Neefjes of muggen, wat maakt ze zo vervelend?


Publicatie datum:

Ieder jaar opnieuw, zijn ze er weer; die irritante zoemende muggen. Ze prikken je lek en houden je uit je slaap. Wat maakt hen zo vervelend en wat kun je ertegen doen?

Gesponsorde koppelingen

Muggen... In het noorden van ons land worden ze neefjes genoemd. Een neef, dus een familielid is een bloedverwant van je, zo ook een neefje/mug als je het letterlijk neemt. Deze smikkelen namelijk van je bloed (hebben jouw bloed in zich) en laten sporen achter in de vorm van bultjes. Hier is hoogstwaarschijnlijk de naam van afgeleid.

Muggen zijn tweevleugelige insecten, hebben zes flinterdunne, kriebelige pootjes, twee fluweelachtige antennes en een dun, fragiel lichaampje wat hen er van dichtbij eng en vooral vies laat uitzien. Ze hebben een erg kleine kop met een zuigsnuit die vaak duidelijk zichtbaar is. De zuigsnuit is niet bij alle muggen in staat om tebijten. Het zijn vooral de steekmuggen die hun zuigsnuit gebruiken voor het maken van een opening in de huid om vervolgens wat bloed op te slurpen.

Waarom zijn ze zo vervelend?

Je ziet ze haast niet vliegen maar je hoort ze wel, ze zijn dan ook zo klein. Zo'n klein beestje kan je uren wakker houden met dat irritante gezoembij je oor wat tot veel logische ergernis leidt bij vele mensen. Ze verschijnen meestal tijdens de warmere maanden van het jaar. Naast de warmte zorgen ook de muggen voor vele slapeloze nachten.

Ze kunnen ook nog 's ongemerkt, terwijl je slaapt, je huid binnendringen met hun zuigsnuit, en een jeukerig bultje achterlaten na wat bloed van je te hebben afgetapt. Het zijn echter alleen de vrouwelijke muggen die steken. Tijdens zo'n bloedmaaltijd injecteren ze hun speeksel waar mensen allergisch voor zijn en dus een jeukende bult tot gevolg heeft. Doordat ze speeksel doorgeven is het overbrengen van ziekten zo berucht onder de muggen (denk maar aan de malariamug).

Maar waarom steken muggen eigenlijk? Vrouwtjes muggen hebben het menselijk bloed nodig omdat hier eiwitten inzitten. Deze hebben ze nodig voor de ontwikkeling van hun eitjes. Na een enkele keer bloed te hebben afgetapt zit haar maag vol. Om de3 dagen legt ze eitjes zodat ze ook constant weer terug komt om die 3 dagen.

Hoe kun je ze weghouden en kun je voorkomen dat je het 'slachtoffer' wordt van muggenbeten?

Muggeneitjes worden gelegd in water. Zo ook in de sloot, waterplassen, volgelopen emmers en zelfs in het water onder de vloer. Er kan dus zowaar een muggenplaag ontstaan want de in water levende larven ontwikkelen zich maar al te gauw tot het stadium van volwassenheid. Muggen planten zich enorm snel voort.

Hieronder een aantal mogelijke tips om muggen uit uw slaapkamer/van uw lichaam weg te houden:

> Het gebruik van een elektrische vliegenmepper heeft erg veel effect. Eén enkele schok en het neefje valt dood neer. Het is vaak nog wel een klus om het beestje op te sporen, ze maken namelijk niet constant geluid.

> Een andere oplossing kan een klamboe zijn die over het bed gehangen kan worden aan het plafond of aan een lamp. Muggen houdt je dan buiten je slaapomgeving. Maar soms kunnen muggen door de kleinste gaatjes naar binnen wurgen, dus controleer altijd of de klamboe in goede staat is en niet al te grote gaten bevat. Een hor kan geplaatst worden tegen het raam om je slaapkamer van de buitenlucht af te schermen.

> Zorg voor een klein briesje in de kamer. Het schijnt dat muggen niet van bewegende lucht houden. Je kan dus een deur of raam op een kiertje zetten. Je kan ook een waaier of ventilator aanzetten. Muggen zijn niet sterk genoeg om tegen eenstroom van luchtin te vliegen en waaien gemakkelijk weg.

> Als je goed over een scherpe geur kan, dan kun je gesneden uien op een schoteltje plaatsen in je slaapkamer. Met geuren als citronella kun je de reukorganen van de muggen in de war maken en soms zelfs blokkeren. Deze stoffen zitten vaak in muggenstekkers of -sticks. Met muggensticks kun je je huid insmeren met een muggen-in-de-war-makende geur.

Waarom worden sommige mensen wel geprikt en anderen niet?

Een aantal Schotse wetenschappers hebben dit onderzocht en zijn uiteindelijk tot een conclusie gekomen:

Ze bestudeerden 300 Schotten voor het onderzoek waarbij ze keken naar hun ervaringen met muggen. Volgens hen hebben muggen het vooral voorzien op lange en dikke mensen. Deze produceren namelijk meer warmte en vocht wat blijkbaar muggen aantrekt. Ze kwamen ook tot de conclusie dat de aanleg om gestoken te worden overgeërfd kan worden. Vrouwen reageerden namelijk vaak heftiger als mannen op de muggenbeten.

Muggen komen ook af op jelichaamsgeur. Als je alleen bent zullen ze altijd jou kiezen. Maar als er een tweede persoon op dezelfde kamer slaapt hebben ze keus. Vooral de geuren van melkzuur, ammonium, kooldioxide en vetzuur trekken muggen aan.

Je hebt vast wel eens één van deze oplossingen uitgeprobeerd. Soms werken ze niet perfect maar meestal hebben ze wel enig effect.

Maar eigenlijk mogen we hier in Nederland/België helemaal niet klagen; Muggen die ziekten overbrengen zijn veel erger!

Gesponsorde koppelingen

Foobie gebruiker Nathanja

Auteursinformatie


Geschreven artikelen: 64
Leden aangebracht: 1

Meer uit de categorie gezondheid

Het beste gehoorapparaat, het goedkoopste gehoorapparaat.

Uitgebreide objectieve informatie over het beste gehoorapparaat en het goedkoopste gehoorapparaat.

Hou je tanden gezond

Hoe u uw tanden gezond houdt

Milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

milieuvervuiling hoogovens staalbedrijf Corus

De oorzaken van een hartinfarct

Wanneer iemand een hartinfarct krijgt betekent dit dat er een deel van het hart afsterft. Dit veroorzaakt een verminderde pompkracht, soms zoveel dat je eraan kunt overlijden.

Vitamine D gebrek een sluipmoordenaar

Veel mensen heb een tekort aan vitamine D zonder dat ze het door hebben.

Waar let ik op bij het Cambridge Dieet?

Alles wat je maar moet weten over het zogenaamde Cambridge dieet. Is dit een effectieve en gezonde manier van afvallen..?

Acupunctuur

Acupunctuur kan worden toegepast voor vele soorten aandoeningen. Het is een pijnloze behandeling.

Slaap en de regulatie van slaap.

Een overzicht over welke soorten slaap er zijn en hoe slaap gereguleerd wordt.

Veel klachten na vaccinatie tegen de Mexicaanse Griep.

wel of niet om de tweede inenting tegen de Mexicaanse Griep?

PLN-gen

Wat is het PLN-gen en wat voor gevolgen heeft het.

Chronische Sinusitis (neusbijholte(n)ontsteking)

Ontsteking in de neusbijholten

Een ouder met borderline...

Gevolgen voor de opvoedingssituatie bij een psychiatrische stoornis

Derde trimester zwangerschap

Het derde trimester van week tot week

Vrouwen met een dikke kont leven langer.

Uit wetenschappelijk blijkt dat een dikke kont het geheim is van een lang leven.

Bloedarmoede (anemie)

Bloedarmoede komt vaker voor dan u denkt.

hoe kom je het snelst van je kater af

een paar tips die je helpen om snel van je kater af te komen.

Koorts

Koorts , wijzigen er meestal op dat ons lichaam een infectie aan het bestrijden is.

Vaginisme

Wat is vaginisme, de oorzaken en behandeling ervan.

Wat is Gille de la Tourette?

Wat zijn de kenmerken van de psychiatrische aandoening Gille de la elTourette?

Lactose intolerantie

wat is het verschil tussen lactose intolerantie en melkallergie

Donoren

Donoren en de overheid

Alles over SNOT

Snot... Misschien een smerig onderwerp? Maar laten we aan dit slijmerige goedje toch maar wat aandacht besteden. Het zal je neus uitkomen!

Werkstuk over AIDS

Alles over AIDS (acquired immune deficiency syndrome) en HIV (Human immunodeficiency virus).

Zwangerschapsdiabetes : Wat is het?

Je hoort regelmatig verhalen van zwangere vrouwen die getest moeten worden voor hun suikers tijdens de zwangerschap. Zelfs vrouwen die plotseling spreken van het leiden aan diabetes tijdens de zwangerschap.

Alles over waterpokken

Informatie over waterpokken