Neefjes of muggen, wat maakt ze zo vervelend?


Publicatie datum:

Ieder jaar opnieuw, zijn ze er weer; die irritante zoemende muggen. Ze prikken je lek en houden je uit je slaap. Wat maakt hen zo vervelend en wat kun je ertegen doen?

Gesponsorde koppelingen

Muggen... In het noorden van ons land worden ze neefjes genoemd. Een neef, dus een familielid is een bloedverwant van je, zo ook een neefje/mug als je het letterlijk neemt. Deze smikkelen namelijk van je bloed (hebben jouw bloed in zich) en laten sporen achter in de vorm van bultjes. Hier is hoogstwaarschijnlijk de naam van afgeleid.

Muggen zijn tweevleugelige insecten, hebben zes flinterdunne, kriebelige pootjes, twee fluweelachtige antennes en een dun, fragiel lichaampje wat hen er van dichtbij eng en vooral vies laat uitzien. Ze hebben een erg kleine kop met een zuigsnuit die vaak duidelijk zichtbaar is. De zuigsnuit is niet bij alle muggen in staat om tebijten. Het zijn vooral de steekmuggen die hun zuigsnuit gebruiken voor het maken van een opening in de huid om vervolgens wat bloed op te slurpen.

Waarom zijn ze zo vervelend?

Je ziet ze haast niet vliegen maar je hoort ze wel, ze zijn dan ook zo klein. Zo'n klein beestje kan je uren wakker houden met dat irritante gezoembij je oor wat tot veel logische ergernis leidt bij vele mensen. Ze verschijnen meestal tijdens de warmere maanden van het jaar. Naast de warmte zorgen ook de muggen voor vele slapeloze nachten.

Ze kunnen ook nog 's ongemerkt, terwijl je slaapt, je huid binnendringen met hun zuigsnuit, en een jeukerig bultje achterlaten na wat bloed van je te hebben afgetapt. Het zijn echter alleen de vrouwelijke muggen die steken. Tijdens zo'n bloedmaaltijd injecteren ze hun speeksel waar mensen allergisch voor zijn en dus een jeukende bult tot gevolg heeft. Doordat ze speeksel doorgeven is het overbrengen van ziekten zo berucht onder de muggen (denk maar aan de malariamug).

Maar waarom steken muggen eigenlijk? Vrouwtjes muggen hebben het menselijk bloed nodig omdat hier eiwitten inzitten. Deze hebben ze nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Na een enkele keer bloed te hebben afgetapt zit haar maag vol. Om de3 dagen legt ze eitjes zodat ze ook constant weer terug komt om die 3 dagen.

Hoe kun je ze weghouden en kun je voorkomen dat je het 'slachtoffer' wordt van muggenbeten?

Muggeneitjes worden gelegd in water. Zo ook in de sloot, waterplassen, volgelopen emmers en zelfs in het water onder de vloer. Er kan dus zowaar een muggenplaag ontstaan want de in water levende larven ontwikkelen zich maar al te gauw tot het stadium van volwassenheid. Muggen planten zich enorm snel voort.

Hieronder een aantal mogelijke tips om muggen uit uw slaapkamer/van uw lichaam weg te houden:

> Het gebruik van een elektrische vliegenmepper heeft erg veel effect. Eén enkele schok en het neefje valt dood neer. Het is vaak nog wel een klus om het beestje op te sporen, ze maken namelijk niet constant geluid.

> Een andere oplossing kan een klamboe zijn die over het bed gehangen kan worden aan het plafond of aan een lamp. Muggen houdt je dan buiten je slaapomgeving. Maar soms kunnen muggen door de kleinste gaatjes naar binnen wurgen, dus controleer altijd of de klamboe in goede staat is en niet al te grote gaten bevat. Een hor kan geplaatst worden tegen het raam om je slaapkamer van de buitenlucht af te schermen.

> Zorg voor een klein briesje in de kamer. Het schijnt dat muggen niet van bewegende lucht houden. Je kan dus een deur of raam op een kiertje zetten. Je kan ook een waaier of ventilator aanzetten. Muggen zijn niet sterk genoeg om tegen eenstroom van luchtin te vliegen en waaien gemakkelijk weg.

> Als je goed over een scherpe geur kan, dan kun je gesneden uien op een schoteltje plaatsen in je slaapkamer. Met geuren als citronella kun je de reukorganen van de muggen in de war maken en soms zelfs blokkeren. Deze stoffen zitten vaak in muggenstekkers of -sticks. Met muggensticks kun je je huid insmeren met een muggen-in-de-war-makende geur.

Waarom worden sommige mensen wel geprikt en anderen niet?

Een aantal Schotse wetenschappers hebben dit onderzocht en zijn uiteindelijk tot een conclusie gekomen:

Ze bestudeerden 300 Schotten voor het onderzoek waarbij ze keken naar hun ervaringen met muggen. Volgens hen hebben muggen het vooral voorzien op lange en dikke mensen. Deze produceren namelijk meer warmte en vocht wat blijkbaar muggen aantrekt. Ze kwamen ook tot de conclusie dat de aanleg om gestoken te worden overgeërfd kan worden. Vrouwen reageerden namelijk vaak heftiger als mannen op de muggenbeten.

Muggen komen ook af op jelichaamsgeur. Als je alleen bent zullen ze altijd jou kiezen. Maar als er een tweede persoon op dezelfde kamer slaapt hebben ze keus. Vooral de geuren van melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuur trekken muggen aan.

Je hebt vast wel eens één van deze oplossingen uitgeprobeerd. Soms werken ze niet perfect maar meestal hebben ze wel enig effect.

Maar eigenlijk mogen we hier in Nederland/België helemaal niet klagen; Muggen die ziekten overbrengen zijn veel erger!


Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Eczeem

Geeft een omschrijving van eczeem, de oorzaken, symtomen en behandeling van eczeem

Ayurveda: Basisbeginselen en de persoonlijke constitutie

Wat is Ayurveda? Wat kan kennis over de 'persoonlijke constitutie' voor mij betekenen ter bevordering van 'gezondheid'?

Kinderziekten: Darmkrampjes

Wat zijn de symptomen bij darmkrampjes en wat kan je er tegen doen?

Alles over BMI

Een gezond gewicht is belangrijk. Lees hier alles over een gezond gewicht.

Wat kun je doen tegen een koortslip?

Wat is een koortslip (herpes labialis) en hoe kom je er weer vanaf?

Zuiver en bescherm je lichaam met Chlorella

Chlorella, een uniek groen algje met vele vitamines en mineralen die in staat is om uw lichaam te zuiveren, te beschermen, te helpen bij studies en is een bron van energie.

Het elektronisch patiëntendossier

Lees hier alles over het elektronisch patiëntendossier (EPD)

Abilify

Beschrijving van het medicament Abilify.

Syndroom van Asperger.

Er is nog te weinig algemene bekendheid over het syndroom van Asperger. Om het wat duidelijker te krijgen zal ik hier wat uitleg geven.

Vetverbranding en lichaamsbeweging

Een vergelijking tussen trainingen van vroeger en nu om vet te verbranden.

Een glutenvrij dieet, waarom eigenlijk?

Mensen met coeliakie (glutenallergie) dienen heel hun leven een glutenvrij dieet te volgen. Waarom?

Opvoeden

Opvoeden van kinderen 0 tot 5

Het digitale rontgen onderzoek

hoe werkt het maken van foto's op de beeldvormende afdeling

Actonel

Beschrijving van het medicament Actonel.

Alles over abortus

Alles over abortus. Welke methodes zijn er en hoe werkt het, wat is de wetgeving.

Gezond evenwicht

Een balans vinden in je gewicht is heel belangrijk

Aambeien: veel volwassenen hebben er last van

Hoewel er eenderde van alle volwassenen wel eens last heeft van aambeien, blijft het een lacherig gespreksonderwerp dat nog steeds in de taboesfeer ligt.

Zwangere vrouwen met de griep

A-griep kan voor zware complicaties zorgen bij zwangere vrouwen.

Top vijf redenen voor het innemen van vitamine C

vitamine C voor je gezondheid

Help, mijn kind heeft RSV!

10 vragen over het Respiratoir Syncytiaal Virus (RSV)

de waarheid over afvallen

een inzicht in hoe afvallen echt werkt.

Afvallen met Groene thee

Afvallen door het drinken van groene thee

Zwanger worden? Opgelet!

Aanstaande moeders opgelet. Wil je zwanger worden dan moet je een paar dingen weten.

Pathologisch liegen wat is het en hoe ga je er als buitenstaander mee om

Wat is nu een pathologische leugenaar en wat voor effecten heeft het op zijn of haar omgeving.

Basispakket Nederlandse zorgverzekering

Wat zit er in het basispakket van de Nederlandse zorgverzekering? Kun je voor de zorgverzekering geweigerd worden? En zoja, wat dan? Dat lees je in dit artikel!