verhoogd risico van auto-ongevallen! De mensen die mobiele telefoons gebruiken tijdens het rijden, zelfs met een hands-free uitrusting, worden gemakkelijk afgeleid en zullen vier keer eerder in een ongeval betrokken zijn. De mobiele telefoons zijn een recente uitvinding. Tot dusver hebben onderzoek erop gewezen dat het gebruik van deze telefoons ongeveer tien jaar veilig is. Wij kunnen echter niet volledig zeker over hun gevolgen op lange termijn. Tot wij een afdoend antwoord krijgen, adviseert de overheid dat de mensen voorzorgsmaatregelen nemen. Het adviseert mobiele telefoongebruikers om hun gesprekken kort te houden. Bovendien zouden de kinderen onder de leeftijd van 16 mobiele telefoons slechts voor belangrijke gesprekken moeten gebruiken omdat hun hoofd en zenuwstelsels zich nog aan het ontwikkelen kunnen zijn.

Gesponsorde koppelingen

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

Tips tegen slapeloosheid

Een aantal handige tips tegen slapeloosheid!

Chronische hoofdpijn

Chronische hoofdpijn is erg vervelend en ook vaak een belemmering in ’t dagelijks leven.

De gevoelens van de mens

Wat is een gevoel ? En hoe kun je het beste met gevoelens omgaan ?

De ontwikkeling van normale en afwijkende angst

Welke angsten horen bij welke leeftijd, en wanneer is angst abnormaal? Dat wordt besproken in dit artikel.

Alles over alcoholverslaving

Informatie over alcoholverslaving

Lactose intolerantie

wat is het verschil tussen lactose intolerantie en melkallergie

Afvallen met sporten

Steeds meer mensen willen afvallen, maar hoe pak je dit goed aan? Een goede manier als je af wilt vallen is afvallen met sporten. J

Slaapproblemen en hypnose

Slaapproblemen zijn vervelend en zorgen voor gezondheidsklachten. Hypnose kan een oplossing zijn.

Alcohol en de effecten op je lichaam.

De korte en lange termijn effecten van alcohol op je lichaam.

De kijk op verslaving door de jaren heen

In dit artikel worden de verschillende modellen besproken die men door de jaren heen hanteerde voor het kijken naar verslaving

Hermafroditisme

Hermafroditisme: Defintie, oorzaken, enkele ziektes, identiteit en sekse-beleving.

Stoppen met roken, gaat vanzelf door dit geheime plan.

Stoppen met roken wordt in de toekomst heel gemakkelijk, lees hier hoe.

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Bach bloesem therapie

Bach therapie werkt in op het mentale gestel van mens en dier.

Basis gezichtsbehandeling

Hoe een basis gezichtsbehandeling geven

Geneeskrachtige kruiden die een zwangerschap bevorderen bestaan echt !

Vrouwen bij wie zwanger raken niet vanzelf gaat , geef de moed niet op

Wandelen een simpele maar effectieve manier om je conditie te verbeteren

Wandelen is een goedkope en makkelijke manier om sportief bezig te zijn.

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

Behandelen van insectenbeten, insectensteken en de oorzaken hiervan

Wanneer je een tropisch land bezoekt loop je meer risico op insectenbeten en steken dan in Nederland. Ook komen er andere ziektes en aandoeningen voor dan in ons eigen land.

Leven met Borderline

psychologie,borderline

Snurken - apneu - tips - gezondheid

Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor snurken, maar voor de partner van een snurker is het altijd een vervelende zaak. Hier enkele tips.

Wat moet er in mijn huisapotheek?

Een overzicht wat er in de huisapotheek moet zitten.

Het belang van een EHBO cursus

EHBO, iedereen is er bekend mee, maar wie kan het uiteindelijk?

Fit met Manon 2 - Platte buik

Oefeningen voor thuis, voor een strakke, platte buik

Hoge bloeddruk, de oorzaken, gevolgen en de behandeling er van

de oorzaken, gevolgen en de behandeling van een hoge bloeddruk