Mobiele telefoons en gezondheid


Publicatie datum:

Gezondheidsrisico's van mobiele telefoons

Gesponsorde koppelingen

Mobiele telefoons zijn een al een tijdje een deel van onze gemoderniseerde wereld. Begin jaren negentig is het aantal Nederlanders met een mobiele telefoon flink toegenomen. In ziekenhuizen moesten mensen hun mobiele telefoons uitschakelen omdat het de apparatuur kon verstoren. Tegenwoordig is medische apparatuur ongevoelig voor de microgolven die mobiele telefoons uitzenden. Er is natuurlijk nog wel veel wetenschappelijk onderzoek gaande over de gezondheidseffecten van mobiele telefoons.

Gesponsorde koppelingen

De grootste onderzoek tot nu toe over het verband tussen mobiele telefoons en kanker is een Deense onderzoek die zo'n 420.000 mensen hebben onderzocht. Er werd toen geen link gevonden tussen het gebruik van mobiele telefoons en welke type kanker dan ook zoals hersenenkanker en leukemie. Zelfs voor mensen die al hun mobiele telefoons voor tien jaar of meer hebben gebruikt, vertoonden geen verhoogde risico's. Een meerderheid van een aantal andere analyses heeft aangetoond dat mobiele telefoons de risico's niet verhoogden. Een paar analyses hebben geconstateerd dat mensen met hersenenkanker eerder de ziekte aan de kant van het hoofd zullen ontwikkelen waar zij hun telefoon aan houden. Zij hadden echter ook lagere risico's om de ziekte op de andere kant van hun hoofd te ontwikkelen. Dit resultaat kan natuurlijk uit toeval of onnauwkeurigheden komen. Het probleem is dat bij deze studies, mensen met kanker zijn gevraagd om te herinneren hoe zij hun telefoons gebruikten, vaak vele jaren geleden. Hun geheugen kan worden beïnvloed als zij eerder over een link tussen mobiele telefoons en kanker in de media hadden gehoord. Nader onderzoek wordt nog steeds uitgevoerd.

Het gebruik van mobiele telefoons is sinds de jaren tachtig omhooggeschoten. Onderzoekers in de V.S. en Nieuw Zeeland hebben geconstateerd dat tijdens dit keer, de aantallen mensen met hersenenkanker niet zozeer is veranderd. De mobiele telefoons ontvangen en zenden microgostraling uit. De energie van microgolfstraling is miljoenen malen lager dan dat de energie van een röntgenstraling. Deze straling heeft genoeg niet genoeg om DNA te beschadigen en kan niet direct kanker veroorzaken. De mobiele telefoons veroorzaken ook kleine hoeveelheden hitte in de hersenen maar het is niet genoeg om een gezondheidsrisico vast te stellen. Onlangs toonde een onderzoek aan dat de straling uit mobiele telefoons laboratoriumcellen ertoe bracht om proteïnen te produceren die betrokken zijn bij celdeling en zij worden gevonden op hoge aantallen in sommige types van kanker. Het is alleen niet zeker of dit het risico van kanker teweeg kon brengen. In dit onderzoek werden de twee proteïnen slechts geproduceerd voor een korte periode. In daadwerkelijke tumors zijn dit soort eiwitten sterk aanwezig en voor een lange tijd. Het is ook niet bekend of deze effecten in geïsoleerde cellen ook plaatsvinden in ons lichaam waar veel meer factoren de hoeveelheid van deze eiwitten beïnvloeden.

Tot dusver is de enige bewezen gezondheidskwestie in verband met mobiele telefoons een verhoogd risico van auto-ongevallen! De mensen die mobiele telefoons gebruiken tijdens het rijden, zelfs met een hands-free uitrusting, worden gemakkelijk afgeleid en zullen vier keer eerder in een ongeval betrokken zijn. De mobiele telefoons zijn een recente uitvinding. Tot dusver hebben onderzoek erop gewezen dat het gebruik van deze telefoons ongeveer tien jaar veilig is. Wij kunnen echter niet volledig zeker over hun gevolgen op lange termijn. Tot wij een afdoend antwoord krijgen, adviseert de overheid dat de mensen voorzorgsmaatregelen nemen. Het adviseert mobiele telefoongebruikers om hun gesprekken kort te houden. Bovendien zouden de kinderen onder de leeftijd van 16 mobiele telefoons slechts voor belangrijke gesprekken moeten gebruiken omdat hun hoofd en zenuwstelsels zich nog aan het ontwikkelen kunnen zijn.


Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 56
Leden aangebracht: 0

Meer uit de categorie gezondheid

ADHD-kinderen

Hebben we niet met zijn allen last van ADHD

Oefentherapie = bewegen

De oefentherapeut, de specialist in bewegen en het bewegingsapparaat.

Moeilijk zwanger worden.

80 % van de koppels geraakt binnen het jaar zwanger, maar dat is dus niet bij iedereen het geval. Wat zijn de oorzaken en bestaan er behandelingen?

enkele tips om hoofdpijn te behandelen

tips om de pijn het hoofd te bieden

Handhaving rookverbod in de horeca

Op weg naar een gezonde leefstijl overal en voor iedereen!